Dascălii fug de şcolile de la sate
În judeţul Timiş, din cele 434 de posturi libere au fost ocupate 279, majoritatea în mediul urban. Singurele posturi nerâvnite în oraş au fost cele de la liceele baptiste şi penticostal ca şi cele de la şcolile Waldorf sau ale minorităţilor naţionale. Motivul pentru care aceste posturi au rămas libere în oraşele din Timiş este legat de aprobările speciale pe care ar fi trebuit să le aibă candidaţii pentru a lucra în aceste şcoli.
Cele mai puţin atractive au fost posturile titularizabile din Argeş, iar Călăraşiul este judeţul în care s-au ocupat cele mai multe posturi din cele oferite (93,07%).
O situaţie specială o reprezintă absolvenţii de învăţământ superior, care, în timpul studiilor, au acceptat bursa MEC, cu condiţia ca la finalul studiului să lucreze în şcolile de la ţară, măcar un interval de timp egal cu cel în care au primit bursă de studii. În Timiş, din cei 8 candidaţi aflaţi în această situaţie, doar doi au acceptat posturi la şcolile de ţară, având media peste 7,00.
Candidaţii care au rămas nerepartizaţi în prima etapă, ca şi aceia care au obţinut cel puţin nota 5,00 la concurs pot participa la a doua repartizare ce se va desfăşura în 4 august, pentru posturile de suplinitori.
Anul acesta, fenomenul fugii de postul didactic aflat în mediul rural, chiar cu avantajul titularizării, a cunoscut un punct de maximum, nemaiîntâlnit până acum în învăţământul românesc.
"Gandul"
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: crina_butarescu | 01.08.2006 05:25 | 1329 vizualizări
Comentarii (7)
02.08.2006 23:24 sfetnicul
Ar trebui să ne mire că fug? Eu mă mir că nu fug cei care sunt deja acolo, printre care mă număr.
04.08.2006 19:55 cdmaria
Incepand din acest an scolar elevii care invata la scolile de la tara in conditii de clase simultane vor invata si matematica si limba romana simultan. Doua clase, in aceiasi sala, in celasi timp, cu acelasi profesor... Si atunci de unde rezultate la examenul de testare nationala?
05.08.2006 12:53 sfetnicul
La clasele I-IV e de mult asa. Stati sa vedeti cum predau eu la simultan de 4 clase!
06.08.2006 20:13 andronescu
Unde esti tu Spiru Haret??cel care a incurajat invatamintul la sate.Dar nu oricum,sa dai cadrelor didactice care se duc acolo: casa,sporuri,posibilitati de legatura cu orasul,avantaje la credite,ajutoare pentru tinerii casatoriti care vor sa se stabileasca la sate.Oricum satele vor primi bani de la U.E,deci cum vrem sa infloreasca invatamintul la sate???numai prin ajutor si avantaje concrete.Ce-ti ofera orasul??poluare,praf,nesimtire.locuinte in cutii de chibrituri.Daca ai casa , masina,o gradina cu flori oricind poti pleca unde vrei.DAR STATUL DA AJUTOARE ALTOR CATEGORII CARE AU "GRIJA DE VIITORUL TARII"
06.08.2006 21:53 doina_barsan
"cdmaria comenteaza (2006-08-04 19:55:39):
Incepand din acest an scolar elevii care invata la scolile de la tara in conditii de clase simultane vor invata si matematica si limba romana simultan. Doua clase, in aceiasi sala, in celasi timp, cu acelasi profesor... Si atunci de unde rezultate la examenul de testare nationala?"
Simultan la gimnaziu a mai fost si s-a renuntat. Vor sa revina???
07.08.2006 19:51 ruxy
sunt printre cei care anul acesta au acceptat un post titularizabil in mediul rural,dar intrevad un transfer anul urmator;in oras posturile sunt prea greu de obtinut...mai ales ca NU sunt:)am acceptat pentru a-mi putea permite niste rate caruia,unui suplinitor,nu i-ar fii acceptate.
08.08.2006 16:39 cdmaria
ruxy, transfer anul viitor, la oras vei putea doar printr-un nou concurs... asa ca pregateste-te, strange acte, alcatuieste dosare, mergi de le depune, stai la cozi sa-ti vina randul, invata si... asteapta in ziua examenului pana la pranz, cand sosesc subiectele in sala... si daca mai ai nervi... scrie... Eu iti doresc succes... De pe postul meu de titulara la o scoala de la tara ma mai mut doar in alt domeniu... in invatamant m-am saturat
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.