Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Şpagă mascată pentru profesori

Strângerea unor sume de bani pentru profesori este o operaţiune interzisă prin lege în orice instituţie de învăţământ. Cu toate acestea, an de an, în virtutea unor mentalităţi mai vechi sau mai noi, părinţii absolvenţilor de clasa a XII-a se simt datori să adune sume importante în semn de recunoştinţă faţă de profesori şi diriginţi. Iar unii dintre profesori se simt datori să accepte.

Din informaţiile noastre, la unele licee de top din Bucureşti, pentru bacalaureatul de anul acesta, contribuţia financiară pe cap de absolvent a sărit de un milion de lei vechi. Elevii şi părinţii acestora preferă să aştepte sfârşitul bacalaureatului pentru a deschide acest subiect. "Am dat cam un milion şi jumătate, dar prefer să vorbesc despre asta după ce trec bacalaureatul", ne-a mărturisit absolventa unui liceu din Capitală. Oficial, este interzisă strângerea oricăror sume de bani de către cadrele didactice. Neoficial, părinţii absolvenţilor de clasa a XII-a au contribuit cu sume consistente pentru "ca elevii să stea liniştiţi în aşteptarea rezultatelor de la bacalaureat".

Directorii neagă cu vehemenţă

Surse din Ministerul Educaţiei ne-au confirmat faptul că există informaţii potrivit cărora în trei licee bune din Capitală s-au strâns "fonduri de protocol", însă cuantumul acestora nu a fost dezvăluit. Contactaţi de ziarul "Adevărul", directorii şcolilor au negat cu vehemenţă aceste informaţii, susţinând că în liceele respective nu se practică acest sistem. "Şcoala nu s-a implicat în aşa ceva, iar suma care se vehiculează este una colosală, chiar distractivă. Poate vorbiţi despre suma dată pentru balul de absolvire. La bacalaureat, noi am asigurat profesorilor apă, suc şi nişte cafele, însă din sponsorizări sau din alte surse ale şcolii. Elevii nu au dat niciun ban pentru asta", ne-a spus unul din directorii instituţiilor de învăţământ vizate. Directorul unei alte şcoli, tot din Bucureşti, s-a arătat la rândul lui indignat de astfel de afirmaţii. "Aceste informaţii sunt rău-voitoare şi nu le putem accepta", ne-a declarat el, adăugând că este exclus să se întâmple ceva la bacalaureat deoarece "au fost semnate procese-verbale cu diriginţii în acest sens".

Şefa părinţilor spune că nu este nimic grav

Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, este de părere că nu este nimic grav în faptul că şcolile au strâns bani pentru apa minerală. "Ar trebui să se ţină seama că examenul de bacalaureat se susţine la o temperatură de 40 de grade Celsius. Eu cred că nu ar fi nicio problemă dacă s-ar strânge nişte bani pentru asta", a declarat ea. Inspectorul şcolar general al Capitalei (ISMB) spune că, până în acest moment, nu are cunoştinţă de vreo strângere de fonduri la nivelul liceelor. "Nu sunt informaţii că s-ar strânge bani de protocol pentru profesorii care participă la examenul de bacalaureat, pentru că elevii nu vor să ne spună", a spus Cristian Alexandrescu, inspectorul şcolar general al ISMB. El a adăugat că apa şi cafeaua nu fac parte din protocol, pentru că ele sunt asigurate fie de consiliul local, fie din fondurile din afară ale şcolilor. "Cât despre eventualele cadouri pe care profesorii le-ar putea primi, le recomand să le refuze elegant pentru a nu deveni părtaşi, mai ales că ştiu că nu au voie să primească astfel de atenţii", a conchis Alexandrescu.

La Galaţi, „tarif" de 300.000 de lei vechi

Nici inspectorul şcolar general din Galaţi, Tania Bogdan, nu are informaţii despre faptul că elevii ar cotiza cu sume mai mari sau mai mici pentru a trece cu bine peste focul bacalaureatului. "În cazul în care se va constata că s-au strâns bani pentru protocol, cel vinovat va fi sancţionat sever", a declarat aceasta. Şefa ISJ Galaţi a mărturisit însă că nu are mijloacele pentru a-i sancţiona pe elevi sau pe părinţii acestora. "Cum ei nu mai depind de noi după acest examen, nu avem cum să luăm măsuri împotriva lor. Noi putem să-i sancţionăm doar pe dascăli", a explicat Tania Bogdan.

Ea a adăugat că prima sancţiune de care se va lovi profesorul care se va servi de banii elevilor va fi aceea de excludere din comisia de bacalaureat. "Părinţii şi elevii nu au niciun motiv să strângă bani pentru protocol, iar dascălii, la rândul lor, nu au de ce să accepte astfel de forme de Ťcumpărareť a unei note mai bune la bacalaureat", a adăugat inspectorul general din Galaţi.

Cu toate acestea, elevii gălăţeni mărturisesc cu sinceritate că, pentru probele orale, au dat câte 300.000 de lei vechi pentru protocol. "Nouă ni s-au cerut câte 300.000 de lei atunci când am susţinut probele orale la română şi franceză", ne-a spus Cristina, elevă la un liceu din Galaţi. Situaţii identice sunt întâlnite în întreaga ţară, dar oficialii Ministerului Educaţiei închid ochii de ani de zile.

150 de RON - suma minimă pe cap de elev pentru protocolul de la BAC
Adevarul


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 27.06.2007 13:41 | 2837 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (21)

0 0

28.06.2007 10:55 floarebernad

eu sunt o persoană optimistă şi încă mai sper ca aceste practici să dispară pt. totdeauna. din păcate încă nu s-a întămplat

0 0

28.06.2007 11:06 adria01

Examenele, concursurile, trebuie tratatate cu maxima seriozitate. Profesorii trebuie sa fie bine platiti pentru aceasta.

0 0

28.06.2007 13:27 nikymicu

nu stiu in buzunarele cui se duc aceste sume enorme,practica de a da bani pt a sta "linistit la examen" mi se pare o prostie si este alimentata de elevii care nu invata.un profesor cu un salariu decent nu s-ar preta la asa ceva, invatamantul preuniversitar este in continuare o cenusareasa in Romania

0 0

28.06.2007 14:21 sarmissa

Nu mi se pare corect si nici moral sa se adune bani de protocol de la elevi pentru aceste examene,fie bac. sau teste nationale, dar nu mi se pare corect nici ca un profesor examinator sau evaluator sa stea ore intregi in sala de examen fara apa,sau mai rau,in centrul de corectura al lucrarilor scrise.Cred ca ar trebui cerut un fond special de protocol de la ministerul invatamantului,sa avem si noi asigurata apa minerala, ASA CUM AU PERMANENT PARLAMENTARII in sala de sedinte,si, evident nu au venit cu ea de acasa asa cum face majoritatea profesorilor care participa la corectarea lucrarilor.

0 0

28.06.2007 19:50 vioricaypop

este ilegal sa se adune bani de la elevi pentru protocol. asa cum spunea cineva intr-adevar trebuie alocate sume de bani pentru protocol iar profesorii trebuie platiti onorabil pentru efortul pe care-l depun pe perioada corectarii lucrarilor. si cu toate acestea bietii elevi cotizeaza .... oare cine ar trebui sa fie in masura sa rezolve problema : elevii? profesorii? inspectoratele? ministerul?

0 0

28.06.2007 22:28 anaelena

am fost la ex de capacitate. si nu am primit spaga.. :((( .... deci am murit de sete in prima zi. ca erau peste 40 de grade in camera aia si nici strop de apa nu ma primit.

nu ii e rusine cui a demarat subiectul asta cu spaga pt profi la ex?? intr-adevar aici e marea coruptie in ro.

0 0

29.06.2007 12:08 nikymicu

Am fost la ex. de capacitate la supraveghere si am stat intr-o caldura insuportabila, sincer, nu stiu cum au stat bietii copiii in banci, chinuindu-se sa rezolve subiectele, le-am dat cand au cerut un pahar de apa de la robinet, asta am avut noi pe catedra.Asta da, spaga!

0 0

29.06.2007 12:09 aya

Eu ma declar satula pana peste urechi de stiri de genul acesta.In fiecare an in perioada acesta senzationalul e centrat pe profesori.

Nu inteleg de ce niciun domn jurnalist nu isi atinteste putin privirea asupra muncii titanice din invatamant.Si dincolo de acuze gratuite,penibile,plictisitoare sa aprecieze efortul celor de la catedra.

0 0

29.06.2007 20:27 lililistanciu

Problema este ca sunt scoli unde nu s-a strans acest protocol, nici macar pentru apa, iar in alte scoli, se pare ca da. Ceea ce spune Aya este foarte corect. Se face mult prea abuziv, in acesta perioada o campanie de denigrare a scolii si a profesorilor sai, si foarte putin se vorbeste de zbuciumul de peste an al celor care trudesc cu copii, copii care sunt cuminti, obraznici, impertinenti, inteligenti si mai putin , copii cu probleme de santatate, cu framantari sufletesti.La toamna , mai mult ca sigur ne asteapta alte articole tot la fel de laudabile, despre greve, si altele. Veniti in scoli stimati jurnalisti si incercati si laudati calitatea din invatamnetul din Romania, asa cum este , pentru ca pana in prezent nu au fost prea mari stradanii de a imbunatatii sistemul, ci doar experimente.Ce spuneti de invatatorul, care in nu stiu ce colt de tara preda la simultam 4 clase, care se trezeste cu noaptea in cap iarna si face focul pentru ca sa le fie copiilor cald, fara calculator si alte facilitati didactice.Se intampla in Romania, din pacate.

0 0

30.06.2007 07:50 oana1964

ar fi bine ca un jurnalist sa fie parinte de elev de-a 12-a. ar vedea exact unde ajung banii si cum examinatorilor doar li se baga sub nas o lista cu numele celor evaluati, iar in dreptul unor nume sunt puse puncte, cu creionul. ar fi bine sa stie ca nu examinatorii primesc - doar daca numai parintii se duc direct la ei si nu apeleaza la intermediari (unde si ramane tot ceea ce s-a dat)- ci cu totul altcineva, care se foloseste de pozitia de moment. dar, ca de obicei, sunt invinuiti tot cei care nu au vina, iar persoanele care pleaca acasa burdusite de euro stau bine mersi.anul asta insa, cel putin unde am fost eu, totul s-a desfasurat surprinzator de normal. mi-ar face placere sa fie un semn bun, dar tare mi-e teama ca de fapt, e vorba despre un conflict la varf, si astfel s-a intamplat sa ni se impuna maxima corectitudine.

0 0

01.07.2007 11:18 ioara

pacat ca jurnalistul nu a fost la liceul unde am fost vineri supraveghetor!!! Cotiza si el la punga de covrigi cumparata de la chiosc si sorbea si el o gurita de cafea din ceasca domnului presedinte!!! M-am simtit totusi bine! Mi-am adus aminte de anii tineretii cand faceam "posta" la o tigara si o ceasca de cafea! Nu mi-am putut imagina ca biata ceasca de cafea a presedintelui de comisie va trece prin cinci maini!Rad si acum de aceasta intamplare! Pentru marti, promit sa ma scol cu noaptea in cap si sa umplu un termos!!! Poate severitatea de anul acesta le va da de gandit candidatilor de la anul! Si de cand e obligatoriu ca toti elevii sa ia 10 la bac?

0 0

01.07.2007 11:40 azaleea

Eu m-am invatat minte! La orice corectat merg, imi iau sticla de ceai si pachetelul de mancare de acasa, din cel putin doua motive: au fost ani in care am baut "robinata" si n-am primit nici un covrig, iar pe de alta parte, nu poate nimeni zice ca a dat ceva evaluatorilor.

0 0

02.07.2007 12:54 cameluta

Eu am fost anul trecut la corectat si nu am primit nimic pentru ca eu nu accept asa ceva fiecare elev sa ia nota pe merit,rusine sa le fie colegilor care accepta asa ceva!!!!!!!

In ceea ce priveste protocolul nu am primit nimic asa ca depinde de scoli: nici mancare si nimic altceva.

De ce parintii aduna bani ca nimeni nu le cere asa ceva? Cei care nu dau bani si sunt buni inseamna ca nu trebuie sa promoveze examanele? Nu

Deci , trebuie ca si in tara asta sa dispara mita si poate atunci vom sti sa apreciem oamneii.......

Dar oare cand se va intampla asata??????????

0 0

02.07.2007 20:41 flsabin

Supravegherea este cheia sistemului de evaluare actual ! Nu e nevoie de supraveghetori cadre didactice.Camerele de luat vederi ar imbunatatii oarecum situatia.Cel mai bine ar fi set de 20 de teste grila pt fiecare sala si la sf examenului ,calculatorul sa puna nota !

0 0

03.07.2007 19:49 oana1964

da, dar camerele de luat vederi in cateva zeci de clase inseamna o cheltuiala mult mai mare decat plata asistentilor.

0 0

03.07.2007 20:27 suzisim

Mereu revine ,,problema'' aşa-zisei corupţii din învăţământ !Este incredibil cum ne lăsăm batjocoriţi în condiţiile în care venim de acasă cu sticulţa cu apă.Oare se consideră jpagă asigurarea cu apă?Dar ce spuneţi de postura umilitoare de predare a genţilor de către profesorii supraveghetori ?Este incredibilă atitudinea de ,,încredere''faţă de noi, cei care mai credem în valorile educaţiei!

0 0

03.07.2007 21:47 sorinborodi

Va cred,suzisim,dar in compensatie,in alte locuri,e gratarelu, coniecelu, berica, cafeluta,savarina,pliculetul.

Nu se poate generaliza,intr-adevar,aici actioneaza legea compensatiei. Bineinteles,daca vreun oficial citeste aceste afirmatii,nu voi recunoaste,decat in fata Marii Adunari Nationale,cum zicea cel ce ne-a adus in acest stadiu de....gasiti d-voastra o continuare,sunt sigur ca o nimeriti pe cea la care m-am gandit si eu.

0 0

04.07.2007 13:52 magdytzi

Aveti perfecta dreptate dvs.sorinborodi exista compensatie in multe locuri ,dar EI nu vor recunoaste acest lucru niciodata.Pliculetul si masa copioasa e doar pentru ei , saracii asistenti nu au parte de asa ceva,iar corectorii mai primesc cate o apa sau suc si ceva de mancare , dar platou este prea saracacios fata de cei din comisie(presedinte, membru etc.)

Iar cei care fac parte din comisie sunt aceleasi persoane an de an si isi fac bani incat isi pot permite vacante in strainatate.Nu vreau sa generalizez ,dar in multe locuri se intampla ca doar suntem in Romania , tara tuturor posibilitatilor...

0 0

04.07.2007 13:57 magdytzi

am tastat "platou" in loc de "platoul", scuze pentru greseala

0 0

04.07.2007 14:01 elaisa

Din pacate, la strangerea banilor pentru protocol contribuie si dirigintii, unii fiind foarte energici in acest sens, mai ales daca elevii lor sunt slab pregatiti.



Desi nu sunt un profesor chiar oarecare(as spune chiar din contra), sunt mereu trimisa la licee modeste, pentru ca(si asta mi s-a spus in fata) se stie ca nu cooperez. Profesori mediocri, in schimb, care abia buchisesc subiectele de bac, sunt mereu trimisi in liceele de elita unde se bucura de tratare princiara(campari, gin etc.), spagi personale, fiind extrem de generosi la randul lor cu toate hahalerele, care si-au batut joc de invatatura. Oare stiu acei profesori cat de tare ranesc sufletele acelor copii care nu au pile si care sunt subclasati in felul acesta? Stiu ei cat plange un astfel de copil cand vede ca un chiulangiu de nota 4 a luat 10 la proba orala la limba romana? Pana cand, domnilor inspectori, ministri, profesori?

0 0

06.07.2007 18:35 sorinborodi

Trebuie facut ceva,aceste pseudo-examene au atins limita decentei.Ma gandesc la ceva,gen petitie;voi reveni pe forum.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

0 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN