Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Saptamana Geologiei la Muzeul National de Geologiei

Sub această titulatura sunt comasate o serie de activităţi destinate diferitelor categori de public, de la copii până la adulţi, de la mici aplicaţii de geologie distractivă care încearcă să atragă atenţia la modul serios asupra protejării mediului, până la prelegeri pentru adulţi, susţinute de cercetători din ţară şi din strainătate, care vor încerca să familiarizeze auditoriul cu problemele de mediu şi mai ales să determine pe viitor o minimă implicare din partea lor.

Dintre cercetătorii care vor ţine capul de afiş al întâlnirilor cu publicul adult menţionăm pe Simona Saint-Martin, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Paris, Cristian Lascu, redactor-şef al revistei National Geographic România, Mihai Popa, lector doctor la Universitatea de Geologie şi Geofizică, Gheorghe Oaie, director ştiinţific al institutului de geologie marină, Geoecomar.
Proiectul acestei săptămâni dedicată geologiei a rezultat din decizia Uniunii Internaţionale a Geologilor (IUGS) - reprezentată de peste 250.000 de cercetători din 117 ţări - de a alege din perioada 2007 – 2009, anul 2008 drept Anul Internaţional al Planetei Pământ. Toate activităţile organizate la nivel internaţional în această perioadă încearcă să demonstreze cât de importantă este cunoaşterea oferită de ştiinţele pământului în crearea unui echilibru pe această planetă.
Întrucât activităţile desfăşurate în această perioadă la Muzeul de Geologie se subscriu unei tematici ştiinţifice foarte generoase, fiecare zi este dedicată unui subiect din aria ştiinţelor pământului. Astfel, prima zi este dedicată apei, ca modelator al reliefului, urmează paleontologia, natura, ca operă de artă, resursele, poluarea şi sănătatea, evoluţia climei şi nu în ultimul rând dezastrele naturale.
Aplicaţiile pentru copii se vor desfăşura sub forma unor ateliere în care ei pot observa cum apa erodează, transportă şi depune diverse corpuri de roci, vor învăţa să colecteze şi să sorteze corect materialele reciclabile, vor desena pe pietre asemenea oamenilor preistorici, vor descoperi unde au fost ascunse fosilele autentice, în grămăjoarele de nisip, printre multe capcane, vor observa efectele fumului de cărbune, vor afla ce se întâmplă în timpul unui cutremur şi unde se pot adăposti în siguranţă în timpul unui cutremur de Pământ. Îndemânarea şi perspicacitatea copiilor vor fi răsplătite cu premii.
Adolescenţii şi adulţii sunt aşteptaţi şi la vizionările de documentare pe teme geologice care au loc în Sala de Conferinţe a Muzeului Naţional de Geologie, în parteneriat cu National Geographic Channel – România.
Pentru că proiectul îşi propune să aducă la Muzeu un număr mare de adolescenţi pentru ei vor fi organizate mini-concerte susţinute de trupa de rock-jazz Sepia şi de Alina Sorescu, precum şi spectacolul de teatru Anselmo susţinut de trupa Dell’ Arte.
Accesul la toate activităţile organizate în această săptămână la Muzeul Naţional de Geologie se va face pe baza biletului de intrare în Muzeu, iar cu biletul cumpărat pentru activităţile dintr-o singură zi, vizitatorii pot intra liber la toate celelalte activităţi de pe parcursul săptămânii.

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.

Muzeul National de Geologie
Adresa: Bucureşti, Sos. Kiseleff, nr. 2
Telefon: 650.50.94


Programul activităţilor

Saptamana Geologiei:


1. Luni, 9 octombrie - APA:
15.00 - 16.00: Apa, roca vie!
Apa este principalul modelator al reliefului Terrei. Acest lucru ne propunem sa-l demonstram invitandu-va sa observati la scara foarte mica cum apa erodeza, transporta si ajunge sa depuna diverse corpuri de roci.
17.00 - 18.00: Plajele Marii Negre, in pericol?
Conferentiar: Gabriela Maximov, cercetator Geoecomar.
Lucrarile de indiguire au afectat fundamental litoralul romanesc. Care sunt masurile ce se impugn pentru refacerea ecosistemelor caracteristice si pentru restabilirea echilibrului natural?


2. Marti, 10 octombrie - PALEONTOLOGIE:
14.00 - 15.00: Lumea invizibila a apelor - diatomeele !
Conferentiar: Simona Saint-Martin, cercetator in cadrul Muzeului de Istorie Naturala din Paris
Diatomeele sunt alge microscopice, unicelulare, indicatori de temperatura, salinitate, adancime.
15.00 - 16.00: Fosilele, urme ale vietii
Cum au ajuns vietatile Pamantului sa se transforme in fosile? Veniti sa descoperiti unde au fost ascunse fosilele autentice, in gramajoarele de nisip, printre multe capcane!
17.00 - 18.00: Fosilele, conservatoare ale biodiversitatii

Conferentiar: Jean Paul Saint-Martin, profesor in cadrul Muzeului de Istorie Naturala din Paris
Prin marea lor varietate, fosilele pastreaza marturi ale evolutiei regnului animal si vegetal de pe planeta.

3. Miercuri, 11 octombrie - NATURA SI ARTA:
14.00 - 15.00: Desene pe pietre !
Chiar si oamenii paleolitici se exprimau: pe peretii pesterilor sau pe alte obiecte din jurul lor. Se inspirau din mediul inconjurator. Haideti sa facem si noi acest exercitiu !
17.00 - 18.00: Superlative speologice romanesti
Conferentiar: Cristi Lascu, geolog, redactor-sef al revistei National Geographic

Geografia subterana este dinamica si se modifica in fiecare an. Care sunt noutatile din subteranele carstului romanesc?

4. Joi, 12 octombrie - RESURSELE:
14.00 - 15.00: Epoca de plastic"
Pamantul este invadat de gunoaie si materiale poluante. Haideti sa invatam sa colectam si sa sortam corect materialele reciclabile.
17.00 - 18.00: Parcuri nationale americane!
Conferentiar: Mihai Popa, lector, Universitatea din Bucuresti.
Natura americana cuprinde o serie importanta de valori patrimoniale legate de geodiversitate si biodiversitate astfel incat un circuit al parcurilor naturale este o adevarata revelatie.


5. Vineri, 13 octombrie - PAMANTUL, POLUAREA SI SANATATEA:
13.00 - 14.00: Concert Alina Sorescu
14.00 - 15.00: Atentie la poluare!
Cenusile fine rezultate din arderea carbunelui sunt retinute in organism. Printr-o mica aplicatie va invitam sa observam impreuna efectele fumului de carbune.
16.00 - 17.00: Crocodilii- dragonii de astazi documentar National Geographic Channel
In sezonul secetos, albiile raurilor sunt pline cu crocodili. Cand animalele ierbivore migreaza si se apropie de rau pentru a se adapa, multe dintre ele raman in coltii reptilelor.
17.00 - 18.00: Cat de poluata este Dunarea si de ce?

Conferentiar: Gheorghe Oaie, director stiintific Geoecomar
Dunarea preia ape uzate de tip menajer, pesticide si chimicale, deseuri si ape industriale, precum si produse petroliere. Cum protejam Dunarea?

6. Sambata, 14 octombrie - CLIMA:
14.00 - 15.00: Frunzele, indicatori climatici
Banala frunza cazatoare spune multe istorii despre clima. Cum era clima acum 65 de milioane de ani? Haideti sa vedem ce spun frunzele !
16.00 - 17.00: Omul maimuta - Primul Om! documentar National Geographic Channel
In desertul Djurab din Africa a fost descoperit craniul fosilizat al unui hominid, avand o vechime de peste 7 milioane de ani. Poate fi el considerat stramosul speciei umane?

17.00 - 18.00: Evolutia climei
Conferentiar: Stanila Iamandei, cercetator in cadrul Muzeului National de Geologie
Misterul climei in trecutul geologic se poate elucida urmarind evolutia vietuitoarelor. Observand climatul din trecut putem preconiza tendintele climatice din viitor.
18.30 - 19.00: Concertul trupei rock-jazz Sepia

7. Duminica, 15 octombrie - DEZASTRELE NATURALE:
14.00 - 15.00: Despre cutremur...cu precautie!
Ce se intampla in timpul unui cutremur cand Pamantul se comporta ca un jeleu? Va asteptam la Muzeul National de Geologie sa invatam unde ne putem adaposti in siguranta in timpul unui cutremur de Pamant.

16.00 - 17.00: Disparitii: Mamutul , documentar National Geographic Channel
Mamutul este unul dintre cele mai faimoase animale preistorice care au fascinat omenirea dupa disparitia dinozaurilor. Cauzele disparitiei acestui animal sunt prezentate pentru prima data din perspective unui virusolog !
17.00 - 18.00: Cauzele inclinarii Turnului din Pisa
Conferentiar: Andrei Soare, cercetator Geoecomar
Celebrul turn din Pisa a fost construit de-a lungul a aproape doua secole. La scurt timp de la finalizarea constructiei, turnul a inceput sa se aplece spre sud, ajungand in mai putin de un secol la o inclinare de cinci grade. Aflati de ce...
18.30 - 19.15: Spectacol de teatru Anselmo al trupei Dell�Arte
O comedie de o rara prospetime a tinerilor actori, intr-un stil dramatic situate intre Becket si Commedia dell�Arte. Nu o ratati !


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: adumitrescu | 12.10.2006 13:42 | 1251 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

12.10.2006 22:04 vioscout

FELICITARI, este un program modern care incearca sa promoveze si altfel expozitiile muzeului. Nu cred ca ar fi rau sa promovati - atentie comp. marketing- organizarea unor expozitii itinerante prin licee, care sa fie completate/ in alternanta cu activitati culturale si distractive destinate elevilor.Este o alta provocare la care va solicit sa reflectati!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

672 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN