Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Testarea anticipata baga spaima in liceele talentelor

Prin noua metodologie a testelor nationale, evaluarea aptitudinilor se face inainte cu o luna de examenele nationale, adica intre 5 si 7 mai. „Testarea aptitudinilor este unul dintre criteriile de admitere la liceele vocationale si daca acest lucru se face inainte de testele la celelalte materii, vom avea mari probleme cu completarea numarului de locuri. Nu mai este o concurenta loiala“, spune Tania Vlad, director-adjunct la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza“. Profesorii sustin ca mai intii elevii trebuiau sa dea testele nationale, apoi pe cele vocationale. Acum, ei se tem ca vor ramine fara elevi, pe motiv ca cei care iau testele de aptitudini pot pica la testele nationale. Pe linga cunoscutele domenii de pictura, muzica sau coregrafie, pot sa se inscrie la aceste teste si elevii talentati la limbile straine si chiar la probele sportive, cum ar fi fotbalul, tenisul sau inotul.

„Ne da peste cap cifra de scolarizare“

Cum testele nationale sint mai importante, elevii vor fi reticenti sa se mai inscrie la testele de aptitudini. „Iar daca sint admisi la aptitudini, pot sa piarda o proba de la testele nationale. Nu poti sa ai pretentii de la un copil talentat la pian sa stie si matematica. Asa ca tot exista riscul sa ne dea peste cap cifra de scolarizare“, spune Florian Nemes, profesor de pian la Liceul de Muzica „Dinu Lipatti“. Reprezentantii Ministerului Educatiei sint de parere ca noua metodologie vine in ajutorul elevului. „Le-am pus cu o luna mai devreme ca sa nu-i stresam pe elevi. Si invers daca se dadeau era acelasi lucru“, spune Liliana Preoteasa, directorul Directiei de Invatamint Preuniversitar.

Elevii picati, talente de rezerva

„Doamna Liliana Preoteasa mi-a spus ca una dintre solutii ar fi sa mergem pe o lista de rezerva, insa e posibil ca respectivii elevi sa plece la alte licee, atit timp cit au picat testele de aptitudini la noi. Plus ca scade si calitatea cu aceasta lista de rezerva“, explica profesorul Nemes, de la „Lipatti“. Mai mult, elevii se duc stresati la testarea talentului, stiind ca ii as-teapta alte trei examene mult mai grele. „Daca testele de aptitudini se dadeau dupa cele nationale, elevii aveau timp sa-si revina in doua saptamini, apoi sa vina la noi. E posibil sa avem o a doua sesiune“, spune Tania Vlad, director adjunct la Liceul de Arte Plastice din Bucuresti.

Doi pianisti pe loc

Elevii talentati vor fi in competitie la testele de aptitudini. Vor fi avantajati cei care au facut o scoala generala vocationala, dar si cei care au facut pregatiri particulare. „Selectia este foarte dura. De exemplu, la pian, din 40 de candidati ramin aproximativ 15, pentru ca atitea locuri avem. Nu este un examen de aptitudini la propriu, ci este un examen de specialitate, in care sint evaluati ani buni de studiu la un instrument“, spune profesorul Florian Nemes, de la „Lipatti“. Prin programa testelor de aptitudini, exista deja un repertoriu pe care elevul trebuie sa-l parcurga. La pian, evaluarea dureaza jumatate de ora, timp in care elevul cinta trei piese diferite.

La liceele de pictura si arte plastice, elevii dau doua probe: prima de desen si a doua de modelaj sau pictura. Pentru elevii care nu sint la o scoala speciala, exista alternativa cercurilor de pictura, care sint organizate de Palatul Copiilor sau de cluburile de copii. Inscrierile nu s-au incheiat, elevii pot sa opteze pentru liceele vocationale pina pe 29 aprilie.

Elevul de cinci ori mai scump
La liceele de muzica, regimul de lucru este individual, adica profesorul lucreaza cu un singur elev la un instrument, cum este pianul sau vioara. „Sigur ca este mai scump. Fata de elevii de la liceele teoretice, cei de la liceele vocationale sint de patru-cinci ori mai scumpi, ceea ce este normal pentru ca este un segment artistic“, spune profesorul Florian Nemes de la „Lipatti“. Si la liceele de arte plastice, parintii trebuie sa scoata din buzunar mai multi bani. Daca cei de la muzica au nevoie de instrumente muzicale, cei de la pictura trebuie sa-si cumpere acuarele, ustensile de modelaj, blocuri de desen si altele, care costa cel putin un milion de lei.

"Cotidianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 25.04.2006 22:19 | 1322 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN