Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

"Pamantul rodeste,unde omul munceste!"

In acest an scolar, in Sc.Vlaicu Voda ,Braila cls.a-III-a A si a-III-aB participa la programul international "Leaf" cu proiectul sus mentionat.Acum dupa ce s-au desfasurat o serie de activitati care au placut mult copiilor,nu mai am nici o indoiala ca ceea ce la inceput a reprezentat doar "argumentul" alegerii proiectului,pe parcurs a devenit "instrumentul" prin care copiii nostri s-au transformat in participanti activi si, prin observare, explorare, instruire programata, experiment ,intelegere,au devenit proprii lor formatori in respectarea si aplicarea normelor de protectie a mediului inconjurator ,au inteles ca omul nu este stapanul naturii, ci face parte din ea.
Iata argumentul de la care am pornit:
"In zilele calduroase de vara, locuitorii orasului nostru se retrag din mediul zgomotos si poluat,la padurea Lacul-Sarat sau la padurea „Stejarul”ca sa petreaca cateva ore in mijlocul naturii, pentru ca stiu sau simt ca natura reprezinta marele si imprevizibilul rezervor de sanatate si viata, reprezinta mama din care ne nastem, reprezinta imensa masa de factori naturali,din a caror seva ne infruptam si evoluam.
Acolo am vazut oameni veseli, copii jucandu-se, sarid, tipand, razand, legand noi prietenii ai am realizat ca era efectul miraculos,ca era influienta reconfortanta pe care numai natura o are asupra psihicului,ca doar nu degeaba, ea, NATURA, este socotita „izvorul vietii,viata vietii” Poate intr-un loc ca acesta se afla cel ce a spus: „medicul trateaza, dar natura vindeca”. M-am intrebat deseori, daca ea este atat de darnica, daca ne ofera atat de mult, noi de ce nu o protejam, de ce nu o ocrotim, de ce nu o pastram cu glasurile cristaline ale copiilor, cu ciripitul pasarilor, cu zborul fluturilor, cu parfumul florilor?
Cu ochii mintii am vazut marele dezastru: daca nu vom avea grija de natura, atunci nici elevii mei si nici alti copii nu vor mai zburda prin iarba frageda, nu se vor mai lua la intrecere cu fluturasii, pasarile nu-si vor mai inalta trilurile spre cerul senin, nu vor mai creste lastari cu frunze verzi ,iar „anotimpul trezirii la viata” va fi trist fara toate acestea.
Aici am luat hotarea ca trebuie sa fac ceva mai mult pentru copiii mei,ca pot sa-i calauzesc in descoperirea lumii fascinante care ne inconjoara, ca pot sa-i ajut sa gaseasca raspunsuri la intrebari legate de tainele naturii,chiar acolo in mijlocul ei, ca pot sa-i fac sa inteleaga legatura dintre om si mediul inconjurator,ca pot sa-i invat sa o iubeasca, sa o protejeze, sa o ocroteasca,sa inteleaga ca depind de natura , ca fara ea nu pot exista ei si ca au datoria morala sa o pastreze pentru generatiile viitoare...."
Acestea erau doar gandurile de inceput, acum sunt fapte, sunt realizari, sunt impliniri si toate invaluite de speranta ca ei, acesti "mici ecologisti" vor lupta pentru un mediu sanatos.
In cadrul activitatii "Pamantul rodeste,unde omul munceste" copii au pregatit terenul pentru lucru, plivind iarba;
- au invatat sa planteze flori, intelegand ca de beneficiile acestei actiuni se vor bucura si altii;
- au plantat un mic castan care va evolua o data cu ei si sub "aripa lor ocrotitoare;
- au udat micutele plante;
- s-au stabilit echipele care vor controla evolutia plantelor si a castanului,iar la un interval de 2-3 zile le vor uda , le vor sparge crustra de la radacina, le vor inlocui pe cele care nu s-au prins;
- au inteles ca "Pamantul rodeste,unde omul munceste" si ca nu poti trece prin viata fara sa plantezi macar un pom;
Bucuria de pe chipul lor,entuziasmul cu care au participat la activitate, le puteti observa in imaginile foto de pe didactic.ro -"Scoala mea", sau in galeria foto de pe site-ul www.eeffyy.cabanova.ro .

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: eeffyy | 22.05.2006 22:45 | 2014 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (3)

0 0

24.05.2006 17:41 crina_butarescu

Frumos,incarcarea paginilor e usor greoaie,dar e normal,hostingul gratuit are dezavantajele lui.Ma bucur foarte mult cand orice micuta scoala infloreste si atrage atentia cu ajutorul internetului.Pe scurt,brava!

0 0

24.05.2006 21:31 elenat

Frumoase activitati organizezi cu elevii,Stefania!Bine spui ca"natura este izvorul vietii,viata vietii".Tocmai de aceea trebuie sa-i invatam si sa-i obisnuim pe copii s-o protejeze,s-o ocroteasca."Micii ecologisti"trebuie sa "lupte" pentru un mediu sanatos,inca de mici.Elevii tai,Stefania au deja deprinderi formate in acest sens.FELICITARI! Am admirat si fotografiile.Succes in continuare!

0 0

14.06.2006 22:57 eeffyy - Autor

Multumesc si pentru ca se apropie cu pasi iuti vacanta, va doresc sa aveti parte de un concediu pe masura efortului depus un an intreg,sa "va incarcati bateriile" acolo unde va este mai bine.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

672 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN