Examene fără plicuri cu subiecte
Ministerul Educaţiei pregăteşte o nouă metodologie de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale. Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Dumitru Matei, a declarat, ieri, pentru Adevărul, că "începând cu anul şcolar viitor vrem ca subiectele pentru bacalaureat să fie publice şi să poată fi accesate de pe internet. În dimineaţa examenului, din cele 100 de variante de subiecte, se vor alege 3. Se va renunţa în totalitate la plicuri sau saci cu plicuri. La proba unde avem 116 discipline va trebui să facem o selecţie. Vrem să le reducem la jumătate. Sunt discipline care nu îşi găsesc rostul. Nu este normal să faci o oră pe săptămână sau două ore într-un an şi să dai examen de bacalaureat din acea disciplină". Ministerul Educaţiei lucrează şi la modificarea Legii învăţământului, astfel încât peste doi ani "bacalaureatul să aibă doar 4 probe: limba română, limba străină, o probă în profil şi una la alegere, iar examenul să nu mai ţină 3 săptămâni, ci să se desfăşoare pe o perioadă mai scurtă de timp". Reprezentanţii Ministerului Educaţiei se gândesc şi la eliminarea testelor naţionale. "În momentul în care vom relua discuţia modificării legii, testele naţionale vor dispărea, spune Matei. Din toamnă, ne gândim şi la o reaşezare a Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare (SNEE). Structura SNEE se va modifica". Vor exista sancţiuni mai clare pentru cei care corectează greşit lucrările. "Dacă abaterea este deosebit de gravă, şi sancţiunea trebuie să fie pe măsură, chiar excludere din învăţământ pentru cei care greşesc repetat sau au săvârşit o abatere gravă. Cei care corectează greşit pot deveni profesori suplinitori şi pot să dea încă o dată concurs de titularizare", spune secretarul de stat.
Suplinitorii nu vor mai da concurs naţional
Reprezentanţii MEdC vor modifica în totalitate şi metodologia concursului de titularizare. "Acest concurs nu se va mai desfăşura vara, ci în luna mai. Pentru suplinire în învăţământ nu se va mai da un concurs naţional, pentru că nu-şi are rostul. Suplinirea în învăţământ trebuie să fie o problemă rezolvată la nivel de judeţ. Va fi o testare pe la sfârşitul lui august, pentru ca la 1 septembrie profesorii să fie la catedre", precizează Dumitru Matei.
"Adevarul"
Interes general |
Toate disciplinele |
Ştiri
Propus de: crina_butarescu | 15.08.2006 00:59 | 2266 vizualizări
Comentarii (8)
15.08.2006 09:17 hapca
Se intrevede o rază de normalitate în metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei se gândesc şi la eliminarea testelor naţionale, dar acestea pot continua şi se pot organiza conform examenelor naţionale: subiectele să fie publice şi să poată fi accesate de pe internet.
15.08.2006 21:33 ramirco2003
da mi se pare mai normala aceasta metodologie, dar depinde cum va fi organizata la nivelul fiecarui judet.
15.08.2006 22:14 rosioru
După 16 ani de la schimbarea regimulului comunist asistăm din nou la modificarea metodologiilor de examinare...cel puţin se intenţionează. Problema este că şi între 1990 - 2004 s-a tot schimbat câte ceva ceva, pe ici pe colo...prin punctele esenţiale ca ulterior să se renunţe la toate "experimentele". De ex.: subiectele grilă de la bac şi titularizare, a doua sesiune de capacitate, trimestre/semestre, evaluarea de 3-4 săpt. de la sfârşitul semestrului cu întocmirea corespunzătoare a planificării clendaristice, titularizare la nivel de unitate de învăţământ, suplinirea, etc.
În sine, ce se vehiculează conform articolului de mai sus, nu ar fi rău. Numai că experienţa postdecembristă ne-a învăţat că astfel de "reforme" vor fi anulate/înlocuite de un ministru/guvern nou. Iar noi, profesorii, dar şi elevi, mai suportăm încă o dată şocul schimbărilor, acomodarea la noile reglementări până când în "laboratorele M EdC" se va mai "coace" ceva.
Aştept ziua când se vor face ultimele schimbări în ceea ce priveşte învăţământul românesc în asamblul lui. Nişte schimbări BUNE, VIABILE, DURABILE, VALABILE de-a lungul a cel puţin două guverne de orientare politică diferită.
15.08.2006 22:15 rosioru
+
16.08.2006 07:30 m_ady
Intenţiile sunt bune dar sunt tare curioasă să văd dacă vor fi puse in practică. În sistemul nostru de învăţământ nu sunt singurele intenţii bune ce au fost propuse. Din păcate aplicarea lor a suferit mult prea multe "îmbunătăţiri" până la momentul aplicării încât intenţiile iniţiale abia dacă mai pot fii recunoscute.
16.08.2006 22:57 ovidiutatantn
Vad ca ministerul a ajuns la o concluzie pe care eu o afirm de 4-5 ani: aceea de a se sustine bacul la 4 obiecte! Problema e ca aveam si o parte a doua a propunerii: aceea ca media de la bac sa nu se ia in considereare la admiterea la nici o facultate din tara! Fiecare facultate sa fie obligata sa organizeze un EXAMEN de admitere ( oricat de simplu) ,dar Examen ( concurs mai bine zis)!
16.08.2006 22:58 ovidiutatantn
Vad ca ministerul a ajuns la o concluzie pe care eu o afirm de 4-5 ani: aceea de a se sustine bacul la 4 obiecte! Problema e ca aveam si o parte a doua a propunerii: aceea ca media de la bac sa nu se ia in considereare la admiterea la nici o facultate din tara! Fiecare facultate sa fie obligata sa organizeze un EXAMEN de admitere ( oricat de simplu) ,dar Examen ( concurs mai bine zis)!
17.08.2006 21:43 gabitza_stg
Si cu examenul pentru "suplinitori"sunt de acord.La ce sa sustin un examen national,din moment ce nu sunt posturi titularizabile ?anul trecut desi sunt profesor suplinitor calificat,a trebuit sustin un examen,pentru a demonstra ca sunt capabila sa ocup o catedra.Pana aici corect,dar a trebuit sa-l sustin impreuna cu cei care nu au studii superioare,si au avut subiecte la nivel de bacalaureat,iar noi cu subiecte la nivel academic le-am tratat ca atare.Concluzia :eu cu 8.70 am fost luata peste picior de o tanara absolventa de liceu,cum ca ei sunt mai capabili decat noi si ar trebui sa mergem pe picior de egalitate(la obtinerea postului).
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.