Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

CULTURA ROMÂNA - ENTER ÎN EPOCA IT

"Digitalizarea este o metoda de salvare a documentelor pretioase, voluminoase, fragile. Se îmbunatatesc posibilitatea de acces si consultarea simultana de catre mai multi utilizatori. Faciliteaza analiza detaliilor, compararea diverselor documente, punerea în valoare a unor colectii", ne-a declarat Dana Mihai, coordonatoarea proiectului "Restaurarea – digitizarea arhivei Institutului National al Monumentelor Istorice si a arhivei aerofoto".

Acest proces a început anul trecut si se urmareste transpunerea pe CD sau DVD, în functie de starea de conservare si de valoarea lor, documente din arhiva foto aeriana (unica în România) si din cea de proiecte de restaurare si conservare.

Peste 300 de autori români, on-line

"Liter@acces – digitalizarea patrimoniului literar românesc" îsi propune, prin crearea unei baze de date, sa ofere atât specialistilor, cât si publicului larg, în româna si engleza, date istorico-literare despre mai bine de 300 de autori români, grupate în opt perioade ale literaturii române, o enciclopedie virtuala a literaturii române, harta interactiva a muzeelor si caselor memoriale literare din România (peste 50, unele dintre ele putin necunoscute), expozitii interactive multimedia.

Manuscrise, fotografii, secvente audio si video (filme, interviuri, recitaluri de muzica si poezie, teatru) vor fi disponibile on-line sau pe diferite suporturi digitale. Proiectul-pilot, coordonat de Sande Varjoghe, are ca obiective promovarea literaturii române, în special în rândul tinerilor, promovarea turismului cultural, o legatura mai strânsa între muzeele de profil din România si cele din Europa.

Traditia româneasca se transfera pe CD

Fundatia Arte Vizuale a început, în 1999, transpunerea pe CD a trei volume din "Enciclopedia etnoculturala pe suport electronic" (CD-ROMania): "Transilvania de Sud", "Maramures-Bucovina" si "Muntenia-Oltenia".

Coordonatorul proiectului, Vivi Dragan, ne-a spus ca ar mai avea nevoie de 5.000 de euro pentru a duce la capat enciclopedia si pentru a alcatui o integrala pe DVD, cu imaginea unor monumente (cetati, biserici vechi), texte cu explicatii stiintifice sau antropologice, oameni de altadata, muzica locului. Dupa completarea bugetului, se va începe lucrul pentru alte doua parti, "Moldova-Dobrogea " si "Banat-Crisana".

"Este un compact disc interactiv, omul poate sa strabata virtual diferite trasee turistice prin mai multe localitati ale tarii", a subliniat Vivi Dragan. Cele trei proiecte prezentate mai sus sunt finantate prin Administratia Fondului Cultural National, sectiunea patrimoniu cultural national (55.000 RON pentru CD-ROM; 50.000 RON pentru arhiva INMI si 47.000 RON pentru Liter@acces).

Distanta culturala dintre Bucuresti, Iasi, Braila, Târgoviste, Râmnicu Vâlcea sau Baia Mare nu va mai depinde decât de un simplu click, iar informatia de care avem nevoie va fi obtinuta fara prea mare efort.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 15.04.2006 11:04 | 1082 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN