Adio facultate fara taxa!
Incepand cu 2007 sau, cel tarziu, 2008, universitatile de stat nu vor mai scoate la concurs locuri fara taxa. La terminarea liceului, tinerii ce vor dori sa invete pe banii statului vor intra intr-o competitie de obtinere a unui bon valoric, un fel de cec la purtator, cu ajutorul caruia cei mai buni se vor inscrie acolo unde programul de studii le va parea atragator. Schimbarile vin odata cu noua Lege a invatamatului ce va fi inaintata parlamentului in toamna.
De asemenea, numarul studentilor ce vor invata pe bani de la buget va scadea in viitorul apropiat. Daca anul acesta au avut acest privilegiu 62.000 de tineri, in trei-patru ani vor primi vouchere (bonuri) de la stat mult mai putini.
Criza de intelectuali a trecut
Dumitru Miron, secretar de stat in invatamantul universitar, spune ca numarul mare de locuri finantate se explica acum prin deficitul de licentiati.
In perioada 1981- 1989 erau 30.000 de locuri in universitati, ceea ce a facut ca numarul de persoane cu studii superioare sa fie cu mult mai scazut decat media europeana.
Inca trei, patru ani va trebui sa sustinem acest mecanism de recuperare, precizeaza Miron. Dupa aceasta perioada, tinerii care intentioneaza sa aiba studii superioare si nu prind vouchere de la stat vor trebui sa atenteze la bugetul familiei, sa munceasca sau sa obtina sponsorizari de la fundatii, asociatii profesionale si firme.
Studentul-client
Tinerii nu isi mai aleg acum facultatea in functie de domeniile care ii intereseaza, ci de numarul de locuri bugetate pe care le ofera institutia. Sistemul bonurilor valorice permite ca ei sa faca alegerea in functie de aspiratii si vocatie.
Iar universitatile vor intra in competitia de atragere a studentilor, schiteaza avantajele sistemului Dumitru Miron. E ca la piata: sapte persoane vand castraveti, dar numai una vine sa cumpere. Cei sapte se bat pe client, explica mai plastic Dumitru Oprea, rector la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, din Iasi.
Spre BAC, cu mana pe Biblie
Esential in acest proces va fi mecanismul de selectare a tinerilor care merita sa obtina bonurile valorice de la stat. Una dintre variante ar fi selectia pe baza de BAC, alta - printr-un examen suplimentar, organizat la nivel national.
In organizarea BAC-ului ar trebui sa se implice atat cei din mediul preuniversitar, cat si cei din cel universitar, iar de corectitudinea lui sa putem jura in Mitropolie, cu mana pe Biblie, spune rectorul Oprea.
Trecerea la sistemul de vouchere va fi insotita de realizarea unui clasament in care sa fie ordonate, in functie de calitate, programele educationale ale tuturor universitatilor.
Piata muncii va stabili programa
Universitatile din Romania isi vor schimba, in urmatorii ani, ofertele educationale pentru a fi compatibile cu cele din restul tarilor europene.
Sistemul educational Bologna, pe care Romania l-a adoptat alaturi de alte 44 de state, presupune o serie de modificari pentru perioada imediat urmatoare.
Odata cu schimbarea Legii invatamantului, universitatile se vor putea specializa exclusiv pe studii de master si doctorat, fara a fi obligate sa le desfasoare si pe cele de licenta, ca pana acum.
De asemenea, pana la finalul anului 2007, Ministerul Educatiei, cel al Muncii, in parteneriat cu asociatiile patronale si sindicate vor stabili Cadrul national al calificarilor, ce va indica meseriile de care este nevoie pe piata muncii si abilitatile pe care trebuie sa le deprinda tinerii in facultate.
In functie de aceste date, universitatile vor face noi programe educationale, in asa fel incat toate specializarile sa permita o calificare compatibila cu piata muncii. Institutiile de invatamant superior au inceput deja sa faca modificari.
La Universitatea Babes Bolyai, din Cluj, curriculumul se va modifica semnificativ. S-a renuntat la multe cursuri si s-au introdus altele in loc, s-a redus numarul de ore la facultati, se va face mai multa practica, se aloca mai multe ore pentru studiu individual, iar procesul de evaluare se face pe tot timpul anului, nu doar prin examenul final, numeste rectorul Nicolae Bocsan cateva dintre modificari.
Tot in spiritul Bologna, ciclul de licenta s-a redus inca de anul trecut, de la patru la trei ani. Pentru asigurarea mobilitatii, taxele pentru studentii straini au fost reduse la nivelul celor pentru romani, iar tinerii din alta tara vor putea obtine finantare de la statul roman pentru a invata aici. (Cristina Olivia Moldovan)
"Evenimentul zilei"
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: cdiasimi | 25.08.2006 10:15 | 1497 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.