Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

REDUCEREA BIROCRATIEI IN SCOLI

Petitie:
Domnului Ministru al Educatiei, Cercetarii si Tineretului Cristian Mihai Adomnitei,

Cu sincera incredere in dorinta Dumneavoastra de a reforma sistemul educational, va semnalam o situatie care deranjeaza procesul de invatamant.

Scolile sunt sufocate de birocratia careia ii fac cu greu fata. Cand ii fac fata, o fac de multe ori in dauna procesului educativ.

Nu exista zi sa nu trebuiasca intocmita o situatie. Cum normele de secretare sunt reduse la „sange”, pentru a raspunde forurilor superioare se lasa de prea multe ori clasa pentru a numara iar cate ceva si pentru a mai scrie ceva.

Trebuie sa se realizeze o data pentru totdeauna ca institutiile care centralizeaza, coordoneaza, indruma, controleaza, estimeaza, finanteaza au doar rolul de a asigura buna desfasurare a activitatii la clasa. Toate forurile care centralizeaza, coordoneaza, indruma, controleaza, estimeaza, finanteaza trebuie sa se stie niste anexe in slujba momentului in care dascalul se afla intre elevi.

Documentele solicitate intr-un ritm diabolic devin uneori un scop in sine. Institutii aflate in slujba scolii sfarsesc in a greva activitatea scolii.

Trebuie intronata regula ca pentru nimic nu se iese de la clasa si birocratia sa fie suportabila. Pana si noile comisii de asigurare a calitatii pot greva asupra chiar calitatii invatamantului daca se vor intrece in a cere fiecarei scoli si dascal maldare de hartii. Fiecare hartie mai ia o ora din timpul dascalului care putea fi atunci intre elevi sau putea pregati viitoarea lectie sau material didactic sau vreun proiect interesant pentru elevi sau comunitate. Pe langa timp mai este vorba si de energia irosita. Singura energie folosita cu folos este cea consumata la clasa sau la pregatirea pentru lectie.

A socotit cineva cate ore ia intocmirea faimoaselor ,,mape,, ale directorului, ale profesorului? Evaluarea unei scoli sau a unui profesor trebuie sa urmareasca performanta si mai ales progresul scolar. Restul este decor.

Faceti, Domnule Ministru, in asa fel incat fiecare compartiment din minister, ISJ-uri, alte organisme subordonate ministerului sa isi reduca numarul de situatii pe care le cer scolilor. Sa judece de doua ori inainte de a mai solicita scolilor sa elaboreze un nou document, sa verifice daca acea situatie nu o are deja sau daca nu cumva o are compartimentul de alaturi. S-au intocmit baze de date. Sa se faca apel la ele si sa nu se ceara cu nonsalanta noi documente.

Comunitatea da pe mana scolii tot ce are mai scump- copiii. Sa dam timp scolii si dascalilor sa ii invete. Este singurul scop al scolii. Sa reducem timpul si energia consumate pentru a raspunde cu hartii superiorilor din sistem. Singura ratiune de a fi a scolii este elevul. Sa ii acordam lui mai mult timp si energie si sa il punem pe el in centrul sistemului de invatamant.

Viorel Dolha
presedintele Asociatiei Invatatorilor din judetul Arad

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: vioreldolha | 11.04.2007 20:23 | 3513 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (49)

0 0

12.04.2007 09:09 cdiasimi

Are mare dreptate colegul nostru.

0 0

12.04.2007 10:05 gabialbu

tare mi-e teama ca va ramane fara ecou aceasta solicitare...din pacate

0 0

12.04.2007 10:56 admihi64

Felicitari, domnule Dolha.

Subscriu la petitia Dvs.

0 0

12.04.2007 10:59 vioreldolha - Autor

ADRESA CORECTA UNDE PUTETI SEMNA PETITIA DE MAI SUS ESTE: http://www.petitiononline.com/scnubiro/petition.html

SCUZE FIINDCA IN MESAJUL PRIM AM OMIS O LITERA ,,L,,

0 0

12.04.2007 11:06 vioreldolha - Autor

AS RAMANE DATOR ADMINISTRATORULUI DACA AR ADAUGA O LITERA ,,L,, LA SFARSITUL ADRESEI PETITIEI IN MATERIALUL DE LA INCEPUT. AR TREBUI SA SE TERMINE CU ,,html,, si nu cu ,,htm,,

DACA RAMANE ASA NU SE DESCHIDE PETITIA SI NU POATE FI SEMNATA.

MULTUMESC MULT.

0 0

12.04.2007 11:24 admihi64

Asa este!e mai comod sa fie accesata direct de sus! Am semnat-o! Si am trimis-o mai departe! Sa speram! toate bune!

0 0

12.04.2007 12:58 narci2net

BIROCRATIA din invatamant inseamna mult timp energie si foarte multi bani dati din buzunarele noastre si asa goale. Sincer cate topuri de hartie de scris sau tip xerox ati consumat de la inceputul anului? Cati bani pe cartusele propriilor imprimante sau pe xeroxuri ? De ce se cere in disperare sa existe duplicate ale planificarilor si proiectarilor iar toate hartiile situatiile tabelele trebuie facute in 2 - 3 - 4 exemplare?

Am strans pana acum anul acesta 4 bibliorafturi cu hartogaraie care nu stiu cat de utila mi-a fost in activitatea mea cu copiii dar daca asa se cere ? Cine vine in control cere numai situatii si hartii. E prea mult si trebuie sa se termine odata .

0 0

12.04.2007 13:24 cdiasimi

Ma bucur ca putem subscrie fiecare dintre noi. Asa o sa si fac.

0 0

12.04.2007 13:40 galbenus

Ati dat dovada pentru a nu stiu cata oara ca sunteti un impatimit DASCAL al invatamantului romanesc.

Imi plec capul in fata dumneavoastra si va urez succes!

APRILIA

0 0

12.04.2007 13:50 admihi64

Petitia a ajuns si pe forumuri la Realitatea, Gandul, Adevarul...ideea e sa ajunga inainte de toate la cei din sistem, cadre didactice...!apelati si la sindicate...sau efortul e prea mare pentru acestia...Mult succes!

0 0

12.04.2007 13:50 admihi64

Petitia a ajuns si pe forumuri la Realitatea, Gandul, Adevarul...ideea e sa ajunga inainte de toate la cei din sistem, cadre didactice...!apelati si la sindicate...sau efortul e prea mare pentru acestia...Mult succes!

0 0

12.04.2007 16:55 pistol_mada

foarte bine punctat!

0 0

12.04.2007 16:58 sarmissa

Sunt de acord cu d-l Dolha,mai ales ca cei care au dirigentie fac toata munca la dublu,iar pt. toate astea,sacrifici mult timp in detrimentul pregatirii orelor de curs sau a efectuarii activitatilor extracurriculare.FELICITARI si subscriu si eu

0 0

12.04.2007 18:08 danreandy

De ce s-a inventat computerul??? Cred ca cei sin minister nu stiu ca acesta(computerul)are si functii de memorare si arhivare, asa ca... toate situatiile cerute, planificari, tabele, tabelase etc sunt mai comod ede utlizat in format electronic. Terminati odata cu atatea hârtogarii??!!! Anul acesta predau la clasa I si ma deranjeaza teribili cand in timpul orei apar la usa elevii de servici sa ma anunte ca trebuie predat pana la ora 12 nu stiu ce situatii si prostii de genul acesta. Vreau sa fiu din nou invatatoare si nu secretara, contabila si statistician.

0 0

12.04.2007 18:35 adrianapop

Ma bucur ca cineva a luat initiativa in acest sens.In primele luni ale anului scolar,si nu numai, sunt nevoita sa fac o adevarata munca de secretara si nu de dascal.Si inca o nemultumire:sistemul de notare prin calificative nu reprezinta dupa parerea mea, o evaluare obiectiva.Poate mai sunt si alti colegi de acord.

0 0

12.04.2007 22:04 margott

Sincere felicitari si mult succes, Viorel Dolha! Si de data aceasta, ca de multe alte ori, ai curaj sa spui lucrurilor pe nume, dar sa si faci ceva! Cred ca majoritatea celor care lucreaza in invatamant sunt in asentimentul celor propuse. Deja e prea mult ceea ce ni se cere din punct de vedere al "documentelor" care trebuie realizate! Ne secatuiesc energia inainte de a intra la ore!

0 0

13.04.2007 08:41 lyly

Ma bucur ca initiativa a avut-o asocoatia invatatorilor .Felicitari domnule Dolha. Pacat ca profesorii nu au acelasi curaj.Si noi suntem sufocati de birocratia din invatamant si cu toate acestea pregatim copii sa mearga la fele de fel de concursuri ,fara a fi remunerati.Voi semna si eu aceasta petitie.

0 0

13.04.2007 14:21 ina1965

Felicitari domnule Viorel Dolha!La fel ca dumneavoastra si noi profesorii de liceu suntem satui de birocratie, dar nimeni nu spune nimic.Cu toate acestea pregatim elevii pentru olimpiadele judetene si nationale ,fara sa fim remunerati. Si eu voi semna aceasta petitie.

0 0

13.04.2007 15:55 vioreldolha - Autor

Ar fi de dorit cat mai multe semnaturi ale celor care sunt de acord cu petitia. Mai ales ca luni incepe scoala. Imi cer scuze pentru graba cu care am redactat petitia. In forma trimisa presei am corectat un pic ortografia.

Repet, adresa corecta unde se poate semna este: http://www.petitiononline.com/scnubiro/petition.html

0 0

13.04.2007 17:54 Ioana_Knihinschi

Felicitari pentru initiativa! Am semnat deja.

Este un demers care merita sustinut de catre noi toti, atat in calitate de angajati in sistem, cat si in calitate de parinti ai elevilor.



0 0

13.04.2007 19:43 rodicavis

Ar fi bine sa citeasca si cei care trebuie sa ia masuri si sa se gandeasca si dumnealor ca mult mai important este copilul pe care parintele il trimite cu atata incredere la scoala si nu teancurile de hartii care ni se cer. Ne-am transformat in altceva decat cadre didactice. Cred ca trebuie sa revenim la activitatea noastra de baza si sa lasam la o parte birocratia.

0 0

13.04.2007 21:49 pope

Ar fi bine sa mai tina cont cineva si de parerile noastre, ca prea ne fac secretari cu atatea hartii pe care trebuie sa le avem. Nu asta este menirea noastra , ci una nobila pe care ar trebui s-o facem fara stres , fara alte obligatii.

0 0

13.04.2007 21:59 vioscout

Chiar daca pare neinsemanta initiativa, pentru unii, trebuie sa ne mobilizam cu totii si sa dovedim ca suntem in stare de mult mai multe lucruri pozitive decat cei platiti din bani publici, adica administratia educatiei, precum si fata de cei pe care-i platim sa ne reprezinte -si se reprezinta doar pe ei si eventual pe cei care ii tin in functii-, respectiv sindicatele.

0 0

14.04.2007 09:07 dinel

Asteptam aceasta initiativa .Bravo!

Sunt colegi de-ai nostri carora le trebuie o caruta sa-si duca mapa cu hartii. Au ajuns sa puna accent numai pe aceste documente si se bat cu pumnii in piept ca sunt plini de ele .Nu-si dau seama ca au trecut in latura ridicolului ?

O voi semna . Succes!

0 0

14.04.2007 13:36 ciobanudoina

Am citit petitia, tot ce spune e adevarat. Timp si eforturi se irosesc pe documente facute, refacute, multiplicate...Documentul devine un scop in sine si nu e bine deloc. Nu mai ramane timp pentru pregatirea profesionala, toti simtim acest lucru. Sunt de acord cu petita.

0 0

14.04.2007 19:31 alinrosca2005

Stimati colegi ,nu mai conteaza ce faci la clasa, daca ai hartii, totul este OQ !!!!!.Am ajuns mai rau decat pe vremea odiosului.Sunt de acord cu parerea colegilor si subscriu la ea.

0 0

14.04.2007 22:45 arpinte_neculai

Are dreptate dl. Viorel Dolha

0 0

14.04.2007 23:20 maia



Subscriu si eu si multe colege de la scoala mea.Felicitari d-lui Dolha ,sa dea Domnul sa auda cineva ,,strigatul de ajutor"al dascalilor pentru revigorarea invatamantului.

0 0

15.04.2007 14:21 michael

A ajuns cadrul didactic...omul bun la orice!!!Si la distribuirea de cornuri si lapte....si la eliberarea carnetelor CEC....etc...etc.....Lasati-ne,domnilor,sa ne ocupam de instruirea si educarea elevilor!! pentru aceste activitati......puteti gasi pe altii....

0 0

15.04.2007 18:51 kovacseva

Au dreptate "antevorbitorii".Pe vremuri am fost "umplutura"salilor de sedinte,cantareti,actori,"voluntari"la orice.Acum "policalificarea" noasrta cuprinde alte denumiri nedidactice, voluntare.Subscriu.

0 0

15.04.2007 20:28 iasi

totul e ok!

0 0

15.04.2007 20:39 iasi

Subscriu si ma rog la CEL de sus sa-i lumineze mintea noului ministru si sa se termine odata cu birocratia din scoli .Au ajuns secretarele directorii scolilor,dumnealor cerandu-ne situatii in timp record fara a tine cont ca suntem la orele de curs.Nu vad nici o eficienta a mormanelor de hartii care se cer.Calitatea procesului instructiv consta in ce faci la clasa cu elevii .

0 0

15.04.2007 20:41 iasi

Subscriu si ma rog la CEL de sus sa-i lumineze mintea noului ministru si sa se termine odata cu birocratia din scoli .Au ajuns secretarele directorii scolilor,dumnealor cerandu-ne situatii in timp record fara a tine cont ca suntem la orele de curs.Nu vad nici o eficienta a mormanelor de hartii care se cer.Calitatea procesului instructiv consta in ce faci la clasa cu elevii .

0 0

16.04.2007 15:47 omemist

De acord. Am ajuns sa facem multe hartii inutile care nu folosesc nimanui si nu mai avem timp si energie pentru ceea ce este cu adevarat important: ceea ce facem cu copiii.

0 0

16.04.2007 18:13 magrom

Sunteti un adevarat "Domn Trandafir" al momentului actual.Chiar daca unii dintre noi nu prea avemn curaj sa "ne ridicam" sunt incantata sa vad ca lupta totusi cineva pentru ca activitatea de dascal sa fie totalmente inchinata elevului.Bravo!Dumnezeu sa va ajute!

0 0

16.04.2007 18:38 cameliarod

In sfirsit se mai gasesc si oameni normali in sistem eu deja mi-am luat orice speranta si chiar ma gindeam ca numai eu nu sunt in ton cu cerintele portofoliilor enorme. Ma bucur ca mai sunt dascali care stiu ca locul lor este la clasa si nu la intocmit hirtii de parca graficele si curbele de progres ma ajutau pe mine sau elev sa explic mai bine sau el elevul sa stie mai mult .Va multumesc si eu domnule Dolha pentru initiativa si sa auzim de bine si in acest domeniu.

0 0

16.04.2007 20:02 rodica_baragan

Subscriu si eu si-l felicit pe domnul Dolha pentru initiativa.

0 0

16.04.2007 22:54 ine_li

Felicitari initiativei, Domnule Dolha!

0 0

17.04.2007 09:34 vioreldolha - Autor

"S-a anuntat, cred, la apocalips,/Nu tin bine minte,/ca un mare uragan de hartie/Se apropie din directia N-V/ Si din toate directiile. /Uraganul va pustii totul in calea sa, /Prefacand totul in hartie./Copacii se vor transforma in hartie,/Animalele in hartie./Aurul in hartie./Oamenii vor tipa de groaza/ Si apoi insisi se vor desface hartie: hartie de impachetat, hartie de plicuri, hartie de saci, hartie de biblie, hartie de tigarete, si mai ales ziare./....Ce sa mai lungim vorba: Va fi un uragan si o hartie mondiala./ Si la urma, /Scos din rabdari,/se va casca pamantul./ Va inghiti cu pofta totul/ Si se va sterge la gura/ Cu oamenii care s-au transformat/ In servetele." (M. Sorescu)



ADRESA CORECTA PENTRU SEMNATURI:

http://www.petitiononline.com/scnubiro/petition.html

0 0

17.04.2007 18:33 maria58

ma bucur ca s-a luat aceasta initiativa.subscriu cu toata inima la petitie

de prea multa vreme dascalii au fost socotiti "eroii tarii anonimi" si s-a folosit orice guvern si putere de bunul nostru simt.poate va veni vremea vreodata sa fim priviti prin valoarea muncii noastre, nu prin bunurile materiale pe care alte sectoare le produc.









0 0

17.04.2007 18:37 maria58

valoarea muncii noastre e langa umarul copilului, nu in teancurile de hartii ce ni se cer, parca din ce in ce mai nastrusnice si oricum, prea putin folositoare.

0 0

18.04.2007 01:16 ionescumia

Sunt de acord cu toti colegii care aproba ceea ce a transmis Viorel Dolha. Sigur ca birocratia ne-a sufocat si in trecut si acum cand ne pretindem democrati! Din 5 zile ,3 sunt alocate sedintelor,scriem planificarile,le trecem in ceaslov(condica),urmeaza apoi responsabilii de comisii care luand exemplul ,,sefilor"fac si ei sedinte ,(numai asa se vede munca unui om,zic ei!) Sunt mult prea multi dascali care sau complacut in aceasta situatie,fiindu-le mult mai comod sa adune maculatura decat sa dovedeasca competenta la clasa,alaturi de copii.

0 0

18.04.2007 15:44 crisa

lucrez la 2 scoli in rural. Din 2005 postul de secretara a fost redus la 1/2 de norma, deoarece pe raza comunei sunt doar 384 de elevi.Volumul de munca este destul de mare, multa birocratie, cum se stie. Postul a fost scos la concurs de 3 ori. NIMENI nu accepta sa munceasca pe un salariu de mizerie care se ofera la 1/2 norma. Asa ca nu s-a inscris nimeni la concurs.Cine a fost "secretar"?Eu,inca o colega,si directoarea scolii, care fara prea multe cunostinte in ceea ce priveste normarea, statul de functii, si tot ceea ce tine de munca unei secretare, am muncit fara plata (nu?) in locul ei. Prin bunavointa ISJ am gasit o pensionara de 68 de ani care vine de la 50 km departare,salvarea noastra, dar care nu are cunostinte de operare pe calculator. Asa ca tot eu si colega muncim in plus pentru ceea ce inseamna baza date elevi, ReVisal, si tot ce se cere. Asa a inteles ministerul economia. Economie pe munca neplatita a fraierilor. Dar bani pentru Audi s-au gasit! Cine ne aude problemele? Poate se va schimba ceva acum, speram.

0 0

18.04.2007 15:47 crisa

subscriu la aceasta petitie din toata inima

0 0

18.04.2007 17:13 adarina

Sa crezi tu ,Crisa,ca va va auzi cineva,nu stiti cat de izolate fonic sunt aceste masini cu marca Audi?

Si acea "bunavointa " a I.S.J.-ului a insemnat ca bunica sau mama unui angajat din mai sus-amintita "institutie" si-a mai rotunjit veniturile.

Ca doar pe criteriul nepotismului,si nu numai,se poate promova in invatamant!!!!

0 0

18.04.2007 18:53 laurian

Sunt de acord cu ceea ce a spus colegul nostru eu numai pot sa creez nimic pentru binele copilului , ma obsedeaza strangera hartiilor si teama ca am mai uitat ceva sa adaug la "geamantan".Am sa ajung sa doresc sa trimit copiii acasa pentru a scrie la hartii, E ceva de groaza...!

0 0

18.04.2007 22:08 miha78

Eu sunt educatoare, dar subscriu şi eu ideii dumneavoastră. Durerea mea cea mai mare e că noi, cadrele didactice nu ne cunoaştem drepturile şi nici nu avem acolo "sus" oameni care să ni le apere. Vă doresc mult succes şi putere de muncă.

0 0

24.04.2007 22:12 sanda001

situtii, hirtii peste hirtii mai ceva ca pe vremea lui Ceausescu ,ar tebui sa stam toata ziua pe la scoala ,gradinita sa intocmim tot ce le bubuie mintea celor de































sus

0 0

02.05.2007 23:07 arpinte_neculai

Sund de acord cu tot ce a spus dl. Viorel Dolha. Sunt de acord şi cu această petiţie.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

1 vot | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN