Şcoala cu
bune practici

71 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Dascălii de pe lista lui Hărdău se gândesc la sinucidere

"Eu, una, nu voi mai putea scoate capul în lume şi vă spun cu toată sinceritatea că mă frământă fel de fel de gânduri ciudate. Am muncit să fac carieră şi am trudit atâta pe băncile facultăţilor! Nu am greşit cu nimic la corectare, aşa am considerat eu că trebuie să dau notele respective! M-a sunat o colegă care este în situaţia mea şi ne vom întâlni să vedem ce putem face", ne-a declarat plângând profesoara Liliana P. Inspectorul şcolar general de Mehedinţi, Doiniţa Chircu, şi preşedintele FSLI Mehedinţi, Mihai Dima, sar în apărarea profesorilor de la corectare pentru care ministrul a cerut excluderea din învăţământ. "În primul rând că, până la această dată, nu am primit nimic oficial şi doar am văzut ceva la televizor. Cu demiterea nu-i chiar aşa de simplu, trebuie respectat Statutul personalului didactic. Mă surprinde să aflu aşa ceva, deoarece, la întâlnirea cu inspectorii generali de la Alba Iulia, domnul ministru nu ne-a spus că avem cazuri aşa de grave, care să conducă la desfacerea contractului de muncă. Eu vreau să văd lucrările cu notele şi nu cred că este posibil că aceşti profesori au putut să comită asemenea erori. Este vorba de profesori pregătiţi, doi au şi doctoratul. Nu-i putem lăsa acum pe drumuri. şi nu uitaţi că limba română are şi o doză de subiectivism", ne-a declarat inspectoarea Doiniţa Chircu. La rândul său, liderul sindical Mihai Dima susţine că "ministrul Hărdău este adeptul mediocrităţii. Nu poate el să desfacă un contract de muncă după bunul plac şi îşi depăşeşte atribuţiunile. Totul se analizează de o comisie, conform Statutului personalului didactic, şi apoi se propune o sancţiune, dar nu aşa, să dăm oamenii afară cum vrem, căci vor câştiga sigur în instanţe. Dumnealui ar trebui mai întâi să premieze profesorii din judeţ că s-au zbătut şi au pregătit elevi care au câştigat aurul la olimpiade şi alte concursuri".

Sancţionarea în învăţământ, un proces greoi
Statutul personalului didactic prevede că, pentru eventualele sancţiuni date profesorilor, se constituie comisii formate din 3-5 membri, dintre care unul reprezintă organizaţia sindicală din care face parte persoana aflată în discuţie sau un reprezentant al salariaţilor, iar ceilalţi sunt cadre didactice care au funcţia didactică cel puţin egală cu a celui care a săvârşit abaterea. Comisiile sunt numite de Consiliul profesoral. În comisiile de cercetare a abaterilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar pot fi incluşi şi inspectori şcolari. Audierea celui cercetat şi verificarea apărării acestuia sunt obligatorii. Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să-şi producă probe în apărare. "Nu-i aşa uşor să desfaci contractul de muncă. Vorbim de proceduri foarte lungi, care pot fi atacate de profesori la tribunal. Unii profesori corectează într-un mod, alţii în alt mod", ne-a declarat ştefan Bondor, inspector şcolar general IşJ Harghita. Până la închiderea ediţiei, la inspectoratele şcolare judeţene nu ajunsese niciun document oficial din partea Ministerul Educaţiei cu privire la sancţiunile propuse de ministrul Mihail Hărdău.

"Adevarul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 05.08.2006 08:13 | 1580 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

De ce este necesara tristetea

Echilibrul emotional

Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii

Echilibrul emotional

Comentarii (22)

0 0

05.08.2006 16:55 doina_barsan

Ca de obicei, presa prezinta "o furtuna intr-un pahar cu apa". Sa vedem daca ziarul "Adevarul" mai revine asupra acestui subiect ca sa-si tina cititorii la curent...

0 0

05.08.2006 19:46 andronescu

In orice domeniu de activitate sunt niste pasi prin care treci pina la desfacerea contractului de munca, dar daca exista dovezi in acest sens cred ca se poate.Cum poate sa spuna un inspector ca unii profesori corecteaza intr-un fel si altii altfel la diferente de citeva puncte, nu se poate....este acelasi barem,nu exista subiectivism sau interpretare mai mare de un punct.Cei care au gresit au doctorate, cum este posibil??probabil nu au mai citit noua metodologie,au mers pe vechiul sistem, nu se poate!!chiar asa acesti profesori n-au nici-o vina??Problema este ca dati afara acesti profesori doctoranzi cine vine in loc??profesori care au luat la titularizare note sub 5....!!!!

0 0

05.08.2006 19:53 aalliinnaa

Situatia acesta cu ministrul care "taie si spanzura" dupa ce i s-a dovedit incompetenta, este o diversiune pentru a distrage atentia de la probleme mult mai grave cu care se confrunta invatamantul. Ministrul stie ca in curand incepe noul an scolar iar profesorii isi vor aminti de promisiunile nerespectate - cu marirea de salariu, cu fondurile pentru anumite proiecte, si pentru ca acestia( profesorii) sa nu se apuce cumva de o greva s-a gandit el sa ne-o ia inainte...

0 0

05.08.2006 21:19 grigore_geta

Nu stiu ce s-a intamplat cu cei din MEC de la care s-a pornit tot blatul la examene, adica ce masuri s-au luat cu cei care AU VANDUT subiectele la romana. Ca de obicei, se iau masuri EXEMPLARE cu cei mici ca sa se abata atentia de la adevaratele FRAUDE. La fel de mari blaturi se intampla si cu admiterea la facultate: se vand subiectele, se iau bani la meditatii de catre profesorii care fac subiectele, dar aici nu se vede. TOTI CEI CARE FAC FRAUDE SA PLATEASCA. E drept ca este greu de demonstrat, dar nu imposibil. Pacat ca cei care sufera sunt copiii. La admiterea la facultate pe media de la bac este prapad: note mari gramada. Pacat de copiii care au muncit tot liceul, care au fost fala liceelor unde au invatat, CA SE IMBOLNAVESC DE SUPARARE. Iar doamnele care tremura de frica destituirii sa-si faca un proces de constiinta si sa se teama de dreptatea LUI DUMNEZEU! Ca noi le luam apararea, convinsi ca n-au gresit. Au facut-o probabil intentionat. Sa ma ierte Dumnezeu daca gresesc, dar sunt revoltata.

0 0

05.08.2006 22:56 elaisa

Oare cand au facut acest act de injustitie primind in schimb bani, nu s-au gandit la sinucidere?

Inspectorii ii apara pentru ca sunt oamenii lor.

Stiti ca sunt elevi care, luind la bac note mai mici decat puslamalele cu 10, au vrut sa se sinucida?



Domnul Hardau este primul ministru care face ceva concret. De ce nu va convine, domnilor?

E o rusine ca sindicatele apara impostura si frauda, care sunt evidente, in loc sa le condamne.



Cat despre doctorii si doctoranzii din preuniversitar(unii), se stie ca nu stiu nici suficienta carte si fac si fite cand e vorba de metodologie. Adica nu e de nasul lor.

Adevarul este ca anul asta, la bac, a colcait Romania de pile, mai mult ca niciodata. Si totul se face pe bani grei, de multe ori cu complicitatea inspectorilor, la cererea lor. Chiar ca nu se mai satura astia.

0 0

06.08.2006 18:03 crina_butarescu - Autor

Eu l-am respectat pe Marga si atat.

0 0

06.08.2006 18:50 ioncicu

Este foarte bine ca in sfirsit se iau masuri impotriva celor care au gresit la notare.

Dar pun si eu o intrebare: Este sigur domnul ministru ca au gresit cei care au corectat prima data? Ce garantie are domnul ministru ca echipa aleasa de dumnealui este mai competenta. Are domnul ministru convingerea ca aceasta comisie a evaluat corect? (Faimoasa comisie a domnului ministru a fost aleasa asa: telefon de la minister la inspectoratele judetene; inspectorul de romana a sunat in judet la profesorii pe care ii are)

0 0

07.08.2006 16:47 monicagabriela4

Lucrarile de la testele nationale nu se recorecteaza?

Ar mai "cadea" cativa profesori "corecti"!

0 0

07.08.2006 17:43 maria_nastase

Va rog sa imi raspundeti la o intrebare, doamna Crina Butnarescu: pentru ce l-ati respectat pe Marga? Dupa cate imi amintesc, pe vremea Domniei Sale s-au titularizat pe posturi foarte bune toti fiii, fiicele, nepotii si nepoatele oamenilor cu bani si influenta. Concursul (asa-zis concurs) se dadea in unitatea scolara, de multe ori era un singur concurent. Nu trebuie sa mai amintesc faptul ca cel care dadea concurs era o ruda de-a vreunui inspector / director. Cunosc persoane titularizate asa, care ocupa posturi la colegii nationale foarte bune si care au fost mediocri in liceu si facultate, care au luat note sub 5 la un concurs serios de titularizare.

Si atunci, de ce il respectati pe Marga???

0 0

07.08.2006 17:44 maria_nastase

Va rog sa imi raspundeti la o intrebare, doamna Crina Butnarescu: pentru ce l-ati respectat pe Marga? Dupa cate imi amintesc, pe vremea Domniei Sale s-au titularizat pe posturi foarte bune toti fiii, fiicele, nepotii si nepoatele oamenilor cu bani si influenta. Concursul (asa-zis concurs) se dadea in unitatea scolara, de multe ori era un singur concurent. Nu trebuie sa mai amintesc faptul ca cel care dadea concurs era o ruda de-a vreunui inspector / director. Cunosc persoane titularizate asa, care ocupa posturi la colegii nationale foarte bune si care au fost mediocri in liceu si facultate, care au luat note sub 5 la un concurs serios de titularizare.

Si atunci, de ce il respectati pe Marga???

0 0

07.08.2006 18:29 ramia

Este bine ca avem opinii,dar sa nu uitam: TOTI SUNTEM DASCALI!!!

0 0

07.08.2006 21:02 crina_butarescu - Autor

Stimata doamna Nastase,



In primul rand,numele meu e Butarescu. Ma deranjeaza tonul

dumneavoastra agresiv,fiecare are dreptul la propriile opinii si propria ierarhie valorica.In al doilea rand este o parere pur personala, pe care o si argumentez, din politete.Nu stiu ce a fost la nivel de titularizare pe vremea lui Marga,eram studenta in acele timpuri, dar la nivelul universitatilor s-au miscat multe,in bine,lucru care a decazut dupa "descalecarea" lui.Nu va contrazic cu cele afirmate de dvs dar va intreb un lucru,astazi, credeti ca nu exista aceeasi situatie la nivel general?Sincer...aceeasi coruptie,aceeasi degringolada,aceleasi teste "pilotate"..

0 0

07.08.2006 21:30 andronescu

Asa este toti suntem dascali,ne descarcam ofurile intre noi si suntem multumiti ca si altii au opinii asemanatoare.Ne mai calmam precum am vorbi cu un medic psiholog,de aceea este bine sa mentinem un nivel decent in discutii.Eu de asemeni am un mare respect pentru d-l Marga,avea altfel de 'limba"iti impunea respect,avea argumente,avea decenta in critici,era altfel.Apoi eu am fost multumita ca a inceput procesul manualelor alternative,la istorie au fost multe denaturari ,comunistii erau pentru un singur manual ca sa ne controleze,manualul alternatuv ti-a dat posibilitate sa alegi interpretarile cele mai bune.In problema titularizarilor insa este adevarat a gresit(totusi nu sunt sigura daca dinsul era la conducere)

0 0

08.08.2006 10:30 maria_nastase

Stimata doamna BUTARESCU,

tonul mesajului meu anterior nu este agresiv, este pur si simplu o intrebare, argumentata de niste realitati ale domnului Marga, pe care il respectati asa de mult. Ca si alti ministri, a initiat si Domnia Sa ceva: nepotismul in titularizari. Ma inclin in fata pareri dumneavoastra!!!

Numai Bine!!

0 0

08.08.2006 15:38 crina_butarescu - Autor

Va e greu sa va abtineti,nu?!

0 0

08.08.2006 15:57 crina_butarescu - Autor

O data in plus,subscriu parerii doamnei Andronescu, ce a ilustrat mult mai bine "era Marga".

0 0

08.08.2006 17:06 maria_nastase

Stimata doamna Butarescu,

nu e vorba de abtinere ci doar de o simpla precizare. Referitor la manualele alternative de care aminteste doamna Andronescu, de asemenea multi colegi au rezerve. A fost si este in continuare o afacere a unor conducatori de-ai nostri. Personal ma confrunt cu o grea problema la inceputul fiecarui an scolar in alegerea manualului pentru fiecare an de studiu. Multe dintre ele contin greseli. Sa nu mai punem la socoteala faptul ca se schimba aproape in fiecare an. O colega de-a mea de chimie inca foloseste manualul vechi pentru clasele de stiinte (mai ales pentru elevii care vor sa urmeze medicina sau farmacia).

Dar desigur, va respect opiniile doamnelor si ma inclin fara sa ma abtin!

Numai bine!!!!

0 0

08.08.2006 18:44 crina_butarescu - Autor

Doamna Nastase, din curiozitate, ati fost sau sunteti multumita de vreunul din ministrii care s-au perindat?

0 0

08.08.2006 21:36 andronescu

In cazul manualelor alternative la materia care o predau(istoria)mi-au fost un sprijin real,diferite probleme sunt prezentate in viziuni diferite de istoricii care s-au ocupat de conceperea unui manual(mentinindu-se nucleul stiintific).A avut loc o demitizare a unor mari oameni, sunt prezentate si aspectele negative.Este o munca mai grea sa selectezi pe ce manual sa mergi dar noi trebuie sa le vedem pe toate(sau aproape toate)La materiile stiintifice cred ca schimbarile sunt ca metodica,diversitate de probleme.Eu cred ca manualul unic nu ne-ar ajuta in multimea de informatii pe care elevii le pot obtine.

0 0

09.08.2006 16:54 Simona

D-na Nastase, v-ati inscris pe www.didactic.ro numai sa participati la comentarii?

0 0

10.08.2006 12:07 discobolul

da.situatia prezenta nu face decat sa arate petele negre,uscaturile care exista in sistemul social prezent.Da tot profesorii sunt marea cauza a naruirii fiscalitatii din tara.tot profesorii sunt cei care distrug ceva ce este putred de foarte mult timp-hotia,la toate nivelurile .

IN MINISTER AU RAMAS ,SAU S-AU INFILTRAT CU SPRIJINILOR RELATIILOR TOTI CARE AU TRECUT PRIN SCOALA FARA A FII EVALUAT CORECT.CINE ESTE DE VINA?acum ei se considera corecti si justitiari.Parerea mea este ca toti,absolut toti din minister sa fie schimbati.Dupa o activitate la catedra cu rezultate performantiale sa fie din nou pusi direct sa faca-subiecte pentru examene-sa cvonduca administrativ sistemul fara a se infrupta din banii guvernamentali ai nostrii ai tuturora.Acum consider ca a sosit in sfirsit ceasul ca activitatea guvernului sa fie realista si sa dea sistemului de imnvatamant locul care i se cuvine de PRIORITARE NATIONALA in stransa legatura cu celelalte ministere -ale sanatatii,turismului,internelor,mediului,care au IMPREUNA UN SCOP MARET EDUCATIA SANATOASA A NATIEI.

DA. SUNT DE ACORD CA ACOLO UNDE SE INVESTESTE TREBUIE SA FIE SI EVALUARE,CONTROL, SI RESPONSABILITATE SI SANCTIUNI.

0 0

10.08.2006 14:50 crina_butarescu - Autor

Vorbe..

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 8 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

15 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN