Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

noi reguli la BAC




Noi reguli de circulatie la Bac



Subiectele de la bacalaureat, dar si de la testele nationale din 2007 vor fi facute publice pe site-ul ministerului cu cel putin cinci luni inainte de examene.

Elevii de clasa a VIII-a, dar si cei de clasa a XII-a vor afla din timp variantele de subiecte nu numai de la proba orala de limba romana, ci si de la celelalte materii la care vor sustine examenele de anul viitor. Pina la 1 septembrie, Ministerul Educatiei trebuie sa stabileasca intreaga metodologie a examenelor nationale, iar „decizia finala inca nu a fost luata. Oricum, subiectele vor fi date publicitatii e pentru ca fac parte din programa scolara. Astfel se evita fraudarea subiectelor“, explica Dumitru Matei, secretarul de stat pentru invatamintul preuniversitar.

Intre 30 si 60 de variante

Numarul subiectelor variaza in functie de materia scolara. De exemplu, limba romana se studiaza in patru ani, iar istoria si geografia intr-un singur an. „Pot fi 30, 50 sau 60 de variante, in functie de numarul de ore“, spune secretarul de stat. Insa pentru reprezentantii Ministerului Educatiei, copiatul la examene nu va fi nici o problema: „Ca sa copieze, elevul trebuie sa aiba materia pe care sa o pregateasca. E un cistig fata de a cumpara subiectele. Ca sa-si faca fituicile, elevul munceste. Noi trebuie sa apreciem munca depusa“, dupa cum spune Dumitru Matei.

Secretarul de stat mai vede un avantaj in publicarea variantelor pe site-ul ministerului. „Subiectele nu vor mai fi predate la meditatie, pentru ca profesorul este obligat astfel sa le pregateasca la clasa“, spune Matei.

Examenul national de memorie

Profesorii vad altfel lucrurile: „Tot examenul va fi un concurs de memorie“, dupa cum spune Florin Ionita, profesor de limba romana si colaborator al Serviciului National de Evaluare si Examinare. „Aceasta metodologie contrazice programa scolara si pe cea a examenului, si anume ca exista un text la prima vedere care nu va mai fi la prima vedere. Dar ministrul Hardau nu mai are incredere in cei de la SNEE dupa scandalul din vara si nu ne mai cere parerea si noua“, spune profesorul Florin Ionita.

Alti profesori spun ca este un risc sa faci cunoscute subiectele de la examene, pentru ca „trebuie sa fie intr-un anumit fel formulate. Ele trebuie sa verifice competenta, nu doar informatia. Trebuie facute in genul celor de la limba romana oral, insa este destul de complicat“, dupa cum explica Adrian Costache, profesor de limba romana la Colegiul National „Sf. Sava“ din Bucuresti.

Afacerea rezolvarilor de subiecte

Pentru edituri, publicarea subiectelor este o fericire. „Eu vind carti scolare si stiu ca ele se cumpara cu putin inainte de examene, iar cartile cu rezultatele subiectelor sint o mare afacere. Chiar si eu voi publica astfel de carti“, spune Dan Iacob, directorul Editurii ART. Cu toate acestea, editorul recunoaste ca „singurul avantaj al metodologiei propuse este ca subiectele nu mai au cum sa transpire“.

Scade numarul de discipline

* S-a pus problema ca ultima proba din Bac sa nu mai existe si sa ramina cinci probe: limba romana, limba materna, daca este cazul, limba engleza, proba la materia corespunzatoare specializarii si una din alta arie curriculara. Elevii isi pot lua adio de la proba sportiva.

* Lucrarile pentru contestatii nu se vor mai plimba dintr-un judet in altul.

* Nu se va mai merge pe notarea cu 50 de sutimi, pentru ca un elev care are 4,50 si se duce la contestatii primeste nota 5, dar daca unul are 4,75, nu poate primi, conform metodologiei, nota 5.

* Olimpicii vor avea din start zece la materia la care au fost premiati.

* Cadrele didactice vor incheia un contract clar cu inspectoratele scolare. Contractul va fi semnat cu mult timp inainte de examene, pentru ca profesorul sa stie ce drepturi are, care sint sanctiunile in cazul in care incalca regulamentul si va sti si cu cit va fi platit.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cristinmnc | 27.08.2006 13:51 | 2223 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

672 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN