Profesorii - obligaţi să dea informaţii despre străini
"Toţi cei care au lucrat cu studenţii străini au avut un statut profesoral care i-a obligat într-un fel să dea relaţii despre studenţii străini ca să asigure o desfăşurare normală a cursurilor de pregătire. Trebuiau să spună dacă se comportă disciplinar, dacă la cursuri lipsesc şi de ce nu vin la şcoală, pentru că erau cu bursă sau erau cu taxă, dacă apar probleme de sănătate în mod deosebit, pentru că ei erau într-un fel în grija noastră, dacă apar evenimente deosebite", ne-a declarat Adrian Chiriac, care în perioada comunistă răspundea de studenţii străini veniţi la studii la Universitatea din Timişoara. Chiriac spune că a cunoscut-o pe Mona Muscă, pe atunci Nicoară: "Era o profesoară de o calitate excepţională şi de un tact şi de o atitudine faţă de studenţi încât era efectiv din acele persoane care erau socotite realmente mama din România pentru copiii aceia care erau de 16, 18 ani. Doamna Muscă a fost o persoană deosebită. Este o persoană cu foarte mare autoritate în faţa studenţilor. Era foarte greu pentru o profesoară să ţină nişte oameni plecaţi de acasă, de lângă mama lor. Mulţi au avut exact situaţia din Liban de acum, copii veniţi la noi la studii. Copiii ăştia veneau şi plângeau lângă profesoară. Venea şi spunea: Plâng copiii pentru mamă, pentru tată, nu mai ştiu de ei. Erau mult mai multe probleme afective, de latură umană. Ce putea să facă o profesoară? Putea să spună că ceva nu e în ordine, că ăla e bolnav, că unul s-a urcat pe cămin şi nu vrea să coboare. Au fost astfel de cazuri." Fostul responsabil de studenţii străini mai spune că era o persoană delegată din partea Securităţii, care s-a legitimat şi s-a prezentat la serviciile universităţii, a fost acreditată şi a venit în mod oficial, nu prin alte modalităţi. "Venea în secretariat, venea în decanat, întreba dacă sunt sau dacă nu sunt probleme. Din ce cunosc eu, nu au fost întâlniri de taină. Eu, personal, nu cunosc aşa ceva. Au fost pe faţă. Imaginaţi-vă că la un moment dat erau 1.000 de studenţi din peste 60 de ţări. Nu venea chiar în fiecare zi cel de la Securitate. Când venea, îi raportam despre unele conflicte rasiale sau de alte probleme ce ţineau de disciplina studenţilor. Eu le întrebam pe fiecare din profesoarele care aveau grupe de studenţi străini cum merge treaba, pentru că trebuia să raportez rezultatele, trebuia să raportez dacă nu se ţin de treabă", ne-a declarat Adrian Chiriac, care spune că nu a semnat niciun angajament cu Securitatea.
Actualul rector al Universităţii Timişoara a avut probleme cu Securitatea
"Aşa era sistemul. În toate universităţile care pregăteau studenţi străini exista, în principiu, obligaţia de a se da informaţii. Nu consider că reprezintă o alterare a imaginii universităţii noastre cazul Monei Muscă. Toţi aveam această obligaţie. Eu, în acea perioadă, eram un tânăr asistent. Am avut probleme cu Securitatea. Răspundeam de un student străin, care nu se integra în colectiv. Am decis să discut cu el, l-am apostrofat şi am încercat să-l aduc pe calea cea bună. A doua zi m-a chemat o persoană de la Securitate şi m-a întrebat ce s-a întâmplat. Apoi mi-a zis să am grijă că e nepotul unui om mare din nu ştiu ce ţară. Oricum, şi noi eram urmăriţi, pentru că în fiecare grupă de studiu era infiltrat câte un student care furniza informaţii Securităţii", ne-a declarat prof. univ. dr. Ioan Mihai, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, universitate absolvită de Mona Muscă şi universitate la care a predat Mona Muscă.
"Romania libera"
Interes general |
Toate disciplinele |
Ştiri
Propus de: cdiasimi | 11.08.2006 10:42 | 962 vizualizări
Comentarii (8)
11.08.2006 13:18 corpodean_sonia
Cui foloseşte această ură? Riscăm să ne privim unii pe ceilaţi cu mare reticenţă. Cei care au procedat în acele vremuri ca şi D-na Mona Muscă nu cred că aveau altă opţiune. Cred că mult mai important ar fi conţinutul aşa-ziselor informări şi ar fi de judecat afirmaţiile făcute cu rea credinţă de unii sau alţii.
Bunicul meu a fost deţinut politic şi nu voi uita niciodată figura bunicii mele în momentul în care, copil fiind, am descoperit actele din care am aflat că bunicul meu a fost închis.Consider că vinovaţii sunt cei care au folosit aceste informaţii pentru a face rău atâtor şi atâtor oameni.
11.08.2006 14:43 duminica
Vin in fiece zi si astept cu nerabdare sa aflu ce mai crede lumea despre vinatul de dusmani. Nu am vrut sa cred, dar asa este pina la urma, am invatat sa aplicam cu succes teoria marxist-leninista precum ca ataca dusmanul, daca nu-l cunosti, inventeaza-l, dar mereu sa fie o lupta de clasa, care pe care. Imi pare rau sa o gasesc pe Doamna Musca in situatia de a i se incrimina unele lucruri. Imi pare rau ca nu am colaborat cu securitatea, macar aveam sa cunosc si eu unele elemente de lupta contra rivalilor mei. Pentru ca daca un cineva mai bun decit mine ar avea succes, de ce nu as cunoaste metode de a-l elimina din joc? Cred ca nu am invatat nimic de la 1944 incoace. Tot am ramas partizanii, adeptii marxism-leninismului.
Am mai spus in vre-un comentariu al meu sa lasam oamenii sa lucreze. Eu nu trebuie sa-i caut Doamnei Monica Musca sau domnului ministru cusururile, greselile. Eu trebuie sa conving ca sint mai bun, ca am capacitati si atunci voi fi observat, numit etc. Nu toata vremea ajung la conducere cei mai rai. Si apoi, sa fim noi mai buni decit ei, macar prin atitudine, realizari, lucrari stiintifice. Repet si repet: criticilor si tsipalailor, ca nu prin a distruge veti construi ceva nou.
Ms pt comentariu Sonia Corpodean.
11.08.2006 15:55 marinela
Imi pare rau nu sunt de acord cu opiniile din articol. Putea refuza. Este vorba de morala aici. Daca refuza presupun ca nu mai lucra cu studentii straini. Si ce daca! A facut un mare compromis pe care acum trebuie sa si-l asume, nu sa vina si sa spuna ca de fapt a avut grija de studenti si de siguranta Romaniei. Nu cred.
Eu am fost consilier municipal. Am luptat impotriva garajelor aparute ca ciupercile dupa ploaie. Au fost oameni care m-au amenintat. Unii mi-au propus sa-mi faca garaj ca sa tac din gura. Puteam s-o fac, dar atunci imi incalcam un principiu moral si legea. Este cam acelasi lucru. D-na Musca trebuia sa refuze, dar probabil ca nu mai avansa ierarhic. A ales altceva. Singurul lucru pe care trebuia sa-l faca era sa recunoasca si sa stea "cuminte" un timp si apoi sa revina pe scena politica. Ce credibilitate avea acum! Pacat. Pentru mine nu este nici un dubiu. A colaborat cu Securitatea si a ascuns acest lucru.
11.08.2006 22:23 mariro
Nu as pleca pentru nimic in lume sa muncesc pentru altii, indiferent de cata nevoie da bani as avea!
11.08.2006 22:29 mariro
Am trimis gresit comentariul de mai sus! Scuze! Nu a mers netul mei rapid si am incurcat borcanele! Imi pare rau pentru doamna Mona Musca; trebuia inca de la inceput sa spuna ce informari a dat si iesea basma curata, nu sa astepte sa fie depistata!
11.08.2006 22:31 mariro
Am trimis gresit comentariul de mai sus! Scuze! Nu a mers netul mei rapid si am incurcat borcanele! Imi pare rau pentru doamna Mona Musca; trebuia inca de la inceput sa spuna ce informari a dat si iesea basma curata, nu sa astepte sa fie depistata!
12.08.2006 08:59 vioscout
Un turnator, indiferent de natura delatiunii acestuia, va ramane tot un ...TURNATOR. Cand ies la iveala adevaratele "imagini" ale clasei politice dambovitene, se confirma ca nu avem de fapt o clasa politica, ci grupuri de interese, de sorginte comunisto-securista, care se guverneaza doar dupa "legile" unui sistem diabolic care a condus si conduce Romania. Oameni fara coloana vertebrala, fara scrupule, care mint cu nesimtire pentru a-si conserva privilegiile "castigate", aceasta este actuala imagine a omului politic roman. RUSINE!
Dar oare aveti asa ceva? Eu sunt convins ca nu ati avut si nici nu veti avea RUSINE vreodata! Parintii vostri cred ca s-au rasucit in mormant, voi insa...
12.08.2006 23:47 andronescu
Majoritatea oamenilor politici aflati la conducere au avut intr-un fel sau altul legaturi cu securitatea.Amintiti-va de Alexandru Paleologu(care a recunoscut ce a facut)apoi Mircea ionescu Quintus(care nu a recunoscut dar s-a retras de la conducerea PNL)Daca in Parlamentul Romaniei s-ar face o verificare stricta cred ca am ramine cu foarte putini membri fara nici-o pata.Acesta era sistemul,probabil D-na Mona Musca nu a avut parinti care sa-i spuna "nu mai esti copilul meu daca ai legaturi cu securitatea".Probabil nu a vrut sa plece de linga parinti si sot.Imi pare atit de rau pentru domnia sa,nu avem o clasa politica de valoare,ne agatam de citiva oameni si acestia incep sa piarda din pozitiile lor.Ce bine era sa fi spus de la inceput despre aceasta perioada a vietii sale.
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.