Şcoala cu
bune practici

71 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Admiterea la universităţile de stat şi particulare se face şi în funcţie de media bacalaureatului

Media de la examenul de bacalaureat constituie un criteriu de admitere la majoritatea universităţilor de stat din ţară. În urma unei anchete desfăşurate de noi, pe baza informaţiilor despre admiterea 2006-2007 publicate de universităţi pe site-uri, reiese că ponderea notei finale de la Bac porneşte de la 10% şi poate ajunge la 100%, devenind, astfel, unicul criteriu de admitere la facultate.
Din site-urile universităţilor de stat am constatat că numai 4 universităţi, din 54 acreditate, nu ţin cont deloc de nota de la bacalaureat. La Academia Naţională de Informaţii, Universitatea Naţională de Arte, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, toate din Bucureşti, important este să obţii note cât mai bune la probele de concurs stabilite pentru fiecare facultate. Pentru majoritatea universităţilor de stat, şi media de la bacalaureat, alături de mediile obţinute la diferite discipline din liceu, probe de concurs sau interviuri, reprezintă un criteriu de selectare a candidaţilor. Astfel, Universităţile din Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Braşov, Galaţi, Oradea, Petroşani, Piteşti, Ploieşti, Reşiţa, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Timişoara, Academia Forţelor Aeriene “Henri Coand㔠din Braşov, Academia de Poliţie din Bucureşti, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea „Ovidius” Constanţa, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, Universitatea „Politehnica” din Bucureşti şi Universitatea Tehnică Cluj iau în calcul, pentru nota finală a examenului de admitere, şi media de la Bac, în procente de la 10 la 50 la sută.

Am făcut un calcul, pentru a verifica în ce măsură nota de la Bac ridică sau trage în jos nota obţinută de un candidat la celelalte probe de concurs. Am constatat, astfel, că semnificaţia, în sutimi, a mediei de la bacalaureat creşte cu cât ponderea sa este mai mare, dar şi cu cât diferenţa dintre aceasta şi nota sau media obţinută la alte probe este mai mare. Dacă, de exemplu, media de la bacalaureat este 9,66, ponderea acesteia din nota finală fiind de 30%, iar nota obţinută la probele de concurs este 8,20, nota finală va fi simţitor mai mare pentru candidat, respectiv 8,63. În caz contrar, dacă nota de la concurs este 9,66, iar cea de la Bac este 8,20, candidatul va obţine, în final, 9,22. Dacă între nota obţinută la concurs şi cea de la Bac este o diferenţă de doar câteva sutimi, cei cu nota mai mare la Bac se vor putea bucura de până la maximum 30 de sutimi în plus, cei cu nota de la concurs mai mare nefiind foarte afectaţi de media de la Bac.

Facultăţile la care ocuparea locurilor scoase la concurs se va face exclusiv în funcţie de media de la bacalaureat sunt, din datele noastre, Universitatea din Iaşi, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea Bucureşti (13 facultăţi), Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi Cluj şi Universitatea din Craiova.

Media de la bacalaureat, chiar şi la universităţile sau la facultăţile unde, iniţial, nu este luată în considerare, devine principalul criteriu de departajare în cazul punctajelor finale egale dintre candidaţi.

Media de la Bac constituie unicul criteriu de admitere pentru majoritatea universităţilor particulare acreditate.

"Gandul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 12.07.2006 21:37 | 392 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

De ce este necesara tristetea

Echilibrul emotional

Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 8 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

15 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN