Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Jonathan Scheele, la UNISO 2006, crede în Educaţie:

„Dacă societatea e o rachetă ce o propulsează, cine o conduce?” Întrebările au fost formulate ieri, de rectorul UMF Cluj-Napoca, Marius Bojiţă, la deschiderea lucrărilor celei de-a V-a ediţii a universităţii de vară UNISO 2006 (UNIversitatea în Societate). „O propulsează ştiinţa şi tehnologia, însă mai departe nu e vorba de destin, politicieni sau oameni de afaceri”, crede Bojiţă. „Intervin universitatea, cercetarea şi parteneriatul cu mediul de afaceri”. Spre asta se îndreaptă concluziile celor 80 de participanţi la UNISO 2006, veniţi din România, Italia, Franţa şi Spania pentru a descoperi unde se situează mediul academic în mersul lumii. Prima conferinţă a fost susţinută de şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, care a vorbit despre rolul parteneriatului în dezvoltarea unei ţări cum este România. „Cineva a vorbit de o rachetă, eu am să vă vorbesc despre trenuri”, a început diplomatul. El a subliniat, că după aderare, marea provocare va fi „dacă România va călători cu trenul sau va fi printre cei 27 de conducători”. „Tindem spre o economie bazată pe eficienţă, servicii bune, înalte cunoştinţe. Competitivitatea Europei va depinde de capacitatea de a crea o economie bazată pe inovaţie şi de folosirea resurselor umane. Studiile arată că investiţiile în capital uman, educaţie, aduc creşterea rapidă a productivităţii”, a spus Scheele, apreciind că aici, România se află pe drumul bun, dar trebuie să-şi dezvolte capacităţile de cercetare. L-am întrebat pe Sorin Eugen Zaharia, şeful Agenţiei Naţionale pentru Calificările din Învăţământul Superior şi Parteneriat cu Mediul Economic şi Social, organizator al UNISO 2006, unde ne aflăm cu parteneriatul universităţi – mediul de afaceri. „Universităţile sunt deschise, toată lumea doreşte, dar e diferenţă între a dori şi a face. Există o inerţie în mişcarea lucrurilor, dar avem exemple bune: Timişoara, Cluj, Braşov şi Bucureşti, însă nu avem mereu dialogul dorit cu mediul de afaceri, care invocă lipsa timpului”.

Un exemplu bun de funcţionabilitate al acestei filozofii îl reprezintă Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – rectorul acesteia, Radu Munteanu, este şi vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj. „Parteneriatele reprezintă o idee strategică. Universitatea nu poate să rămână izolată, are potenţial care trebuie valorificat. Noi am dezvoltat parteneriate cu primăriile din Transilvania şi cu firme cu care am creat consorţii. În acest sens, cel mai mare consorţiu este cel de la Bistriţa, unde avem peste 10 parteneri industriali. Mai mult, acum avem în vedere dezvoltarea pentru obţinerea de fonduri structurale”, ne-a spus rectorul.

"Gandul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 20.07.2006 07:50 | 485 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

69 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN