Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Directorii unitatilor de invatamĺnt vor fi numiti doar de primari si consilieri

Proiectul Legii privind Statutul Personalului Didactic legifereaza politizarea totala a educatiei. La conducerea unitatilor de învatamânt preuniversitar, directorii vor fi instalati pe functii numai cu aprobarea primarilor, la propunerea consiliilor locale.
Proiectul Legii privind Statutul Personalului Didactic, care înca de acum zece zile trebuia sa fie supus dezbaterii publice, reglementeaza multe aranjamente pe care le viseaza ministrul educatiei, Mihail Hardau, în sistemul de învatamânt. Printre altele, se va legifera politizarea totala a educatiei, evident în detrimentul calitatii.
Tinuta înca în mare secret, proiectul mult-asteptat al Statutului Personalului Didactic aduce foarte multe noutati. În primul rând, se legifereaza faptul ca, la conducerea unitatilor de învatamânt preuniversitar, directorii vor fi instalati pe functii numai cu aprobarea primarilor, la propunerea consiliilor locale. Astfel, citim la articolul 38, alin.1: „Numirea personalului didactic de conducere de la nivelul unitatilor de învatamânt se face: (a) pentru director –de catre primar la propunerea Consiliului Local, dintre candidatii care au promovat concursul“. Cu alte cuvinte, un candidat la functia de director care a câstigat concursul cu medie foarte buna risca sa nu-si ocupe postul, deoarece nu intra în gratiile primarului, mai ales în ceea ce priveste apartenenta politica. Prin urmare, „daca scoala respectiva a avut norocul ca pentru conducerea ei sa candideze doua sau mai multe cadre didactice, toate obtinând medii de trecere la concurs, atunci s-ar putea sa fie numit urmatorul, prin semnatura favorabila a primarului“, ne-a explicat un inspector scolar din judetul Calarasi. În situatia în care doar unul singur a luat concursul, atunci problema se va rezolva tot prin reglementarile Statutului: „În cazul neocuparii functiilor de director si, sau directorul educativ si, sau director adjunct, sau în cazul vacantarii acestor functii între etapele de concurs, primarul, respectiv directorul numeste personal didactic pe functiile respective, prin detasare sau delegare“ (art.38, alin.3).

Spaga se muta de la inspectorate la scoli
O alta noutate adusa de proiectul privind Statutul Personalului Didactic este faptul ca profesorii vor fi angajati direct de catre directorii unitatilor de învatamânt. Un doritor care vrea sa lucreze la catedra mai întâi va sustine concursul de titularizare la viitoarea Directie Generala Judeteana pentru Învatamântul Preuniversitar, dupa care, o data ce l-a promovat, trebuie sa-si gaseasca singur directorul dispus sa-l angajeze: „Personalul didactic de predare, în urma desfasurarii concursului de ocupare a functiilor didactice de predare, încheie contract individual de munca cu unitatea de învatamânt, reprezentata prin director“, se stipuleaza la articolul 37 din proiect. Mai pe româneste, spaga se va muta la nivelul scolii, spre totala nefericire a inspectorilor scolari. În egala masura, aceeasi directori de scoli îi pot destitui pe acestia: „Eliberarea din functiile de sau posturile didactice de predare, didactic auxiliare, de consiliere si evaluare se face de catre conducatorul unitatii sau institutiei de învatamânt care a emis ordinul de numire“ (art. 42, alin. 1). Eliberarea directorului din functie se va aproba prin decizie a Consiliului local, la propunerea inspectoratului scolar.

Alexandru Calmâcu, 02.03.2007 , Gardianul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 02.03.2007 21:51 | 4070 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (28)

0 0

03.03.2007 09:36 teacher_d

Noi suntem de vina pentru tot ce se intampla...noi vedem si auzim tot ce se schimba..IN FAVOAREA LOR!!si nu ripostam....Au vazut ca le merge..si de aceea continua..Suntem considerati o tara de prosti!!...TREBUIE SA actionam!!!

0 0

03.03.2007 09:43 emeluca

Ministrul asta e inapoiat mintal?! Unde se crede, in America? Dupa cat am invatat si muncit acum trebuie sa ma dau bine pe langa primar si director.Oare ministrul nostru stie ca sunt primari care abia au trecut de bac si habar n-au cand se scrie sa impreunat si cand despartit? Cine mai sta in invatamant in aceste conditii?

0 0

03.03.2007 10:21 cristi_pirtea

Primari cu bac? Voi cred ca glumiti...Cei mai multi abia daca au 8 clase, mai ales la rural. Ministerul? O adunatura de..."specialisti" care nu stiu pe ce lume traiesc

0 0

03.03.2007 11:18 emeluca

Cel mai rau este ca sindicatele merg mana in mana cu ministrii, in fata noastra se cearta iar in spate petrec. Oare nimeni nu se gandeste la oameni? Toti se gandesc doar la burtile lor nesatule?

0 0

03.03.2007 16:55 aurela

Ne laudam si dovedim ca avem studii, ne laudam si dovedim ca muncim, ne laudam si dovedim ca suntem intelectuali, ne laudam si dovedim ca stim mai mult decat ar trebui sa stie altii. La ce bun? Nu ne baga nimeni in seama. Cand o sa ne laudam si o sa dovedim ca suntem si solidari, ca avem si curaj sa infruntam deschis sistemul, ca nu ne ascundem dupa deget? Cand am putut s-o facem am gasit motive, si am dat bir cu fugitii. Ati uitat cati colegi au ramas in greva, cati au gasit n n n... motive sa se retraga? S-au propus dezbateri, pe cele 2 proiecte, stiti cati au fost cei care au avut curajul sau vointa sa-si spuna parerea? Dureros de putini, atat dascali, parinti, cat si reprezentanti ai societatii civile. La urma urmei si ministrul este un functionar de stat, care face si el ce poate si ce stie ca sa dea bine in fata sefilor, sa pota ramane in scaunul confortabil de ministru. Si daca poate sa treaca asa usor peste noi, o armata de profesionisti, de sa n-o faca? Face abstractie de noi si merge mai departe. Si in final o sa ne mai dea lumanari sa facem lumina in scoala romaneasca.

0 0

03.03.2007 20:14 grigore_geta

Ati fost in ultima vreme, domnule ministru intr-o scoala de la tara, unde invatatorii si profesorii sunt suplinitori, deci "la mana "directorului?

Acestia nu au curajul sa se planga de lipsa caldurii, de proastele conditii in care se desfasoara procesul instructiv-educativ, tac si se fac ca muncesc, sa nu supere cumva conducerea.

Iar cei care sufera sunt copiii. Scade calitatea si toata lumea are "ciocu' mic". Asta se doreste? Bine ar fi ca toti directorii sa-si angajeze oameni cu care intradevar sa faca treaba, dar ma tem ca vor alege neamurile, nepoatele care nu gasesc serviciu in alta parte, ii vor scoli special, asa cum fac prin multe sate acum cu personalul din primarii, pe banii comunitatii, doar pe cei cu "ciocu' mic", iar pe copii ii vor caracteriza cum fac inca de acum : "In sat au ramas numai prostii, ca cei destepti au plecat la oras". Traim in Romania....vorba lui Badea

0 0

03.03.2007 20:28 nasugheorghe

Stimati colegi,va propun ca maine(duminica 04 03 07)sa trimitem email-uri de protest catre ministerul nostru,fata de proiectul Statutului pers. did., la email-ul de la Directia Generala Inv.Preuniversitar(pe pagina edu.ro , la contacte).

0 0

03.03.2007 20:50 lililistanciu

Foarte bine ca se intampla astfel de lucruri , pentru ca, cei ce sunt competenti si au oportunitati de viata , sistemul educational nu mai este locul unde ,ei, vor produce schimbarea.Din pacate.Cu cat se vor produce mai multe schimbari , cu atat, nesiguranta este mai mare. Este singurul domeniu din Romania in care situatia nu s-a stabilizat pana in acest moment. Orice schimbare, modificare, introducere de idei, legi etc nu ne mai surprinde. Suntem scalvii sistemului. Ne supunem orbeste, de parca suntem hipnotizati.

0 0

03.03.2007 22:18 vioscout

Felicitari aurela, bine zis, o armata incolonata de indivizi plati, fara nerv si fara orizont, ademeniti si santajati de niste indivizi cu "almanahe" la purtator, care au ajuns factori decizionali, "armata" care se complace in mizeria oferita de guvernanti. Unde ni-s sindicatele, unde ni-s liderii, ultimii, probabil dau "rapoartele" gen: "in timpul serviciului meu nu s-a intamplat nimic deosebit". O singura speranta, ultimul sa stinga lumina invatamntului romanesc. ...iar aceasta clipa nu este prea indepartata.

0 0

03.03.2007 23:22 mihaela34

Stie cineva cum este sa fii foarte bine pregatit, sa mergi la un concurs pentru un post de director, sa fii sigur ca ai facut totul perfect si totusi...sa nu iei concursul din motive, politice? Sa indraznesti sa visezi, sa-ti doresti mai mult si sa iti reteze altii aripile? Si mai ales, dupa aceea sa fii persecutat de "directorul" numit prin aranjamente mizerabile? Si care din '89 incoace s-a tarat prin toate partidele de dragul functiei? Ce lectie de morala le dam noi elevilor nostri? Profesorii tineri care vor intr-adevar sa faca ceva sunt pusi "la colt" iar "cameleonii" politici sunt pusi in functie. Asta este realitatea, si din nefericire, nimeni nu ia atitudine, de frica. Iar altii, scarbiti de ceea ce se intampla pleaca sa culeaga capsuni prin alte parti... Este trist, dar adevarat!

0 0

04.03.2007 01:03 gabiman

Dupa cati ani de la terminarea liceului si-a luat ,,Almanahe'' bacul? Si o armata de PSdisti cu studii l-au votat sef peste Bucuresti... pentru ca probabil ,,era musai''.

Probabil ca si in invatamantul nostru... ,,este musai''. No comment!

0 0

04.03.2007 09:37 cristal

Are dreptate aurela. Numai noi suntem de vina ca ni se intampla asa ceva. La toate grevele auzim "n" "colegi" care spun ca ei nu intra in greva pentru copii, ca trebuie sa nu sufere copiii si sa nu ramana in urma (printre altele ca sa aiba un nume bun prin randul parintilor). Dar as intreba eu "de cate ori s-au gandit toti ceilalti (copii, parinti, politicieni, ministri, etc.)la noi?" Niciodata !!!!! Si nici nu se vor gandi!!!!

0 0

04.03.2007 16:42 n_saleni

Are dreptate EMELUCA, apropo' de sindicate, dar..... de ce nu s/a facut atata caz si cand s/au schimbat directorii, care mai aveau un an de mandat, siii.. pentru ca nu s/au inscris in nu ,, stiu" care partid ai fost pusi efectiv sa demisioneze, altfel erau amenintati ca ,,nesatisfacator". Sa nu-mi dati sfaturi cu justitia, ca prea multi s-au ars, si acolo este aceeasi linie.

0 0

04.03.2007 17:51 dama

De ce vă miraţi? Credeţi că a şuat cineva concursul de director la o şcoală sau liceu bine cotat fără să aibă un minim de sprijin politic? Pe mine nu mă mai miră nimic. La mine la şcoală a fost primit un orofesor la concurs şi a promovat fără ca să îndeplinească condiţiile:

- nu ştie să lucreze pe calculator;

- nu ştie legislaţie;

- a greşit încadrarea pe un semestru, iar colegii trebuie să dea banii înapoi;

- a făcut poliţe politică şi din cauza lui au avut colegi de suferit pe vremea lui C.;

- şi-a însuşit bani din fondul şcolii împreună cu vechea conducere..... Să mai continui? Face parte din P.N.L şi a recunoscut că are dosar politic şi totuşi nu a fost demis şi nimeni nu face nimic, iar el se laudă ci relaţiile la primar. Ce mai vreţi să ştiţi?! La noi se poate orice.

0 0

04.03.2007 18:28 jopsica

ca sa ne pastram posturile trebuie sa ne transformam in soareci de biblioteca,deoarece nu mai conteaza ce facem la clasa ci grosimea portofoliului,trebuie sa pupam maIi multe dosuri din scoala si primarie?o sa ajungem o armata de cocosati?

0 0

04.03.2007 18:31 vioscout

Stimati colegi, intelegeti ca statul mafiot lucreaza.Interesele sunt foarte mari, banii publici care ar trebui sa ajunga in scoli, sunt capusati de acelasi sistem securisto-comunist care -inca!- conduce Romania.

Asa ca nu va amagiti cu spiritul dreptatii. Nu aveti "fata de conducatori " de scoala, nu stiti sa furati pentru altii, nu stiti sa trucati examene, nu stiti sa dati/luati mita , nu stiti sa...

Cam astea-s virtutile directorului de scoala noua, in viziunea politica ...democratica si neodemocratica. Peste tot au fost adusi la conducere "oamenii de incredere" care sa puna in practica ...politica de jecmanire a scolii si implicit a banului public, ba chiar si ai banilor parintilor elevilor, prin fel de fel de inginerii ridicole.

Ca sunt securisti-fosti sau reactivati-, ca au dosare penale, ca sunt incompetenti, ca... nu mai conteaza, din astia trebuiesc, santajabili, care sa execute fara cracnire "ordinele". EI SUNT OAMENII MOMENTULUI.

0 0

04.03.2007 18:52 rozaliamihu

rozaliamihu De acord cu voi.Va intreb pana cand atata umilire? Ce facem din elevii nostri atata timp cand nu mai conteaza munca la clasa ci numai portofolii personale cat mai,,grase" proiecte, simpozioane ,parteneriate si....atatea multe altceva ? Nu vedeti ca nu mai intereseza calitatea in inv. nostru?Te apuca toate ametelile. Cea mai mare timpenie ce-a putut sa mai faca guvernul cu numirea noilor directori. fara cuvinte...



0 0

04.03.2007 20:51 pistol_mada

asta e bomboana de pe coliva..ei spun ca e normal asa, ca doar comunitatea locala finanteaza scolile..dar aore ei stiu ca sunt primari care nu au nici 4 clase? care sunt analfabeti?

si sa ajung la mana unui director numit de un asemenea primar???!!!..fereasca dumnezeu.!!!..noi inca nu avem notiunea de stat democrat..romania nu e stat democrat..democratia la noi e doar o iluzie..hei..sa vezi cum vor incepe sa curga sacosele la directori..sa fim serosi acest sistem se va mai practica in tarisoara lui papura voda..din pacate...politizam invatamantul, singura structura care ramasese nepolitizata pe fata....succese domnilor!!! de asta va pleaca oamenii din sistem!! "(

0 0

05.03.2007 19:26 calangiumarin

Se pare că ne întoarcem de unde am plecat.Acest ministru a consultat sindicatele,societatea civilă, cadrele didactice când propune aceste aberaţii?...

Cum i-ar sta intelectualului român să facă anticameră la primarul tractorist sau cioban? Sper ca domnii guvernanţi să se trezească şi să nu voteze o asemenea lege.

0 0

06.03.2007 19:58 magdytzi

aveti dreptate ne intoarcem la comunistii-securistii de altadata!!! nici ministrul nostru nu-i mai breaz.e din vechiul sistem si nimeni nu-i face nimic , e super dupa guvernantii nostri care au uitat ca au trecut prin scoala si ca ar trebui sa se gandeasca la noi , dascalii,dar mi se pare ca vor sa iasa din scoli PROSTI ca pe aceia ii pot conduce cum vor ei ,nu stiu unde va ajunge tara asta in halul in care ne conduc si schimba legile cum le taie capul, rusine,rusine .....

0 0

06.03.2007 19:59 magdytzi

aveti dreptate ne intoarcem la comunistii-securistii de altadata!!! nici ministrul nostru nu-i mai breaz.e din vechiul sistem si nimeni nu-i face nimic , e super dupa guvernantii nostri care au uitat ca au trecut prin scoala si ca ar trebui sa se gandeasca la noi , dascalii,dar mi se pare ca vor sa iasa din scoli PROSTI ca pe aceia ii pot conduce cum vor ei ,nu stiu unde va ajunge tara asta in halul in care ne conduc si schimba legile cum le taie capul, rusine,rusine .....

0 0

06.03.2007 23:15 margott

Mă doare sufletul când văd câţi dintre noi sunt de aceeaşi părere: că modalitatea de alegere a directorilor nu este treaba politicii şi nici a primarului. De ce nu întreabă nimeni pe cei ce muncesc într-o şcoală care dintre cadrele didactice angajate la şcoala respectivă ar putea ocupa funcţia de director, că doar pe noi şi pe elevii noştri ne interesează în mod direct acest lucru! De bunul mers al unei unităţi de învăţământ sunt direct interesaţi cei care îşi desfăşoară acolo zilnic activitatea, ei văd meritele, calităţile instructiv - educative şi manageriale ale colegilor lor, potenţiali directori, nu cei din afara şcolii! Să facem deci propuneri de modificare a proiectului supus dezbaterii publice: directorul unităţii de învăţământ să fie propus şi ales prin vot secret de către majoritatea angajaţilor unei instituţii, nu propus şi numit de cei din afara şcolii!

0 0

07.03.2007 14:35 emeluca

Ar merge cum zici tu, Margot, dar nu la noi. La mine jumatate din cadre sunt ruda, cei din afara neamului n-ar avea nici o sansa. Am vazut director care vorbind de proiectul Comenius il numea Confucius, care scria in condica la ora de muzica Isak Newton si multe in acelasi ton... In Romania vad ca trebuie sa uitam ce este corectitudinea si mai ales BUNUL SIMT.

0 0

07.03.2007 18:44 geflor

vom vedea in scoli "arborele genealogic"al primarului,consilierilor si de fapt toate "pilele si raspilele"Consiliilor Locale de peste tot.Credem ca suntem liberi si putem sa ne exprimam opiniile,aiurea,cand stii ca esti la mana directorului o sa taci si-o sa inghiti.APROPO,S-A SCHIMBAT CEVA IN ROMANIA?A....CICA E DEMOCRATIE!PE UNDE ESTE SA O VEDEM SI NOI.

0 0

07.03.2007 22:45 cut

Sunt director de ceva ani,degravat doar din toamna,deci nu am veleitatile unui director "lipit de scaun", sunt corect si vertical.Nu realizeaza,oare,ministrul nostru iubit,ce responsabilitate ar constitui pentru un director angajarea colegilor??Eu nu as mai dormi linistita,gandindu-ma "am facut bine,am ales bine,oare nu era mai buna cealalta persoana,trebuia sa o aleg pe cealalta,ca are mari probleme personale",etc.Sa nu mai spun de porcaria(scuzati limbajul neacademic)cu portofoliile!Din nou primeaza...hartiile,nu competenta,daruirea,activitatea concreta la grupa,clasa!!!In loc sa ne ocupam de copii,nu stim cum sa "furam"cate un minut sa mai scriem completam scripte,sa mai inventam un parteneriet,un acord,ceva.Doamne,dragutii copii,cam ce se va alege de ei,stiind ca majoritatea parintilor transfera responsabilitatile educationale asupra cedrelor didactice,revoltati apoi ca nu au facut destule la gradi sau la scoala?Ei unde sunt cand ministrul emite atatia aberatii,de toate naturile???Trist,foarte trist.Dupa aproape 30 de ani de invatamant,ma bate gandul sa ma folosesc de licenta in drept si sa ies din sistem.Nu se poate asa ceva!!!

0 0

07.03.2007 23:37 iuliana-mihaela

Unde am ajuns.Suntem de rasul curcilor.Ce stie primarul ce se petrece in cadrul scolii.Daca este un primar lenes,va numi un director lenes.Daca nu am apartenenta politica ce se intampla cu mine?NU CRED CA VA FI VOTAT ACEST PROIECT DE LEGE.Este O PORCARIE.

0 0

09.03.2007 00:57 yonutzanghel

Si cand te gandesti ca unii primari sau consilieri abia stiu sa scrie. Vin la sedinte, completeaza integrame si ridica mana ayunci cand li se cere. Si cam atat. Pai daca ajungem la mana astora va fi vai si amar de invatamantul nostru. O sa ajungem la mana unor incompetenti. Daca mai punem la socoteala ca presedintele consiliului de administratie poate fi oricine inclusiv un membru CL sau chiar primarul e jale mare. Dupa ce ca avem niste salarii de mizerie de trebuie sa muncim in plus ca sa ne intretinem mai vin si alde astia cu gogomaniile lor de te ia durerea de cap. Niste aberatii cu pretentii de lege "europeana"

0 0

09.03.2007 10:15 fanicabud

Eu stiam ca toate cadrele didactice trebuie sa fie in afara politicii. Si se vede ca socoteala de acasa nu e aceeasi cu cea din targ; suntem, sau vom deveni vrand-nevrand, sclavii acestei ,,mafii politice,, pe care o detestam si de care majoritatea dintre noi fugim mancand pamantul... Oare asa isi imagineaza domnii din Minister viata ,,democratica,, din unitatile de invatamant? Daca da, atunci ar trebui sa mai traca pe la catedra, sa mai ia contact cu realitatea.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 1 evenimente

«OCTOMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

122 voturi | 8 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN