Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Mari romani-Stefan cel Mare, romanul perfect

Cea mai mare personalitate a romanilor

Stefan cel Mare a fost, dupa cum marturisea ganditorul crestin Petre Tutea, "cea mai mare personalitate politica si militara pe care au dat-o romanii in istoria lor. Carol I spunea: "Nu veti mai da unu’ ca asta chiar daca mai traiti inca un milion de ani". Papa Sixt al IV-lea, care l-a numit "Atletul lui Hristos", i-a scris: "Faptele tale, savarsite pana acum cu intelepciune si vitejie contra turcilor necredinciosi, dusmanii nostri, au adus atata celebritate numelui tau incat esti pe buzele tuturor si esti laudat de catre toti".

A domnit 47 de ani (1457-1504) si avea peste 70 de ani cand a murit. Pe la 11 ani, in 1451, a asistat la uciderea tatalui sau, Bogdan al II-lea, de catre fratele sau Petru Aron (la o nunta de la Reuseni). Apoi, sapte ani a fost in strainatate, iar la varsta de 20-24 de ani a urcat pe tronul tarii.

A fost un om violent, dar a stiut ca numai asa pot fi condusi oamenii. A purtat 36 de batalii, dintre care a pierdut numai doua. Stefan cel Mare si Sfant "a construit 44 de manastiri" (si biserici - n.n.), cum scria cronicarul Grigore Ureche, fiind intrecut, ca numar, numai de Matei Basarab, care a construit 46.

"La lucru de razboaie mester"

Dupa ideile sale, armata era alcatuita din tarani saraci, carora le dadea pamant chiar la granita tarii. Acest pamant era proprietate colectiva si nu putea fi vandut. Taranii, aparandu-si pamantul, aparau si granita. Oferea voinicilor sai ranguri, iar la cate razboaie a purtat, un taran putea ajunge boier.

Cea mai buna descriere a marelui voievod o face cu siguranta Grigore Ureche, autorul "Letopisetului Tarii Moldovei". Un portert pe cat de magulitor, pe atat de realist: "... om intreg la fire, nelenes si lucrul sau ii stia a-l acoperi si unde nu gandeai acolo il aflai. La lucru de razboaie mester, unde era nevoie, insusi se vara, ca vazandu-l ai sai sa nu inderapteze, si pentru aceia rar razboi de nu biruia si unde-l biruia altii, nu pierdea nadejdea, ci stiindu-se cazut jos, se ridica deasupra biruitorilor".

Iar intr-un alt paragraf ne este prezentat drept: "Stefan Voda, om nu mare de statu, manios si degraba a varsa sange nevinovat, de multe ori pe la ospete omora fara judetu".

Canonizat in 1992

Cea mai mare personalitate a neamului romanesc provoaca si dupa 500 de ani de la moartea sa dispute interminabile. Hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 1992 de a-l trece in randul sfintilor sub titulatura Binecredinciosul Stefan cel Mare si Sfant a polarizat societatea.

Unii il vad ca pe un erou al dreptei credinte, un crestin autentic, constient de pacatele sale, in timp ce altii il considera un domnitor ros de vicii. "Se vorbeste mult despre multele neveste, despre ibovnice si despre copiii din flori. Ar trebui sa vedem cum cele trei casatorii ale lui au fost cu incarcatura politica. El si le-a asumat. Si apoi Dumnezeu socoteste altfel, matematicile sale sunt mai complexe decat simpla noastra aritmetica. Conteaza multimea faptelor si mai conteaza si felul in care sfarsesti cursa vietii. Cu tipul de judecata pe care o propun unii dintre noi, nici Sfantul Pavel n-ar fi trebuit sa fie sfant, nici Maria Egipteanca, nici talharul, nici Petru care s-a lepadat intreit", sustine teologul Costion Nicolescu.

Cum arata Stefan?

> Cronicile ni-l infatiseaza pe Marele Voievod ca pe un barbat nu prea inalt, cu fata ovala, plina, cu fruntea boltita, senina, cu ochii patrunzatori, de un albastru de Voronet cu parul inelat lasat pe spate.

> Nu toti cronicarii au avut cuvinte magulitoare despre el. Unii detractori l-au prezentat pe Stefan cel Mare ca un curvar, ca a avut 50 de copii din flori, ca a varsat sange nevinovat, ca a omorat un pusti care a tras cu arcul mai departe ca el etc. Stefan cel Mare a fost un om de viata, caruia i-au placut vinul bun si femeile frumoase. Istoricii afirma ca era un tip violent, ca ii placea foarte mult sa bea, iar unii sustin chiar ca dupa 20 de ani de domnie a devenit chiar alcoolic.

> Afemeiat, Stefan a avut mai multe neveste, iar legenda ii atribuie cateva zeci de copii din flori. Dupa cum noteaza Grigore Ureche, "dupa moartea lui pana astazi ii zic sveti (sfantul - n.n.) Stefan Voda nu pentru suflet, ca el inca au fost un om cu pacate, ci pentru lucrurile lui cele vitejesti".

Clasament final

1. Stefan cel Mare



2. Carol I



3. Mihai Eminescu



4. Mihai Viteazul



5. Richard Wurmbrand



6. Ion Antonescu



7. Mircea Eliade



8. Alexandru Ioan Cuza



9. Constantin Brancusi



10. Nadia Comaneci

Evenimentul Zilei,22 Octombrie 2006

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crinamar | 22.10.2006 15:17 | 2370 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

24.10.2006 01:01 vasilecon

MARI ROMÂNI



Ca după orice scrutin, există oameni fericiţi şi oameni mai puţin. Eu sunt un român dintre cei mai puţin.

La fel ca la postdecembristele alegeri prezidenţiale, constaţi cum că cel mai bun român dintre cei de pe buletinul de vot, nu e chiar cel mai bun pentru tine. Nu te reprezintă, nu te satisface prestaţia lui; îl vezi meschin, fals, jalnic acolo unde alţii l-au văzut cinstit, chiar salvatorul providenţial al Ţării.

MARI ROMÂNI a încercat sa ne demonstreze că, în ciuda nuanţei peiorative pe care o simţim ataşată naţionalităţii noastre dincolo de graniţă, între hotarele spirituale ale României avem cu cine ne mândri.

Marele merit, mi se pare a fi dincolo de disputele apărătorilor, unele documentare realizate altfel decât eram obişnuiţi. Demitizarea subiectelor intangibile, atemporale ca inegalabila gimnastă, poetul nepereche, părintele sculpturii moderne, ş.a.m.d. ni i-a apropiat ca oameni, accentuându-le dramatismul. şi ca o notă generală bărbaţii măcinaţi de drame profunde

Scopul emisiunii nu a fost acela de a găsi românul perfect, ci de a incita, de a provoca discuţii constructive pe margine personalităţii primilor zece nume cu rezonanţă. Cel puţin cinci dintre ei ar fi putut fi schimbaţi cu alţii la fel de importanţi, însă această ierarhie a exprimat votul majorităţii, iar ceilalţi vrând-nevrând trebuie să o accepte.

Dacă Ştefan a reportat încă o victorie, zice-se, mulţumită imaginii unilaterale a manualelor de istorie, s-ar putea ca peste câţiva ani, la o ipotetică reluare a topului, să găsim printre primii zece brilianţi, copii de aur şi ceilalţi metrosexuali cotidieni. A câştigat decanul de vârstă, tocmai pentru că a fost mai greu/nu s-a dorit umanizarea sa, coborârea printre muritori; aura lui n-a fost depigmentată de cotidian

Formatul emisiunii este o provocare, la fel cum consider o provocare alegerea apărătorilor din oficiu. Sincer nu-mi puteam imagina un Vlad Craioveanu altfel decât pus pe glume a la Jackass-ul mtv-ist, un Andrei Gheorghe altfel decât sfidător în inteligenţa-i INfinită, un Dan C Mihăiescu altfel decât cu ultimele cărţi pe care ar trebui să le luăm cu noi pe o insulă pustie.

Am văzut români coborâţi de pe soclu şi am văzut avocaţi incapabili să pledeze până la capăt. Dacă actorul Mircea Diaconu a jucat bine, istoricul sau poate omul politic Adrian Cioroianu n-a perceput toate nuanţele politicii antonesciene.

Păcat că această emisiune cu circuit închis, strict naţional, nu e interesantă pentru canalele tv internaţionale, care din plictis, de câte ori fac referire la ţara noastră derulează imaginile unui ev mediu nedesfundat, cu boli decimatoare, obiceiuri barbare, luptători fanatici şi preţuri anacronice.

CONIOŞI-MESTEŞANU VASILE

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 1 evenimente

«OCTOMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

118 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN