Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Traficul de influenta lasa scoala corigenta

Inspectori numiti in functie de coalitia de guvernare, directori schimbati politic si evaluari influentate de politicienii locali. Aceasta este o realitate existenta in scolile romanesti si dovedita de studiul calitativ realizat de Centrul „Educatia 2000+“, cu fonduri primite de la Uniunea Europeana. „La aceasta cercetare au participat peste 120 de profesori, elevi si parinti, din cinci judete ale tarii.

S-au format grupuri de discutii pe problemele majore existente in scoli. Implicarea politicului in scoala nu era o problema care sa faca parte din obiectivele cercetarii, dar ea a aparut spontan in timpul discutiilor. Frecventa cu care a fost mentionata nu ne permite sa nu o amintim“, spune Ovidiu Voicu, sociologul care a participat la realizarea acestui studiu.

„Daca ma suna un senator, ce pot sa fac?“

In majoritatea judetelor, inspectorii generali au fost schimbati chiar dupa alegerile generale de la sfirsitul anului 2004. Profesorii si parintii care au participat la cercetare cred ca motivul ar fi criteriul politic. „Dupa inlocuirea inspectorului general, urmeaza schimbarea inspectorilor de specialitate si a directorilor. Rata de schimbare poate sa urce intr-un judet pina la 90% din scoli dupa alegeri“, spune sociologul Ovidiu Voicu. Aceste schimbari politice deschid larg poarta abuzului si a traficului de influenta in scoala. Profesorii sint influentati direct asupra corectitudinii evaluarii unor elevi. „Daca primesc un telefon de la un senator si stiu ca este din acelasi partid cu inspectorul sau directorul, ce pot sa fac?“, s-a intrebat unul dintre profesorii prezenti la discutiile de grup, moment in care si ceilalti participanti l-au aprobat fara comentarii.

"Cotidianul"


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 21.04.2006 08:04 | 1062 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (5)

0 0

21.04.2006 12:29 maia

Criteriul valorii a murit.Nu conteaza ce ai facut pe perioada mandatului,ca ai lasat o scoala bine organizata cu reguli bine stabilite si respectate atat de catre cadrele didactice cat si de catre elevi,ca ai avut o sustinere si colaborare deosebita cu parintii cu comunitatea,daca ai avut verticalitate si nu ai dorit sa te inregimentezi politic ai fost EXCLUS din sitem.

Incompetenta celor care dirijeaza destinele invatamantului atat la nivel central cat si la nivel de judet lasa de dorit si dezamageste zilnic.

A fi director in zilele noastre inseamna aumbla,,cocosat" a suporta umilinta superiorilor si a canta in struna cand de fapt cantecul e FALS.

Este un gust amar a unui fost director care a fost schimbat pentru ca,,nu facea politica"portocalie.

Pastrez inca gustul amar al nedreptatii.

0 0

21.04.2006 22:58 emil

Din cate stiu,...nu sunteti singura!

0 0

23.04.2006 13:46 galaoan

Maia are dreptate,asa a facut si fosta guvernare, n-ai vrut sa te inscrii in PSD, n-ai cantat cu sindicatul,ai incer-cat sa instaurezi legea, ai devenit inde-zirabil ca director.In inspectorat, toti te asteapta sa te duci cu sacosa plina, daca ai sacosa in mana si mai este si plina, iti zambesc cu gura pana la urechi si devin brusc foarte amabili.

Ce te faci insa cand in scoala, direc-torii de teama de a nu fi destituiti obliga profesorii sa promoveze elevii, care nu au venit la scoala cu lunile?

Valy

0 0

24.04.2006 11:32 geis

De acord cu maia. Criteriul valorii s-a cam diluat. Dar daca inspectoril general a fost si este o personalitate ca dascal, lucrurile nu au luat-o razna in privinta destituirii directorilor."Cateii portocalii, albastrii...etc" au latrat din totdeauna, dar...tot "catei" au ramas!. Apoi comunitatea (primar, consilieri, parinti) au un cuvant greu de spus. Din fericire sunt intr-un judet unde cei ce dirijeaza destinele invatamantului sunt oameni ce respecta munca, dar mai ales scoala. Cred ca directorul nu trebuie inregimentat politic.

0 0

25.04.2006 22:26 mara2006

Evident,"omul SFINTESTE LOCUL"! Si eu sunt dintr-un judet unde conducerea inspectoratului-profesori cu tinuta morala si profesionala- au facut schimbari, e drept, dar nu de dragul schimbarii.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN