Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Educatie in stil Hardau: 200 de cĺrciumi, transformate in scoli

Începutul noului an scolar nu aduce nimic nou sub soare. Aceeasi mizerie, scoli fara autorizatie sanitara, cu mobilier rupt, fara apa potabila, cu toaletele în curte, cu sali de clasa improvizate sunt doar câteva dintre aspectele învatamântului românesc, care se repeta an de an.

Cu doua zile înainte de inaugurarea noului an scolar, situatia unitatilor din învatamântul preuniversitar ramâne la fel de precara ca si anul trecut: peste 1.500 de scoli se afla în plin santier aproape 13.000 nu au aviz sanitar de functionare si peste 200 de locatii, din mediul rural, sunt improvizate în spatii insalubre, care odinioara apartineau caselor de cultura sau cârciumilor. Nici anul trecut nu au fost bani pentru reabilitarea scolilor si gradinitelor, sau au venit prea târziu, dar fostul ministru de atunci, Mircea Miclea, a avut curajul si demnitatea sa-si prezinte demisia de onoare. Acum, conducerea Ministerului Educatiei sustine ca întârzierile din acest proces au drept cauza faptul ca banii au venit mult prea târziu. „Apreciez ca finantarea învatamântului din acest an este fara precedent, dar este facuta târziu, atât de târziu încât începutul anului scolar 2006-2007 va gasi multe scoli din România în plin santier“, a declarat ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau. Mai exact, dupa rectificarea de buget din luna august, s-au acordat 35,6 milioane RON pentru asigurarea utilitatilor (apa curenta, instalatii sanitare) în 365 de scoli, iar dupa rectificarea din luna septembrie, cei 66,4 milioane RON urmeaza sa fie folositi, în acelasi scop, pentru alte 791 de unitati. În schimb, ministrul Hardau a recunoscut ca nu s-a primit nici un leu pentru rectificarea altor probleme: „Dotarea cu mobilier nou, reabilitari, reparatii majore stabilirea de noi spatii de învatamânt sunt tinte realizabile, dar vor apartine perioadei urmatoare, în conditii de finantare sustinuta“, a mai adaugat ministrul Hardau. Dupa cum merg lucrurile, în ceea ce priveste finantarea învatamântului, cu siguranta ca aceste proiecte nu vor putea fi finalizate curând. Naivitatea ministeriala este cu atât mai mare, cu cât conducerea din Educatie este ferm convinsa ca toate problemele vor fi pe deplin rezolvate atunci când „Ministerul Educatiei va avea un buget de 6% din PIB“.

Cei de la Sanatate, puerili

În opinia lui Mihail Hardau, reprezentantii Ministerului Sanatatii sunt absolut puerili si nu stiu ce vorbesc: „Situatia prezentata de ministrul sanatatii reprezinta, în fapt, o reluare a unor afirmatii de anul trecut, cu ocazia începerii anului scolar 2005-2006. Infrastructura în învatamântul superior si preuniversitar este în plin proces de ameliorare si trebuie sa fim naivi sa credem ca o finantare de 100 milioane de euro, din luna mai, poate sa conduca la remedierea situatiei într-un sistem subfinantat de 16 ani“, a motivat franc ministrul Hardau. Prin urmare, în opinia demnitarului, cei de la Sanatate „pun în evidenta lipsa de profesionalism sau aprecieri superficiale“.

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 12.09.2006 06:23 | 619 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

13.09.2006 21:11 vioscout

Propunem ca in"noile scoli-carciumi" la pauza mare in loc de lapte si corn sa li se dea elevilor "una mica", ca sa nu dispara "tratamentul stabilimentului"...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN