Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

ARACIP a publicat standardele pentru acreditarea scolilor

Standardele prezentate reprezintă un nivel superior al calităţii serviciilor educaţionale, care vor trebui respectate de şcolile româneşti pentru a putea ajunge la un niel european de calitate în educaţie. Standardele de acreditare reprezintă o noutate pentru sistemul naţional de învăţământ, iar pentru a evita problemele care ar putea apărea la aplicarea noilor norme, ARACIP anunţă că va organiza în următoarele două luni ateliere, mese rotund şi dezbateri pe tema standardelor. Conform reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului setul de norme privind asigurarea calităţii în unităţile de învăţământ reglemetează nivelul minim acceptat privind calitatea educaţiei. Acreditarea unităţilor de învăţământ este o confirmare a faptului că este asigurată calitatea educaţiei în şcolile respective. În perioada următoare ARACIP aşteaptă sugestii, propuneri şi observaţii asupra setului de standarde supuse dezbaterii publice prin poştă (pe adresa ARACIP, Str. Spiru Haret nr. 12, et. I, cam. 43, Bucureşti, cod 010176), prin fax (021/319.20.96) sau prin e-mail: aracip@mec.edu.ro. Termenul limită până la care se primesc sugestiile instituţiilor, organizaţiilor sau persoanelor interesate de conţinutul şi forma normelor este 1 iulie, după care standardele vor fi modificate ţinându-se cont de propunerile şi sugestiile obiective primite. Supunerea pentru dezbatere publică a standardelor privind asigurarea calităţii se adaugă pachetului de legi privind învăţământul, care sunt în dezbatere publică de mai bine de o lună, iar discuţiile pe marginea acestora au intrat în impas. Totuşi adoptarea acestor acte normative este imperios necesară pentru anul şcolar viitor, astfel că ministerul va rebui să urgenteze lucrul la pachetul de legi, iar acest aspect ar putea duce la strecurarea unor erori.
Crisana

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 16.04.2007 15:56 | 8794 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (4)

0 0

16.04.2007 23:30 crischiorescu

Dar acreditarea care s-a anuntat la sfarsitul lui mai conform caror standarde se va face? Pe noi ne-a anuntat ca vor veni doua saptamani in scoala pentru acreditare dupa cele 8 principii din legea asigurarii calitatii. Nu mai pricep nimic!

0 0

17.04.2007 00:22 emese_d

Modelul PHARE privind asigurarea calitatii s-a implementat in invatamantul profesional si tehnic. Aici sunt cele 8 principii la care va referiti. Monitorizarea predarii-invatarii , precum si asigurarea calitatii s-a facut conform acestor principii. Acestea sunt valabile pana la 1 septembrie 2007. Celelalte scoli se autoevalueaza dupa Standardele de acreditare din Legea 87/2006 prin care s-a aprobat OUG nr.75/2005.



De cand avem si noi propria lege a calitatii, Legea 87/2006, asigurarea calitatii in scoala se evalueaza conform standardelor prevazute in aceasta lege. Tot ce functioneaza in acest moment se considera acreditat conform legii si se va supune evaluarii periodice, iar ce se doreste de acum incolo, noi calificari/specializari, se vor autoriza pe baza Standardelor de autorizare provizorie. Aici se verifica doar daca intentiile sunt serioase si bazate pe resurse credibile, daca exista conditii de functionare. Aceste calificari vor fi acreditate conform Standardelor de acreditare. Aici se cere mentinerea conditiilor care au dus la autorizare si, in plus, sa functioneze eficient. Evaluarea periodica se face conform acelorasi Standarde de acreditare si evaluare periodica. Acestea sunt privite ca nivelul minim acceptabil pentru o educatie de calitate. Aici evaluarea se face prin DA sau NU, adica este sau nu indeplinita conditia respectiva.

Despre ce se discuta acum, Standardele de referinta supuse dezbaterii publice, sunt definite pe 3 nivele de calitate: minim, optimal si de excelenta. Nu ne obliga nimeni sa le atingem pe cele de excelenta, dar ne fixam singuri obiectivele asa cum dorim. Important este sa mentinem cel putin nivelul minimal...

0 0

22.04.2007 18:30 vioscout

Este un document supus dezbaterii publice deci, perfectibil cu o singura conditie, sa dorim sa contribuim la acest lucru. Calitatea educatiei trebuie sa ne preocupe pe toti deopotriva, educati, educabili si beneficiarii comunitari. Sper ca educatia sa devina cu adevarat ceea ce legea consfinteste, prioritate nationala iar cei cu adevarat competenti, sa ramana pe piata conform reglajului normal impus de ...calitate.

0 0

22.04.2007 18:47 maria58

ce facem cu scolile rurale in care nici programul de informatizare nu "s-a implementat", unde exista un singur calculator la 200 elevi, cu acele scoli ale satelor noastre pe care vrem sa le europenizam, dar care nu au apa curenta si primariile nici nu au in calcul asfel de chestiune????ce facem cu scolile pe care nu stiu ce ordine si reglementari vor sa le desfiinteze, chipurile pentru a eficientiza invatamantul romanesc, si sa duca elevii la "scolile de centru de comuna", chiar si in cazul in care acestea din urma au mai putini elevi????? ele cum si...vor mai fi acreditate???? mai ales daca directorii "unici" de la scolile de centru nu doresc pastrarea acestor scoli din motive de ...concurenta(poate) sau, cine mai stie din ce motive, oricum, nedidactice si chiar nemanageriale.muncesc acolo oamenicare pun mult suflet, care iubesc, intr-adevar copiii si profesia de dascal.ei, insa nu pot crea conditiile materiale necesare unei astfel de acreditari....ramane de vazut....

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

1 vot | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN