Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Despre icoanele din scoli


N-am mai intrat intr-o sala de clasa de foarte multa vreme. N-am nici o idee daca in fiecare se afla azi o icoana sau mai multe, nici ce dimensiuni pot avea aceste icoane, nici unde sunt ele asezate. Cat timp am predat la o scoala generala (intre 1980 si 1989), in clase nu se afla, fireste, decat portretul Tovarasului, deasupra tablei, mai intai cel "intr-o ureche", apoi cel la care se vedeau ambele urechi, plus o cravata argintie. Pe culoare scoala era "pavoazata" cu tot felul de lozinci si panouri de onoare. Nimeni nu se oprea vreodata in fata lor. Nici portretul sefului nu era onorat sau macar observat de cineva. El nu-si mai indeplinea scopul: starnirea admiratiei pentru conducator, a avantului revolutionar etc. Era o pata pe care dupa o vreme nu o mai vedeai. Propaganda, de la un timp, nu mai vorbea. Scopul ei era sa te impiedice pe tine sa vorbesti.

Este soarta simbolurilor, de orice fel ar fi ele: cata vreme sunt afisate nu spun nimic. Daca le dai jos, abia acest gest devine graitor. Nimeni n-a avut nimic de obiectat cand portretul lui Ceausescu a fost inlocuit de o icoana. Religia fusese persecutata in timpul regimului comunist. Biserici fusesera daramate sau ascunse, Mos Craciun devenise Mos Gerila, oamenii se temeau sa mearga la slujba, duminicile... Nu-i de mirare ca dupa revolutie s-a petrecut o revenire in exces a imageriei crestine. I-am vazut pe Petre Roman si pe Iliescu facandu-si cruci electorale. Ultimul a si fost incoltit cu intrebarea "Credeti in Dumnezeu?". Soboare de preoti apareau unde cu gandul nu gandesti, sfintind buticuri si baruri... De cate ori o echipa romaneasca de fotbal castiga, Dumnezeu insusi devenea roman. Biserica Ortodoxa a devenit campioana clasamentelor de popularitate, a-nceput sa se implice in campaniile electorale, preotii s-au raspandit pe la radio si televiziune aducand lumina neamului. A parut normal, in acest context, ca simbolurile religioase sa le-nlocuiasca pe cele comuniste. Erau singurele ramase neuzate. Icoanele si crucifixele au aparut peste tot unde fusesera stema tarii sau chipul marelui Conducator.

Bineinteles ca scoala, cea mai obedienta institutie a noastra, s-a conformat prima, cu acelasi zel cu care se conformase ceausismului in trecut (mi-am intalnit la biserica, intr-o noapte de Inviere de acum cativa ani, pe colega care tinuse cercul de ateism stiintific: nimeni nu parea mai patrunsa ca ea de taina luminii din lumina...). Icoanele au pavoazat clasele de scoala in ciuda caracterului laic al invatamantului modern. Au ele valoare educativa sau morala? Dati-mi voie sa ma-ndoiesc. Copiii se-ncaiera sub ele, in pauze, ca si sub mutra lui nea Ceasca. Diferenta e ca sunt mai decorative. Sfantul Gheorghe omorand balaurul are ceva de basm care consuna cu varsta pustilor. Maica Domnului cu pruncul in brate e un arhetip benign, linistitor. Eu, personal, dac-as fi iarasi copil (ortodox, evreu, musulman sau animist), nu m-as simti prejudiciat intr-o clasa unde pe pereti, intre plansele cu Vaca si Porcul, alaturi de tabelul lui Mendeleev si de o strofa din "Luceafarul", s-ar afla si o icoana frumoasa, pictata cu gust. De ce nu, in definitiv?

Lucrurile de acest fel trebuie privite cu calm si intelepciune, cu toleranta si cu simtul umorului. Aplicarea oarba a unor principii nu duce nicaieri. Daca tot sunt in clasa icoane, daca sunt discrete si nu in exces, lasati-le asa. Ele nu fac cine stie ce bine, dar macar nu fac rau nimanui. Scoaterea lor, dimpotriva, ar invrajbi oameni care pana atunci nici n-ar fi observat problema.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: oana1964 | 19.12.2006 12:50 | 1433 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (6)

0 0

19.12.2006 19:26 cdiasimi

Si eu am citit stirea aceasta in Jurnalul National, scrisa de un fost profesor in perioada 1980-1989, Mircea Cartarescu.

Stirea in sine este un comentariu la cele ce s-au intamplat. Eu as sugera sa lasam lucrurile sa decurga de la sine; sunt sigura ca se vor aseza in matca. Nu pot sa nu ma gandesc ca in anii de scoala eram presedinta cercului de ateism (numai mi s-a adus la cunostinta acest lucru), iar acum am ajuns sa predau religie ...

0 1

19.12.2006 19:33 iby_ke

Icoanele sa fie in biserica, acolo este locul lor real. In salile de clasa sa apara peisaje...sau sa ramana la aprecierea colectivului clasei. Dintr-o extrema in altul??? Nu e momentul potrivit...

0 0

19.12.2006 20:56 vioscout

E un punct de vedere a unui profesor, dinainte de...1989. Este poate si o incercare de a spune direct ca scoala este cea mai umila unealta a politicului si politicilor, a grotescului de multe ori, a implanturilor samavolnice, inclusiv a celor din partea bisericii. Si nu in ultimul rand, ar trebui sa aminitim aici o constatare extrasa din presa occidentala "... biserica ortodoxa a fost aliatul fidel al dictaturii comuniste, fiind infiltrata sub toate aspectele, de securitate..." (Nouv. Obs, 14.11.2006). Atunci sa ne mai miram de opacitatea bisericii fata de toate dosarele securitatii si politicile duplicitare duse la extrem, gen "singura victima reala a comunismului...". Eu personal -si multi ca mine- avem mari indoieli, victimele reale ale comunismului sunt in lumea dreptilor, iar urmasii lor, sunt prin tribunale, cautandu-si inca dreptul lor asupra proprietatilor confiscate in timp...

0 1

20.12.2006 13:18 andion

Emil Moise - un ilustru necunoscut care este de compatimit.Probabil ca nu se ocupa cu nimic la scoala unde "preda marxismul".Acest tip de profesor se baga singur in seama .Intr-o tara neguvernata si fara presedinte toti zapacitii isi fac de cap.In calitate de profesor ma p... pe parerea domnului JEMIL .

0 0

21.12.2006 16:18 adimatu

Domnule Andion dupa tonul pe care il aveti, ma bucur ca nu aveti arma. L-ati convinge in stilul anilor 50 pe acel "ilustru necunoscut". Daca in numele unei credinte care propovaduieste iubirea aveti asemenea atitudine, ma intreb cum reactionati in fata unui elev care are alta opinie decat dumneavoastra.

Nu cred ca trebuia sa va declinati calitatea de profesor. In cazul dumneavostra e numai o calificare.

Cititi cu mai multa atentie articolul si poate veti observa echilibrul din el. Poate va molipsiti si dumneavoastra.

1 0

03.01.2007 10:32 ileananaita

Nu cred ca trebuie sa facem o polemica sau un razboi dintr-un astfel de motiv. S-a dat o prea mare amploare acestei idei cind invatamintul românesc are probleme mult mai grave.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

671 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN