Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Demisie în scandalul "subiectelor la istorie"

Cu doar două zile înainte de începerea testelor naţionale, un jurnalist de la cotidianul Adevarărul a intrat în posesia subiectelor la istorie, pretinzând că este cadru didactic al Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa, venit să ridice subiectele. Plicurile sigilate i-au fost înmânate fără ca jurnalistul să fie legitimat.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Guvernului, premierul Tăriceanu e de părere că resposabilitatea incidentului 'revine ministrului şi secretarului de stat pentru învăţământul preuniversitar'.

Funcţia de secretar de stat pentru acest domeniu este deţinută de Paloma Petrescu, pe care, potrivit comunicatului, premierul a decis să o demită, 'procedurile urmând să fie finalizate în cursul zilei de luni'.

Ministrul Hărdău a declarat că nu este de acord cu decizia premierului Tăriceanu de a o demite pe doamna Petrescu.

Premierul a spus că îi va cere ministrului Educaţiei să se ocupe de examenele din această perioadă a anului.

Cum s-a ajuns la acest scandal ?

Unul dintre plicurile cu subiectele la proba de istorie a examenului de capacitate ajuns în mâinile jurnaliştilor de la ziarul "Adevărul".

Încercând să demonstreze că sunt lacune în organizarea examenelor, aceştia au pretins că sunt cadre didactice ale Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa, venite să ridice subiectele.

Plicurile sigilate le-au fost înmânate pur şi simplu, fără să li se ceară actele de identitate.

Subiectele vor fi schimbate


Paloma Petrescu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei a anunţat că subiectele testului de istorie vor schimbate pentru toate judeţele.

Secretarul de stat în MEC, Paloma Petrescu, a spus că "s-a întâmplat ca plicul să fie preluat de alte persoane. Consider că este - şi ne asumăm acest lucru - o neglijenţă gravă în serviciu, atâta timp cât persoanele respective au putut trece pe lângă punctul unde se controlează documentele”.

„Vom lua măsuri în consecinţă", a declarat Paloma Petrescu.

Oficialul MEC şi-a exprimat surprinderea faţă de faptul că jurnalistul de la Adevărul şi mama sa au fost lăsaţi să intre fără a fi legitimaţi, în condiţiile în care în minister nu se poate pătrunde decât dacă este permis accesul.

Şeful demisionar al Servicului de Evaluare, Adrian Stoica, a declarat la rândul lui că toate persoanele trebuie să se legitimeze la intrarea în clădirea instituţiei şi că "este foarte ciudat cum două persoane au reuşit să ocolească".

Jurnalistul Florin Pupăză, de la cotidianul Adevărul", a obţinut subiectele după care a mers la Secţia 3 Poliţie din Bucureşti, unde a relatat cum a procedat.

PNL cere demisia ministrului, PSD vrea şi scuze din partea premierului

Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a dat publicităţii un comunicat în care afirmă că incidentul îl pune într-o postură penibilă pe ministrul Educaţiei, Mihail Hărdău.

"Consider că partenerii noştri din Alianţa DA ar trebui să analizeze cazul Hărdău şi să ia măsurile necesare pentru ca reforma să poată demara şi în domeniul Educaţiei”, se mai spune în comunicat.

La rândul său, principalul partid de opoziţie, PSD, cere şi el demisia ministrului Educaţiei, dar şi 'prezentarea de scuze publice de către premierul Tăriceanu'.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 18.06.2006 19:56 | 719 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

19.06.2006 16:41 aurela

In final, totul va fi vesnicul bla, bla, bla...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 1 evenimente

«OCTOMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

118 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN