Istoria integrata in Moldova
La respectiva Adunare a istoricilor, potrivit organizatorilor, au participat profesori de istorie din majoritatea raioanelor din R. Moldova. Majoritatea vorbitorilor au constatat ca asa-zisul curs de istorie integrata de fapt exclude istoria nationala, fapt care ii ingrijoreaza pe profesorii de istorie.
Presedintele Asociatiei Istoricilor Anatol Petrencu, a declarat la sfarsitul Adunarii pentru Info-Prim Neo ca profesorii sustin actualul curriculum si resping istoria integrata, pentru ca „este vorba despre deznationalizarea in continuare a populatiei noastre”. Aceasta ne face sa ne unim si sa protestam impotriva acestei politici, a declarat el.
Istoricii intentioneaza sa adreseze misiunilor diplomatice si organizatiilor internationale un memoriu. Ei spun ca daca se va insista si se va merge in continuare in aceasta directie, vor recurge la metode de protest, inclusiv la organizarea grevei generale in invatamant, incepand cu 1 septembrie.
Adunarea a aprobat o rezolutie in care se constata ca politica promovata de autoritatile comuniste in domeniul invatamantului istoric duce la dezorientarea profesorilor, dezinformarea parintilor, elevilor si opiniei publice. Potrivit sursei citate, aceste actiuni provoaca haos in invatamantul istoric, discrediteaza profesorii de istorie si trezesc repulsie fata de disciplinele istorice scolare. Rezolutia solicita sistarea cursului de istorie integrata, restabilirea disciplinelor la examenele de bacalaureat, incetarea practicii de persecutie a profesorilor. De asemenea, in rezolutie este condamnata ingerinta factorului politic in invatamantul istoric.
Intr-un apel catre societatea civila, participantii la Adunare, solicita sa fie sustinuti in apararea istoriei nationale si propun ONG-urilor sa initieze discutii publice, referitoare la intentiile actualilor guvernanti de a suprima cursul de istorie a romanilor.
In anul 1995 la Chisinau au avut loc mai multe actiuni de protest, drept reactie la incercarea conducerii de atunci de a inlocui Istoria Romanilor cu cea a Moldovei. In primavara anului 2002 incercarile conducerii comuniste de a lichida acest obiect de studiu a provocat alte actiuni de protest, ce au durat cateva luni si la care au participat masiv elevi si studenti. Ulterior a fost instituit cursul de istorie integrata, care, cu titlu de experiment, a fost predat in cateva institutii scolare din tara. Mai multi istorici, profesori si politicieni au criticat continutul acestor manuale, transmite Info-Prim Neo.
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: moreak | 18.04.2006 07:56 | 1547 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.