Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Bacalaureat 2007: subiecte gresite, modificate pe furis

Bacalaureatul 2007, care incepe azi, anunta si in acest an un potential scandal: subiecte considerate definitive de mai bine de patru luni si pe care elevii au lucrat in tot acest timp contineau greseli care au fost corectate pe furis abia saptamina trecuta.

Anul acesta este primul in care subiectele pentru examenele nationale, printre care si bacalaureatul, se publica dinainte pe Internet, astfel incit rezolvarea lor integrala sa asigure si parcurgerea intregii materii. Pentru fiecare disciplina in parte au fost elaborate 100 de subiecte. Masura a fost luata pentru a se evita scandaluri precum cele din anii trecuti, cind subiectele erau teoretic secrete, dar s-au semnalat scurgeri de informatii.

O prima forma a subiectelor ce vor fi date la bacalaureatul din acest an a fost publicata in ianuarie, fiind urmata de o luna de dezbateri publice menite a corecta eventualele greseli. Versiunea finala a fost publicata pe 19 februarie, prezumindu-se ca aceasta e corecta si definitiva. De altminteri, pe site-ul www.subiecte2007.edu.ro, special dedicat examenelor nationale de catre Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE), pe pagina principala se gaseste urmatorul mesaj: „Variantele de subiecte postate la data de 19 februarie sint definitive. Nu se vor mai opera modificari in continutul subiectelor sau in ceea ce priveste numarul de variante“. Si totusi, cel putin o modificare s-a facut, dupa cum arata documentele pe care le detinem, dar e greu de estimat acum cite asemenea cazuri s-au mai petrecut in realitate.

Cotidianul a fost sesizat recent de catre mai multi profesori ca si in subiectele postate dupa 19 februarie mai exista greseli. De exemplu, in cazul disciplinei fizica, ne-au fost semnalate erori la variantele ce poarta numerele 22, 26, 47 si 72. La varianta 47, subiectul I, de mecanica, subpunctul 2, ni s-a explicat ca era gresit atit conceptual, cit si ca formulare, intrucit nu se intelegea deloc ce i se cere elevului sa rezolve. Ieri insa, pina sa reusim sa obtinem explicatii de la cei responsabili, aveam sa constatam ca respectivul subiect a fost modificat. Modificarea pare sa fi survenit in ultimele cel mult patru zile, cit s-a scurs din momentul in care am printat prima versiune si pina am constatat modificarea.

Cele doua versiuni ale buclucasului subiect 47 - I - 2. Oficialii SNEE sustin ca modificarile sint minore

Bulibaseala ne-a fost confirmata si de profesori avizati: „Toata varianta 47 a fost data peste cap si se pare ca nici dupa schimbare nu a iesit cum trebuie. Persoana care a formulat subiectul are probleme si cu logica, si cu disciplina fizica“, spune Emanuel Nichita, inspector de specialitate fizica in cadrul Inspectoratului Scolar Bucuresti, care este sigur ca vor mai ramine greseli, deficiente de formulare, raspunsuri eronate. „Important este ca elevul sa nu invete mecanic si i-as sfatui sa-si treaca in lucrare observatiile. Sa scrie ce cred ei, ca este incorecta formularea, ca este gresit un raspuns, iar la contestatie sa vada profesorul ca ei au stiut“, spune acesta.

Intrebat cind s-au operat ultimele modificari in subiectele de examen, Cristian Mirescu, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, a precizat ca „ultimele modificari s-au facut in februarie“ si ca s-au „facut arhive ca sa nu se incurce in erate si variante“.

Confruntat cu cazul concret al buclucasei variante 47, Cristian Mirescu si-a modificat tipul de discurs: „Probabil ca s-au mai facut modificari minore, dar important e ca elevii o sa aiba subiectele bune. Nu sint lucruri formidabile“. Apoi si-a inchis brusc telefonul si nu a mai fost de gasit.

Directorul Departamentului de invatamint preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei, Liliana Preoteasa, spune ca „toate problemele legate de subiectele de la bacalaureat sint in competenta SNEE, care este responsabil cu tot ce se intimpla“. „Totusi nu puteau sa le lase gresite. Trebuiau operate modificarile. Important e sa avem un bacalaureat normal, iar elevii sa primeasca pe banca subiectele corecte. Oricum, ei nu trebuie sa toceasca variantele“, explica Liliana Preoteasa.

Si ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, stie ca in ultimele luni s-au corectat constant greselile din variantele de subiecte. „Mie imi mai reclamau profesorii ca sint subiecte gresite, iar eu, la rindul meu, le ceream celor de la SNEE sa se uite peste ele. Nu putem sa-i dam elevului un subiect formulat gresit. Daca s-a intervenit pe greseli, este bine. Bine ca nu s-a schimbat subiectul“, spune Adomnitei. Ministrului nu i se pare ceva grav ca variantele nu au fost definitivate in februarie, asa cum s-a promis. „Daca profesorii n-au dat nici un semn, ce sa fac? Sa ma uit eu peste subiecte? Nu vreau sa le iau apararea celor de la SNEE, dar nu este usor sa compui niste variante, sa le echilibrezi, ca sa fie cu un nivel de dificultate mediu si asa mai departe“, spune ministrul. Cu toate acestea, el recunoaste ca „este o varianta nefericita sa fie publicate subiectele pe Internet“. „Asa toti copiii, incepind de la clasa intii, vor invata variantele. Daca eu voi mai fi ministru si la anul, atunci voi propune schimbarea metodologiei“, a spus Cristian Adomnitei.

Cotidianul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 25.06.2007 11:15 | 1842 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Ce este fotbalul?

Metode alternative de educatie

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 11 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

183 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN