Şcoala cu
bune practici

71 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Asistentii de la Bac au fost selectati la intamplare

Profesorii care au supravegheat salile de examen nu au trecut printr-un proces riguros de selectie, ci au fost trasi la sorti dintr-o baza de date a Inspectoratului Scolar.

Criteriile care au stat la baza selectiei s-au rezumat la grija ca acestia sa nu fie specializati in disciplina de examen si sa fie repartizati in alte institutii de invatamant decat acelea in care predau. Potrivit metodologiei de organizare a examenului, Inspectoratul nu este obligat sa faca o evaluare amanuntita a celor inscrisi, ci ii poate doar respinge de la delegare pe aceia care nu si-au facut bine treaba in anii trecuti.

Lipsurile invatamantului preuniversitar romanesc se vad in modul de organizare a examenului de Bacalaureat si de selectare a profesorilor insarcinati cu supravegherea salilor de examen. Potrivit reprezentantilor Ministerului Educatiei si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), profesorii s-au oferit voluntar sa participe la examenul de Bacalaureat inca din lunile februarie-martie cand au fost inscrisi in baza de date a ISMB. Dupa ce au fost trecuti pe liste, acestia au fost trasi la sorti pentru fiecare zi de examen, insa fara a trece printr-un proces riguros de selectie.

Criteriile de baza in selectarea profesorilor supraveghetori au fost acelea ca ei sa nu fie specializati in disciplina de examen si sa fie repartizati in alte institutii de invatamant decat acelea in care predau. In aceasta privinta, inspectorul scolar al municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu, considera ca nu este nevoie de filtre pentru desemnarea profesorilor supraveghetori deoarece acest lucru i-ar putea descuraja pe voluntari, mai ales ca la nivelul Capitalei cererea de supraveghetori a fost foarte mare. Potrivit uzantelor si metodologiei de organizare a examenului de Bacalaureat, Inspectoratul nu este obligat sa faca o evaluare amanuntita a profesorilor inscrisi, ci se poate opune delegarii lor in cazul in care se constata ca nu si-a facut bine treaba anul trecut. „Activitatea pe care o desfasoara colegii mei e optionala. Eu nu am voie sa oblig pe nimeni sa participe, dar nici sa le interzic sa faca acest lucru si pana acum nu am gasit decat profesori care si-au facut bine treaba“, a declarat pentru „Gardianul“ inspectorul scolar general Cristian Alexandrescu.

ŤDoamna Madalinať nu e de gasit
Din primele cercetari ale listelor cu personalul delegat sa supravegheze salile de clasa reiese ca profesoara cu numele de Madalina nu figureaza pe niciuna dintre ele, ceea ce sporeste indoiala anchetatorilor cu privire la existenta acestui personaj. Chiar si reprezentntii Inspectoratului Scolar lasa de inteles ca elevul care a inregistrat discutiile din timpul probelor scrise de la Limba si literatura romana si Istorie poate sa fi citit gresit de pe lista numele supraveghetorului. Cu toate acestea, banda audio demonstreaza veridicitatea marturiilor sursei noastre. Din inregistrare reiese clar ca elevii se tutuiesc cu „doamna Madalina“, fara ca aceasta sa le atraga atentia ca au gresit numele.
In ceea priveste ipoteza ca un profesor care nu a fost selectat pentru activitatea de supraveghere sa aiba acces in licee, inspectorul scolar Cristian Alexandrescu o respinge din start de vreme ce jandarmii care se aflau la intrarea fiecarei institutii de invatamant aveau listele cu cei desemnati de Inspectorat. Fiecare profesor supraveghetor, selectat pentru Bac a semnat o declaratie in care si-a dat angajamentul sa respecte procedurile regulmentare. Printre acestea, supravegetorul nu avea voie sa aiba rude care sustineau examenul de Bacalaureat, sa intre in sali cu carti, telefoane sau ziare, sa comunice continutul subiectelor la iesirea din sala de clasa, sa vorbeasca intre ei sau sa permita participantilor la examen sa vorbeasca in timpul examenului. Potrivit unui ordin al ministrului educatiei si cercetarii, fiecare profesor supraveghetor selectat pentru sesiunea din acest an a examenului de Bacalaureat primeste o indemnizatie de 45 lei RON pe zi, dar poate participa la mai multe probe.

Hardau, obligat sa schimbe programele scolare
Ingrijorati de rezultatele foarte slabe obtinute de elevi la examenele de Capacitate si Bacalaureat, organizatiile nonguvernamentale au intervenit pe langa Ministerul Educatiei si au cerut lui Mihail Hardau sa schimbe din temelii programele scolare. Mai exact, trebuie sa se treaca la „elaborarea pentru fiecare materie de studiu, pe an scolar si la absolvirea unui ciclu de invatamant, a unor „cunostinte minimale“, respectiv maximale, mai exact a acelor pentru care elevul poate lua o nota de trecere, sau obtine nota 10“, se precizeaza intr-o propunere a Asociatiei pentru educatie si cercetare EDU CER.

Asteptam un reprezentant al ISMB
Intr-un comunicat remis redactiei noastre, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Bucuresti, Cristian Alexandrescu, ne-a solicitat punerea la dispozitie a celor doua inregistrari audio facute incognito in sala de examen. Ii raspundem pe aceasta cale inspectorului general si ii precizam ca asteptam un reprezentant al ISMB la redactia noastra pentru a primi CD-ul. Aceasta decizie se bazeaza pe atitudinea de ignoranta a ISMB de pana acum, spre deosebire de Parchetul Capitalei si mai multe televiziuni, care ne-au solicitat imediat inregistrarile. Inspectorii scolari au preferat sa le asculte de pe site, iar acum si-au dat seama ca este mai bine sa aiba si materialul digital pe suport CD.

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 14.07.2006 21:17 | 1644 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

De ce este necesara tristetea

Echilibrul emotional

Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii

Echilibrul emotional

Comentarii (4)

0 0

14.07.2006 22:48 corina_jga

In legatura cu selectarea asistentilor de la probele orale nu e nici o surpriza. La cat de serios decurg unele examene la facultate, ne mai mira de "larghetea" cu care sunt tratati elevii la bacalaureat? Cum poti trimite fosti studenti care au copiat in facultate sa supravegheze la un examen destul de serios?

Daca profesorii cu pricina ar fi chemati, instruiti serios cu privire la indatoririle lor, daca li s-ar cere se semneze nu declaratii de forma ci un soi de contracte in care sa se stipuleze clar ceea ce risca in cazul neindeplinirii sarcinilor, poate ca ar fi mai bine. Si comisiile ar trebui sa-si faca mai bine treaba, nu sa stea si sa foiasca hartii.

Ideea unor camere de supraveghere este binevenita iar investitia se va amortiza destul de rapid (macar prin cumulul banilor care ar reveni celor care nu isi fac acum treaba corect.)

0 0

16.07.2006 12:41 oana1964

comisiile nu invart hartii pentru ca asa vor ele... daca ati sti cata scriptologie e la un bac, nu ati mai comenta asa. noua ni s-a cerut sa scriem cataloagele, in dublu exemplar, celor peste 380 de elevi (nume, prenume, CNP, liceul de provenienta, obiecte de examen si note) plus profesorii din comisie, examinatori, evaluatori si supraveghetori (adica peste 150 de nume, prenume, scoli si licee, specialitati si grade) DE MANA!!! sincera sa fiu, niciodata pana acum nu m-au durut degetele si nu am stiut pe viu ce inseamna "crampa scriitorului". cat despre sistemele video de supraveghere, nici unele muzee de prestigiu din lume nu-si permit asa ceva, dar'mite invatamantul romanesc... :)))

0 0

16.07.2006 20:01 duminica

E buna ideea cu sistemele video de supraveghere. Nu este complicat. se instaleaza camera WEB, accesibila oricarei institutii de invatamint prin existenta salilor de calculatoare si nu este complicat astfel de filmat si supravegheat. Incercati!!!

Cel putin nu vor sta observatorii ca niste jandarmi asupra elevilor in sala, acestia cunoscind faptul ca sint monitorizati in permanenta.

0 0

16.07.2006 22:54 corina_jga

Stiu cate hartogaraie este de facut la bacalaureat. Cat trebuie sa se scrie de mana... Daca insa tot se foloseste calculatorul (cu o baza de date mamut!), de ce sa nu se simplifice treaba? In acea baza de date exista toate informatiile pentru fiecare candidat (nume, prenume, CNP) Introduse corect o singura data (si fiecare liceu are aceasta baza de date, pentru ca o vrea AEL...), nu mai e nevoie sa se revina. De ce nu pot fi completate cataloagele, listate si apoi semnate? zau ca nu inteleg. Si se mai si pot lega... doar nu e asa de greu.

Muzeele de prestigiu au camere de luat vederi. Un sistem de supraveghere, nu foarte performant (e drept) nu costa o avere. Este monitorizat local de un server si zau ca nu este scump. Ganditi-va cat costa un web-cam... si nu e nevoie de mai mult de 1-2 pe clasa... Ni se pare noua scump pentru ca se confunda de cele mai multe ori cu sistemul peofesional de supraveghere (acela pentru paza si protectie, conectat 24/24 la un sistem de alarma). Hai sa nu complicam lucrurile mai tare decat e cazul. Si solutia este infinit mai eficienta (numai ideea ca pot fi supravegheati a modificat comportamentul unor elevi in scoala).

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 8 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

15 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN