Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Instituţiile de credit dau împrumuturi pentru masterat, doctorat sau MBA

Cum cererea este mult mai mare ca oferta, universităţile au decis să suplimenteze numărul locurilor apelând la cursuri la distanţă, cu plată. Astfel, se oferă posibilitatea celor care doresc să aprofundeze să şi lucreze şi să şi înveţe.

Costurile acestor locuri cu plată sunt destul de măricele (între 500 euro şi câteva zeci de mii de euro pentru cei care optează pentru facultăţi din străinătate), aşa că apar deseori probleme legate de finanţare. În atare condiţii, soluţia cea mai la îndemână este aceea a apelării la un credit oferit de o instituţie financiară. Cei care nu au un loc de muncă pot conta, ca de obicei, pe sprijinul părinţilor, în timp ce aceia care sunt salariaţi merg la bancă având atuul veniturilor proprii.

Cererea fiind destul de consistentă, bănci precum BCR sau BRD-GSG au dezvoltat produse speciale pentru această categorie de clienţi. Instituţii financiare mai mici îi încadrează pe aceşti solicitanţi aspiranţi la categoria credite pentru nevoi personale (care nu presupune justificarea cheltuirii sumei împrumutate). Termenul pentru rambursarea creditului poate ajunge şi până la 10 ani însă, de obicei, clienţii merg pe intervale mult mai scurte. Dobânzile variază între 7 şi 17%, însă costul creditului trebuie judecat abia după ce aflăm şi care sunt comisioanele ce trebuie să le achităm.


CV-ul nu mai este interesant pentru un angajator dacă nu conţine titlurile "masterat", "doctorat" sau "MBA". Dar cum proaspătul deţinător al unei diplome de licenţă nu prea are de unde să îşi plătească astfel de studii, apelează la instituţii de creditare, iar băncile au o ofertă considerabilă în acest sens.



Taxe ridicate


Costurile unui program de studii postuniversitare gravitează în jurul valorii de 500 de euro pentru un masterat, valoare valabilă şi pentru un doctorat, dar taxa se aplică pe fiecare an de studiu. Pentru MBA, preţurile variază în funcţie de numărul de module, universităţile care colaborează şi locaţiile de desfăşurare, atingând şi valori de peste 1.500 de lire sterline.

Dacă doritorii optează pentru universităţile de peste hotare, costurile cresc, deoarece trebuie luate în calcul transportul şi cazarea, precum şi ceva bani în plus de buzunar, căci socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg.

Însă nu trebuie să credeţi că reprezentanţii băncilor acordă creditele pentru studii doar pe bază de buletin şi scrisoare de intenţie. Dosarul este destul de stufos, de la adeverinţe care să certifice cuantumul veniturilor şi al datoriilor până la recomandările din partea cadrelor didactice.


Precauţii bancare


Creditorul este obligat să îşi ia câteva măsuri de siguranţă pentru a nu ieşi în pierdere, iar condiţiile variază de la o bancă la alta, existând totuşi o serie de caracteristici comune. Creditele pentru studii se acordă persoanelor cu vârsta între 18 şi 70 de ani, iar venitul net pe familie trebuie să fie de minimum 600 de lei pe lună. La calcularea venitului global se iau în considerare salariile, bonusurile, pensiile, comisioanele din vânzări, diurnele şi drepturile de autor, veniturile din chirii şi dividende, precum şi cele provenite din profesii liberale. Perioada de creditare poate fi cuprinsă între 1 an şi 10 ani, iar sumele împrumutate variază de la 100 până la 30.000 de euro. Dobânda se calculează şi în funcţie de moneda în care a fost contractat creditul, fiind determinată şi de evoluţia pieţelor financiare naţionale şi internaţionale. Băncile practică diferite comisioane de acordare şi de administrare, iar la stabilirea cuantumului acestora se ia în calcul şi moneda în care a fost acordat creditul.


Servicii specifice


Cu o copie a diplomei de licenţă şi o adeverinţă care să ateste că ai fost admis într-un program de studii postuniversitare agreat, poţi obţine de la BRD un credit între 250 şi 12.000 de euro. Banca virează banii direct în contul universităţii la care ai fost admis. În funcţie de durata studiilor, clientul poate beneficia de o perioadă de graţie de până la doi ani, timp în care achită doar contravaloarea dobânzii. Pentru Creditul 10 dobânda este de 9,9% pe an, iar la Student Plus, de 9,5%/an.

Banca Comercială Română acordă credite în sumă maximă de 30.000 de euro sau echivalentul în lei sau dolari, termenul maxim de rambursare fiind de 10 ani. Clientul are posibilitatea de a primi până la 50% din creditul contractat cash, pe card sau prin cecuri de călătorie, pentru a acoperi cheltuielile de întreţinere şi transport.


Studiile ca nevoi personale


Multe bănci nu acordă credite specifice pentru studii, ci doar pentru nevoi personale. Banca Românească nu are în portofoliu servicii speciale pentru studii, creditele acordate în acest sens fiind incluse în cele pentru nevoi speciale. Clientul poate obţine echivalentul în lei al unor sume cuprinse între 100 şi 10.000 de euro, cu o perioadă de rambursare de maximum 10 ani. Dobânda este variabilă, iar comisionul de administrare se cifrează la 0,3%, fiind aplicat la valoarea aprobată a creditului. Comisionul include şi asigurarea de viaţă a solicitantului.

Creditul Imediat oferit de Bancpost pentru nevoi personale are o limită minimă de 1.500 de lei sau 500 de euro, limita maximă situându-se la 35.000 respectiv 10.000 de euro pentru varianta standard şi de 18.000 de lei sau 5.000 de euro pentru documentaţia redusă reprezentată doar de adeverinţa de venit. Perioada de acordare a creditului s-a extins până la 10 ani, indiferent de varianta de creditare aleasă.



BANCA

LEI

EURO

DOLARI

HVB Bank

6,95%

5,95%

7,95%

BRD

9,5-9,9%

-

-

LIBRA BANK

12,9%

-

-

BANCA ROMANEASCA

10%

-

-

BANCPOST

9,95%*

11,50%*

-

BCR

12-16,5%

13,25-14,25%

13,25-14,75%

Dobânzi practicate la creditele pentru studii

*Ofertă valabilă până la 31 august 2006.

"Curentul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 21.08.2006 14:57 | 826 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 1 evenimente

«OCTOMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

120 voturi | 8 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN