Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Scolile particulare sunt la moda in Iasi

Uniforme, disciplina, securitate, dotari de ultima ora si profesori constiinciosi. Sunt ingredientele care alcatuiesc visul oricarui parinte cand vine vorba de educatia copilului sau si pe care, din nefericire, sistemul de invatamant public actual nu reuseste sa le asigure decat partial.

Vestea buna este ca exista alternative. Vestea rea este ca acestea nu sunt pentru toate buzunarele. Numai in judetul Iasi functioneaza aproximativ 20 de institutii preuniversitare particulare. Pentru o suta de euro pe luna, o scoala privata asigura atat educatie propriu-zisa, cat si masa si transport. Totul este sa te incadrezi in profilul impus de politica institutiei si sa ai venituri peste medie.

Cererea, mai mare decat oferta

Sa-ti dai copilul la o scoala privata pare sa fie deja o moda in judetul Iasi. Oferta se adreseaza tuturor categoriilor de varsta. Cei interesati pot alege una dintre cele 15 gradinite private, patru scoli primare, trei gimnaziale si cinci institutii care ofera si cursuri liceale. Locurile sunt foarte disputate, foarte putine gradinite si scoli private anuntand ca mai au locuri libere in acest moment.

"Intr-o societate normala trebuie sa existe ambele variante de invatamant. Deocamdata exista unele rezerve pentru invatamantul privat, insa sunt din ce in ce mai multe persoane care se indreapta spre noi", marturiseste Liliana Romaniuc, directorul Colegiului "Richard Wurmbrand" din Iasi.

Interesul parintilor pentru acest tip de invatamant este evidentiat si de directoarea Gradinitei "Surorile Providentei", Viviana Radu. "Sunt mame care vin din timpul sarcinii si vor sa asigure un loc pentru copil. In general, noi avem listele de inscrieri terminate cu 9-10 luni inainte de inceperea noului an", sustine ea.

Situatia este asemanatoare si in alte institutii. La Liceul cu profil real "Stefan cel Mare si Sfant" din Pascani, locuri vacante mai sunt, insa destul de putine. Si asta pentru ca reprezentantii institutiei au posibilitatea de a oferi absolventilor locuri de munca peste hotare.

"Colaboram cu firme de plasare a fortei de munca in Italia, care au nevoie de absolventii nostri, cu atat mai mult cu cat ei sunt specializati in IT si asistenta medicala", a precizat Gabriela Ceopraga, directorul de studii din cadrul liceului.

Selectie drastica, chiar si pentru parinti

Admiterea la o institutie de educatie privata are reguli foarte stricte. Mai mult decat atat, reprezentantii scolilor sustin ca partea financiara este poate ultima care se discuta cu parintii. Cu alte cuvinte, se mizeaza mai putin pe cat de bogat este tatal, sau cata influenta are mama. Parintii sustin un interviu preliminar, prin care trebuie sa explice de ce au ales respectiva scoala.

"Nu dorim ca odata inscrisi la noi, parintii sa isi ia de-o grija. Din acest motiv, prezenta lor la sedintele cu parintii sau la lectorate este obligatorie. Mai avem si Ziua Parintilor, o data pe an, cand acestia vin la scoala in locul copiilor si petrec 3 ore cu profesorii", a mai adaugat reprezentanta colegiului "Wurmbrand".

Despre exigenta admiterii si a politicii scolilor private, parintii nu par foarte speriati, insa recunosc ca acestea le-au schimbat si cele mai invechite obiceiuri de viata. "Inca de la inceput a trebuit sa ma supun noii lumi in care intra fata mea.

Nu exista sa nu merg la intalnirile solicitate de cadrele didactice, care nu sunt foarte dese, insa absolut necesare. Faptul ca la scolile private se mizeaza foarte mult pe buna crestere si pe formarea caracterelor m-a facut sa renunt la a mai fuma cu fata mea in casa. Nici macar nu ne mai permitem sa mai aruncam cuvinte mai putin frumoase, deoarece copilul este deja educat in alt spirit", explica avocatul Ana Diaconescu, mama unei fetite de clasa a X-a, care frecventeaza o scoala privata de 5 ani.

Pentru copii, inscrierea este la fel de dura. Ei trebuie sa faca fata unei serii de interviuri, examene scrise, dar si teste de inteligenta. Directorii scolilor private admit ca primesc copii cu un IQ peste mediu.

Promovabilitate maxima

Despre orele de curs efective, profesorii sustin ca se aplica metode alternative de studiu, fara sa le neglijeze insa pe cele traditionale. Desi este urmata aceeasi programa impusa de Ministerul Educatiei, directorii scolilor spun ca ceea ce ii avantajeaza sunt obiectele optionale.

"Incercam sa facem ore din care copiii sa invete lucruri practice, de viata. De exemplu, cum sa se alimenteze sanatos sau cum sa foloseasca un card de credit", crede Liliana Romaniuc.
Din oferta gradinitelor private nu lipsesc cursurile de limbi straine, in special germana si engleza, orele de dans, de sah sau baschet.

La capitolul rezultate scolare, reprezentantii scolilor private sustin ca performantele lor le intrec cu mult pe cele ale scolilor publice. Daca examenele de capacitate si de bacalaureat sunt un stres pentru parintii elevilor de la stat, cei care au copiii inscrisi la privat sunt scutiti practic de aceasta grija.

"M-am interesat, si in toti anii promovabilitatea la scoala unde este fata mea este maxima, atat la capacitate, cat si la bacalaureat. Ni se garanteaza practic de la inceput acest lucru si nu este nevoie sa le punem meditatie suplimentara. In taxa de scolarizare intra practic si orele suplimentare de pregatire a copiilor", sustine Ana Diaconescu, mama unei eleve din invatamantul privat iesean.

Situatia este explicata altfel de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi, care sustin ca statistica este una viciata. "Aleg copii cu calitati intelectuale deosebite. Asa se explica si rezultatele exceptionale", a declarat Camelia Gavrila, sefa ISJ Iasi.

Costurile sunt accesibile familiilor cu venituri medii

In privinta preturilor, atat parintii, cat si sefii scolilor private cad de acord asupra faptului ca sunt accesibile. Bineinteles, un punct important al selectiei este reprezentat de veniturile parintilor. Astfel, costurile la gradinita variaza intre 1,5 milioane de lei vechi si 4 milioane de lei pe luna, in functie de program, dar si de optiunile suplimentare, precum asigurarea transportului sau mesei.

Pentru invatamantul I-XII, preturile nu difera foarte mult. Costul de scolarizare se ridica la maximum 2,5 milioane de lei vechi pe luna, la care se mai adauga aproximativ 100 de mii de lei vechi pe zi pentru transport si masa.

Dotarea, un punct slab

Desi recunosc ca la capitolul dotare mai este de lucrat, sefii institutiilor private de invatamant sustin ca in viitorul apropiat vor putea bate si la acest capitol scolile de stat.
"Pentru cei 370 de copii pe care ii avem inscrisi, dispunem de 60 de calculatoare, de o sala de gimnastica bine dotata dar si de materiale didactice de buna calitate, aduse de peste hotare.

Totusi, admitem ca pentru unele obiecte, precum biologia, chimia sau fizica, nu putem concura cu liceele de stat care au acumulat dotare de specialitate in foarte multi ani", a precizat Liliana Romaniuc.

Cei mai mici beneficiaza si ei de resurse suficiente, atat pentru joaca, cat si pentru a face fata unui eventual test de admitere la clasa I. Despre dotarea propriu-zisa, reprezentanta gradinitiei "Surorile Providentei" sustine ca institutia beneficiaza de jocuri adecvate diferitelor varste, de DVD-playere, CD-uri cu filme educative sau desene animate.

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 19.04.2006 14:35 | 7706 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN