Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Constructorul Educatiei, atacat din toate partile

Numai că, deja, liderii organizaţiilor sindicale studenţeşti au reclamat faptul că s-au autoinvitat la uşa ministrului şi acesta nu a dat niciun semn.


În acest timp, de la Iaşi, politicienii îl acuză pe Adomniţei că, din cauza iresponsabilităţii, o parte dintre elevii ieşeni vor începe anul şcolar în mizerie şi var. În replică, ministrul Educaţiei se apără şi spune că acest lucru nu se va întâmpla, iar atacul lor vine din cauza frustrării că nu mai sunt la guvernare. Deranjaţi de faptul că în presa locală din Iaşi au apărut citate dintr-un comunicat de presă trimis de liberali - în care se menţionează că, în urma demersurilor parlamentarilor ieşeni, Guvernul a alocat aproximativ 300 miliarde de lei vechi pentru şcolile şi grădiniţele din Iaşi - foştii colegi de alianţă l-au atacat dur pe Cristian Adomniţei. Acesta este acuzat că îşi asumă merite care nu îi aparţin şi minte când spune că liberalii au adus banii la Iaşi. Ba mai mult, este acuzat de faptul că, din cauza iresponsabilităţii de care dă dovadă, banii pentru investiţii nu au ajuns la Iaşi, şi din acest motiv Inspectoratul Şcolar nu poate demara licitaţiile pentru executarea lucrărilor de reparare şi consolidare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. La polul opus, ministrul Educaţiei spune că atacul foştilor colegi de alianţă este nefondat. Adomniţei spune că autorităţile locale pot demara organizarea licitaţiilor fără a avea efectiv nevoie de bani în cont. Adomniţei mai spune că este surprins de atacul democraţilor ieşeni şi le sugerează să studieze legea privind modul în care se realizează investiţiile în unităţile de învăţământ preuniversitar. În acest an, Ministerul Educaţiei a alocat bani pentru 56 de unităţi de învăţământ din 37 de localităţi ale judeţului Iaşi. Pe de altă parte, Adomniţei greşeşte cand spune, la distanţă de nici o săptămană de la preluarea mandatului de ministru, că pachetul de legi privind reforma învăţământului ar putea fi gata în această vară. El a precizat că introducerea modificărilor legislative nu va afecta examenele din acest an ale elevilor şi studenţilor. "Părinţii, şi la această oră se pot informa de pe site-ul de internet al ministerului, şi noi deja avem multe, multe propuneri, atât din partea profesorilor, dar şi din partea părinţilor, de modificare a acestei propuneri de legi. Eu sper foarte mult ca în această vară să definitivăm pachetul - Legea învăţământului preuniversitar, universitar şi mai ales Statutul corpului didactic, pentru că trebuie să fie într-o conexiune acestea trei - şi cel târziu la 1 septembrie, când începe sesiunea de toamnă a Parlamentului, să-l introducem în Parlament", a precizat Adomniţei.


Problemă neglijată


Pe de altă parte, Adomniţei mai are de rezolvat cel puţin o problemă stringentă, despre care nu a scăpat nici o vorbuliţă. Asociaţia Învăţătorilor din Arad a semnalat, într-un memoriu adresat Ministerului Educaţiei încă de acum cinci luni, un fapt unic: programa şcolară are lipsuri grave şi teme de studiu inutile şi nepotrivite vârstei copiilor. În condiţiile în care atât pentru autorii de manuale, cât şi pentru dascăli, programa este literă de lege, lipsesc din ea, de exemplu, conducători precum Burebista, Bogdan, Cantemir, Basarab I, Iancu de Hunedoara, Tudor Vladimirescu sau Ferdinand. În schimb, la nouă ani, elevii studiază despre Alexandru Macedon, Carol cel Mare, Napoleon, greci, gali, slavi, turci, ruşi, sârbi şi bulgari. La această observaţie, fostul ministru cu talente apicole nu şi-a găsit răgazul pentru a reuni comisia de specialitate să modifice programa şcolară, iar ministrul constructor nu a reuşit nici el să se mişte prea repede pentru a redresa această anomalie. Adomniţei pare a avea treburi mult mai importante, de actualitate politică, precum cea de schimbare a colegilor din minister, care sunt mai mult democraţi decat liberali.
Curentul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 17.04.2007 16:38 | 1080 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (3)

0 0

18.04.2007 08:36 vioscout

ca un inginer constructor ce este,dl. ministru a declarat sec ca salariile din educatie vor creste doar dupa re-construirea scolilor, ...adica la sfantul asteapta. reformele din educatie dupa opinia dumnealui sunt probabil prea multe, pentru simplul fapt ca, habar nu are ce presupune o reforma in educatie...subscriu ca acest"consiliu de administratie" care-si spune guvern, este la fel de iresponsabil fata de intreaga natiune romana ca si guvernul Nastase, dorindu-si in fapt perpetuarea propriilor afaceri si inpamantenirea statului discretionar de tip mafiot...

0 0

18.04.2007 15:54 iahim

iahim simleu. Nu-l cunosc pe "noul constructor" al imvatamantului romanesc, dar dupa cum observ primele masuri si declaratii nu prevestesc nimic bun. Imi vine sa iau lumea in cap cand aud de dotarea scolilor.Cei din sistem stim despre ce e vorba si ce este in spatele acestor dotari. Ar fi interesant sa punem pe acest forum sau intruncotidian central venitul salarial al unui dascal, cu 29 de ani vechime si care si 2 copii in intretinere si cu cati bani ramane in mana dupa ce isi achita toate indatoririle catre stat si serviciile. Cred ca d-l ministru si cei de la finante nu s-ar grabi sa schimbe cu aceasta categorie de oameni care lucreaza intrun domeniu prioritar pentru guvernanti.

0 0

18.04.2007 16:39 dana_t

1.Referitor la "dotarea scolilor" este foarte curios faptul ca managerii de scoli doar "comanda" ce au nevoie (cu titlu informativ), desi au fonduri fize alocate, iar licitatiile sunt tot "sus". INSA aceasta meteahna e veche, nu apartine actualului ministru! Sau, cum spune un coleg, "cum sa dea ei ciolanul din fasole?"

2. De ce nu puteti crede ca un manager, fie el si in constructii, ar putea manageria un minister? E tanar si (inca) nu este contaminat de vechile cutume ale sistemului!

3. O dovada ca nu se arunca in necunoscut este aceasta simulare a predarii - primirii subiectelor de teza, in care NU a implicat elevii. Bravo lui!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

1 vot | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN