Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Învăţătoarele îşi părăsesc catedrele pentru a se face bone

Agenţiile de bone au început să ducă lipsă de personal calificat. Odată cu integrarea, cele mai multe dădace au ales să plece peste hotare, pentru un salariu mai mare. Clienţii din România au început să fie şi ei tot mai pretenţioşi. Mai degrabă preferă să aleagă o bonă calificată şi nu se mai uită neapărat la preţ.

Pentru un program de patru ore pe zi, agenţiile nu au oferte sub 300 de lei pe lună.

În acest cost nu poate fi vorba de menaj casnic, fie el şi uşor. Atribuţiile bonei includ numai pregătirea şi administrarea hranei copilului, spălatul şi călcatul hainelor acestuia, ordinea şi curăţenia în camera copilului.

Persoane nefumătoare şi cu experienţă

Clienţii ţin morţiş să angajeze numai persoane nefumătoare şi cu experienţă în babysitting. "Unii cer persoane care au propriii copii. Studiile bonelor contează mai puţin pentru aceştia", ne-a spus reprezentanta unei agenţii de bone. Ea a mai adăugat că cele mai solicitate rămân cadrele didactice sau medicale. Acestea sunt şi cele mai scumpe, şi nu oricine şi le poate permite. Pentru că cererea a crescut foarte mult, învăţătoarele şi educatoarele au început să-şi părăsească meseria de bază pentru o carieră plătită mult mai bine. Cele care nu concept totuşi să renunţe la meseria de dascăl, aleg să le facă pe amândouă şi îşi organizează programul în aşa fel încât să aibă şi bani, dar şi un loc rezervat la catedră.

Costuri premergătoare angajării dădacei

Firma Novacrin percepe un comision de 50 de lei noi pentru fiecare întâlnire cu viitoarea bonă a copilului, iar dacă părinţii vor ca interviul să se desfăşoare în afara sediului, costul este de 80 de lei. Se poate chiar solicita o perioadă de probă de minimum 2 zile, care mai costă şi ea 20 de lei pe zi.

Agenţia percepe un comision de 50% din salariul pe care îl veţi plăti bonei în prima lună. Pentru 8 ore, de luni până vineri, salariul minim al bonei va fi de 600 de lei, au explicat reprezentanţii agenţiei. Ramona Dima şi Family Help oferă o perioadă de garanţie, între o lună şi trei luni. Pentru o lună comisionul este de 50% din primul salariu al bonei, pentru două luni este de 75%, iar pentru trei luni, de 100%.

Salarii minime orientative pentru babysitting :
- pentru 2 ore/zi, de luni până vineri – 200-300 RON /lună;
- pentru 4 ore/zi, de luni până vineri - 300-500 RON/lună;
- pentru 8 ore /zi, de luni până vineri - 600 –1.000 RON/ lună;
- pentru 10 ore/zi, de luni până vineri - 800 –1.200 RON/ lună;
- pentru 11 ore/zi, de luni până vineri – 1.000 –1.400 RON/lună;
- pentru 12 ore/zi, de luni până vineri – 1.200 –1.600 RON/lună;
- pentru persoanele calificate (educatoare, infirmiere, învăţătoare, profesoare, institutori, asistente de ocrotire), salariile sunt între 400 şi 1.000 Euro/lună
- Cei care nu au nevoie de bonă decât pentru câteva ore, ocazional, pot plăti între 3 şi 5 euro pe oră. Bonele alese de agenţii pentru servicii ocazionale au experienţă maternă şi în babysitting, de cel puţin un an.
Florin Pupăză, Adevarul, 16 febr 2007

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 16.02.2007 08:29 | 3084 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (19)

0 0

16.02.2007 10:16 mory

va dati seama dragilor?salariile noastre la ce nivel se incadreaza?...e jale!si la drept vorbind, ca bona ai grija de un copil, maxim doi nu de 28 cati sunt intr-o clasa...si stai 2-3 ore pe zi;traim in Romania..si asta ne ocupa tot timpul:)

0 0

16.02.2007 11:55 gingle_li

Daca nu se schimba lucrurile in sistemul acesta, probabil ca vor ramane atat de putine cadre didactice calficate, incat iar se va apela la suplinitori necalificati. Unde va ajunge invatamantul, ce fel de absolventi vor avea scolile? Probabil ca nimeni din cei care conteaza nu se intreaba.

0 0

16.02.2007 18:04 equinox

mory, eu am alta varianta: traim in Romania si asta ne marcheaza pe viata (mai ales pe noi, dascalii).

Ca bona nu te ingropi in hartii si nu cheltuiesti din amaratul de salariu tot pentru scoala! Pacat ca pentru provincie nu e valabil articolul din Adevarul, ca maine as renunta la corvoada din spatele catedrei! Sa nu zica cineva ca un dascal bun e cel cu vocatie, care munceste din placere si caruia nu ii pasa de banii primiti, ca nu stie ce spune.

0 0

16.02.2007 19:34 dana_2006

Este o posibilitate la care sigur ne vom gandi multe dintre noi!Ne-am saturat de atata mizerie din invatamant!Intr-o sedinta pentru acordarea salariului de merit a fost umilitor sa recunoastem ca ne certam pentru 100 RON in plus!Intrebarea era pusa de un reprezentant al consiliului local!

Numai bine tuturor!

0 0

16.02.2007 21:33 mariamartie

Este trist ce se intampla, dar este adevarat.Din pacate, dascalii cu har parasesc invatamantul pentru o alta slujba mai bine platita.Cat vor mai "dormi" guvernantii nostri? Daca se vor trezi prea tarziu, vom fi o natiune de "analfabeti".....

0 0

17.02.2007 11:37 adarina

Peste analfabeti vor "domni" guvernantii mult mai usor,nu va dati seama?Daca v-as povesti ce am trait in 20 de ani de invatamant,sigur v-ati cruci,cei care au insa vechime asemanatoare,sau mai mare,stiu despre ce vorbesc.E o nesimtire si o TOTALA nepasare,incat cu greu poate fi numit acest sistem "de invatamant".Oamenii care ar avea ceva de spus,si chiar au curajul sa o faca,sunt inlaturati mai repede decat ai "zice peste".Se infiinteaza comisii peste comisii,tot pentru cei "cu mapa",iar noi,invatatorii(si educatoarele,in unele cazuri),ramanem cu munca inuman de cumplita,si de nicaieri nu vine nici o rezolvare,cu nimeni n-ai cum si nici de ce sa vorbesti,pentru ca functioneaza acelasi sistem idiot de P.C.R.(pile,cunostinte,relatii).Am trait inca 17 ani de neocomunism si se pare ca suntem ingopati,aproape de vii.Cine are curaj sa ia atitudine,sa demaste adevaratii infractori din invatamant?Nimeni,doar ne plangem,vorbim pe la colturi sau pe de-a dreptul dar ...cine ne asculta?

Ministrul nostru ,in nici un caz.Se lauda cu ce masini se plimba,i se potriveste PERFECT poezia "Boul si vitelul",pacat insa ca ne crede pe toti vitei.

Sper ca n-am suparat prea mult cititorii,as avea multe de spus dar sunt din ce in ce mai convinsa ca am toate motivele sa castig un proces impotriva ministerului acesta de lenesi si incompetenti,ca sa nu le zic altfel,si am impresia ca sunt multi ca mine.

Succes...mai ales Mariei din martie care sigur e prea tanara,daca n-a observat ca deja ,cam de demult,suntem o natie de analfabeti,mai ales cei care ne conduc sunt cumplit de PROSTI,dar au ajuns unde nici cu gandul nu gandeau si nu vor sa se desprinda de "scaunul" pe care,in unele cazuri,l-au luat si acasa!

Sa dea Dumnezeu sa traim intr-adevar BINE,dar nu asa cum vrea Basescu,ci BINE cu adevarat!!

0 0

17.02.2007 18:22 iustihaz

Cred ca ar trebui sa recunoaştem că avem şi noi partea noastră de vină.Acceptăm de prea mult timp să fim umiliţi. V-aţi gândit ce s-ar întâmpla dacă am pleca într-o zi TOŢI? Dacă am refuza să mai acceptăm minciunile pe care ni le servesc la fiecare încercare de negociere a salariilor?



0 0

17.02.2007 19:35 bertini

Sunt noua pe aici,dar in invatamant am peste 26 de ani.Ceea ce spune Adarina este adevarat.Si mie mi-e greata ,nu s-a schimbat nimic fata de regimul comunist.Chiar daca am castigat dreptul de a vorbi,de ati spune parerea ,nu poti sa o faci din pricina celor care sunt pe scaune ,,inalte"si cred ca trebuie sa conduca prin intimidare sau prin hartuire ...psihica (cum as putea s-o numesc altfel).Executam ceea ce ni se spune si atat!Pentru tinerele educatoare , noi in meserie , dornice de lucruri mari ,acest lucru le stagneaza ,le taie elanul.Nu va lasati intimidate fetelor!Admir tinerii bine pregatiti ,care stiu ce vor si nu se lasa manipulati!

0 0

17.02.2007 22:25 adelinamihaela

Parerea mea e ca trebuie sa ne policalificam si neaparat sa ne europenizam invatand neaparat cel putin o limba straina ca sa putem face fata schimbarilor!!Toata viata trebuie sa invatam...Pacat ca nu se gandesc cei de sus la noi si nu apreciaza munca intelectuala lla adevarata valoare.

0 0

18.02.2007 02:08 catalin111075

Simplu imi e greata de invatamantul romanesc.Sunt invatator gr I cu studii superioare si nu am plecat din invatamant sperand ca vom fi mai devreme sau mai tarziu apreciati pentru munca noastra, dar se pare ca dupa 12 ani de simultan I-IV ...In timpul liber pun parchet, faianta, gresie... fac aproape orice munca pentru a-mi creste copilul . E rusinos sa mai spui "Sunt invatator".

0 0

18.02.2007 12:56 ella27

Si eu sunt "noua" pe aici desi pe site intru de mult timp. M-a intrigat subiectul...(de fapt realitatea subiectului) Si eu am "profesat" in timpul liber ca bona din acelasi motiv:BANII, dar nu e chiar atat de usor.Sunt invatatoare gr.II cu studii superioare, si imi place f mult ceea ce fac dar...incep sa cred ca munca mea, a noastra, in general, nu va fi apreciata prea curand...Suntem nevoiti sa "migram"..."Ei" ne obliga sa o facem! E prea mult sa ne dorim o viata decenta?

0 0

18.02.2007 16:37 huff

NU ESTE UN LUCRU NORMAL - DAR ESTE NEVOIA FIECARUIA DE A TRAI MACAR DECENT. DUPA 7 ANI IN INVATAMANT SI CU GRADUL 2 SALARIUL ESTE DE CIRCA 7 MILIOANE. NU NE AJUNG ACESTI BANI NICI PENTRU NEVOILE ZILNICE, CE SA MAI ZICEM DE ALTE PRETENTII. DACA LUCREZI IN INVATAMANT SIGUR TREBUIE ORI SA-TI PICE DIN CER CEVA BANI, ORI SA-TI DEA SOTUL / SOTIA , ORI SA MAI LUCREZI UNDEVA IN TIMPUL LIBER.

0 0

18.02.2007 16:44 huff

As vrea sa raspund unei domnisoare care a intrebat : " cand se vor trezi guvernantii nostrii ??? " - EU CRED CA ATAT TIMP CAT EI ISI DAU COPIII LA SCOLI IN STRAINATATE SI DEJA DE MICI LE ARANJEAZA AFACERI INFLORITOARE, NU-SI VOR DA SEAMA DECAT CAND NU VOR MAI PUTEA FACE ACEST LUCRU. GANDITI-VA CA SCOLARIZAREA IN STRAINATATE COSTA DESTUL DE MULT SI DEJA PRIMARI CA VIDEANU SI-O POT PERMITE. TE INTREBI DE CE NU II INTERESEAZA DE PROFESORI SI INVATATORI ?

0 0

18.02.2007 20:23 irina57

Atunci cand ati urmat cursurile pentru a deveni invatatori, banuiesc ca nu v-ati gandit la bani.Pasiunea va indemnat.Multumiti-va cu aprecierea elevilor si parintilor ca daca va lamentati atat n-o sa mai aveti putere de munca.Ganditi-va ca se poate si mai rau.Sperante si curaj!

0 0

18.02.2007 20:35 margott

Lucrez de 24 ani în învăţământ. În afara orarului obligatoriu mi-am dăruit timpul liber şi energia muncii în şcoală şi activităţilor suplimentare cu elevii. Am obosit, am risipit atâta energie şi atâţia bani din salariu, încât acum, când am decis să nu-l mai cheltuiesc pentru şcoală, nu mai pot, fiindcă toate aceste activităţi costă, trebuie să le faci şi nu există fonduri pentru aşa ceva. Iaţă de ce, de la lună la lună, după ce o parte din salariu se întoarce în activităţi pentru şcoală (doar ne obligă criteriile de tot felul), abia îmi ajung banii de salariu pentru cheltuielile curente ale casei. Dacă nu ar fi fost dragostea pentru meserie şi pentru copii, dacă ar fi existat locuri de muncă mai bine remunerate şi uşor de găsit, nu cred că în învăţământ rămâneau multe cadre didactice calificate. Iată însă că încep să apară alternative de locuri de muncă, unele tentante! Mă gândesc însă, dacă îţi iei un job după programul de la şcoală, nu va scădea eficienţa muncii la clasă?

0 0

18.02.2007 22:00 equinox

margott, depinde de dascal. Sunt unele cadre care nu se streseaza prea tare de cum se prezinta in fata clasei si le merge foarte bine. Iar altele vin si cu bani de acasa pentru diversele activitati de care ai scris si tu.

0 0

21.02.2007 21:16 ela68rs

...da - am VRUT sa devin invatatoare ! Dar nu ma mai pot multumi doar cu aprecierile elevilor in conditiile in care mai faci si naveta (nedecontata!), ai o familie de intretinut si multe altele... La un moment dat nu mai faci fata si bineinteles ca toate ti se trag de la BANI - de la micimea lor ! Sa nu-mi spuneti mie ca va multumiti doar cu aprecieri!? O slujba in plus nu strica si consider ca nu ar scadea eficienta la clasa, pentru ca , un singur copil nu are sa te epuizeze asa de mult, mai ales ca o faci din placere motivat !!!

0 0

22.02.2007 15:48 yulyana

Sunt de acord cu adarina.

In privinta satisfactiei primite de pe urma rezultatelor elevilor: da, este inaltatoare pt un moment, dar copiii cresc, nu te mai saluta pe strada, tu continui sa pui suflet si sa muncesti, la sedinta cu parintii o mamica inculta iti urla ca de unde pana unde regula aceasta cu portofoliile, de ce trebuie copilul sa citeasca in clasa a II a pe Creanga si de ce sa isi mai faca si temele.

Asa cum spunea Huff salariul este MIZER !

Inspectii peste inspectii, nici ei nu stiu ce vor.

0 0

23.02.2007 15:37 vioscout

Fuga din mezerie ii determina pe oameni sa faca cele mai cumplite compromisuri, dar in cazul de fata, se confirma sintagma deja celebra " constiinta trece prin... stomac". Si, la o adica, tot un fel de pedagogie se face...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 1 evenimente

«OCTOMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

122 voturi | 8 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN