Copiatul intoarce foaia
Tehnica si imaginatie
Studentii romani si-au adaptat tehnicile de copiat in functie de metodele de evaluare. Daca in ultimii ani profesorii au mizat pe grile si referate, examinatii au gasit repede solutia. Am observat ca 25% dintre studenti se folosesc de download si de multe ori sint atit de ignoranti, incit nu stiu cine este autorul materialului. O colega profesoara a descoperit referate copiate in intregime din cartea ei. Cind i-a intrebat pe acestia de unde s-au documentat, ei s-au fisticit; nu le-a permis mai apoi accesul in examen, spune Liviu Papadima, decanul Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti. In afara copy-paste-ului, fenomenul a ajuns la standarde inalte. Romanii folosesc pixul cu cerneala invizibila, care se vede numai in ultra-violete, iar solutia este data de capatul instrumentului, unde se afla un beculet cu o astfel de lumina. Mai fac furori ochelarii cu vibratii, care functioneaza pe acelasi sistem ca si hands-free-ul, rama lor fiind astfel conceputa incit apasa pe spatele urechii si emite vibratii foarte bine interceptate de ascultator. Exista insa si adeptii metodelor rudimentare, cum ar fi cursurile micsorate la xerox chiar si de opt ori, servitele, care sint subiectele gata facute de acasa sau zgiriatul foii cu o pasta goala.
De-a soarecele si pisica
Profesorii tin si ei pasul cu studentii, cautind metode inovative de a preveni fenomenul. Unii dintre ei refuza sa primeasca referate scrise la calculator, admitind faptul ca informatia, chiar si copiata, este macar citita prin scrierea de mina, iar altii, mai versati, in momentul in care citesc un referat si fragmente intregi nu se potrivesc cu profilul studentului, introduc respectivul pasaj in cautare Google. Munca de detectiv in mediul universitar da cele mai multe roade in rindul profesorilor debutanti, care sint mai apropiati de mentalitatea studentilor, dar si mai dornici de afirmare. Exista tentative de copiat in diferite grade, care sint descoperite cel mai des de asistentii universitari, mai vigilenti decit restul profesorilor. De curind, un student a fost prins cu o lucrare de laborator reprodusa si prezentata ca fiind compozitie proprie. A fost pus sa refaca laboratorul, nu numai lucrarea, iar nu de mult am propus exmatricularea unei studente care a fost prinsa cu fituici la examen, afirma Dumitru Oancea, decanul Facultatii de Chimie.
Sanctiuni blinde
Profesorii romani sint blinzi in sanctiuni, preferind avertismente sau scaderea notei la examen. Netaxati scapa cel mai adesea studentii care se inspira de pe Internet pentru a-si sustine lucrarile de seminar, gen de infractiune tolerata de profesori pentru ca este inofensiva sau greu de probat. In majoritatea cazurilor, dascalii inchid ochii la asemenea nereguli, pe motiv ca priveaza facultatea de bani, care provin in mare din taxele studentilor. Nu putem exmatricula cu atita usurinta pentru ca, pe de-o parte, acesti copii trebuie sa invete ceva din pedeapsa, iar apoi am pierde multi studenti, si asta inseamna sa pierdem bani, ceea ce nu ne permitem, opineaza Papadima. Una dintre putinele institutii de invatamint superior care au luat in serios Legea dreptului de autor este Facultatea de Stiinte Politice din Bucuresti. Aceasta a introdus in regulament un articol potrivit caruia orice forma de plagiat se sanctioneaza cu exmatricularea.
Cancer academic
Oficialii de la Ministerul Educatiei si Cercetarii dau si ei dovada de indulgenta. E usor sa pedepsesti, dar mai important este sa informam, ca studentii si elevii sa stie ce au de facut. Majoritatea copiilor nu stiu cum se face o lucrare sau un referat, iar aceasta este vina profesorilor, este de parere Ion Ciuca, directorul Directiei de Invatamint Superior. Cu toate acestea, el amendeaza trisorii: Plagiatul este cancerul societatii academice, mai spune Ciuca.
Hoti si idioti
O incercare recenta de furt intelectual este cazul profesorului de medicina legala, Liviu Beris, ex-director al Institutului Mina Minovici, al carui tratat a fost reprodus in parte de fosti doctoranzi, fara a fi mentionat in bibliografie. Vinovatii au fost pedepsiti, pentru ca profesorul a sesizat infractiunea. In afara ca sint hoti, unii sint si idioti, ii califica pe cei in cauza Eugen Vasiliu, director adjunct la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor. Sebastian Lazaroiu, sociolog si cadru didactic, considera ca plagiatul si copiatul in scoli sint probleme vechi de mentalitate a romanilor. Nu este un fenomen nou, ci mai degraba o continuare a ceea ce se intimpla inainte de 1989. Nu s-a schimbat nimic in modul de gindire al concetatenilor nostri, cel mai mult conteaza sa intre la facultate, sa ia o diploma, oricare ar fi aceea, ca apoi sa gaseasca un loc de munca, explica sociologul.
500 de milioane
Plagiatul se pedepseste cu inchisoarea de la trei luni la cinci ani sau cu amenda de la 25 de milioane la 500 de milioane de lei vechi. Cazuri finalizate cu dosare penale nu au existat din cauza ca cei care au fost plagiati trebuie sa sesizeze furtul, or, asta se intimpla destul de rar, mai ales in cazul studentilor, dupa cum spune Vasiliu.
Trucuri studentesti in Marea Britanie
Unu din trei studenti britanici plagiaza de pe Internet, in timp ce 10% dintre acestia copiaza de la colegi, arata un studiu publicat recent in cotidianul The Guardian. Peste o treime dintre studentii din Marea Britanie se documenteaza din materialele virtuale, in timp ce 3% dintre ei se folosesc in totalitate de copy-paste, arata sondajul. Cercetarea, care a cuprins 119 universitati, releva faptul ca 45% dintre studentii de sex masculin se folosesc de siretlicuri pentru a promova, in timp ce numai 29% dintre fete triseaza. Potrivit ziarului, obiceiurile se ascut o data cu virsta, astfel ca peste jumatate dintre studentii din an final copiaza, 40% sint din anul trei si numai o treime sint boboci. Societatea ar trebui sa priveasca plagiatul ca pe o problema foarte serioasa, asa cum este sofatul sub influenta alcoolului, afirma Jean Underwood, specialista in plagiat, citata de ziarul englez. Tot ea mai sustine ca plagiatul tolerat de profesori si parinti incurajeaza malpraxisul pentru viitoarea cariera a actualilor studenti.
"Cotidianul"
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: crina_butarescu | 20.04.2006 21:33 | 1414 vizualizări
Comentarii (3)
21.04.2006 09:37 cdiasimi
Din pacate problema copiatului si a plagiatului e veche decand lumea. fenomenul era "in floare": si in perioada studentiei mele, dar sita a ales la titularizari sau la alte examene. Trebuie sa recunosc ca nu mai sunt asa de impresionata atunci cand aflu despre un student ca e bursier; ma gandesc, aproape instantaneu, ce metoda a folosit. Faptul ca generalizez, s-ar putea sa fie o greseala, dar daca exista - si macar odata - doar intentia de copiat, tot "furt" este, nu?
21.04.2006 18:43 oana1964
cred ca acest fenomen, care a devenit de amploare la noi, este o reactie la sistemul de invatamant greoi si plin de teorie searbada pe care il avem in Romania. de ce in alte tari copiatul aproape ca nu exista?
22.04.2006 15:11 dana_t
In invatamantul nostru - la toate nivelurile - se cere o reproducere a unui limbaj de lemn. De aceea trebuie ca elevii/studentii sa se adapteze. Foarte rar se solicita gandirea, ce sa mai vorbim despre exprimarea unei opinii?! Cand vor fi si lucrarile noastre gen "open book"? Copiatul nu e o cauza, ci un efect al sistemului de invatamant defectuos.
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.