Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Concursul National "Sa ne aminTIM gustul lecturii!", editia 2007

1. Creatie literara
Lansarea unui concurs literar cu genericul "Sa ne aminTIM gustul lecturii!" are semnificatia deschiderii unor noi si pline de fagaduinti drumuri catre carte. E adevarat ca astazi tentatia "cetitului" e in vizibila scadere, dar, tocmai de aceea, cunoscand impactul urias al cartilor asupra istoriei umanitatii, trebuie sa intretinem lumina lor binefacatoare. Sa ne apropiem de paradisul bibliotecii si al cunoasterii universale prin inchipuiri plasmuite in versuri si in proza, margaritare de ganduri, de "frumuseti si preturi noi". Elevii de liceu si de gimnaziu sunt asteptati cu creatiile lor, cu marturiile varstei, cu talentul fara varsta, cu imaginatia fara limite in lumea eterna a Cartii. Adaugand astfel pagini noi si convingatoare miilor de pagini scrise de autori de prestigiu, de la Tudor Arghezi la Mihail Sadoveanu, de la Jorge Luis Borges la Anatole France sau Umberto Eco...
Increzatori in viitorii scriitori, ne vom aminti, prin ei, gustul lecturii, fiind mereu de acord cu elogiul arghezian: "Carte frumoasa, cinste cui te-a scris!..."

Lucrarile avand ca teme Cartea, scriitorul, cititorul, biblioteca, importanta lecturii vor fi tehnoredactate cu caractere de 12 in Times New Roman si vor avea maxim 5 pagini (proza, eseu) sau 5 titluri (poezie). Plicul pentru concurs va contine lucrarile in 3 exemplare si fisa de inscriere, cu datele personale (nume, prenume, clasa, scoala, adresa, telefon) si va fi expediat prin posta la adresa: Fundatia "Stefan Luchian", Strada Victoriei Nr. 15, Botosani, pana la data de 20 mai, 2007 (data postei). Lucrarile literare vor fi trimise si pe discheta, CD sau prin internet la: concurs@edituratim.ro.

Trimitand datele lor personale, participantii sunt de acord sa intre in baza de date a Editurii TIM. Lucrarile nu se restituie, acestea devenind proprietatea Editurii TIM, Resita, care isi rezerva dreptul de a le publica.


2. Grafica de carte
Cand este vorba de alegerea unei carti, grafica este cea care o face tentanta, fata de vecinele ei din vitrina, astfel incat coperta, supracoperta si ilustratiile interioare devin foarte importante. Cuvant si imagine, imagine si cuvant ajung sa se sustina, sa se completeze; gustul lecturii ajunge gustul imaginii din cuvant. De aceea, in cea de-a doua sectiune a concursului vom urmari readucerea in prim plan a graficii manuale – in ilustratii si coperta de carte, excluzand grafica asistata de calculator.
Grafica este termenul generic pentru toate artele vizuale care au un caracter linear, asa cum sunt desenul si gravura. Ca gen al graficii – grafica de carte se foloseste de aceleasi mijloace. Acel minim de mijloace, maximum de efect, tehnica demult consacrata, nu face decat sa sublinieze ca limbajul graficii este un limbaj expresiv, domeniul presupunand rigoare si folosirea economica a semnului plastic. Pentru ca tema este legata de carte, de lumea cartii, de o lume fantastica, de basm, ilustratiile de carte pot fi figurative si non-figurative, urmarindu-se desenul – linie, punct, sugerarea volumelor, culoarea – sublinierea desenului prin culoare si nu culoarea ca element fundamental, textura, compozitia – punerea in valoare a partilor componente, organizare si echilibrare.

Lucrarile vor fi realizate in format maxim 210 x 297 (A4). Concurentul trebuie sa noteze pe o foaie alba, separat, numele, prenumele, varsta, clasa, scoala, adresa, telefonul si titlul lucrarii cu care participa. Lucrarile vor fi expediate prin posta la adresa: Fundatia "Stefan Luchian", Strada Victoriei Nr. 15, Botosani, pana la data de 20 mai 2007 (data postei). Numarul maxim al lucrarilor cu care se poate participa este 20.
Tehnicile folosite pot fi: carbune, tus, sepia, acuarela, dar si tehnicigrafice (linogravura, xilogravura) prin mixare, dovedind originalitate si expresivitate. Nu se accepta lucrari realizate prin prelucrare grafica.

Trimitand datele lor personale, participantii sunt de acord sa intre in baza de date a Editurii TIM. Lucrarile nu se restituie, acestea devenind proprietatea Editurii TIM, Resita, care isi rezerva dreptul de a le publica.

IMPORTANT
Rudele angajatilor Editurii TIM si rudele membrilor juriului nu pot participa la concurs.
Lucrarile primite dupa data de 20 mai, 2007 (data postei) nu sunt acceptate.
Regulamentul concursului poate fi gasit pe site-ul www.edituratim.ro/concurs, incepand din 10 aprilie 2007.
Selectarea lucrarilor se va face in doua etape, castigatorii primei etape urmand sa fie nominalizati pentru finala propusa pentru prima jumatate a lunii iunie. Pentru alte informatii, scrieti la: concurs@edituratim.ro .


ANEXA
Intrucat suntem interesati de texte despre carte, biblioteca, lectura, tipar etc., va propunem ca model chestionarul adresat scriitorilor pentru o carte despre PRIMA CARTE. La acest chestionar asteptam raspunsuri, in afara concursului, si din partea profesorilor, indiferent de disciplina predata, autori sau nu ai unor carti.

CHESTIONAR pentru o carte-ancheta pe tema "PRIMA CARTE"

1. Care este prima carte pe care ati citit-o (amintire constientizata, desigur). Rememorati cu detalii in ce imprejurari, cand (varsta, insa si anotimpul, momentul zilei etc.), cum ati citit-o. Ce influenta credeti sa fi avut (cartea sau autorul respectiv) asupra scriitorului de mai tarziu?
2. Care a fost prima biblioteca pe care ati vazut-o, ati consultat-o? Primele carti le-ati citit de acasa, de la o biblioteca publica, de la o persoana anume? Cine v-a starnit dorinta de a citi (context), cine v-a indrumat primele lecturi? Cum v-ati format propria biblioteca personala?
3. Care este cartea care v-a influentat destinul literar? Ce carte sau autor v-a "descoperit", v-a marcat, v-a determinat scrisul? In ce circumstante?
4. Prima Dv. carte – cand, cum, de ce s-a scris? Ce urmareati cand ati scris-o, ce perspective intrevedeati atunci scrisului? (Eventual cum le priviti acum). Prima carte publicata e si prima carte scrisa? Cine v-a ajutat la debut?
(5) – Adaugati acestor elemente orientative si alte consideratii privind lectura si studiile scriitorului, varstele, etapele sale.

Acest chestionar constituie baza volumului PRIMA CARTE, de Gheoghe Jurma (vol. 1 – 2003, vol. 2 – 2007).

Pentru alte detalii sau lamuriri, apelati:
0255 / 210553 ; 0255 / 210943 ;0740067368.

Adresele urmatoare de e-mail va stau, de asemenea, la dispozitie:
contact@edituratim.ro ; ghejurma@yahoo.com

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: edituratim | 12.04.2007 23:24 | 1648 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Ce este fotbalul?

Metode alternative de educatie

Comentarii (12)

0 0

13.04.2007 16:27 elaisa

Stie cineva subiectele la literatura romana faza nationala clasa a XI-a?

0 0

13.04.2007 18:21 mihaela_pavel1971

Deci nu costa nimic inscrierea ?

0 0

13.04.2007 18:38 dana_t

Fiul meu a castigat anul trecut premiul al II-lea. A primit cadou niste carti ce i-au fost de mare folos pentru pregatirea tezei la limba romana. Multumiri, Editura Tim!

0 0

13.04.2007 19:19 edituratim - Autor

NU SE PERCEP TAXE PENTRU INSCRIERE. Cei care pot sprijini initiativa noastra, sunt rugati sa o faca. Asteptam creatii si din partea cadrelor didactice. Cine doreste, poate raspunde si la CHESTIONARUL pentru cartea-ancheta pe tema "PRIMA CARTE".

0 0

13.04.2007 23:00 edituratim - Autor

Pot participa si cadrele didactice.

0 0

14.04.2007 09:17 mihaela_pavel1971

Elevii claselor primare pot participa?

0 0

14.04.2007 17:23 edituratim - Autor

Doar elevii de gimnaziu si liceu.

0 0

27.04.2007 20:18 lilisor_adr

daca lucrarile elevilor sunt oprite de editura sau de organizatori ele se pot publica si sub alt nume,ceea ce e incorect.Sau poate mai exista corectitudine?!Ar fi pacat sa se iroseasca talentul unor elevi si altii sa profite .

0 0

28.04.2007 11:09 edituratim - Autor

La orice concurs exista acest risc. Cine nu risca, nu castiga. Problema cea mare, insa, nu este aceasta. Unii participa cu lucrari care au mai fost trimise si la alte competitii. De asemenea, nu putem avea certitudinea ca lucrarea apartine ELEVULUI si nu PROFESORULUI. Asadar, trebuie sa punem un mare semn de intrebare in dreptul corectitudinii participantilor, nicidecum in dreptul unei edituri serioase.

0 0

30.04.2007 22:18 lilisor_adr

foarte buna observatia dvs.

0 0

14.05.2007 22:08 edituratim - Autor

Va rugam mult, scrieti-ne daca regulamentul concursului a ajuns in scoala dvs. Va multumim.

0 0

16.05.2007 15:17 edituratim - Autor

In urmatoarele randuri, voi raspunde catorva intrebari.

INTREBAREA 1: LUCRARILE CARE NU RESPECTA TEMA PROPUSA DE DVS. INTRA IN CONCURS? Raspuns: Nu.

INTREBAREA 2: CUM SE TRIMIT TEXTELE? Raspuns: Textele trebuie trimise prin posta, catre: Fundatia "Stefan Luchian", Strada Victoriei nr. 15, Botosani. Acestea trebuie trecute SI PE CD / DISCHETA / E-MAIL (concurs@edituratim.ro). Va rugam mult sa nu trimiteti NUMAI PE INTERNET. De asemenea, nu folositi formularul de contact pentru a trimite materiale!!!

INTREBAREA 3: Trebuie sa scriu cu diacritice? Raspuns: Da, pentru ca e o diferenta intre "EXISTENŢĂ" si "EXISTENTA".

INTREBAREA 4: COPIII TREBUIE SA TRIMITA TEXTE NUMAI DESPRE CARTE SAU SE POATE ORICE TEMA? Raspuns: Cartea, scriitorul, cititorul, tipograful, legatorul, librarul, importanta lecturii... Acestea sunt doar cateva dintre temele ce pot fi tratate.

INTREBAREA 5: Ce se poate scrie despre carte?!!! Raspuns: Ah, da, aveti dreptate. Groaznic, nu? E mai simplu poate sa scrijelesti ceva despre gandacei, ziua mamei, copii care viseaza o lume fara scoala... Cititi paginile inchinate cartii, scrise de: Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Jorge Luis Borges, Anatole France sau Umberto Eco... Va recomand cu caldura cartile CARTE-SCOALA-VIATA, SCOALA SI BIBLIOTECA (Georgeta-Iulia Popa), PRIMA CARTE (Gheorghe Jurma), aparute la Editura TIM Resita.

INTREBAREA 6: POT PARTICIPA LA CONCURS SI LUCRARI IN LIMBA ENGLEZA? Raspuns: Participa doar lucrari in limba romana.

INTREBAREA 7: CE VARSTE TREBUIE SA AIBA COPIII? Raspuns: Participa elevii de gimnaziu si liceu.

INTREBAREA 8: Datele participantilor trebuie sa fie intr-un plic sigilat? Raspuns: Nu, puteti scrie si pe verso.

INTREBAREA 9: ALATURI DE TEXTELE DE PE CD/DISCHETA/E-MAIL TREBUIE TRECUTE SI DATELE PERSONALE? Raspuns: Sigur ca da!

INTREBAREA 10: CARE ESTE DATA PANA LA CARE SE POT TRIMITE LUCRARILE? Raspuns: In urma numeroaselor cereri, editura a hotarat ca termenul limita de trimitere a lucrarilor sa fie 28 mai 2007, in loc de 20 mai 2007.

Multumiri didactic.ro si celor care au scris pe concurs@edituratim.ro. Daca mai aveti intrebari, nu ezitati sa le adresati! Raspunsul va va fi trimis in cel mai scurt timp posibil.

========================================

Webmaster edituratim.ro

========================================

www.edituratim.ro/concurs

concurs@edituratim.ro

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 11 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

183 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN