Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

O scoala fara frontiere

Aflata la a noua editie, Scoala de Vara de la Sighet a strans la un loc, in aceasta saptamana, conferentiari din tara si din strainatate, elevi din Romania si din stanga Prutului, care vor dezbate treizeci de subiecte privind ororile comunismului si ale altor totalitarisme. Printre alte activitati ale acestei editii, la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet figureaza si vernisajul unor noi sali, ca si deschiderea unor expozitii.
In prima zi au fost vernisate patru sali noi: "Si veti cunoaste adevarul", "Reprimarea culturii (Scriitori in inchisori)", "Rezistenta anticomunista din Maramures" si "Munca fortata". Prima este creatia lui Romulus Rusan si a lui Stefan Popa, constand dintr-un mare ansamblu grafic format din versetul 32 din capitolul 8 al Evangheliei lui Ioan - "Si veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face liberi", tradus in 30 de limbi, incepand cu greaca si latina si ajungand la limbile popoarelor care au cunoscut, sub o forma sau alta, povara si umilinta lipsei de libertate. Este insasi deviza Memorialului de la Sighet. Proiectul acestei expozitii a luat nastere acum 13 ani, iar la realizarea ei si-au dat concursul si institutii din Vatican.
Sala "Reprimarea culturii (Scriitori in inchisori)" i se datoreaza Anei Blandiana, care, in cuvantul introductiv a vorbit de cativa mari scriitori care au avut de indurat represiunile comunismului. Astfel, s-a pastrat un raport al unui informator care relata ca presedintele Academiei Republicii Populare Romane, Atanase Joja, ii transmitea lui Lucian Blaga ca nu mai poate publica vreodata, dar ca, suprema favoare, i se vor trece cu vederea operele aparute pana in 1948. A treia sala, "Rezistenta anticomunista din Maramures", poarta semnatura Ioanei Boca, proaspata doctor in istorie, care a declarat ca sala este de fapt inceputa din 1999 si ca a fost completata cu ultimele cercetari. Autorul celei de-a patra sali, "Munca fortata", este Robert Furtos, cercetator la Memorialul de la Sighet, care, ca si colega lui, Ioana Boca, a proiectat sala inca de acum cativa ani si, gratie ultimelor cercetari, a finalizat-o acum.

"Romania Libera"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 12.07.2006 12:44 | 701 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN