Şcoala cu
bune practici

71 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Sindicatele: E vina societăţii româneşti că tolerează corupţia

Examenele naţionale derulate în colaborare strânsă cu Poliţia (nesiguranţa subiectelor de la teste, furtul şi comercializarea subiectelor la bacalaureat, tentativa de fraudă de la SNEE, la titularizare) nu mai pot fi privite nici cu încredere, nici cu speranţă. Oricât ne-am strădui să nu vedem hidoşenia unui sistem retrograd, amorf, duplicitar, toate acestea ne scot ochii şi ne obligă la reacţii. De ani buni scriem despre toate neregulile, informăm şi comentăm despre cum fac alţii şi despre cât de inutil ne zbatem noi să rămânem într-un trecut desuet. Cele mai şocante însă, dintre toate, sunt locul şi imaginea profesorului român în acest caleidoscop de falsitate, onestitate, corectitudine şi corupţie.

„Gândul” s-a străduit permanent să ofere imaginea obiectivă a cadrelor didactice din România: când politicienii au aruncat cu noroi în onoarea dascălilor, am argumentat de ce nu-i drept. Când realitatea ne-a impus imagini de coşmar ale unor profesori corupţi, imorali, ne-am străduit să prezentăm cazurile, negeneralizând pripit.

Acum, în vara lui 2006, chipul educatorului român are tuşe groase, schimonosite. Nu noi însă vom face portretul final. Am cerut liderilor celor 4 federaţii din Educaţie să ne spună cum apreciază organizaţiile profesionale ceea ce se întâmplă în şcoala noastră. Cele două întrebări au fost:

1. Cum apreciază sindicatul dv. dovezile de fraudă şi corupţie, de la examenele din această vară?

2. Ce va întreprinde sindicatul dv. pentru a stopa şi elimina fenomenul degradării învăţământului românesc? (M.M. Vergu)

Federaţia Educaţiei Naţionale: „Puşcăria!”

Cătălin Croitoru: ”Ăştia trebuie să ajungă în puşcărie! Am cerut inclusiv Ministerului de Interne să facă anchete corecte şi să-i vedem după gratii pe vinovaţi. E evident că învăţământul românesc este corupt, începând de la firul ierbii şi până la primul ministru. Toată lumea e coruptă. Noi facem tot ce ţine de putinţele noastre: propuneri legislative, publicăm, încercăm să schimbăm persoanele corupte din MEC, care nu se mişcă de pe scaunele de care sunt lipite. Efectele sunt mai puţin vizibile pentru că şi procurorii, şi poliţia, şi miniştrii au copii în şcoală şi le convine sistemul. Noi i-am cerut ministrului să-i demită pe toţi cei care sunt corupţi, dar sunt constrângeri politice la mijloc. Vrem să cerem la CNSAS lista cu responsabilii din minister care au fost colaboratori ai Securităţii, pentru că ne permitem să avem bănuiala că oamenii care nu pleacă din minister sunt foşti colaboratori ai Securităţii”. (E.L.)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ: „Să nu-i mai accepte în învăţământ”

Aurel Cornea: „Noi ne dezicem de asemenea gesturi care nu fac cinste corpului profesoral. Rămân stupefiat, pentru că nu am crezut că se pot vinde şi cumpăra subiectele la examene. Îi vom cere ministrului să-i sancţioneze foarte drastic pe cei care nu şi-au făcut datoria şi pe profesorii care au încercat să copieze la examenul de titularizare. Vom cere chiar să nu-i mai accepte niciodată în corpul profesoral! Îi vom cere imperativ ministrului să ne dea un raport complet asupra tuturor examenelor şi să ia măsuri, începând chiar de la persoanele din conducere. În învăţământ nu trebuie să se mai întâmple aşa ceva!” (E.L.)

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”: „Schimbarea miniştrilor şi lipsa reformei – cauzele situaţiei de acum”

Marius Nistor: „Situaţia creată este rezultatul dezinteresului puterii, a Guvernului şi a tuturor factorilor de decizie din învăţământ. Schimbările miniştrilor Educaţiei şi lipsa unei reforme continue au condus la actuala situaţie. Nu sunt de acord cu gestul funcţionarilor din minister, care au furat subiectele sau nu le-au păzit. Problema de fond sunt salariile mici date supravegetorilor la examene şi, în general, tuturor profesorilor. Noi vom cere sancţionarea tuturor celor implicaţi şi vinovaţi pentru ce s-a întâmplat. În funcţie de ce stabilesc anchetele, să se aplice legea. Nu sunt de acord ca profesorii să fie culpabilizaţi pentru ce au făcut unu-doi inspectori”. (E.L.)

Federaţia „Alma Mater”: „Vina aparţine tuturor”

Răzvan Bobulescu: „Nu iese foc fără fum. Avem corupţie în învăţământul românesc şi fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea. Vorbim despre o corupţie în cârdăşie între profesori şi elevi. Vina pentru ce se întâmplă aparţine tuturor. Este vina societăţii româneşti pentru că tolerează corupţia. Eu aş arunca vina în cârca politicienilor, care ar trebui să le dea profesorilor bani, ca să-i facă incoruptibili. Au copiat pentru că trăim într-o societate în care minciuna stă la masă cu preşedintele. Este trist! Noi îi vom cere ministrului ca salariile profesorilor să fie aproape de 80% din salariul minim din Justiţie, care se ridică la 18-19 milioane de lei vechi”.

"Gandul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 20.07.2006 07:49 | 680 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

De ce este necesara tristetea

Echilibrul emotional

Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii

Echilibrul emotional

Comentarii (3)

0 0

21.07.2006 20:58 galaoan

Cred ca d-l Catalin Croitoru ar trebui sa-si faca curat in propria ograda.Lideri sindicali de la SIP fac aranjamente si trafic de influienta.Se poate demonstra.

0 0

22.07.2006 09:46 elaisa

Ma intreb daca acest sait e cu adevarat folositor! Au fost date aici de catre profesori idei, unele viabile,privind eradicarea coruptiei in invatamant, dar sa mi se raspunda, va rog, tine cont cineva de ele?



Iata, sugerez si eu ceva: desi se spune peste tot ca e greu sa se elimine incorectitudinile, ca trebuie sa treaca 50 de ani pana...etc.,totusi, cred ca prin controale riguroase, prin politienizarea, da, politienizarea examenelor, prin selectiile facute in randul corectorilor, se poate face ceva. Doar se cunosc cei care "coopereaza" cu inspectorii , mereu aceiasi sub toate domniile.

Anul acesta, la examenul de titularizare n-am mai vazut corectori umbland prin teze, ca in anii trecuti. In mod sigur si datorita contextului. De frica, veti spune. Da, de frica. Se pare ca frica e deocamdata, pana se va crea o constiinta, cenzura primordiala.

Sunt profesori carora nu le pasa ca pentru o sticla de bautura buna sau, poate, o suta de euro, un copil constiincios plange in pumni pentru ca un coleg codas obtine o medie mai mare ca el la bac. E de neinteles. Si de neiertat.

0 0

22.07.2006 10:15 crina_butarescu - Autor

Site-ul este folositor,doamna, macar aici ne putem descarca in pace si liniste, mai auzim o parere, un umar intins, putem discuta deschis despre ce ne framanta, de of-urile vietii de dascal.Este o societate capitalista unde diferentle crude si crunte vor exista,asta nu numai in invatamant.In rest, sunt perfect de acord cu dvs.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 8 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

15 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN