Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Elevii bucureşteni de la Creangă au intrat la examen blindaţi cu bani de şpagă, manuale şi telefoane

S-ar dori astfel influenţarea Ťvigilenţeiť supraveghetorilor, astfel încât (…) candidaţii să poată consulta rezolvările subiectelor, aflate asupra lor“. Am dat curs sesizării, respectând însă întocmai regulamentul. Am fost prezenţi în curtea liceului, ca simpli spectatori. Redăm mai jos ce am văzut şi auzit, precizând că n-am avut cum să verificăm ceea ce s-a întâmplat în săli, întrucât regulamentul interzice accesul oricărei persoane străine de examen în săli. O posibilitate de a vedea dacă, într-adevăr, elevii au reuşit să-i corupă pe supraveghetori ne-o oferă însă notele pe care le vor primi aceştia la proba de limba şi literatura român㠖 scris, în condiţiile în care varianta 78 a fost cu adevărat dificilă, iar subiectul al III-lea – cel mai dificil şi mai laborios – are 30 de puncte, adic㠖 1/3 din total punctaj (90 de puncte + 10 din oficiu).

La ora opt fără zece dimineaţa, ieri, curtea liceului „Ion Creang㔠din Bucureşti era plină. Candidaţii şi părinţi aşteptau începerea examenului. Şase fete, strânse în jurul unei maşini argintii, îşi îndesau în adidaşi cărţi mici de limba română cu rezolvări şi comentarii. După ce s-au echipat „corespunzător” pentru examen, fetele au vrut să intre în liceu, dar mama uneia dintre ele le-a întors din drum: ”Luaţi-vă tot ce aveţi! E voie cu materiale!”, le-a spus ea.


Fetele şi-au luat gentuţele ticsite de cărţi, caiete şi culegeri. „E pe faţă! Se copiază pe faţă, nu-mi vine să cred! Ce bine!”, spuneau ele, bucuroase la gândul că vor obţine note maxime, ilegal. Cu toate că la intrarea în liceu erau doi agenţi de pază, care ar fi trebuit să-i verifice pe tineri, aceştia îşi făceau munca superficial. Tinerii nu erau controlaţi pe sub tricouri, în buzunare sau în pantofi, adică exact acolo unde îşi ascunseseră materialele informative.

Am pretins că suntem candidaţi din anii anteriori, acum total nepregătiţi pentru bacalaureat, dornici să dăm o şpagă pentru a fi lăsaţi să copiem şi am întrebat câţiva candidaţi dacă ştiu că s-a făcut vreun aranjament în acest sens.

„Directoarea n-a spus să strângem bani. Dar avem fiecare la noi bani, în cazul în care profesorii din săli acceptă să-i primească! Oricum, la oral n-a picat nimeni, că aşa a zis preşedinta comisiei, care este din Craiova! E imposibil să nu ne lase să copiem!”, ne-a liniştit o absolventă a liceului. Afirmaţia ei s-a verificat imediat, când am văzut nenumăraţi colegi de-ai ei care îşi băgau în buzunarele pantalonilor hârtii de 50 lei şi de 100 lei. Banii, cu siguranţă, nu erau destinaţi cumpărării unei ape minerale de la bufetul şcolii.

La scurt timp după intrarea celor 291 de elevi în liceu, unii părinţi le mai dădeau o mână de ajutor. Pe la geamuri, o mămică împărţea telefoane mobile elevilor din liceu, în condiţiile în care metodologia interzice intrarea în săli cu mijloace de comunicare cu exteriorul. La ora nouă, când a fost extrasă varianta 78, copiii încă erau la geamuri, fumând o ţigară, iar părinţii le spuneau: ”Varianta 78! E Vasile Voiculescu, În grădina Ghetsemani!”.

„E imposibil să nu ia examenul! La probele orale au luat toţi, indiferent că ştiau sau nu! Şi la scris o să ia, o să vedeţi că îi vor lasa să vorbească şi să copieze! Toată lumea ştie asta, pentru că liceul o să devină colegiu naţional de la anu’ şi trebuie să treacă toţi! Altfel, nu îi schimbă numele”, spunea o altă mămică, aprobată de celelalte doamne.


* „Se interzice candidaţilor să pătrundă în sala de examen cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare”

* „Se interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, fonduri destinate asigurării cazării, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de examen/evaluare”

(Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat 2007)
Gandul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 30.06.2007 08:32 | 986 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Ce este fotbalul?

Metode alternative de educatie

Comentarii (10)

0 0

01.07.2007 07:46 p_emil_58

Domnilor din presa! Sa va fie rusine ca aduceti astfel de tampenii pe toate posturile de tv. Mai bine inventati o noua rapire de jurnalisti. Profesorii care au supravegheat in sali nu au avut la ei decat pixul si o batista, daca au crezut necesar. Fara poseta, borseta etc. Ce tot aduceti in prim plan tiganimea din Romania? Persoanele de la tv. care mancau rahat cu polonicul erau tigani. In curtea scolii oricine poate spune ce vrea; asta inseamna dupa mintea voastra bolnava, ca cei care slujesc cu atata devotament o cauza, sunt bolnavi ca voi? Romania inseamna tiganime? Terminati cu tampeniile! Multam lui Dumnezeu ca ies la pensie; in acelasi timp mi-e mila de cei care raman si muncesc cu atatia neispraviti care n-ar merita sa te uiti la ei; a se vedea ce inventeaza prin curtea scolilor. Iarta-i Doamne ca noi am incercat sa-i facem OAMENI!

0 0

01.07.2007 12:06 pistol_mada

eu am refuzat sa particip sa merg la bacalaureat, desi ma inscrisesem...cand auzi asemena aberatii, mai bine te lasi pagubas

0 0

02.07.2007 09:09 floarebernad

mai sunt şi poveşti, cu toate acestea nici eu nu cred că nu se mai fac aranjamente,

0 0

04.07.2007 13:40 elaisa

Ba este perfect plauzibil. Si la testele nationale colaborau parinti cu elevi aflati la fereastra - mi-au spus elevii mei, si nu unul singur.



Hai sa nu ne prefacem: spaga functioneaza anul asta mai rau ca anul trecut cand macar ministrul Hardau facea sa fie un pic de frica.

Jurnalistii au perfecta dreptate. S-a copiat, s-a suflat, s-a dat spaga in grup si personal.

Examenele au devenit o rusine nationala.

0 0

06.07.2007 18:26 sorinborodi

Apreciez ca in acest an gradul de fraudare a Bac-ului a fost de 75 %.

Asa cred eu.

0 0

11.07.2007 01:02 michelle3

Or fi strans elevii bani, nu zic nu, dar ce dascal s-ar manji cu asa ceva?! Orice suma ar fi...si oricat de mici ar fi salariile.E vorba de mandrie, de principii, de morala.Profesorii nu stau "la mana intinsa", nu sunt la dispozitia lenesilor cu bani!Sunt constienta ca avem si uscaturi... dar nu-i etichetati pe toti.Avem OAMENI valorosi!

0 0

18.07.2007 09:18 motu

Din pacate exista astfel de initiative,dar si mai suparator este faptul ca unii "dascali" se lasa corupti.Nu pot intelege si nu pot accepta asa ceva ,astfel incat am renuntat sa mai particip ....

0 0

20.07.2007 15:41 popanmc

Ce atitudine a luat statul în acestă privinţă, şi cu cei corupţi, şi cu " coruptorii"?

0 0

20.07.2007 15:42 popanmc

Acesta este viitorul României , onoraţi " legiuitori"?

0 0

20.07.2007 15:49 popanmc

Cine e vinovat ?Părinţii care- şi încurajează copiii spre lene," hoţie", minciună? Dascălii care acceptă " daruri ca acestea " pentru un trai mai bun", statu8l care plăteşte dascălii, după cum "pot", faţă de ţările U.E.? Iată de ce scade eficienţa educaţiei din România.Unde eşti tu, Ţepeş, Doamne?Ce faci faceţi, Domnule Preşedinte, în acest sens? Dar guvernanţii?Parlamentarii?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 10 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

184 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN