Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Profesorii cu probleme vor putea fi daţi afară mai uşor

Cadrele didactice, date afară mai uşor

Prevederile legii vizează schimbări atât pentru învăţătorii şi profesorii de gimnaziu, cât şi pentru profesorii universitari. Însă, potrivit articolului 29 al proiectului, conducerea unităţii şcolare, cu acordul consiliului profesoral sau al consiliului de administraţie, poate solicita oricărui dascăl să se prezinte la un nou examen medical, în cazul în care constată că acesta nu mai este apt din punct de vedere profesional. Dacă profesorul găsit în culpă nu se supune cererii consiliului de administraţie, i se poate desface contractul de muncă.

Proiectul introduce sancţiuni noi şi un avertisment scris dat dascălului găsit în culpă, care nu există în legea actuală. Comisia de anchetă poate decide diminuarea salariului pe o perioadă de la o lună până la trei luni. Spre deosebire de legea în vigoare, noul proiect nu precizează dacă cei cinci membri ai comisiei de disciplină trebuie să aibă cel puţin gradul didactic al profesorului pe care îl judecă.

Profesor asociat în loc de suplinitor

Pentru învăţământul preuniversitar, noul proiect introduce profesorul asociat care îl înlocuieşte pe suplinitor. Învăţătorii vor avea 20 de ore pe săptămână, în timp ce acum au numai 18. Conform noii legi, se introduce o nouă profesie, aceea de metodist, care are rolul de a face programe şcolare. Metodiştii vor primi o indemnizaţie de monitorizare şi evaluare de 20-30 %, procent care se adaugă la salariul de bază. Profesorii care predau în zone rurale sau izolate vor primi o indemnizaţie de maximum 30%, faţă de 80% cât primesc în prezent. Odată cu scăderea procentului adăugat la salariu, dispare şi prima de instalare. În privinţa conducerii, situaţia este diferită la gimnaziu faţă de liceu. Posturile de director de gimnaziu vor fi ocupate de profesori care au numai definitivat, în timp ce liceele vor fi conduse numai de profesori cu gradul didactic 2.

Concurenţii, evaluaţi de studenţi

În mediul universitar, candidatul pentru ocuparea unui post didactic de conferenţiar trebuie să facă dovada că are aptitudini didactice prin prelegere publică în faţă unei comisii de concurs, dar şi a unei grupe alcătuite din cel puţin şapte studenţi care au parcurs disciplina postului în concurs. Din organigrama facultăţii dispare funcţia de lector, dar se introduce cea de cancelar al facultăţii.
Adevarul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 07.03.2007 16:54 | 3318 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (14)

0 0

08.03.2007 12:41 oana1964

daca in privinta celor care au facut politie politica problema mi se pare discutabila (pana la urma la catedra fac scoala, si nu vad ce are de-a face politica de acum 17 ani cu invatamantul din prezent) acolo unde este vorba despre boala, adica despre ceva pentru care profesorul, ca orice om, nu are nicio vina, este absurd sa dai afara un om pt. ca are o mostenire genetica mai delicata, sau s-a imbolnavit, de parca virusii si bolile te intreaba daca vrei sa-i gazduiesti!!!

0 0

08.03.2007 13:24 dama

La noi la şcoală există directorul adjunct care a făcut poliţie politică, din cauza lui au fost daţi afară colegi din învăţământ, a recunoscut că a făcut asta sub justificarea că avea copii, are dosar şi a apărut în presă această problemă, dar nu-l poate determina nimeni şi nimic să plece sau să demisioneze. Precizez că a fost un timp scurt director prim prin delegaţie, a greşit încadrarea la mulţi colegi şi totuşi parcă este înţepenit în funcţie. Ce se poate face?

0 0

08.03.2007 15:13 andronescu

Nu cred ca este o selectie corecta in ocuparea postului de director.In jud. Prahova sunt inscrisi omul si scoala,acesta nu este concurs ci un fel de confirmare.Mai bine schimba titulatura:"confirmare"sau "numire"de directori.Din moment ce de 8-10 ani conduc aceiasi oameni, ce schimbare poate fi??aceleasi mentalitati.Exista scoli in Ploiesti care sunt cunoscute dupa numele directorului.Halal reforma!!!cu aceeasi palarie!!!

0 0

08.03.2007 16:42 danreandy

Mi se pare de minim bun simt ca asa cum presedintele n-are dreptul decat la doua mandate, si directorul unei scoli sa poata conduce doar doua mandate in aceeasi scoal. Sunt sigura ca astfel s-ar evita formarea unor camarile si aplaudaci pe langa director. Este mereu nevoie de schimbare si,personal, cred ca este suficient de mult o perioada de 8 ani pt o singura persoana. Avem nevoie mereu de idei noi, dinamism,si, atunci cand o functie dureaza cam prea mult intervine plafonarea.

Astept si alti colegi sa adere la aceasta propunere.

0 0

10.03.2007 14:04 etinc3lle

sunt de acord cu ce a spus danreandy - ar trebui sa existe 2 mandate pentru director, dar as adauga si faptul ca directorul n-ar trebui ales pe criterii politice. Directorul trebuie sa fie si un manager,om de afaceri, nu numai profesor.Si mi se pare normal ca directorul si consiliul de adm al scolii sa poata decide daca scoala are nevoie sau nu de un anumit cadru didactic - ma refer in special la cei incompetenti si cei alcoolici.

0 0

10.03.2007 15:29 8101961



Pentru cresterea eficientei muncii la clasa a invatatorilor mi se pare nepotrivita cresterea normei didactice la 20 ore.Am in vedere faptul ca invatatorii au de corectat f. multe caiete si nu de putine ori stau in scoala mai mult de 5 ore saptamanal peste program,astfel incat sa fie la zi cu corectarea acestor caiete.

0 0

10.03.2007 20:41 calangiumarin

Am probleme,ce mă fac? Am semnat Angajament solemn şi când m-au făcut U.T.C.ist şi P.C.Rist. Directorii care vor fi numiti de primari fac sau nu politie politică? Curăţenia să fie făcută de la Băsescu în jos şi sunt multumit. De ce îşi bat joc de învăţământul românesc?

0 0

10.03.2007 20:48 magdytzi

In general ptr.functia de director nu prea este concurenta,e omul si postul, de regula se inscriu cei ce sunt directori, ca altora li-i frica sa concureze cu cel ce e in functie,din pacate asa se intampla in marea majoritate a cazurilor.

0 0

12.03.2007 22:09 dana_damian

sunt si directori corecti,insa neajunsul este ca ei nu sprijina cadrele didactice ,suplinitorii sunt tratati ca niste sclavi pe plantatie,ei sprijina interesele copiilor...care se nasc tot mai rar,iar directorul este acela care-i atrage pe parinti,oferindu-le educatie gratuita si exploatandu-ne pe noi,bietii sclavi.

0 0

12.03.2007 22:15 dana_damian

In rest,numai de bine despre directori,sunt persoane dinamice,buni manageri,apara interesele scolii.Profesional,la catedra de asemenea se descurca bine,daca ar fi labili psihic s-ar sesiza totusi cineva,nu credeti? Intr-adevar lingusitorii din scoli exista,ei sunt cei care nu au cu ce sa iasa in fatasi compenseaza cu acele rapoarte de activitate seci,cu cereri pentru salariu de merit..in rest,munca lor este o rutina,e ceva robotizat,sec.

0 0

13.03.2007 19:25 papillon

papillon- In ciuda tuturor ,furtunilor , pasiunilor politice facute in jurul chestiunii celor care au facut politie politica , nici pina in momentul de fata

nu s-a incercat , cit de cit ,macar o definitie a celui care in perioada fostului regim au "turnat" la SECURITATE

Astazi fostii tortionari se plimba pe linga noi si sunt oameni prosperi de afaceri, in timp ce niste bieti oameni constrinsi din varii motive sa vorbeasaca , sa dea relatii,despre unii colegi ai lor risca sa fie aruncati afara din invatamint ."Cui prodest"?

0 0

13.03.2007 21:03 anemari

de ce nu se fac verificari si pentru cadrele didactice trecute de o anumita varsta? si medical dar si profasional.unii sunt tinuti degeaba , dar ce va iesi din mana lor????????

0 0

14.03.2007 09:37 adarina

Nu sunt corecte asa-zisele modificari ale statutului,incurajeaza coruptia care deja e un mod de viata in invatamant.Desi cei de "sus" stiu adevarul,nu vor sa schimbe nimic,suntem lasati la aprecierea unor oameni a caror pregatire este indoielnica,au un mare tupeu,sunt "relatii" ale inspectorilor de zeci de ani si nu le pasa de nimeni.

Chiar nu poate face nimeni nimic?

Si noi,cei care mai spunem cate ceva pe acest forum,nu cumva suntem in pericolul de a ne pierde postul pt. ca avem curajul de a critica degeaba?

Dra sau dna Damian e prea tanara sau nu stie,inca,faptul ca sunt destui directori cu probleme psihice,cel putin in Ploiesti ,dar nu numai,insa stiu cu ce si cand sa "actioneze" si-si asigura nemurirea intr-un sistem aflat demult in groapa.

0 0

15.04.2007 12:04 gauss1

De ce invatatorul sa aiba 20 de ore la catedra, indiferent de grade, pe cand profesorul cu gr I si 25 ani vechime are doar 16 ore?DISCRIMINARE!Pana cand domnilor! Inca nu ne recunoasteti valoarea?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 2 evenimente

«OCTOMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

106 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN