Şcoala cu
bune practici

71 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Anul acesta se vor face primele acreditări în învăţământul preuniversitar particular"

Despre noutăţile învăţământului preuniversitar particular ne-a vorbit şerban Iosifescu, preşedintele ARACIP.
- S-au schimbat procedurile de autorizare şi de acreditare în învăţământul preuniversitar ?
- şapte luni de la aprobarea Legii calităţii funcţionează standardele şi metodologia vechi. Deci, până pe 15 octombrie 2006, instituţiile de învăţământ privat, care şi-au depus cererile de autorizare sau de acreditare, au intrat în proceduri de evaluare conform standardelor şi metodologiilor vechi. După 15 octombrie, vor fi aprobate, prin hotărâre de guvern, noi standarde de evaluare pentru autorizare şi acreditare şi o nouă metodologie în acest sens. Schimbări mari n-o să fie. O să fie în două faze: o autoevaluare a unităţii respective de învăţământ: se depune o cerere, însoţită de un dosar, care are un raport de autoevaluare şi o serie de acte. Care acte vor rămâne în metodologia finală nu ştim, pentru că vor fi modificări mari faţă de ce am făcut conform reacţiilor venite din teritoriu, de la şcolile publice, de la cele private, de la inspectorate, de la sindicate, vor fi modificări. Vor fi standarde modificate: nu vor mai fi cu punctaje, ci vor fi în sistem binar, cu da sau nu, pentru îndeplinirea criteriilor respective. Căutăm să facem standarde ca să nu fie loc de întors, deci să fie perfect vizibile şi verificabile. Unităţile şcolare îşi vor face un raport de autoevaluare şi va fi o verificare de către evaluatorii noştri externi. Se face un raport de evaluare, se discută în biroul executiv şi în consiliul ARACIP, după care se propune ministerului ordin de ministru pentru autorizare, respectiv acreditare a instituţiilor de învăţământ.
- Cine va face evaluarea unităţilor şcolare?
- Vor fi cel puţin doi evaluatori. Ca să nu existe suspiciuni de corupţie, vom trimite evaluatori din alte judeţe. Va fi un Registru naţional al evaluatorilor. Se va face un raport, dar există proceduri de contestaţie, şi se poate relua procedura dacă există probleme cu evaluatorii.
- În prezent, unităţile şcolare particulare au autorizaţie de funcţionare. Când se vor face primele acreditări?
- Dacă nu mă înşel, vor fi un număr de patruzeci şi ceva de unităţi de învăţământ privat, care au depus dosare de acreditare. Evaluatorii noştri sunt pe teren, fac rapoartele. Vrem să acordăm acreditările până la 15 septembrie. Potrivit legii, cele circa 100 de unităţi şcolare private, pe care le avem acum în proces de autorizare şi acreditare, trebuie să fie evaluate, propuse spre autorizare, eventual acreditare, până pe 15 octombrie.
- Ce se întâmplă dacă o anumită unitate şcolară nu va primi acreditarea?
- Există o procedură prevăzută foarte clar de lege. Dacă raportul este negativ, intră în supraveghere. Se face un nou raport şi dacă noul raport de evaluare, al doilea, este nefavorabil, se dispune încetarea şcolarizării începând cu anul I, şi obligarea să elaboreze în continuare rapoarte. Dacă după doi ani de zile se face cel de-al treilea raport de evaluare, dacă acesta este tot negativ, atunci acea unitate este lichidată şi se încetează definitiv şcolarizarea.
- Acum se fac înscrieri la unităţile şcolare particulare? Ce trebuie să ştie cei care vor să urmeze un liceu particular pentru a nu se păcăli?
- În primul rând să vadă dacă liceul este autorizat. Dacă este autorizat, elevii şi cadrele didactice se bucură de anumite drepturi conform legii, participă la proiecte internaţionale, primesc burse, au o serie de drepturi. Problema este că instituţiile autorizate nu au dreptul să elibereze diplome şi certificate de studii. Acest drept îl vor căpăta numai după acreditare. Deci, părinţii respectivi ar trebui să ştie că, dacă instituţia este doar autorizată, ei vor trebui să dea examenele naţionale la o unitate şcolară de stat sau particulară acreditată.

"Adevarul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 18.07.2006 09:20 | 771 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

De ce este necesara tristetea

Echilibrul emotional

Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 8 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

15 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN