Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Liceanul Radu Marin vrea să îmblânzească fulgerul

Unul dintre cei mai promiţători cercetători ai fenomenelor naturale se pregăteşte să părăsească România. Radu Marin, primul român care a participat la o conferinţă internaţională din Arizona dedicată fulgerului, plănuieşte să termine liceul şi să plece la o universitate din SUA.
Dezamăgit de viitorul pe care l-ar putea avea în ţara natală, elevul din clasa a XII-a a Liceului Teoretic "Ovidius" din Constanţa vrea să emigreze pentru că "în România nu avem laboratoare, nu avem instrumente, nu sunt firme care să investească în partea de cercetare". "Învăţământul românesc este groaznic, nu numai pentru că se copiază la bac sau capacitate, ci şi pentru că, de multe ori, oamenii de la putere încearcă să rezolve răul de la suprafaţă, şi nu cel de la rădăcină... Examenele sunt o mare brambureală. Dacă în alte ţări, schimbările ce privesc testele naţionale se fac cu câţiva ani înainte, la noi se fac în ultimul moment", spune tânărul supradotat. Admirat pentru ideile sale de cei mai mari cercetători din lume, Radu crede că are capacitatea de a face o descoperire prin care umanitatea să evolueze. "Ceea ce reprezintă azi un fulger, mâine poate fi o sursă importantă de energie", crede elevul. Este autorul primului site românesc (www.fulgerul.3x.ro) dedicat acestui fenomen natural ucigător. Proiectele sale au fost premiate în ţară, la concursurile de fizică creativă, cu mai multe diplome "Einstein", "Copernic" şi "Arhimede". "Viaţa mi s-a părut prea plictisitoare, aşa că am accelerat-o puţin", mărturiseşte Radu, care este redactor-şef al revistei liceului său, dar şi DJ în timpul liber. Vrea să realizeze un documentar, pentru a-i ajuta pe oameni să se protejeze în timpul furtunii. "Fulgerul loveşte cel mai înalt punct din apropierea unei furtuni electrice. Orăşenii sunt în mare parte protejaţi de clădirile înalte, însă cei de la satele din câmp deschis sunt în pericol de a fi trăsniţi... În mediul rural, toată lumea alege copacul ca să se apere de ploaie, ceea ce este contraindicat. Este bine să te refugiezi în locuinţe sau maşini, sau, în cazul în care omul este cu turma în mijlocul câmpului şi n-are unde să se ascundă, trebuie să îşi găsească o poziţie cu genunchii îndoiţi, cât mai apropiată de pământ. Trebuie să-şi ţină mâinile pe urechi, pentru a preveni şocul acustic şi să aibă contact minim cu solul". Radu a înfiinţat şi un club internaţional prin care corespondează sau organizează întâlniri cu colaboratori din Africa, America şi Europa.

"Adevarul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 18.07.2006 09:23 | 755 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

28.08.2006 19:55 empathy

Eu sunt individul Radu Marin si as vrea sa adresez totusi cateva critici cu privire la acest articol... in primul rand nu tot ce apare in acest articol cu ghilimele sunt vorbele mele...in al doilea rand unele fraze nu sunt terminate iar continuarea lor era esentiala pentru intelegerea textului...cu alte cuvinte ceea ce reiese din acest articol este mai mult faptul ca eu vad Romania ca o tara de balta, ca o tara care nu are nici un viitor pentru nimeni... mesajul pe care vroiam sa-l evidentiez atunci cand mi-a fost luat interviul este ca se poate si mai bine si ca Romania are niste valori intelectuale mult superioare altor tari...cum mi-a zis si un cetatean american in drum spre SUA atunci cand a aflat ca sunt din Romania:"Romania? Romania are cei mai buni informaticieni din lume" ... eu am infiintat si un club cu caracter international singurul din ROmania care in curand va deveni asociatie... cei care vor sa intre in club pot viziona pe siteul www.fulgerul.lx.ro criteriile...si pentru alte nelamuriri empatie@gmail.com

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

68 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN