Deşi legea a ieşit, chinuit, după 10 luni
Noile structuri ARACIS şi ARACIP nu numai că nu au dispus de un sediu, dar n-au avut nici măcar liniştea să lucreze la standardele şi criteriile de evaluare, întrucât prevederile ordonanţei deşi aveau putere de lege erau modificate ba de Camera Deputaţilor, ba de Senat.
Aşa se face că, la ora actuală, nici un dosar privind autorizarea sau acreditarea nu a intrat în dezbatere şi analiză. În plus, funcţionarii celor două organisme (CNEEA şi CNAIP) sunt total debusolaţi, în privinţa locurilor de muncă.
Ordonanţa prevedea că acest aparat tehnic va fi preluat de noile structuri. În acest moment, însă, cele 25 de persoane (din care 18 experţi ai CNEEA-ului) nu ştiu nici măcar dacă-şi vor mai primi salariile, întrucât ARACIS-ul coordonat provizoriu de prof.univ. Mihai Korka, cât timp a funcţionat, nu s-a ocupat decât de elaborarea unui proiect de regulament intern şi a criteriilor de evaluare.
Zilele trecute, conducerea provizorie a ARACIP-ului a finalizat o serie de documente pe care le-a elaborat în perioada de interimat şi care, între 12 aprilie 12 mai 2006, pot fi consultate pe www.edu.ro, fiind astfel supuse dezbaterii publice. Standardele naţionale pentru autorizare şi pentru acreditare, metodologia de evaluare instituţională, metodologia privind criteriile de selecţie şi de formare a experţilor înscrişi în registrul ARACIP, dar şi Codul de etică profesională al experţilor în evaluare şi acreditare pot fi consultate şi se pot face propuneri şi observaţii.
Deşi Legea calităţii nu are prevederi expres în acest sens, ARACIP-ul a considerat util să scoată pe piaţă rodul activităţii sale interimare de mai bine de 6 luni. ARACIS-ul, chiar dacă nu a făcut publice încă toate documentele ce-i vor reglementa activitatea, le-a elaborat, de asemenea.
Ceea ce nu se întâmplă însă este activitatea propriu-zisă.
Dl. ministru Hărdău n-a semnat încă nici un ordin privind noua compoziţie a conducerilor celor două agenţii fie ele, din nou, interimare şi nici nu sunt semne că acest lucru s-ar putea întâmpla până la sfârşitul acestei luni.
Cum senatorii au schimbat regula jocului în cazul desemnării persoanelor din conducerea ARACIS (5 sunt numiţi de Senatul României, 5 membri sunt numiţi de CNR şi 5 de către Guvern, la propunerea MEC), sunt slabe şanse ca mai devreme de 1 iunie să existe o conducere la ARACIS. Cea mai directă şi neplăcută consecinţă a acestei degringolade va fi aceea că pentru noile specializări atât de licenţă, cât şi de masterat şi doctorat , legal, nu se va putea organiza concurs de admitere, în această vară, dar nici în toamnă, fiindcă nu sunt autorizate.
"Gandul"
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: crina_butarescu | 17.04.2006 22:26 | 1296 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.