Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Liceenii de la „Gheorghe Asachi” R. Moldova

Circa 300 de elevi ai claselor liceale de la „Gheorghe Asachi” din capitala au protestat, in dimineata zilei de joi, 4 mai, impotriva modificarii titulaturii liceului, din „roman-francez” in „moldo-francez”, operata miercuri de conducerea institutiei.
Actiunea liceenilor a inceput prin spargerea tablitei din sticla cu inscriptia „moldo” de pe frontispiciul institutiei si plasarea in loc a unei hartii vatman cu inscriptia de mana „roman”. Elevii au scandat „Suntem romani si suntem acasa”, „Asachi!” etc.
Presedinta Comitetului de greva creat ad-hoc, Nadejda Trofim, eleva in clasa 12-a, a declarat pentru Info-Prim Neo ca elevii de la „Gh. Asachi” sunt profund revoltati de decizia conducerii institutiei de invatamant de a schimba titulatura liceului inscriptia si de a atenta, in acest mod, la identitatea nationala a liceenilor. Potrivit aceleiasi surse, actiunea de protest a pornit spontan, iar elevii au ales sa abandoneze orele de clasa pentru a se pronunta impotriva deciziei unilaterale a conducerii liceului. Potrivit Nadejdei Trofim, liceenii sunt dispusi sa mearga pana la sfarsit pentru a reabilita denumirea istorica a liceului.
Directorul Liceului „Gh. Asachi”, Boris Volosatai, a cerut elevilor sa dea dovada de comportament civilizat si acceptat in cazurile de litigii – discutia cu un grup de initiativa. El a explicat modificarea operata prin faptul ca denumirea oficiala a acestei institutii, stipulata printr-o Hotarare de Guvern din 1990, este Liceul teoretic moldo-francez “Gheorghe Asachi”. Totodata, el a cerut elevilor sa nu raspunda provocarilor si sa aleaga o cale civilizata – sa inainteze un demers catre conducerea tarii cu rugamintea de a modifica Hotararea de Guvern din 1990 si a denumi liceul „roman-francez”.
Liceul „Gh. Asachi” a fost absolvit de mai bine de 6 mii de absolventi, dintre care circa 200 au devenit doctori habilitati, 400 - doctori in stiinte, oameni de vaza in domeniul culturii si politicii, cum ar fi intemeietorii scolii de matematica din R. Moldova , fratii Sibirski, actorul Valeriu Cupcea, scriitoarea Agnesa Rosca, regretata cantareata Doina Aldea-Teodorovici, politicienii Iurie Rosca si Dumitru Braghis s. a.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: moreak | 05.05.2006 09:46 | 793 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

06.05.2006 20:48 vioscout

Elevii au dreptul sa militeze pentru realitatea romaneasca. Este de inteles pe undeva si frustrarea autoritatilor din Rep. Moldova, mao ales in ce-i priveste ca popor/natie. Calea aleasa de elevi cu unele tendinte de violenta nu cred ca este in favoarea lor;...sau poate tocmai asta doresc oficialitatile si conducerea liceului. Mult succes elevilor si profesorilor care nu doresc o istorie falsificata de comunisti.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN