Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Vizita Ministrului Educatiei la Galati

MINISTRUL-SĂGEATĂ

* Ministrul Educaţiei a vizitat şapte şcoli, s-a întâlnit cu directorii de şcoli din Galaţi şi cu sindicaliştii, a avut discuţii cu conducerea Universităţii "Dunărea de Jos", s-a sfătuit cu colegii de partid şi a discutat cu peste 100 de studenţi în campus * Totul în doar 12 ore *
"Ce vrei să te faci când o să fii mare?", o întreabă ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei pe o fetiţă de clasa a V-a. "Manelistă!", îi răspunde fără complexe fetiţa. Dialogul, consumat ieri la prânz în comuna gălăţeană Cuca, spune multe, dacă nu despre şcoala românească, măcar despre societatea în care trăim.

Bani? Fără număr!

Aproape manelistă a fost şi vizita de ieri a ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, în Galaţi, cel puţin în prima parte a ei, când pe traseu au fost înşiruite localităţile Drăguşeni, Cuca şi Smulţi. "Fără număr, fără număr, fără număr!". Aşa au curs ieri promisiunile ministrului Cristian Adomniţei de finanţare a unor proiecte (destul de multe!) de reabilitare a unor spaţii de învăţământ. Cel puţin 500.000 de lei a "cheltuit" din bugetul ministerului pe care îl conduce, numai până la prânz, Cristian Adomniţei la Galaţi. Sigur, investiţiile sunt toate justificate. Unele şcoli mai au puţin şi o iau la vale din cauza infiltraţiilor, altele au, în loc de WC, tradiţionala gaură românească în pământ, inovaţie pe care Uniunea Europeană refuză cu îndârjire să ne-o patenteze şi să ne mai lase să o folosim. Iar în alte locuri copiii vin cu sticluţa de apă de acasă pentru că la şcoală, deşi curge, apa nu e potabilă. Aproape pentru toate aceste investiţii "banii vor veni săptămâna viitoare", potrivit declaraţiilor ministrului, numai dacă şi autorităţile locale pun la bătaie proiectele de investiţii. Apropo, întâmplător sau nu, toţi cei trei primari ale căror comune au fost vizitate sunt PNL-işti. Adică, la fel ca şi domnul ministru, la fel ca şi inspectorul şcolar general, Tania Bogdan. Chestionat pe marginea acestui subiect la finalul conferinţei de presă, Cristian Adomniţei a dat din umeri. "Toţi sunt din PNL? N-am ştiut! Asta e!", a spus ministrul liberal.

Suflu nou

Dincolo de aceste aspecte ale vizitei, trebuie remarcată schimbarea modalităţii de abordare în politica ministerului Educaţiei. Cristian Adomniţei e, cel puţin la prima vedere, foarte sincer, deschis, vorbeşte direct, pe şleau. Cel puţin la nivel de imagine, tânărul ministrul pare a se mişca foarte bine. La un moment-dat, la întâlnirea cu directorii de şcoli din Galaţi, desfăşurată la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", Cristian Adomniţei a spus lucrurilor pe nume. Referindu-se la dosarele de obţinere a distincţiilor de genul Diploma "Gheorghe Lazăr", Adomniţei a spus: "E un concurs naţional cu şpagă. Cel puţin asta se vede din afară. Sunt lucruri pe care le faci doar ca să le pui la CV. Am şi exemple concrete în acest sens. Bineînţeles, sunt şi cei care le obţin pe merit, dar şi aplicarea (modalităţii de acordare, n.r.) e greşită de la minister", a spus Cristian Adomniţei, adăugând că intenţionează să o schimbe. Ministrul a mai declarat, în alt context, că a auzit şi el de "matrapazlâcurile" ce s-ar face la titularizare. În general, se poate spune că e un ministru care nu ignoră realităţile din învăţământ, căruia nu îi este frică să rostească adevăruri, ceea ce înseamnă că poate pune un diagnostic corect sistemului pe care îl conduce, adică poate face primul pas spre vindecare.

Marius Ţuca
C.S.Carp

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: profchim | 12.05.2007 09:41 | 1067 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (5)

0 0

12.05.2007 16:53 dama

Ce diferenţă este între doctorul care a omorât pacientul şi nu recunoaşte aceasta (Hârdău) şi cel care recunoaşte că i-a murit pacientul (Adomniţei). Produsul finit (învăţământul=pacient) a murit!? Au fost greşite metodele, aparatura a fost depăşită sau cadrele nu au fost motivate corespunzător? Răspundeţi dumneavoastră, dragi colegi...

0 0

12.05.2007 18:01 dascal

În general, se poate spune că e un ministru care nu ignoră realităţile din învăţământ, căruia nu îi este frică să rostească adevăruri, ceea ce înseamnă că poate pune un diagnostic corect sistemului pe care îl conduce, adică poate face primul pas spre vindecare.

Relitatea este ca acum 35 de ani aveam salariul 1200 si acum 1100lei. Atunci gazul era 0,50lei metrul cub si acum? De aceasta realitate nu a pomenit nimic.

0 0

13.05.2007 15:16 uleanu

Realitaţile din şcoli pot fi aflate doar prin vizite neanunţate.

Pentru a schimba ceva este necesar să cunoşti realitatea din şcoală şi nu ce se raportează de cei care ţin cu dinţii de scaun.

invăţământul poate fi reformat de dascălii adevăraţi şi nu de cei care prin diverse conjucturi ajung să hotărască soarta elevilor şi a profesorilor .

0 0

13.05.2007 19:42 lililistanciu

Sper, nadajduiesc, ca domnul ministru s-a speriat de ce vrea fetita sa se faca atunci cand o sa fie mare. Pentru ca este un mare adevar depistat , in acela ca , copii viseaza la un trai bun fara prea mult efort.Este un adevar extrem de dureros , din care rezulta intersul din ce in ce mai mic pentru scoala. De cultura in adevaratul sens al cuvantului, de elevatie, de stiinta, de informatie........... Daca da D-zeu si profetia se implineste , sa nu ne miram de ce vor fi mai putin copii la gimnaziu, liceu etc. Nu-ti trebuie sa stii prea multe ca sa canti manele( cred, doar voce). Bine ar fi ( ca o gluma amara) ca acestia din banii realizati din cantat sa investeasca in scolile din Romania. Aparent totul este roz, dar este ,,extrem" de negru in interior. Foarte dezamagitor si totusi de asteptat. Situatia in scoli treneaza de mult timp , dar in vizite rapide nu se pot vedea mare lucru.

0 0

13.05.2007 19:44 lililistanciu

Scuze pentru greseli, am scris in graba

,, nu se poate vedea"

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

0 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN