Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cum să discutăm cu copiii despre sex?

Într-o lume saturată de imagini şi mesaje erotice, interesul copilului pentru sex se trezeşte mult mai devreme. Nu aşteptaţi să afle de pe stradă sau de la prieteni. Vor afla, probabil, la o vârstă nepotrivită, într-un mod nepotrivit, de la persoana nepotrivită. şi, probabil, ceva incorect.

Copiilor trebuie să li se vorbească despre sex devreme, dar atât cât este necesar. Începeţi să-i oferiţi informaţii începând chiar de la 2-3 ani, până când devin adulţi, conturând o imagine din ce în ce mai completă despre acest subiect. Răspundeţi la întrebările lor în cel mai simplu mod posibil. Chiar dacă întrebarea vine într-un moment nepotrivit, daţi răspunsul direct, pe loc. Dacă nu vă jenaţi de prieteni sau musafiri şi răspundeţi fără ezitări, copilul se va convinge că nu e nimic rău, ruşinos sau interzis. Pregătiţi-vă pentru momentul când copilul va pune întrebarea "De unde vin copiii?". Răspunsul firesc este "Din burtica mamei". Nu-l păcăliţi pe copil cu o poveste oarecare. Mai devreme sau mai târziu va vedea că toţi cei din jurul lui ştiau adevărul înaintea lui şi se va simţi trădat, nesigur de el şi de părinţi, ca sursă de informare. Folosiţi limbajul ştiinţific, cuvinte ca penis, ovare, uter, în explicaţiile legate de transformările sau funcţiile organismului, aşa după cum folosiţi stomac sau rinichi.

Pubertatea la fete:
Găsiţi un moment de intimitate şi explicaţi-i că în curând va deveni "domnişoară" şi organismul ei va suferi transformări normale şi necesare
Dacă ştie "de unde vin copiii", folosind termeni ştiinţifici îi va fi uşor să înţeleagă întregul proces
Explicaţi-i importanţa igienei intime, mai ales în timpul menstruaţiei Încurajaţi-o să vă împărtăşească toate modificările pe care le observă în legătură cu organismul ei (absenţa menstruaţiei, de exemplu).

Pubertatea la băieţi
: Încurajaţi-l pe băiat să stabilească la pubertate o relaţie mai strânsă cu tatăl, un unchi sau un frate mai mare
Acesta îi poate explica schimbările ce vor avea loc în corpul lui atunci când e pe cale să devină "bărbat"
O discuţie "de la bărbat la bărbat" va aduce o notă de autenticitate, sinceritate şi autoritate
Explicaţi băiatului că va începe să se formeze în testiculele lui o substanţă cu care, la timpul potrivit, va contribui la conceperea viitorilor săi copii.
(Mihaela Nicolaescu, Psiholog, Fundaţia Copiii Noştri - Adevarul, 17 oct.2006)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 17.10.2006 08:59 | 1981 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (3)

0 0

17.10.2006 19:41 vioscout

Este un punct de vedere si de fapt o alta abordare...Consider ca profesorii consilieri/diriginti stiu destul de bine sa recurga la arsenalul tipic pentru a-si atinge obiectivele unei/unor astfel de lectii, uneori chiar prin joc didactic.

0 0

18.10.2006 14:36 hapca

Enuntul "copilul se va convinge că nu e nimic rău, ruşinos sau interzis" trebuie nuantat: este rău in copilarie si adolescenta, este ruşinos oriunde, oricand si oricum, este interzis intre frati, intre minori, intre rude apropiate.

0 0

19.10.2006 19:56 despina6

Subiectul este interesant.

Eu personal, consider ca aceasta sarcina trebuie sa revina parintilor, profesorului de biologie, medicului scolii, asistentei medicale si nu dirigintelui. In manualele de biologie trebuie neaparat inserate la momentul potrivit lectii despre educatia sexuala, adecvate varstei elevilor. Nu sunt de acord cu lectii de educatie sexuala tinute de profesori de matematica, fizica, istorie, muzica, etc, etc. Nu cred ca trebuie sa amestecam lucrurile. Si la acest capitol se cam exagereaza in ultimul timp.

Asa cum nu poti pretinde ca un medic sau un biolog sa predea o lectie de matematica sau sa demonstreze o teorema la geometrie, cred ca nu poti cere unui profesor de matematica de exemplu sa faca educatie sexuala propriilor elevi. Mi se pare total nepotrivit si chiar deplasat. Consider ca avem suficienti oameni specializati in asa ceva, care pot sa faca educatie sexuala elevilor mult mai bine decat un nespecialist.

Astept si alte pareri.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 1 evenimente

«OCTOMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

122 voturi | 8 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN