Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Curtea de Apel Bucuresti a acceptat scoaterea icoanelor din scoli



Instanta accepta scoaterea icoanelor din scoli



Curtea de Apel Bucuresti a acceptat, ieri, recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) privind scoaterea icoanelor din scoli. Ministerul Educatiei va trebui sa elaboreze norme interne care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in unitatile de invatamant. In august 2006, profesorul buzoian Emil Moise cerea presedintelui CNDC sa scoata simbolurile religioase din scoli, considerand situatia discriminatorie. CNCD recomanda afisarea simbolurilor religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate invatamantului religios.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: yulyana | 19.06.2007 14:33 | 2399 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (64)

0 0

20.06.2007 09:06 dinel

E o rusine!



Sa indrazneasca vreun reprezentant al ministerului invatamantului sa-mi ridice icoanele din clase. Ai mei elevi din clasele I-IV ,inainte de a-si servi

,se indreapta cu fata spre rasarit catre icoana "MAICA DOMNULUI CU PRUNCUL " si-si rostesc in gand o rugaciune . E un moment de liniste si de regasire interioara .

In scolile unde sunt elevi de alte

confesiuni religioase pot fi puse si simboluri din religia in care s-au nascut. In fata lui DUMNEZEU nu exista

discriminare religioasa, toti sunt egali.Numai faptele imorale ale noastre sunt luate in seama de CEL de SUS .

sa mearga din scoala in scoala si sa scoata simbolurile religioase din scoli !

Reprezentantii CNCD-ului de ce religie or fi?



0 0

20.06.2007 09:32 dinel

Completare la " o rusine " :

...inainte de a-si servi se indreapta....

.. . sa mearga din scoala in scoala ...

0 0

20.06.2007 09:50 elaisa

Pentru Dinel:Totusi..."inainte de a-si servi" ce?





Opinia mea este ca dascalii nu stiu sa se solidarizeze impotriva nenumaratelor incercari de depersonalizare a acestui neam.(includ aici si practica celor 100 de variante la examene, o aberatie cu efecte inimaginabile)

0 0

20.06.2007 13:01 yulyana - Autor

Intr-o tara crestina- majoritara- trebuie sa tinem cont de minoritate-dar nu in acest fel. Nu stim sa "luptam" pentru ceea ce este al nostru, cand un popor isi pierde limba si religia, isi pierde de fapt identitatea nationala. Stim cine suntem cu adevarat? Generatiile ce vin vor fi tot mai debusolate

0 0

20.06.2007 15:43 cos_mirela

Opinia mea este ca dascalii nu stiu sa se solidarizeze impotriva nenumaratelor incercari de depersonalizare a acestui neam, SUBSCRIU acestei afirmaţii. dar oare , când vor fi elevii noştri feriţi de atâtea evenimente malefice care se dau pe toate posturile T.V.? Oare acelea sunt mai de folos decât sfânta icoană din clasă ? Nici spre Dumnezeu să numai privim ? Atunci spre cine?

0 0

20.06.2007 15:44 cos_mirela

Opinia mea este ca dascalii nu stiu sa se solidarizeze impotriva nenumaratelor incercari de depersonalizare a acestui neam, SUBSCRIU acestei afirmaţii. Dar oare , când vor fi elevii noştri feriţi de atâtea evenimente malefice care se dau pe toate posturile T.V.? Oare acelea sunt mai de folos decât sfânta icoană din clasă ? Nici spre Dumnezeu să nu mai privim ? Atunci spre cine?

0 0

20.06.2007 15:46 cos_mirela

Nici spre Dumnezeu să nu mai privim ? Atunci spre cine?

Spuneţi, dascăli cu capul pe umeri, chiar aşa rău fac icoanele?!

0 0

20.06.2007 16:59 lililistanciu

Despre ce discriminare este vorba?S-au rezolvat problemele in tara asta si au ramas icoanele? Daca au indraznit sa faca asa ceva, sa nu indrazneasca sa se uite in sus la necazuri si sa spuna,, Domane fereste " sau Doamne Ajuta", ca nu cred ca mai are cine se uita.

Haideti sa dam si stema tarii jos. Poate asa este toata lumea multumita. Intre Icoane si stema tarii se poate pune semnul egal

0 0

20.06.2007 21:08 flsabin

Am icoana si Tatal Nostru in clasa la care sunt diriginte.Nu le iau de pe perete cu riscul de a fi dat afara din invatamant.Cei ce il au pe Dumnzeu in inima ar fi bine sa-mi urmeze exemplu.

0 0

20.06.2007 21:13 floarebernad

dumnezeu să fie cu adevărat în inima fircăruia, nu prin afişarea diferitelor însemne dovedim că suntem creştini

0 0

20.06.2007 21:15 lusi

Nici eu nu le voi scoate! Toate icoanele din clasa mea (aproximativ 15 tablouri)sunt pictate pe sticla de fosti sau actuali elevi sub indrumarea prof. de religie si a mea.Au lucrat aceste icoane elevi apartinand atat cultului ortodox cat si altora(penticostali, baptisti, reformati si romano-catolici - si trebuie sa precizez ca acestia din urma au cerut sa picteze alaturi de cei ortodoxi). In aceste conditii si cu acordul scris al tuturor parintilor din clasa am sa le pastrez acolo unde sunt acum, pe perete in fata clasei sa le vada toata lumea.

0 0

21.06.2007 00:15 dana_t

Am prevazut aceasta mizerie, asa ca la o sedinta cu parintii am cerut parerea acestora. 100% au fost pentru pastrarea icoanelor pe pereti. Am si proces - verbal...!

0 0

21.06.2007 00:24 gea

Poate un chestionar simplu si cinstit adresat elevilor ar fi de ajutor ...



Si eu sunt de parerea lui floarebernad...



Iubirea este intre un El si o Ea. (O afisam?)

Credinta este intre Eu si Dumnezeu (O afisam?)

Patriotismul este intre Eu si pamantul asta cu toate ale lui... (Afisam asta???)





Eu zic ca NUUUUUUUU

Pentru ca sunt simtzaminte prea intime!!!!!!





0 0

21.06.2007 00:52 gea

Pt. Iusi





Atunci cred ca alea nu-s icoane adevarate!!



Nici chiar in majoritatea bisericilor nu sunt icoane adevarate!!!



Si mai e o problema: cine certifica daca un desen oarecare, o pictura oarecare p e sticla este de fapt "o icoana"?



Va dati seama de incarcatura cuvantului?



0 0

21.06.2007 10:29 yulyana - Autor

Icoane adevarate sau nu ?

Va referiti la icoane "sfintite" sau nu ?

E aiurea sa incepem sa ne "certam"intre noi pe tema "adevarate or ba". Dezbinarea cand incepe din interiorul "stupului" e cu mult mai grava...Sa nu cautam motive sau scuze ...sa nu zicem "trecem si peste asta"......

In rest, ce pot spune, icoana este un simbol, ne aminteste de Divinitate,este simbolul acesteia, stim cu totii ca ne rugam uitandu-ne la icoana si gandindu-ne la ceea ce reprezinta, nu te rugam la icoana in sine.

0 0

21.06.2007 13:12 laura-gurgu

Elevii mei spun rugaciuni atat la intrarea in clasa ,cat si la sfarsitul orelor,iar in acel moment isi indreapta privirea spre icoana,pe care preotul le-a dat-o atunci cand a sfintit clasa.

Este un simbol important pentru ei si pentru mine,de aceea il vom pastra in clasa noastra!

Este totul asa de bine in sistemul de invatamant,incat a ramas doar problema icoanelor?Ne intoarcem la vechiul regim?

0 0

21.06.2007 13:15 popanmc

Sa înţeleagă autorităţile în măsură de a lua decizii că prezenţa unei icoane într-o încăpere nu înseamnă discriminare.POT ADUCE ICOANE ŞI COPIII DE ALTE RELIGII.ICOANA AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE, MAI ALES, PENTRU CEI MICI,UN MODEL DE URMAT, UN EXEMPLU, RAPORTAT LA EDUCAŢIA PITICILOR.Putem exprima multe păreri despre acest subiect.Dacă eliminăm icoanele din clase, acceptăm ce? Oare prezenţa acestor icoane nu exprimă şi dreptul la religie, dim alte drepturi ale copilului?

0 0

21.06.2007 13:21 popanmc

Bunicul unei eleve din clasa care o îndrum a adus pentru sala de curs, două icoane şi un calendar creştin- ortodox.Contează mai mult că aceşti copii au fost încurajaţi să - şi păstreze credinţa.Sunt educaţi în acest mod şi de părinţii lor.Cum să justific faptul că nu se mai văd aceste simboluri ale credinţei văzute, dacă mi s-ar impune să le cobor de pe perete ? Nu avem dreptul oare să ne exprimăm şi astfel ? Oare nu fac în acest mod o discrepanţă ?

0 0

21.06.2007 13:30 popanmc

Sunt de acord cu solidaritatea.MULTE NI SE ÎNTÂMPLĂ ŞI PUŢINI NE ÎNŢELEG.Mulţi dintre noi ne-am ales meseria cu sufletul.De ce oare, stimaţi împuterniciţi ai legilor, care le schimbaţi după principii optate din nu ştim ce motive, nu ţineţi seama şi de părerile noastre. Dumnezeu fie cu mila asupra voastră, , pentru că sunteţi oameni ca şi noi. Ajutaţi- ne să devenim dascăli cât mai buni , corecţi şi cât mai înţelepţi.NUUUUUUUU NE ASTUPAŢI GURILE, NU NE LEGAŢI DE OCHI , NU NE ÎMPIETRIŢI INIMILE!PERSONAL, VĂ ROG , CÂT SE POATE DE OMENEŞTE : mai ţineţi seama şi de părerile noastre!

0 0

21.06.2007 14:07 lumynitza_gh

Chiar credeti ca acestea sunt realele probleme ale invatamantului romanesc? Va dati seama ce usor putem fi manipulati indreptandu-ni-se atentia spre cu totul alte lucruri decat cele stringente?

0 0

21.06.2007 15:05 kitt555

Pana la urma icoanele nu sunt de fapt decat niste simboluri care ne marcheaza existenta (ca multe altele).

Este o chestiune de supunere fata de norme redactate si impuse de "europenii" catolici, protestanti etc. Personal, chiar nu vreau sa primesc lectii de moralitate de la institutii religioase care s-au compromis teribil si au procedat mizerabil de-a lungul timpului (vezi Biserica Catolica). Exista suficiente argumente de ordin istoric, incat refuz orice polemica. In rest... va veni o zi cand putem lua atitudine si mi-e teama de efecte. Suntem inversunati si teribili.

0 0

21.06.2007 15:09 kitt555

Fratilor, pleaca din invatamant oameni carora le pasa de scoala si educatie. Si pleaca oameni buni. Raman cei mai putin buni sau cei resemnati si... de aici problemele. Nu exista unitate de actiune si ne complacem in mediocritate, grefata de un salariu jenant.

0 0

21.06.2007 19:04 anne_marie

Discriminare?



Daca parintzii elevilor o doresc , daca totzi elevii din clas sunt crestini , atunci , pe cine discriminam in clöas respectiva?



Cred ca acolo unde exista elevi de mai multe confesiuni , acolo poate ca invatzatorul/dirigintele impreuna cu printzii ar trebui sa hotarasca ceva . Dar in cazul pe care tocmai l-am amintot la inceput , repet DISCRIMINAREA CUI?

0 0

21.06.2007 19:56 laurian

Acum a aparut "iconiada ?dupa ce a fost religiada cand s-au scris referate, sau adunat materiale vechi religioase cu care s-au luat gradatii . O lucrare si gata gradatia. Vedeti cei care speculati orice ce mai scoateti si din "iconiada"

0 0

21.06.2007 21:16 rmdobrescu

Consider că excluderea icoanelor din şcoli este o "reparaţie" morală faţă de o minoritate, cu riscul de a jigni şi nedreptăţi o majoritate. Fiecare este liber să facă ce vrea, dacă îl respectă pe celălalt. Sunt şi voi fi pentru păstrarea icoanelor în şcoli nu pentru că sunt ortodox, nu pentru că predau religie ci mai ales pentru că nu este normal ca decizia minorităţii (indiferent ce ar însemna această minoritate) să fie impusă majorităţii. Întrebarea mea este: eu nu sunt discrimat prin această decizie, domnilor judecători?

0 0

21.06.2007 21:17 rmdobrescu

Sau eu nu contez????????????

0 0

21.06.2007 21:49 catarina

din punctul meu de vedere este foarte bine.

se face atita caz de faptul ca elevii incep orele dupa ce s au inchinat la nu stiu ce icoana.dar se pare ca nimeni nu ii aude pe elevi cind injura sub aceeasi icoana.

au mai multa credinta in dumnezeu daca spun"tatal nostru"la scoala,dindu si coate si rizind decit daca l ar spune acasa fara sa faca parada?si daca nu ar fi profesorul de religie care sa le spuna ca daca nu urmeaza perceptele religioase "vor arde in iad"ce bine ar fi.

0 0

21.06.2007 23:46 adinatulbure

A-l iubi pe Dumnezeu, a-l marturisi pe Dumnezeu, a-l preslavi pe Dumnezeu, pe acela al iubirii, al pacii, al milei, al dreptatii, al adevarului este frumos si bine, sa ne invatam copiii sa faca asta este de asemeni un lucru demn de mentionat sau cu care sa ii indemnam pe cei din jur. Atata timp cat expunerea icoanei intr-o sala de curs exprima acest lucru, sau vine ca o confirmare a acestei atitudini, atunci cred ca e minunat, dar daca aceasta expunere devine un motiv de sfada, sau un simbol al nesupunerii fata de o putere oarecare, alta decat cea a lui Dumnezeu, devine un act care nu e chiar moral ... A mentine un razboi acolo unde el nu exista de fapt e neintelept. Sa dam cezarului ce e al cezarului - sa lasam curtile sa dea hotariri si guvernul sa dea legi.... le putem respecta in conduita... caci sunt ale exteriorului Si sa dam lui Dumnezeu ce e a lui Dumnezeu.. dragostea noastra . Aceasta recomandare nu face decat sa ne mai dea o data noua oamenilor care il iubim pe Dumnezeu , ocazia sa ne reafirmam credinta si iubirea fata de El . Este o recomandare - pe care o vom respecta bineinteles , pe care daca o trecem prin inima cu elevii nostri o vom pune in aplicare, fiecare in parte in clasa lui asa cum ne dicteaza imprejurarile . Astfel nu se va mai simti lezat nimeni dar nici nu se va mai privi cu usurinta expunerea unei icoane intr-un spatiu public - ci se va face ca un act constient, consfintit, si dorit si cu atat mai mult respectat de catre cei care fac o afirmatie in sensul asta. Eu ii multumesc lui Dumnezeu pentru aceasta ocazie minunata a timpului acesta pentru a-mi reafirma credinta, si pentru a o face alaturi de elevii mei si de familiile acestora. Vom fi astfel o comunitate mai puternica. Acolo unde e un acord de vointa al unei comunitati o recomandare "nediscriminatorie" ramane astfel ...

0 0

22.06.2007 12:15 sfetnicul

Părerea mea e următoarea:

Dacă părinţii, noi şi copiii doresc păstrarea icoanei în clasă, legea poate să se opună. Să îl văd eu pe acela care va îndrăzni să ceară aplicarea ei. Se va compromite în ochiii oamenilor (director sau inspector yiarist sau indiferent cine ar fi).



Dacă totuşi se va găsi cineva să o facă, le putem cere copiilor să poarte asupra lor însemne religioase: iconiţe în penare sau sub copertele transparente ale cărţilor, cruciliţe sfinţite la gât. Cine le va putea reproşa ceva???



Mă întreb şi eu: dacă cineva încerca să dea o astfel de lege într-o ţară islamică, oare ce păţea?



Nu există discriminare mai mare decât să iei drepturile majorităţii semenilor tăi sub masca oferirii de drepturi unei infime minorităţi !!! (SFetnicul)



Cât despre răsplata acestor mojicii, nu vă faceţi griji: Dumnezeu nu bate cu parul!

0 0

22.06.2007 12:54 popanmc

Ai dreptate! Nu bate decât asupra celui mai presus de EL!Trebuie doar să educăm copiii într-un mod corect, fără să se simtă expulzaţi, sau descurajaţi.Să spunem deodată toţi NUUUUUU eliminării icoanelor din sălile de curs.Să arătăm problemele noastre din spatele catedrei , pentru a arăta realitatea dificultăţilor cu care ne întâlnim .Icoanele, dacă Dumnezeu va arăta că trebuie scoase din clase (ceea ce pare absolut absurd), vom face acest lucru.EL e în măsură să facă acest lucru.Dacă îmi va cere altcineva acest lucru, voi spune hotărât că NU VREAU! Mai bine ar face ceva în privinţa educaţiei copiilor, cu legi care să nu compromită nici persoana educatorului, nici a educatului.Cred că aici e bine să se discute atent şi destul de riguros. MULŢUMESC!

0 0

22.06.2007 20:06 lililistanciu

Pentru kitt555

De unde stiti ca cei care raman sunt mai putin buni decat cei care pleaca?Nu are nicio legatura cu subiectul in discutie. Cred, ca cel care a nascocit acesta idee( de a scoate icoanele), nu se numara printre cei mai putini buni, cred ca este unul foarte bun care a ramas in sistem ,si care probabil ca,doreste sa dovedesca ceva.Ne tot impartim in mai destepti si mai putin destepti.Sunt in sistem oameni foarte destepti si care stau deoparte voit sau ............

0 0

22.06.2007 20:55 popanmc

Ideea e aceasta, cred: cui dintre noi ne mai place ce facem la şcoala şi acasă pentru a fi cât mai buni la şcoală ?Câţi dintre aceştia mai au timp de familiile lor ?Dacă nu vom mai avea icoane în clasă, cine ştie ce altceva nu vom mai avea voie să avem din ce ne place ?Sincer, dacă aş găsi ceva sigur şi mai bun decât această breaslă, şi mâine aş pleca din învăţământ.De ce? Pentru că nu mai avem drepturi, voi, cine ştie ce nu vom mai avea.La ora actuală consider că alţii sunt stăpânii locurilor noastre de muncă şi nu noi.Aceasta e ideea.Sper să prindem şi noi curajul celor ce au plecat, poate că asta se doreşte,Asta arată legile: se interzice..................

0 0

22.06.2007 21:15 lumynitza_gh

Vi se pare cunoscut "Dezbina si cucereste"?

Sa reflectam!!!!!!

0 0

23.06.2007 09:51 nimsoc

Romania,TREZESTE-TE !



Intr-o tara unde o parada a minoritatilor sexuale devine prioritate pentru autoritati (de teama Uniunii Europene)si unde din scoli se vor scoate icoanele ortodoxe ,te intrebi:Mai are rost educatia sau este doar o aflare in treaba? Care este raportul intre gradul de moralitate al unui popor si dezvoltarea lui economica? Probabil,Romania nu se poate dezvolta economic,decat cu oameni lipsiti de moralitate (vezi gradul de credinta autentica din tarile dezvoltate economic).In momentul in care se rosteste fraza...,,Dumnezeu sa binecuvanteze,America!",se face referire la un si nu la ceea ce credeam noi.Sau cum spunea un hatru de filozof,cu ceva timp in urma...,,problemele" in Romania vin de la ortodoxie!

Deci,in concluzie,daca vom scoate icoanele din scoli ne-am vandut de tot !

0 0

23.06.2007 10:17 nimsoc

...se face referire la un ,,dumnezeu al banului" si nu la ceea ce credeam noi .

0 0

23.06.2007 13:58 lauracarmen

Daca tot avem aceste opinii, de ce nu facem nimic? Sa ne delegam reprezentanti crestini care sa ne sustina punctul de vedere. Oare daca vor elimina icoanele din scoli, viata va fi mai usoara? Din mosi-stramosi am fost crestini.Sa le fie rusine celor care au propus asa ceva!!!!!!

0 0

23.06.2007 17:29 popanmc

Ca de obicei: Mereu cerem sprijin autorităţilor, ca şi acum.Pe cine putem delega, dacă legea a fost aprobatâ ?Dacă cineva din cititorii acestor mesaje are autoritatea de a ne sprijini în soluţionarea acestei probleme, atunci poate că ne-am făcut auziţi.Până atunci, ne păstrăm poziţia.Mai sunt şi altele de rezolvat.Cum altfel, dacă timpul trece ? Noi, ca şi alţi colegi , suntem de acord cu NU evacuării icoanelor din sălile de curs.Restu ?Ce urmează?

0 0

23.06.2007 19:59 nimsoc

In satul romanesc traditional,sectantii erau batuti cu furca .Taranul stia sa-si apere credinta !

Stau si ma intreb pentru ce s-au straduit, atata amar de ani ,domnitorii acestor meleaguri? De ce am facut atata istorie (s-a spus despre poporul roman ,ca in timp ce altii construiau civilizatii ,noi am fost preocupati sa facem istorie ) ?

Oare,noi nu suntem niste ,,epigoni "care nu facem cinste acestui popor ?

Petre Tutea scria ,,Intre DUMNEZEU si NEAMUL MEU” ,iar eu intreb :

-mai are NEAMUL acesta DUMNEZEU ?

-mai suntem noi, un NEAM? …sau …

0 0

23.06.2007 20:01 nimsoc

Vezi Spania! Uniunea Europeana a incercat sa scoata orele de religie. Rezultat! Un million de oameni s-au strans in centrul Madridului.

Cinste lor !

Grecia : insemn crestin la nivelul steagului national

Contraexemplu:

America : daca vorbesti de DUMNEZEU la scoala esti eliminat,ca profesor.

0 0

23.06.2007 20:49 catarina

taranul de astazi si a lasat furca in cui si a plecat sa munceasca pentru sute de euro chiar si duminica.

la fel si profesori.

incetati sa mai fiti ipocriti.

si ce legatura are parada "gayfest"cu scoaterea icoanelor din scoala?



0 0

24.06.2007 02:06 nimsoc

Relatia dintre ,,gayfest" si scoaterea icoanelor din scoala se incadreaza in acelasi plan de scoatere din moralitate al poporului roman!

Ipocrizie cu demnitatea nationala ?

Nu cred !

Iar daca taranul de azi munceste peste granita se numeste DETERMINISM.

La fel si scoaterea icoanelor din scoli !

TOT DETERMINISM !

In legatura cu ,citez ,,profesori",DETERMINISMUL a actionat de mult!

0 0

24.06.2007 02:12 nimsoc

scuze pentru repetare ...fara voia mea !

0 0

24.06.2007 10:06 lili_k

Un prost arunca o piatra-ntr-o balta si zece destepti nu pot s-o scoata!!! Oameni buni chiar nu avem oare nimic mai bun de facut? Icoana in clasa e material didactic- mi s-ar parea anormala eliminarea ei, aici vad eu discriminarea fata de celelalte obiecte de invatamant prevazute in Curriculum National!!!!! Atat si nimic mai mult! Ca scoaterea icoanelor din scoli ar semnifica "scoaterea din moralitate a poporului roman"(nimsoc) e prea mult pentru puterea mea de intelegere! Icoana fara un exemplu uman demn de urmat nu stiu cata putere "moralizatoare" are! Pentru un copil puterea exemplului e cea mai mare - deci fiti oameni cu coloana vertebrala si ganditi "la rece"! Tot scandalul acesta mi se pare demn de desfintarea bisericilor( fapt de care nu am auzit nimic!) si nu de scoaterea icoanelor din scoli! Probabil din cauza ca nu au avut icoane in scoli sunt lipsiti acum de moralitate toti "mai marii" nostri!! Ma faceti sa rad!

Siii...pentru ca veni vorba...Unde sunt profesorii de religie si preotii(care nu prea calca pe la ore- din motive de "moralitate" bineinteles)sa-si poarte lupta?

0 0

24.06.2007 12:03 nimsoc

Nu doresc intrarea in polemica cu cineva anume,departe de mine gandul de a jigni pe cineva ! Si totusi,ICOANA nu este material didactic!ESTE MULT MAI MULT !

Un profesor-chiar daca este un exemplu de moralitate personificata -nu poate substitui puterea exemplului PERSONEI DIVINO-UMANE din icoana!Iar daca piatra aruncata in balta este ,,PIATRA DIN CAPUL UNGHIULUI ",merita sa te arunci dupa ea !



APEL CATRE CADRELE DIDACTICE !



VA ROG,NU INTERPRETATI PROBLEMA INTR-UN MOD SIMPLIST !

CU RESPECT,NIMSOC !

0 0

25.06.2007 12:03 yulyana - Autor

Vorbim, ne sustinem punctul de vedere aici. Curtea de Apel a luat o decizie. Booonnnn! Sa mai facem o petitie? Practic ce putem face in acest moment? Sa ne gandim si sa actionam. Ce parere aveti?

0 0

25.06.2007 15:33 anne_marie

Nu se mai poate face nimic daca s-a luat aceasta hotarare lipsita de moralitate?

In Germania orele de religie sunt obligatorii pana la terminarea liceului sau a altor forme de invatzamant secundar! Ce-i drept , icoane in clase nu avem , dar asta nu pt ca le-ar fi interzis cineva!

0 0

25.06.2007 17:07 popanmc

Încă mă repet:ce urmează? Când?Când începem şcoala.Acum e linişte.Mergem în concediu, ne odihnim....Apoi? Ce e de făcut?

0 0

25.06.2007 17:52 boevmonica

Nu putem compara Romania cu nici o altă ţară europeană, pentru că noi avem o situaţie aparte, cu creştinism ortodox majoritar (în procent copleşitor), şi totuşi mari puteri politice ne joacă pe degete cum vor, iar noi nu ştim cum să acţionăm legal. Trebuie să fim conştienţi că toate nu se vor opri aici, că prezenţa icoanei este foarte importantă în clasă, că omul este legat foarte mult de concret, că dacă un răufăcător ar avea în faţa ochilor chipul Mântuitorului în clipa în care i-ar trece prin cap ideea unui jaf, nu ar mai face lucrul acela, deci că elevii noştri au nevoie de acest suport spiritual, doar că ar trebui să privească mai mult în sus şi atunci n-ar mai înjura. Dacă cineva mi-ar garanta că toate se vor opri aici, ..., dar nu va fi aşa, deci să nu ne îmbătăm cu apă rece.

0 0

27.06.2007 00:11 kitt555

pentru nimsoc! cred ca gresesti in legatura cu America. La ei pe bacnota de 1 dolar scrie "IN GOD WE TRUST" si nu te da nimeni afara din scoala. SI e un simbol al societatii sau al civilizatiei americane fie ea si putin masonica. Asa ca....!

0 0

27.06.2007 00:17 kitt555

Fratilor, apartinem, multi dintre noi, unei generatii care a crescut si a invatat in scoli fara icoane si totusi credinta nu este stirbita cu nimic. Si atunci se naste intrebarea, merita atata zbatere?

0 0

27.06.2007 00:24 kitt555

Pentru un comentariu de mai sus: e vorba de expresia "DIVIDE ET IMPERA" adica DEZBINA SI STAPANESTE , nu DEZBINA SI CUCERESTE. E o diferenta semnificativa si nu doar de nuanta.

0 0

27.06.2007 08:59 nimsoc

pentru kitt555! nu,nu gresesc!daca gresesc eu,greseste si Biblia,unde scrie ca nu poti avea doi stapani:si pe Bunul Dumnezeu si banul !Societatea americana nu este putin masonica,este integral masonica.Iar experimentul cu profesorul care vorbeste de Dumnezeu la scoala,nu ti-l doresc !Democratia lor nu este chiar atat de ingaduitoare !

0 0

28.06.2007 15:41 laurentziu_roshu

România este o tara crestina, si aproape toate simbolutile nationale au legatura cu crestinismul. Nu sunt de acord cu scoaterea icoanelor din scoli. Poate peste ceva timp va veni cineva si cu ideea de a scoate icoanele de tot din tara

0 0

28.06.2007 20:12 catarina

"daca un raufacator ar avea in fata chipul mintuitorului nu ar mai face asa ceva?

probabil ca cei care fura din biserici poarta ochelari de soare,ca tot e in "trend" sa ii porti si la 10 seara pe cap.

eu am fost eleva in perioada comunismului(pe care toti il blamam acum)si desi nu aveam nici icoana in clasa,nici profesor de religie care sa ma puna sa cint tatal nostru la ora,sa ma oblige sa ma duc la biserica sa ma spovedesc pentru ca altfel"voi arde in iad"nu m a impiedicat nimic sa am credinta.

este o intrebare retorica:cit de des se duc la biserica toate aceste persoane care spun ca nu sint de acord cu scoaterea icoanelor din clasa.

raspunsul oficial va fi in fiecare duminica si in zi de sarbatoare.dar va fi adevarat?ma indoiesc .pentru multi dintre ei.

credinta adevarata este in suflet si nu afisata pe pereti.exceptie --bisericile.



0 0

30.06.2007 14:19 lili_k

multumesc, catarina !!!!

0 0

30.06.2007 18:48 nimsoc

Chiar daca nu se duc ,,foarte des la Biserica " ,fapul ca nu sunt de acord cu scoaterea icoanelor din clasa, este un merit pentru aceste persoane.Credinta adevarata este in suflet...total de acord, dar fara manifestare exterioara nu valoreaza nimic !Se numeste MARTURISIRE DE CREDINTA ! !Daca martirii nu s-ar fi manifestat exterior,nu-i omora nimeni !

Credinta adevarata nu trebuie strigata in gura mare ,dar trebuie aratata !Iar a pune o icoana pe un perete intr-o clasa este o marturisire de credinta.



LASATI PEDAGOGIA IEFTINA, IN RAPORT CU ADEVARATA INVATATURA, NU VALOREAZA NICI CAT O CEAPA DEGERATA!NU-L COMPARATI PE COMENIUS CU IISUS HRISTOS.NU VA FACETI PACATE IN MOD GRATUIT !

PETRE TUTEA SPUNEA : ,, INTRE UN SAVANT AL PREMIULUI NOBEL SI O BABA NESPALATA PE PICIOARE ,DAR CARE SE ROAGA IN FATA UNEI ICOANE,PRIMUL ESTE UN DOBITOC,IAR BABUTA S-AR PUTEA SA-L VADA PE DUMNEZEU !



CINSTE CELOR CARE SUNT DE ACORD CU MENTINEREA ICOANELOR IN SCOALA ,CHIAR DaCA O FAC DINTR-O PERSPECTIVA TRADITIONALA SI NU UNA RELIGIOASA !



RUSINE CELOR CARE DORITI SCOATEREA ICOANELOR DIN CADRUL SCOLII....NU FACETI CINSTE ACESTUI NEAM !DUMNEZEU SA VA DEA GANDUL CEL BUN !

0 0

30.06.2007 19:02 nimsoc

Chiar daca nu se duc ,,foarte des la Biserica " ,fapul ca nu sunt de acord cu scoaterea icoanelor din clasa, este un merit pentru aceste persoane.Credinta adevarata este in suflet...total de acord, dar fara manifestare exterioara nu valoreaza nimic !Se numeste MARTURISIRE DE CREDINTA ! !Daca martirii nu s-ar fi manifestat exterior,nu-i omora nimeni !

Credinta adevarata nu trebuie strigata in gura mare ,dar trebuie aratata !Iar a pune o icoana pe un perete intr-o clasa este o marturisire de credinta.



LASATI PEDAGOGIA IEFTINA, IN RAPORT CU ADEVARATA INVATATURA, NU VALOREAZA NICI CAT O CEAPA DEGERATA! NU-L COMPARATI PE COMENIUS CU IISUS HRISTOS! NU VA FACETI PACATE IN MOD GRATUIT !

PETRE TUTEA SPUNEA : ,, INTRE UN SAVANT AL PREMIULUI NOBEL SI O BABA NESPALATA PE PICIOARE ,DAR CARE SE ROAGA IN FATA UNEI ICOANE,PRIMUL ESTE UN DOBITOC,IAR BABUTA S-AR PUTEA SA-L VADA PE DUMNEZEU !



CINSTE CELOR CARE SUNT DE ACORD CU MENTINEREA ICOANELOR IN SCOALA ,CHIAR DACA O FAC DINTR-O PERSPECTIVA TRADITIONALA SI NU UNA RELIGIOASA !



RUSINE CELOR CARE DORITI SCOATEREA ICOANELOR DIN CADRUL SCOLII....NU FACETI CINSTE ACESTUI NEAM !DUMNEZEU SA VA DEA GANDUL CEL BUN !

0 0

02.07.2007 17:48 catarina

se spune"rusine celor ce doresc"

stimate domnule nimsoc,parca spuneati ca nu doriti sa intrati in polemica.dar dupa cum se vede exact asta faceti.

cine va da dreptul(moral sau nu)sa decideti cine face si cine nu cinste acestui neam?

aveti bunul simt si nu imi raspundeti.





0 0

02.07.2007 21:13 nimsoc

Am foarte mult bun simt,in timp ce altii fac parada de el!

Stimata colega...care este,de fapt problema ta?

Este greu de inteles ca poporul roman are doua mii de ani alaturi de icoane ?

Este greu de inteles ca omenire functioneaza dupa principii entropice (explic termenul:de distrugere ),la toate nivelele,inclusiv moral.Ca singura noastra sansa este de a ne opune acestei distrugeri morale!Nu poti face o paralela intre o manifestare homosexuala si scoaterea icoanelor din scoala!Este greu de inteles ca ambele vizeaza acelasi aspect? ,,Eu am fost eleva in perioada comunismului(pe care toti il blamam acum)"-marturisesti intr-un comentariu...cu vadite nuante de regret,dar in acelasi timp afirmi ca ti-ai pastrat credinta !Credinta ta presupune ...scoaterea icoanelor din cadrul scolii? Cine imi da dreptul moral de a decide cine face si cine nu face cinste acestui neam ?Intreb:dar ,,domniei voastre ",cine va da dreptul sa ignorati doua mii de ani de crestinism (cu bune si rele)?

Se poate raspunde (cu bun simt sau fara)!

Problema este ce ve-ti raspunde in fata lui Dumnezeu !

Mediteaza !

0 0

02.07.2007 21:20 nimsoc

PS:exista in mod intentionat anumite greseli,pentru a avea un bun inceput la viitoarele comentarii!Speculeaza-le !

0 0

05.07.2007 20:22 nimsoc

La inchiderea "editiei"!(cred)

Felicitari yulyanei pentru ....tot !

...si mai ales pentru :" Nu credeam ca intr-o tara crestina se poate intampla asa ceva "

0 0

09.07.2007 13:41 popanmc

De ce atâtea contradicţii , dragi colegi ?Cum rămâne cu eliminarea icoanelor din sălile de curs ? legea e aceeaşi şi acum. Aşadar, la ce ajută discuţiile acestea?

0 0

09.07.2007 19:15 nimsoc

Nu legea este problema majora !

Cea mai mare durere,pentru mine,este acceptarea de catre anumite cadre didactice a efectului ce va fi produs de lege(de fapt hotarare Curtii de Apel )La care se mai adauga faptul ca totul a plecat de la un profesor !

0 0

12.07.2007 20:12 popanmc

Nu sunt de acord, oricum, cu această lege.Cine a aprobat-o s- o şi execute.Aş contraria, respectând legea respectivă, pe cei de la care învaţă copiii despre credinţă. În rest, statul e în măsură să rezolve problemele celelalte ( nu cele personale). Mai bine să le dezbată şi să ia iniţiativă.Icoanele să fie după cum vrea Dumnezeu. E singurul care poate să decidă asupra lor.Cam asta e!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

0 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN