Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Hărdău sparge oalele învăţământului în capul părinţilor şi profesorilor

Mihail Hărdău ţine cu dinţii de fotoliul de ministru al educaţiei şi cercetării, vina pentru scandalurile provocate la examenele naţionale fiind aruncată asupra părinţilor şi a cadrelor didactice care au corectat lucrările. Astfel, MEdC a transmis ieri către inspectoratele şcolare judeţene din care au fost recorectate lucrări de la Bacalaureat o adresă prin care propune sancţionarea a 94 de cadre didactice care au acordat note mai mari decât ar fi trebuit, conform baremului de corectare.

Negăsind nimic să-şi reproşeze, deşi sistemul de învăţământ este la pământ, Hărdău nu se teme nici de-o eventuală schimbare a sa din funcţie. "De când am fost numit ca ministru, aproape zilnic mi s-a pus întrebarea: când demisionez sau dacă voi fi demis, şi tot aşa. Nu mă sperie schimbarea. Când îmi fac meseria, o fac ca şi când ar fi pe vecie", a precizat Hărdău.

Pe de altă parte, demnitarul a anunţat ieri că va lua măsuri pentru ca examenele de anul viitor să se desfăşoare în normalitate. În acest sens, ministrul a promis elaborarea, până la 31 august 2006, a unui pachet normativ pentru examenele naţionale. Mai mult, Hărdău vrea să primească, din partea universităţilor, rapoarte privind încasările făcute de către profesorii universitari. Ministrul le cere de asemenea studenţilor să-l ajute la eliminarea din sistemul de învăţământ a profesorilor care cer şpagă pentru examene şi restanţe.


Sancţiunile drastice propuse de ministrul educaţiei şi cercetării, Mihail Hărdău (foto), constau în desfacerea contractului de muncă pentru 14 cadre didactice în cazul cărora au fost înregistrate diferenţe cuprinse între 3,5 şi 4,5 puncte între notele pe care aceştia le-au acordat şi cât ar fi trebuit date conform baremului.

Hărdău a mai propus diminuarea salariului de bază cu până la 15 la sută, pe o perioadă de şase luni, şi interzicerea participării în comisii de evaluare pe o perioadă de trei ani pentru 48 de profesori. Alţi 32 de profesori ar putea fi sancţionaţi cu avertisment şi interzicerea participării în comisii de evaluare pe o perioadă de trei ani.

Cadrele didactice care urmează să fie sancţionate sunt din şapte judeţe, plus Bucureşti, de unde ministrul de resort a recorectat un număr de nu mai puţin de 1.839 de lucrări de la proba de limba şi literatura română, 16 la sută din acestea fiind găsite ca supraevaluate. Mai mult, la două dintre cadre didactice au fost găsite câte 28 de lucrări supraevaluate.


Lucrări recorectate în fiecare judeţ


Potrivit ministrului educaţiei şi cercetării, Mihail Hărdău, toate sancţiunile sunt conforme cu Statutul personalului didactic. În plus, pe lângă propunerile de sancţionare, ministrul de resort a transmis ieri tuturor inspectoratelor şcolare judeţene din ţară o adresă prin care li se solicită acestora să înfiinţeze la nivel local comisii care să recorecteze 10 la sută din lucrările de la proba de limba şi literatura română a Bacalaureatului. Astfel, în funcţie de gravitatea rezultatelor, inspectoratele vor dispune sancţiuni pentru cadrele didactice.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării va monitoriza procesul de recorectare a lucrărilor şi inspectorii care nu vor da curs măsurilor dispuse de ministru vor fi pasibili la rândul lor de sancţiuni care vor merge până la eliberarea din funcţie.


Metodologia pentru examenele naţionale, schimbată din 2007


De asemenea, reprezentanţii MEdC vor elaborarea până la 31 august 2006 a unui nou pachet normativ pentru examenele naţionale din 2007, astfel încât, de anul viitor, evaluările să se desfăşoare normal.

"Din 2007, examenele naţionale vreau să intre în normalitate şi să devină teste profesionale. Trebuie să depăşim nivelul de ipocrizie şi imoralitate de acum´´, susţine Hărdău.

Ministrul nu a făcut nicio precizare legată de ancheta privind incidentul de la Testele Naţionale, când un jurnalist de la un cotidian naţional a primit un plic cu subiecte pentru proba de istorie, menţionând că dosarul este de competenţa Parchetului.

Nici în legătură cu incidentul de la sesiunea de vară a Bacalaureatului, când o jurnalistă de la un alt cotidian a cumpărat subiectele pentru proba de limba română, Hărdău nu a oferit informaţii suplimentare. În schimb, el a promis că, pentru a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, va stabili alte reguli, astfel ca "întreaga acţiune să fie ţinută sub control".


"Legea învăţămantului e făcută să protejeze interese"


Legea învăţământului va trebui însă modificată, întrucât nu deserveşte nevoile elevului, ci protejează anumite interese, a mai declarat, ieri, ministrul educaţiei.

"Trebuie schimbată Legea învăţământului pentru că, momentan, nu pot face nimic, sunt încorsetat. Este o lege făcută să protejeze anumite interese, nu să urmeze elevul, aşa cum s-a spus´´, susţine Hărdău.

Potrivit ministrului de resort, Legea învăţământului este centrată pe profesor şi urmează întru totul interesul cadrelor didactice.


Universitarii, obligaţi să-şi declare toate veniturile


Demnitarul a mai afirmat că va cere cadrelor didactice universitare să facă declaraţii privind toate veniturile dobândite din învăţământ, iar cei cu funcţii în minister să-şi anunţe şi incompatibilităţile, întrucât există multe persoane care au funcţii de control în unităţile de învăţământ unde desfăşoară activitate didactică prin cumul sau plata cu ora.

"Este jenant să desfăşori activitate în unitatea pe care trebuie să o controlezi. De aceea, cer universităţilor să facă public numele persoanelor care desfăşoară activitate cu studenţii. Sunt cazuri în care unele cadre didactice desfăşoară activitate mai mult de 48 de ore pe săptămână. Trebuie să ştim cât şi cum câştigă respectivii universitari", e de părere Hărdău.

"Curentul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 04.08.2006 21:41 | 956 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (8)

0 0

05.08.2006 01:42 adela_gorcea

Este inadmisibil să fie acuzate de incompetenta cadrele didactice tocmai de catre cineva care nu si-a dovedit competenta in functie. Neregulile pornesc de la nivelul superior si se raspandesc cu repeziciune.

0 0

05.08.2006 20:35 aditoiu

Am avut ocazia sa asist acum multi ani la seminarii jalnice tinute de Domnia Sa Ministrul Educatiei si Cercetarii. Toate generatiile de studenti politehnisti care l-au audiat va vor spune la fel. Se pricepea doar la verificarile nocturne prin caminele studentesti(autorizate evident, doar era responsabil cu ordinea si disciplina studentilor caministi). Am acum ocazia sa ascult balbe incoerente si doar acuzatii la adresa dascalilor. Sunt si deosebiti si "deosebiti" printre ei dar sa nu uite domnul ministru ca dansul nu face parte din elita, nici macar in Politehnica(d.p.d.v. profesional). Ma intreb acesti oameni care totusi fac dascalie (destui doar pentru ca sunt tributari pasiunii) cat vor mai suporta acuzatiile si insultele?! Examenele de competenta profesionala ar trebui sa inceapa cu Mai-marele lor, Domnia Sa Ministrul Educatiei si Cercetarii. Sa ne mai dea dea tuturor un exemplu... jalnic.

0 0

05.08.2006 21:25 grigore_geta

Ba, de data aceasta inclin sa fiu de acord cu masurile. Iar noi sa nu mai fim chiar asa de siguri ca nu exista coruptie in invatamant, pentru ca ESTE. iAR CEI CARE GRESESC SA PLATEASCA, SA NU MAI SUFERE ELEVII, SA NU SE MAI CONTINUE IN ACELASI MOD. Nu demisia, dar restul sanctiunilor mi se par normale.

0 0

05.08.2006 23:09 elaisa

Draga Aditoiu, chiar nu stii nimic de ceea ce se intampla in invatamant, de pile, de spaga, de imoralitatea si cinismul unor colegi de-ai nostri, de suferinta unor elevi straluciti carora le iau inainte la bac toate puslamalele?



A venit un om care vrea sa faca in sfarsit ceva concret impotriva faradelegii si asta nu convine. Ce se intampla oare?



0 0

06.08.2006 12:11 irina165

nu te supara , elaisa, dar... ce a facut concret domnul ministru?

0 0

06.08.2006 15:55 aditoiu

Draga Elaisa, ma surprinde afirmatia ta sau, mai bine zis, faptul ca generalizezi. Eu am fost olimpica, am facut o gramada de scoli si nu m-am simtit niciodata persecutata si nici nu a fost cazul sa dau spaga. Nu spun ca nu exista cazuri de abuz. Impotriva lor sa se ia masuri dar nu uita, te rog, ca Domnia Sa Domnul Ministru ne baga pe toti in aceeasi oala. Acest lucru ma deranjeaza cumplit. Nici un moment nu m-am gandit sa nu fie pedepsiti cei vinovati. Incepand cu inspectorii, va rog, care intervin pentru pile si cu profesorii care unii vrand, altii de nevoie mai pleaca urechea la "rugaminti duioase". Se pare ca nu mi-ai inteles totusi mesajul. Nu pot sa nu imi aduc aminte de Domnul Marga sau de altii care nu ne-au adresat jigniri in masa si nici nu ne-au amenintat. Intre a vrea si a face e uneori imposibilul. Totul este praf in ochi sa nu ne aducem aminte ca, pe masura ce trece vremea, promisiunile guvernantilor se pierd in neant si noi trebuie sa tremuram de frica nu sa cerem salarii si conditii, macar europene, de munca. Vad si eu foarte bine ce se petrece in invatamant.

0 0

06.08.2006 21:48 elaisa

Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsurilor: eu am spus ca domnul ministru "vrea" sa faca ceva concret, nu ca a si facut.De fapt, a si facut, a reverificat un numar de teze, a constatat fraude si a "vrut' sa ia masuri impotriva spagarilor.



Cat despre domnul Marga, sa nu uitam ca marile titularizari in liceele de elita, initiate de domnia sa in ideea autonomiei, au fost aranjamente facute dupa bunul plac al directorilor si inspectorilor: asa s-au titularizat "nepoate", "fii" si "fiice", foste eleve care au dat concurs cu propriii diriginti etc. Se stia exact cine trebuie sa intre la liceul cutare, nici nu te puteai apropia. Am fostin aceata situatie, cand mi s-a spus sa nu ma inscriu la liceul cutare, pentru ca acolo candideaza o "nepoata'. A fost un singur candidat.



Mai depinde si de noi ca initiativele domnului Hardau sa nu fie praf in ochi.



Nu mi s-a parut ca s-a generalizat. Dar asta se intampla:anul acesta a fost o viermuiala teribila prin licee;inspectorii nu s-au sfiit sa vina prin scoli sa lase fituici cu scrisul candidatilor, formule introductive la teze, semne. Am vazut cu ochii mei. In comisiile de la liceele de elita, au pus pe acei corectori recunoscuti ca spagari, marii pilangii. Teribil!

0 0

07.08.2006 10:56 maria_nastase

Adevarat ca "pestele de la cap se impute!", toate neregulilie pornesc de la cei care ne conduc. De multe ori, sa fii cadru didactic evaluator la examene e un adevarat tur de forta pentru un om cinstit...incep telefoanele sa sune, colegii sa te asalte cu rugaminti, inspectorii sa ameninte. Pana la urma, te lasi pagubas si in sesiunea urmatoare nu-ti mai trebuie. Daca nu ai raspuns chemarilor esti lasat in umbra si se spune despre tine ca "nu esti dat cu lumea". Cand vine vremea examenelor se stie tariful fiecarui inspector, incep parintii sa sune sa afle filierele si cotizeaza pentru marirea notelor odraslelor.

Cunosc fosti inspectori cinstiti, care si-au facut meseria constiincios, apreciind oamenii valorosi, dar care nu au rezistat...nu sunt de lume!!!

Sunt de acord cu ce spune elaisa intr-un comentariu mai sus; pe vremea domnului Marga s-au facut multe titularizari dupa bunul plac al directorilor, inspectorilor...nepoti si nepoate au fost titularizate pe posturi foarte bune. Concursul de titularizare este pentru oamenii de rand, oamenii destepti isi gasesc loc prin pile, relatii, aranjamente...totul pe bani grei in buzunarele inspectorilor.

Sunt multe de spus; probabil ca vor trece inca 30 de ani pentru a se schimba ceva. Pana una alta, colegi de-ai mei si-au luat concediu fara plata un an sau doi si merg in Italia sa munceasca pentru un castig mai bun.

Numai bine!!!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

69 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN