Şcoala cu
bune practici

49 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Copiii trebuie să studieze în timpul vacanţelor (Adevarul,4 august)


Copiii trebuie să studieze în timpul vacanţelor
de Mediafax


Dacă nu îşi revizuiesc cunoştinţele în timpul vacanţelor, copiii uită cel mai adesea ceea ce au învăţat pe parcursul anului: două luni este o perioadă destul de lungă pentru ei. De aceea, este indispensabil pentru ei să lucreze, pentru a repune mecanismele intelectuale în funcţiune înainte de începerea noului an şcolar şi pentru a revizui cunoştinţele deja acumulate. Studiul pe timpul vacanţelor este un lucru valabil şi pentru elevii buni, pentru ei fiind vorba mai ales de o recapitulare globală.

Cum organizăm şedinţele de studiu?
Ideal este să lăsăm copilul în pace pe tot parcursul lunii iulie, pentru ca el să se relaxeze, iar şedinţele de studiu să înceapă cam cu trei săptămâni înainte de întoarcerea la şcoală. O oră pe zi este suficient. În cazul în care copilul doreşte să facă mai mult, şedinţa nu trebuie să depăşească o oră şi jumătate, cu o pauză scurtă după primele 45 de minute. Copilul ar trebui să lucreze şase zile pe săptămână. şedinţa de studiu trebuie să fie organizată. La început, citiţi împreună cu el tema de recapitulat în ziua respectivă. Apoi daţi-i să rezolve câteva exerciţii. Puteţi apoi să-l lăsaţi să lucreze singur, dacă doriţi acest lucru. Dacă şedinţele de studiu nasc tensiuni între dumneavoastră şi copil, apelaţi la un profesor particular.

Ce materii trebuie privilegiate?
Materiile principale, matematica şi limba română. La limba română trebuie să facă exerciţii de ortografie, gramatică, conjugare, vocabular, compunere şi lectură, alternând pe cât este posibil aceste discipline. La matematică ar trebui să recapituleze toate domeniile pe care le-a studiat la şcoală, în funcţie de nivelul său. Zilnic, copilul ar trebui să lucreze la o materie principală şi la una de "descoperire a lumii", de exemplu istorie, pentru ca programul să fie cât mai recreativ.

Cum motivezi copilul?
Este o acţiune foarte dificilă, pentru că procesul de recapitulare trebuie să aibă caracter de obligativitate. Pentru ca acest copil să nu se simtă obligat, trebuie stabilit cu el un "contract de muncă", în care el este o parte activă. Discutaţi cu el, întrebaţi-l cât timp ar dori să lucreze zilnic, în ce moment al zilei şi găsiţi împreună un sistem de lucru care să-i convină.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: stanuta_grigorica | 03.08.2006 23:34 | 1427 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Munca invizibila a mamelor

Echilibrul emotional

Comentarii (9)

0 0

04.08.2006 16:53 lala_58

Daca temele de vacanta sunt intr-o cantitate considerabila, cate minute trebuie sa aiba ora ???!!! :((

0 0

04.08.2006 17:10 sfetnicul

E o viziune. Probabil a cuiva din afara sistemului. Sunt de acord doar parţial cu ea.

0 0

04.08.2006 19:31 duminica

Optiunea autoarei, consider pe deplin indreptatita. Imi pare rau sa spun asta, dar copiii nostri merg la scoala ca la distractie, ca sa nu mai spun de frecventele vacante din perioada anului de studii. Or, un elev de excelenta nu se pregateste pe parcursul a 5-6-7 luni anuale. Vacanta nu se da pentru a dormita vesnic, ci pentru a pune la punct unele scapari din anul precedent de studii.

Vreau sa aduc un caz concret. Fiica mea citiva ani la rind nu a simtit ca are vacanta, dar nici ca este obosita. Pentru ca si-a organizat pe parcursul verii lectii particulare la limbile romana, franceza, engleza, rusa, italiana, fizica, chimie, biologie, matematica... In vacanta de vara facea lecturi peste lecturi, in voie si in plina dispozitie, adica nu in graba programelor scolare. astfel, programul de studiu a devenit o consecutivitate si la inceput de an nu mai avea nevoie de 2 saptamini ca sa-si dea seama ce are de facut la scoala, ce are de invatat, ce a invatat etc.

Rezultate? Solicitare de a depune documentele de inmatriculare la 2 universitati, Bacalaureat - 10. Este admisa studenta deja la 2 Universitati, inclusiv in Franta.

Nu trebuie doar de stabilit un orar batut un cuie, ci totul sa se desfasoare parca de la sine. Cel putin ar urma ca elevii sa fie indrumati sa citeasca, dar sa nu li se dea liste de opere pentru a face lecturi de parca i-aiindruma sa-si citeasca molitva inainte de ghilotina. Pentru ca o lista de lucrari nu-i atrage pe levi, daca nu au cel putin o explicatie despre ce si cum trebuie sa citeasca.

Mi-am expus parerea din punct de vedere al unul parinte, care, desi nu cunoaste pedagogie si metodologie, cred ca a reusit prin educatia data in familie sa modeleze un elev de excelenta.

0 0

04.08.2006 20:21 emese_d

Sunteti un parinte norocos, felicitari pentru copilul exceptional pe care il aveti! Sa stiti insa ca majoritatea copiilor sunt altfel, nu invata de placere si nici atat de constiinciosi nu sunt...poate ca tocmai din aceasta cauza, prin comparatie, pot exista si copii de excelenta, precum fiica dvs. Copiii mei nu sunt nici pe departe ca fiica dvs., cu toate ca eu stiu si pedagogie, si metodica, au si educatie corecta in familie. Ai mei sunt copii normali, ca cei mai multi copii, lipsiti de griji, sanatosi, fericiti,... iar asta ma multumeste ca parinte.

0 0

04.08.2006 20:37 doina_barsan

Este evident ca autoarea articolului este "profana" in ale pedagogiei dar sustine unele lucruri cu care sunt de acord unii dintre noi, profesorii. De fapt, acest topic l-am discutat si pe forum (vezi http://www.didactic.ro/forum/viewtopic.php?t=2537&postdays=0&postorder=asc&start=0)

0 0

04.08.2006 22:09 roxana

Si adultii au nevoie de doua saptamani de concediu, poate chiar 4 saptamani pe an.

De ce nu ar fi benefice si acele doua luni de vacanta pentru copiii nostri ?

Si dupa o pauza de 2 saptamani se intampla sa se uite materia (vezi vacantele mici). Si atunci ...

Vacantele sunt necesare ca si somnul de refacere. Iar c.d. vor apela la valentele lor pedagogice si vor ajuta elevii sa-si aminteasca ce au uitat.

Eu cred ca prea mult invatat ne imbatraneste prea devreme copiii.

0 0

05.08.2006 19:56 andronescu

Oare de ce generatia de azi este atit de obosita??de ce nu se mai invata in dorinta de a sti?se invata ca trebuie sa termini liceul,ca nu te mai angajeaza nimeni daca nu ai macar liceul.Se invata lucruri care nu au legatura cu realitatile vremii,sistemul este de vina,ne acuzam unii pe altii,munistru nu stie ca sa faca,nu se incearca aerisirea programelor,schimbarea modului de predare.Sunt multe de spus.Dar sa-i mai pui sa invete si in vacanta ar fi peste puterile lor,ei nu reusesc sa citeasca o carte,apoi sa invete!!!

0 0

06.08.2006 15:19 1967

Pentru ,,Roxana"

Nu crezi ca ca prea mult somn strica?Sunt elevi care dorm, bine merci tot anul(mare parte),asa ca ...macar in vacanta ar putea recupera ceva.Cu pareri ca ale tale nu putem ajunge prea departe.Unde vor ajunge copiii acestia daca toti gandesc ca si tine.Te rog ,nu te supara,dar nu-mi place cum gandesti...mai reflecta.

0 0

09.08.2006 14:26 1958

Nu mi se pare corect ca elevii sa aiba teme pentru vacanta.Acest lucru contravine din punct de vedere pedagogic si psihologic.Parerea mea este ca se pot da teme, dar cu titlu benevol. Nimanui nu i-ar conveni sa primeasca de lucru in timpul concediului de odihna, oricine ar fi el !!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 14 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

643 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN