Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Copilaria, pe cale de disparitie din cauza promovarii excesive a sex-appeal-ului


Parintii fetelor stiu ca multe produse si media le au drept tinta pe acestea prin continuturi "sexy", cum ar fi papusi cu fuste mini, precum si pantofi cu toc care se vand in magazinele pentru copii cu varste de doar 6 ani. Intr-un raport al asociatiei americane se trage un semnal de alarma ca astfel de imagini sexualizate pot afecta imaginea de sine a fetelor, precum si dezvoltarea sanatoasa a acestora.
Raportul mai arata ca psihologii americani au constatat ca sexualizarea, adica atunci cand valoarea unei persoane vine numai din propriul sex-appeal, abunda in media vizuala si in versurile unor cantece. Psihologii critica si unele desene animate, cum ar fi Mica Sirena, care are mai putine haine si este infatisata mai sexy decat personajele din anii trecuti. Acestia sustin ca o asemenea sexualizare poate avea diverse efecte negative asupra fetelor, cum ar fi asupra comportamentului emotionale, a imaginii de sine, putand duce chiar la aparitia tulburarilor alimentare si chiar la depresie. "Consecintele sexualitatii excesive sunt foarte reale si influenteaza negativ dezvoltarea sanatoasa a fetelor", a spus dr. Eileen Zurbriggen, de la Asociatia Psihologilor Americani, citata de un site de specialitate. Psihologii sustin ca parintii ar trebui sa joace un rol important in dezvoltarea sanatoasa a copiilor, fete si baieti. Cei din asociatie au si o serie de sfaturi pentru a ajuta parintii sa minimalizeze efectele sexualizarii asupra propriilor copii. Astfel, parintii sunt sfatuiti sa-si invete fetele sa se pretuiasca pentru ceea ce sunt, mai degraba decat pentru felul in care arata, iar pe baieti sa-i invete sa pretuiasca fetele ca prietene, surori si iubite, mai mult decat ca pe obiecte sexuale. De asemenea, parintii sunt sfatuiti de psihologi sa reclame fabricantii, realizatorii de reclame etc atunci cand produsele acestora sexualizeaza fetele. Parintii ar trebui sa se uite la televizor impreuna cu copiii, sa rasfoiasca revistele pe care acestia le citesc, sa intre pe aceleasi site-uri si sa comunice cu propriile odrasle. Un alt expert sustine ca este esential ca parintii sa stea de vorba cu copiii despre imaginile sexualizate cu care sunt bombardati si sa diminueze efectele asupra acestora. Acesta sustine ca cei mici au nevoie de ocazii de a vorbi despre aceste imagini si sa se gandeasca la aceste discutii. Un alt psiholog este de parere ca "sexul este folosit pentru a vinde totul. Copiii si adolescentii dunt inconjurati de aceste imagini si, adesea, nu stiu cum sa proceseze aceasta informatie". Psihologii mai spun ca fetele sunt afectate nu doar de acest fenomen, ci si de modul in care baietii si fetele relationeaza intre ei. Specialistii americani sustin ca parintii ar trebui sa raspunda intrebarilor pe care le adreseaza copiii. "Cei mici culeg toate aceste mesaje amestecate despre sex, iar parintii ar trebui sa le explice", mai spun specialistii americani. (L.S.)

Ziarul Gandul
Sursa: Gandul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 11.03.2007 19:25 | 767 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

11.03.2007 19:28 grigore_geta - Autor

Ati vazut uniformele propuse de firmele de confectii?

De cele mai multe ori elevii aleg tot ceea ce este "sexy", inspirati de telenovelele la care se uita, fara a tine seama de vartsa, de specificul tarii, iar parintii si profesorii le accepta gusturile, pentru a-i vedea 'UNIFORMIZATI". M aintreb: uniformizati cu cine?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

0 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN