Hărdău s-a opus majorării salariilor pentru profesori
Ministrul Educaţiei Mihail Hărdău, ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu şi grupul liberal au votat împotriva solicitării profesorilor.
Mihail Hărdău a declarat că nu este de acord cu aprobarea acestui amendament, chiar dacă la votarea bugetului în comisiile reunite de învăţământ a acceptat această suplimentare.
Hărdău a susţinut că decizia de a respinge amendamentul la bugetul educaţiei, prin care urmau să fie luate 420 de milioane de lei de la investiţii pentru creşterea salariilor profesorilor este decizia Guvernului, pe care o susţine.
Preşedintele de sindicat Aurel Cornea a declarat că profesorii reprezintă 40 % din bugetari şi primesc pentru salarii doar 2,28 % din PIB, în timp ce restul primesc 6 % din PIB pentru plata salariilor. "Suplimentarea fondului de salarii cu suma propusă, de 420 de milioane, reprezintă doar 0,11% din PIB, iar în anul 2007 sunt categorii de bugetari care primesc majorări ale fondurilor de salarii de 30-50%", a explicat Cornea.
Sebastian Vlădescu a replicat că profesorii, în număr de 350.000, vor primi în 70 de milioane lei în 2007 pentru plata salariilor, ceea ce înseamnă o creştere de 18%, în condiţiile unui salariu mediu lunar de 1.650 lei.
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: admihi64 | 06.11.2006 20:02 | 2887 vizualizări
Comentarii (24)
07.11.2006 06:39 andion
Domnule HĂRDĂU eşti un borfaş de cea mai joasă speţă.Pentru "excelenţa vostră" trebuie înfiinţat ministerul M.V.V(MINISTERUL VIEI ŞI VINULUI) unde să vă pună pe post de cep la un butoi.
07.11.2006 08:08 emil
Nu sunt de acord cu atitudinea dvs. (andion)
Criticati ideile si nu persoana.
07.11.2006 08:22 enuku
Cu o vechime de 32 ani in invatamant si gradul 2 ,profesor 1,am un salariu de 1075 ron. De unde atunci 1650 ron salariu mediu.....
07.11.2006 10:38 despina6
De ani de zile traim doar cu speranta de mai bine. Din pacate, poate doar cei foarte tineri vor apuca sa vada un invatamant cu adevarat modern si cu cadre didactice bine pregatite si motivate financiar, carora sa nu le pese de ziua de maine. Nimic de zis, avem si acum oameni care isi fac cu pasiune meseria, dar li se vede in ochi nemultumirea pentru felul in care sunt tratati de cei care conduc destinele tarii si ale invatamantului romanesc. Este trist sa vezi ca sunt umiliti, ca lor li se pun in carca toate nereusitele experimentelor facute ani in sir de minister, toate relele din sistem. Sa auzi spunandu-se ca banii care li s-ar cuveni pentru munca lor, ar produce inflatie.
Nu inteleg de ce numai salariile noastre ar produce inflatie...??? De ce nu si salariile lor, ale guvernantilor sau ale altor categorii de bugetari.
Mie imi este jena sa spun cuiva din alta tara ca am un salariu de 300 euro la o vechime de 23 ani. Este rusinos de mic fata de salariile din UE. Nu stiu cand salariile noastre se vor putea apropia de ale lor. Vreau sa cred ca nu peste mult timp, dar imi este imposibil. Optimismul meu s-a diminuat de la an la an. Un profesor cu 20 ani vechime are in Spania 1800 euro. Oare noi cand vom ajunge macar la jumatate? Se tot spune ca romanii sunt destepti.....Cat de destepti pot fi, daca de ani de zile totul merge pe dos in tara asta? Conduce doar prostia si incompetenta.....Suntem dusi cu vorba de ani de zile de niste oameni lipsiti de competenta si valoare, care tin cu dintii de functiile pe care le ocupa, care uita de unde au plecat si care acum au tupeul sa dea lectii altora.
Este trist sa vezi ca atatia oameni aleg sa plece pentru a munci in alte tari. Familii intregi se destrama sau sufera din cauza departarii.... Oare nici toate aceste realitati nu ii misca pe guvernantii nostri?
07.11.2006 13:06 stelacor
Domnule Ministru, norocul nostru este ca mai sunt si oameni care muncesc din pasiune.Nu ca nu le-ar pasa de bani, dar se gandesc si la sufletele si mintile de copii care tebuie educate in asa fel incat sa-si poata construi o viata decenta.
Daca fiecare parlamentar ar dona lunar 1 milion unui cadru didactic, sau macar unei scoli, ce s-ar intampla?
07.11.2006 17:25 clamirs
sa traiasca hirdau macar o luna din salariul nostru
07.11.2006 18:08 bosniacul
Mi se pare corecta pozitia ministrului. Atata timp cat in invatamant exista o lipsa totala de unitate si asa zisii ,,dascali din pasiune" care nu pot duce la capat o miscare sindicala datorita ,,grijii fata de viitorul patriei" cred ca totul este normal in invatamantul romanesc. De 16 ani in invatamant nu vad decat o adunatura de sarantoci care isi plang zilnic de mila (categorie din care din pacate fac si eu parte, spre rusinea mea nu sunt nici eu mai bun). Ne place sa ne consideram intelectuali dar in realitate suntem mult mai putin practici si lipsiti de demnitate decat multi muncitori din alte sectoare (cu ceva mai putina carte).
Atata timp cat ne inghesuim sa facem o multime de cursuri de formare, de perfectionare, voluntariat in numele ,,grijii pentru viitorul tarii" si ,,pasiunii arzatoare" pe banii nostri, totul este cat se poate de normal daca discutam despre incapabilii care conduc invatamantul si destinele astei natii.
Asa ca sa ne uitam intai la comportamentul si capacitatile noastre si apoi ce cred ministrii, presedintele si alte specii de genul asta putin conteaza.
E adevarat ca poate o generatie tanara capabila de unitate si cu demnitate va reusi sa schimbe ceva.
07.11.2006 19:55 serafimcarmenana
Dragi colegi sunt de acord cu voi,asa este suntem tratati ca niste incompetenti,si ne place lucrul acesta din moment ce nu ne unim intre noi si sa demonstram ca noi luminam poporul .Suntem dezbinati si speram ca sindicatele ne pot ajuta...dar din proprie experienta va spun ca-si urmaresc interesele superiorilor.Traim intr-o societate corupta,fara principii morale,unde predomina tupeul si arta de a fi un bun manipulator.
Din cate stiu eu sunt colegi care lucreaza in invatamant si castiga foarte bine ,dar au undeva o scumpa si draga ,,pila".
Cred ca suntem destul de destepti ca sa gasim in noi puterea de a ne reprofila si de a lasa sistemul sa functioneze in contiunuare dupa prafuitele principii...iar cei mai curajosi dintre noi ar trebui sa se uneasca si sa arate ca nu sunt o banala masa de manipulare si manevre intunecate.
08.11.2006 12:03 pntangela
HARDAU ARE NUME PREDESTINAT!!
08.11.2006 12:29 bayron
ministrii stiu foarte bine ca nu este o miscare sindicala prea puternica din partea profesorilor, deci nu cream probleme din acest punct. De ce nu se face greva atunci cand trebuie,adica inainte de incheierea mediilor si inceperea examenelor?
08.11.2006 17:12 cameluta
Eu lucrez in invatamant de 9 ani si nu am reusit inca sa-mi iau u credit pentru a-mi lua o garsoniera,iar dl Hardau are tupeul sa nu fie de acord cu profesorii?Pe cine reprezinta el in guvern?Ar trebui sa-si dea demisia asa ar fi cel mai bine,sau sa traiasca cu 6 milioane cat am eu,i-ar conveni!!!!!!!!
08.11.2006 21:24 emil
Este revoltatoare atituinea acestui domn ministru fata de corpul didactic. Cred ca ar fi putut macar sa fie diplomat, nu sa spuna cu ura si dispret ca dascalii au tot...
Se pare ca acest om nu face parte din breasla noastra...
Iata unde duce politicul pe care guvernantii l-au "implementat" pana in cele mai indepartate scoli, la orase si sate !!!
08.11.2006 22:53 despina6
A fi diplomat presupune sa fii si putin inteligent....Nu credeti ca pretindeti cam mult????
08.11.2006 23:17 monik_dascalu
Rusine..."d-le ministru"!!! Imi este rusine ca traiesc in Romania!!!
09.11.2006 17:03 sme
nu este posibil sa ne reprezinte "acest domn" minstru!
09.11.2006 18:21 danmar
poate ca dl ministru nu doreste sa ne reprezinte, pe noi, dascalii...ci e doar un simplu pion politic. asa ca...nu e de vina el:)
10.11.2006 00:17 despina6
Eu nu inteleg de ce pretentiile sunt atat de mari, daca nu au bani sa ne plateasca??? SA NE LASE IN PACE CU CEAUSISMELE DE TOT FELUL, cu lectiile deschise, cu activitatile metodice, cu activitatile extracurriculare, cu perfectionarile, cu sedintele si consultatiile cu parintii, cu completatul a tot felul de situatii, tabele si carnete de alocatii, cu efectuarea orelor de serviciu pe scoala in afara programului, cu pregatirea suplimentara a elevilor pentru examen, neplatita nici daca ai face zilnic 4 ore peste program, etc, etc.....
Sa ne limitam strict numai la munca la clasa, la efectuarea planificarilor,la elaborarea testelor, tezelor si a fiselor de lucru, la corectarea lucrarilor si la pregatirea profesionala proprie, la corectarea caietelor, la efectuarea recensamantului scolar si la altele care sunt strict necesare. Oare nu ar fi suficient ????? Ca noi facem prea multe lucruri care nu se vad si nu se puncteaza in nici un fel. E cazul sa ne mai gandim putin si la sanatatea noastra.....Mai ales ca la asa salarii ne asteapta o pensie de mizerie si nu prea vom avea bani de medicamente....
Eu spun ca DACA BANI NU SUNT PENTRU CAT MUNCIM, ATUNCI SA MUNCIM PENTRU CATI BANI PRIMIM....Se pare ca este singurul lucru pe care am putea sa-l mai facem...
13.11.2006 10:36 stanvalentin
atata timp cat are salariul mare nu il doare capul de altii, el este un lingau al partidului si tine de functie. chiar daca se intoarce la catedra e prof univers cu salariul de 2000lei. sa traiasca el cu 6oolei atat cat am dupa 6 ani de munca si sa-si faca o familie. atata timp cat nu se lupta pentru profesori afara cu el..........
13.11.2006 14:06 KinderGardenTeacher
eu sunt in primul an de invatamant si consider ca suntem platiti d emizerie, or s aramana toate ciurucurile in invatamant, ei vor sa intram in U.E. dar nu se gandesc si la educatia viitoarelor pramatiiii ce vor iesii in tara asta,SUNTEM BATAIA LOR DE JOCCC, RUSINE SA LE FIEE RUSINEEEEEEEE
13.11.2006 15:08 verapopa
Sunt în al zecelea an de învăţămant, am gradul didactic II şi iau în mână 640 de lei, asta pentru ca nu sunt dirigintă în acest an şi nici ore suplmentare nu am. Mă doare că muncesc doar pentru a-mi plăti utilităţile şi că foarte rar reuşesc să cumpăr o carte de specialitate, mă doare că trebuie să mă îmbrac de la second-hand pentru a reuşi să salvez bani pentru alte lucruri cum ar fi eucaţia copilului meu, dar mă doare cel mai tare că în ţara mea, eu ca educator sunt tratat ca un gunoi. Dureros este că domnul ministru are senzaţia că suntem o grămadă de proşti.
13.11.2006 16:21 ramonamihaelastefan2526
Atitudinea d-lui ministru nu mai trebuie comentata, era de asteptat,nu?Cred ca asta meritam pentru ca nu suntem uniti si cedam de fiecare data atunci cand suntem mai aproape de a obtine ceva...inexplicabil pentru mine..de ce? De ce ceilalti bugetari nu fac atatea greve si totusi obtin majorari salariale mult mai mari decat profesorii? Poate pentru ca educatia nu a fost, nu este si nu va fi prioritara in Romania. Formam doctori, avocati, manageri competenti care castiga apoi intr-o luna cat castigam noi intr-un an!
13.11.2006 16:37 apokalips
hirdau face jocul pnl-istilor care-s la putere.sa nu mai manance cu lingurita.........cald!!!
13.11.2006 19:03 despina6
Ne trateaza astfel, pe ca vad ca noi ne facem oricum datoria. Suntem constiinciosi chiar si cu salariile mici pe care le primim. Mai grav este ca nici de greva nu s-ar sinchisi guvernul...Pote doar daca ar tine un semestru sau daca s-ar boicota examenele.....Altfel, nici o sansa.
14.11.2006 19:22 petrualexandru
oare nu se gaseste o persoana capabila in tara asta careia sa-i pese de invatamant? ideea e ca trebuie schimbat Hardau si nu cu un profesor universitar, ei au salarii mari si asa nu au cum sa inteleaga profesorii cu salarii de mizerie
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.