Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Catalogul cu note ar putea deveni in curand istorie


Intentie - Sistemul de notare prin calificative in clasele primare sau note de la 1 la 10 ar putea deveni in curand istorie. Serban Iosifescu, presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, spune ca eliminarea totala a notarii va constitui o adevarata provocare pentru invatamantul romanesc.

Locul notelor ar urma sa fie luat de fise de competente, intocmite in functie de elev. Iosifescu a adaugat ca evaluarea moderna nu va mai presupune scoaterea elevului in fata clasei pentru a recita lectia invatata pe dinafara, ci aprecierea lui in functie de abilitatile pe care le are, precum si de proiectele individuale.

Serban Iosifescu a explicat ca, in functie de punctele tari ale fiecarui elev, acesta va fi consiliat in alegerea liceului. "Daca un elev are nota 4 la matematica, dar 10 la sport, cat este de relevanta media lui de 7 la intrarea in liceu? Ce arata ea? Nimic!", a conchis Serban Iosifescu.

Reforma in domeniul evaluarii elevilor initiata pe vremea ministeriatului lui Andrei Marga a creat confuzie atat in randul elevilor, cat si in randul parintilor. Cadrele didactice sunt si ele de parere ca folosirea calificativelor in locul notelor este un sistem care ii dezavantajeaza pe cei silitori si ii incurajeaza pe ceilalti.

Cum e la altii

Sisteme Sistemul american de notare presupune o evaluare cu litere de la A la F. In Rusia si Ungaria notele sunt de la 1 la 5, nota 5 fiind cea mai mare. In Cehia si Slovacia nota 1 este cea mai mare, iar 5, cea mai mica. Italienii au doua sisteme: note de la 1 la 5 in ciclul primar si de la 1 la 10 la liceu. In Danemarca, performanta celor mai buni elevi este recompensata cu nota 13, in vreme ce in Bulgaria nota cea mai mare este 6.

Sursa: http://www.compact.info.ro/index.php?section=articole&screen=articol&art_id=20708

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: adumitrescu | 05.12.2006 14:53 | 3500 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (25)

0 0

05.12.2006 16:27 live

Probabil că, dacă va deveni realitate ceea ce e scris aici, ni se va explica sistemul...aşa cum s-a întâmplat şi în 1998, când au fost introduse calificativele(adică mai deloc).

0 0

05.12.2006 16:32 cameluta

Acest sisemt de invatamant mai are multe de corectat nu numai notarea.Nu putem sa-i copiem pe altii pentru ca ei au alte programe si alt sistem alesii trebuie sa gaseasca unul eficient care sa functioneze la noi in tara,parerea mea....

0 0

05.12.2006 17:53 iuliana_f2005

Era o vreme cand invatamantul romanesc era cel mai bun din Europa si cand altii ne copiau pe noi....

0 0

05.12.2006 18:08 sfetnicul

Era o vreme...

Acum e vremea experimentelor de dragul experimentelor după cum le tună unora. Mia bine ar face ordine în sistem cum trebuie si ar lasa experimentele pe mai târziu.

Eu unul am senzaţia că ni se tot dă de lucru (o continuă re-re-adaptare din partea noastră) ca să nu avem timp de gândit - un om ocupat e unul mai puţin dispus la a se revolta.

Părerea mea.

0 0

05.12.2006 18:39 live

Sfetnicule, aşa zic şi eu! Vezi ce se întâmplă, de exemplu, în SUA: oamenii au câte 7 joburi, sunt foarte ocupaţi, au parte de grătarul de weekend şi...atât. Când să-i mai preocupe ce e în jurul lor?

0 0

05.12.2006 20:09 nasa

haideti mai bine sa ne gandim ce e de facut pentru viitorul tarii noastre .

daca lasam lucrurile sa se desfasoare asa o sa ne plangem de mila cei ce vom mai ajunge la pensie



0 0

06.12.2006 06:33 irina165

si totusi... cine ne impiedica sa visam?...

0 0

06.12.2006 14:32 rosioru

Cred ca toate aceste experimente din educatie nu au decat un singur scop: diminuarea performwntelor invatamantului romanesc...pentru ca Europa ne vrea prosti.

0 0

06.12.2006 17:22 marica

Dilema:in ce o mai consta si fisa aia de competente? Cate din astea trebuie sa completam?

Sper doar sa fie un lucru util si nu niste hartii adaugate ca catastif ca sa justifice NOUTATEA "implementata" de actuala guvernare

0 0

06.12.2006 18:04 camelia_tal

Iar hartii?!!!

Constat ca tot ceea ce este vechi nu mai e bun, iar ceea ce este nou este ok. Cum ramane cu lucrurile in care credem noi ? Cand vom mai avea timp sa ne facem lectiile, daca ne vom pierde in fise?

0 0

06.12.2006 18:47 dorin_moglan

UNDE ESTE DEMNITATEA NOASTRA DE ROMANI?OARE FACEM EXPERIENTE CA ASA VOR GUVERNANTII SAU NE IMPUN DIN AFARA VEZI DOAMNE SA FIM INTEGRATI IN EUROPA? EU ZIC CA NOI CA SI CATEGORIE SOCIALA SA NE AFIRMAM MAI MULT PUNCTUL DE VEDERE! NU TOT CE ZBOARA....

0 0

06.12.2006 19:26 live

Ca în toate situaţiile, noi trebuie să începem construirea caselor...cu acoperişul.

În Dâmboviţa, acest caiet a apărut de vreo 2 ani(ăăă...a apărut mai mult teoretic, că practic eu, una, habar n-am cum se face, căci sunt aici doar de un an şi jumătate). Dacă aici a apărut, zic că e un semn că se va implementa, cât de curând, la nivel naţional. Bad news...:)

Îngroparea noastră în hârtii este o nebunie! Pentru orice desen afişat pe coridorul şcolii...trebuie să mai trântim un proces verbal.

Ne tot plângem de tâmpeniile care ni se cer. Ne tot plângem de situaţiile penibile prin care trecem(mă refer la mârlăniile elevilor, ale părinţilor, ale mai-marilor noştri). Aţi avut vreodată impresia că are cineva vreo durere(fie şi în cot, numai să fie...:))?

0 0

06.12.2006 20:33 professorbujor

Problema aceasta a reformarii si democratizarii e mai intai de toate o nerusinata propaganda politicianista,demagogica care vrea sa arate grija capitalului fata de omul pe care nu da doi bani daca nu-i aduce profitul scontat.Care sanse egale,care drepturi si demnitate daca milioane sau miliarde de oameni abia-si duc zilele?Ca sa traiesti decent trebuie sa muncesti cam 20 de ore sa n-aitimp de gandire,sa nu-ti vina vreo idee de a da jos paduchii din fruntea neamului.Si aceasta situatie exista in toata lumea asazisa civilizata si democrata.De aceea bugetul are in vedere in primul rand functiile de represiune ale statului si nu cele educativ-culturale.Daca au iesit educatorii la drumul mare sa ceara una-alta,cei de la conducere au hotarat sa inmormanteze toate protestele in oceane de hartii fara nici un folos;doar asa,sa ne invatam minte.

0 0

06.12.2006 21:26 agenda

tara arde si baba se piaptana ...mai tare se va adinci prostia , vor fi din ce in ce mai multi care vor spune : de ce sa invat ?! este revoltator ! ce societate vom avea ?!

0 0

07.12.2006 00:20 live

Pentru a face fel şi fel de schimbări, trebuie să o luăm uşurel aşteptând, mai întâi, să se schimbe ceva pe la mentalitate, ceva pe la baza materială(ca să avem mai puţin de lucru acasă), ceva pe la salarii(în caz că nu s-a făcut schimbare pe la baza materială...). Ar trebui să apară ceva semne că suntem respectaţi şi că suntem susţinuţi de cei care, vrem sau nu vrem(mai degrabă nu vrem), ne conduc.

Muncă de-aiurea(ca să nu zic altfel...:)), fără satisfacţii(înafară de cele aduse de unii dintre elevii noştri)!

0 0

07.12.2006 20:31 mada13

Bucuria elevilor.Si asa nu prea fac ei diferenta intre "foarte bine" si "bine".Ce sa mai spunem de "suficient", care pentru ei este echivalent cu "destul", asa ca fara notare o sa fie si mai bine pentru ei.Dar o sa fie un calvar pentru noi si sa vedeti voi cati o sa renunte la meseria de dascal in Romania, in favoarea celei de "capsunar" sau cine stie ce alta munca josnica pentru onoarea noastra de intelectuali in vreo tara cu economie mult ridicata.

0 0

07.12.2006 22:31 constantind

Dela revolutie ne-au inebunit cu REFORMA din invatamint,si pe noi cadrele ,dar mai grav este ca elevii sunt adevaratii cobai si care sufera de pe urma acestor EXPERIMENTE care sse fac dupa mintea UNORA care nu cunosc adevarata stare a invatamintului romanesc.Alte hartii si de elevii vomavea timp alta data.

0 0

07.12.2006 23:21 omemist

ma intreb cine vrea sa demoleze invatamantul romanesc, cine vrea oameni inculti si usor de condus, cine vrea sa ne ocupam de hartii in loc de educaie? Pana in '98 as fi yis ca nea nicu, dar acum?

0 0

07.12.2006 23:55 sorinborodi

Vom ajunge la faza in care hartogaria va fi mai importanta decat munca la clasa.Macar daca i-ar ajuta cu ceva pe elevi...Portofoliile se vor masura cu metrul cub ; profesor bun va fi considerat cel ce va avea un portofoliu foarte colorat.D-le Omemist,nu demoleaza altcineva invatamantul,ci noi insine prin aceea ca nu reactionam la astfel de cerinte -bazaconii.

0 0

08.12.2006 17:47 danielaetze

vom ajunge sa ne ingropam in hartii...era mult mai bun sistemul de notare de dinaintea lui 98 la ciclul primar, cel cu note.acum nici parintii, nici elevii nu mai stiu care le este valoarea exacta.

0 0

09.12.2006 21:43 rostogoleageorgiana

hartiile se pare ca au ajuns pe primul plan si restul incepe sa nu mai conteze. asa e in romania noastra. ma intreb unde vor sa ajungem cu atata dezinteres pentru orele care oricum sunt asa de scurte pt a preda materia? oare atat de mult conteaza acele hartii sau mai rau,poate considera ca profesorii nu au suficient de munca si mai au nevoie de alte lucruri de facut ca sa isi primeasca salariile "grase".

0 0

09.12.2006 22:52 simon_raluca

Unde ne e, oameni buni, "reactiunea"????Doar aici, pe un site "la umbra"....Mai bombanim, dar ne multumim cu a fi razvratitii de hartie...Am ajuns, noi romanii, de batjocora...Exercitiul de democratie????Avem exemplu chiar la vecinii pe care-i carcotim...UNGURII!Au iesit in strada pt. a nu permite sa fie batjocoriti de "ai lor de sus".Bravo!!!!

0 0

10.12.2006 11:27 vioscout

Din nefericire, in orice reforma neterminata sau ...ratata, cum este aceea din educatie, politicul dirijeaza peste orice intentie de renovare din sistem. Politicile publice atat de des invocate, sunt calcate in picioare de orice novice bine postat politic, care ajunge factor decizional in MEdC sau ISJ-uri. Joaca de-a reforma va continua, pe bani publici si/sau privati, atat timp cat nu vom promova adevaratele valori, adica acei specialisti care sa reformeze din temelii un sistem muribund,dar CORUPT.

0 0

12.12.2006 18:26 happiness

La clasele mici,se pune FB copiilor de la 8.5 la 10,mie mi se pare o foarte mare diferenta.Am,de exemplu,o clasa in care 23 din 28 de copii sunt de FB,asa incat,pentru a-i diferentia macar putin,le dau si punctaje.E ceva sa ai FB cu 8.5 si altceva sa iei acelasi FB cu 10,iar copiii sunt acum constienti de asta.Le dau stickere si stampilute celor cu punctaje de peste 90 de puncte pentru a ii invata cu rigorile notarii de la V_VIII.Dacxa insa se scot notele,tot profesorii se vor chinui cu fel de fel de foi,asa cum exista deja pe sistemul Step by Step,si va asigur ca exista parinti care nu se deranjeaza sa vada aceste caiete de evaluare...In concluzie,scoaterea catalogului si a notelor va duce sigur la si un mai mare dezinteres fata de educatie.

0 0

12.12.2006 20:12 rasmina

Si vi se pare normal ca suntem obligati sa tragem dupa noi elevii pana la clasa a IV a si sa-i evaluam la cat stiu si cat pot iar apoi dupa ce am dat sperante acestor copii ca se poate sa se loveasca de rigiditatea notelor si mai ales a colegilor nostrii din gimnaziu??? Adevarat ca nici eu nu as trece clasa pe oricine cum sunt obilgata sa o fac acum...dar reforma noastra draga ma obliga......si pot sa ma asez impotriva ei???....

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

672 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN