Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cu părinţii de partea mea, nimic nu poate da greş!

Cu părinţii de partea mea, nimic nu poate da greş!
Parteneriat educaţional cu familia

Grădiniţa cu program normal Leoteşti, structură a Şcolii cu clasele I-VIII Bobiceşti, a iniţiat în acest an şcolar parteneriatul cu părinţii preşcolarilor înscrişi, pornind de la premisa c㠄…se impune un parteneriat real, activ, cu implicarea părinţilor”.
Aşa cum declară încă din descrierea proiectului coordonatoarea acestuia, domnişoara educatoare Geanina Negoiţă, „…prin activităţile proiectului, grădiniţa recunoaşte şi accentuează rolul părinţilor de primi educatori, încercând să-i determine să înţeleagă că aceasta face mai mult decât o simplă instituţie socială, ea educă şi instruieşte”.Având ca punct de plecare punctele slabe – se ştie că orice proiect se dezvoltă pornind de la punctele slabe din diagnoz㠖 scopul îl constituie implicarea şi participarea părinţilor în viaţa grădiniţei, informarea lor cu privire la strategiile de cunoaştere a copilului, crearea de oportunităţi pentru valorificarea experienţelor pozitive dobândite de părinţi în educarea copilului.

Acest parteneriat implică întâlniri cu specialişti, consiliere, dezbateri, vizionarea de documentare, jocuri,expuneri, prezentare de imagini foto, studiu individual, expoziţie foto şi cu lucrări ale copiilor. Remarcabil, cu atât mai mult dacă vom lua în considerare noile tendinţe ale integrării, este echipa de lucru pe care coordonatoarea proiectului se bazează: directorul şcolii, reprezentantul mass-media (redactor al săptămânalului Observator de Olt), medicul din sat, asistenta, primarul şi preotul. Iată încă un pas în realizarea comuniunii dintre toţi factorii de decizie şi acţiune ale comunităţii!
Foarte bogat în activităţi, calendarul propus de către domnişoara educatoare cuprinde pentru fiecare lună câte ceva. Astfel, dacă în septembrie a fost marcată cum se cuvine deschiderea anului şcolar, decembrie a însemnat serbarea pomului de Crăciun, ianuarie – inaugurarea noului local (o adevărată grădiniţă europeană!), iar februarie a avut în program o dezbatere tip masă rotundă pe teme de dotare şi sponsorizare a activităţilor.
Urmează activitatea multidisciplinar㠄Suntem mici dar am învăţat multe…” care a avut ca invitaţi mămicile tuturor copiilor înscrişi, primarul comunei, directorul şcolii, reprezentantul mass-media. Activitatea a scos în evidenţă munca depusă de la începutul anului, invitaţii fiind încântaţi de prestanţa copiilor, de îndemânarea educatoarei în a conduce colectivul, de nivelul foarte ridicat de cunoştinţe ale copiilor în domeniile specifice respectiv: cunoaşterea naturii, recitare de poezii, interpretarea cântecelor pregătite şi, nu în ultimul rând modul în care copiii „se mişc㔠în sala de clasă, în cadrul unei activităţi organizate. În încheiere, domnişoara educatoare a prezentat referatul „Asigurarea calităţii învăţământului prin parteneriatul cu familia”, referat care vine să lămurească o serie de probleme din această foarte actuală temă.
După activităţile lunii martie dedicate, în principal zilelor de întâi şi opt martie, se vor derula alte activităţi la fel de interesante şi, evident, cu un pronunţat caracter educativ, dintre care amintim, pe cea legată de marea sărbătoare pascală, întâlnirea cu medicul de familie (la care participă şi părinţii) şi atelierul de lucru „Cum a fost împreună?” în care se va prezenta colaborarea din anul şcolar încheiat.

Continuând astfel, rezultatele aşteptate ale proiectului vor fi cu siguranţă atinse, adică: informarea despre educaţia propriului copil şi schimbarea premiselor relaţiei grădiniţă-familie.

Prof. Corina Mîinescu

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: corinamiinescu | 14.03.2007 19:06 | 1168 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

672 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN