Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ministrul Mihail Hardau ii acuza de demagogie pe colegii de partid

Ministrul educatiei, Mihail Hardau, a început lupta împotriva politicienilor chiar din propriul partid, care nu vor sa înteleaga sensul programelor educationale si care voteaza împotriva, din interese de culise. El a cerut parlamentarilor europeni ajutor în acest demers.

„Trebuie sa explicam parlamentarilor europeni despre importanta programelor educationale initiate în Romania, astfel încat, la randul lor, acestia sa-i sensibilizeze pe oamenii politici”, a fost principala idee expusa în mesajul pe care Mihail Hardau l-a transmis, ieri, la deschiderea oficiala a lucrarilor conferintei „Anul european al cetateniei prin Educatie“, care se desfasoara în aceste zile la Sinaia. Fara îndoiala, aluzia ministrului educatiei are drept cauza actiunea parlamentarilor de acum doua zile, mai ales din partea propriilor colegi de partid, care au respins Ordonanta de Guvern privind recalcularea veniturilor salariale ale cadrelor didactice din învatamantul preuniversitar pentru perioada 2001-2004. „Este un gest populist. Mi se pare nedrept sa se calce în picioare un efort al Guvernului de a face dreptate profesorilor, frustrati la salarii. Din nefericire, am vazut cum a aparut demagogia si ne aflam în situatia sa platim greselile fostei guvernari. În privinta membrilor PD care au votat împotriva, consider ca sunt total dezinformati“, a precizat, ziarului „Gardianul“, Mihail Hardau. Mai mult, în contextul actiunii internationale de ieri, demnitarul roman a apreciat ca „avem o pozitionare foarte buna în ochii europenilor, mai ales prin eforturile pe care Romania le depune în domeniul învatamantului“. De altfel, întreaga dezbatere s-a axat pe ideea ca pentru cetatenii tarilor europene nu este de ajuns sa aiba „un simplu act juridic, ci o cultura civica de educatie democratica“, a mai sustinut Hardau.

Europa nu ne-a contrazis
Maud de Boer-Buquicchio, secretar general adjunct la Secretariatul general al Consiliului Europei, a recunoscut ca în tara noastra „se fac mari eforturi pentru dezvoltarea programelor educationale privind educatia civica la toate nivelurile de scolarizare“. Mai mult, oaspetele a reiterat ideea ca „la nivelul Europei, violenta si discriminarea sunt înca foarte puternice si, pentru combaterea acestora, raul trebuie taiat de la radacina, adica printr-o educatie desavarsita începand de la clasele primare“. La randul sau, ministrul Hardau si-a exprimat dorinta ca disciplina „Educatia civica“ sa devina materie obligatorie atat în învatamantul gimnazial, cat si în cel liceal, începand din aceasta toamna: „Depinde de comisiile de specialitate care vor decide acest lucru, deoarece strategia noastra este aceea de a nu îngreuna programul elevilor, care si asa este destul de incarcat“.

La conferinta de la Sinaia au participat reprezentanti ai ministerelor de resort si a organizatiilor internationale din 41 de state. „Educatia pentru cetatenie este considerata, pe plan european, ca prioritate a reformelor educationale, care dirijeaza sistemul de învatamant catre un set de valori comune, cum ar fi: diversitatea, pluralismul, drepturile omului, justitia sociala, bunastarea, solidaritatea“, se arata în raportul final al conferintei. În opinia delegatiei romane, acest mesaj este foarte limpede, deoarece „trebuie sa combatem mica coruptie din scoli, astfel încat elevii sa ia atitudine“, a concluzionat Hardau.

„Refuzul de a repara o nedreptate a vechii guvernari fata de toate cadrele didactice este o forma de reala demagogie.” Mihail Hardau, ministrul educatiei si cercetarii

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 28.04.2006 00:11 | 907 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (3)

0 0

28.04.2006 11:59 andion

D-l Inspector General al I.S.J.Vrancea crede ca a dat "strechea in profesori", eu cred ca a dat "strechea in guvernanti si parlamentari" si mai ales "strechea portocalie".

0 0

29.04.2006 10:51 discobolul

drept raspuns la atitudinea lor ministrul educatiei trebuia sa-si dea demisia.

Numai in asa fel putea sa-i zdruncine pe parlamentari pentru ignoranta in care au bagat invatamintul.

0 0

29.04.2006 16:52 crina_butarescu - Autor

Sa-si sacrifice el scaunul pentru o cauza nobila?Aiurea..

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN