Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

8 ore pe saptamina, norma de invatator


Iuliana Gatej, Ionut Tudorica
Aparut in editia din 5 Iulie 2007

Astfel, cadrele didactice din invatamintul primar vor fi platite suplimentar pentru tot ce depaseste acest prag. Pina acum nu exista o norma fixa, insa numarul de ore lucrate ajunge la 24-25 pe saptamina. „Prin aceasta modificare, toate orele efectuate care depasesc norma didactica vor fi platite in regim de plata cu ora. Vorbim de cresterea veniturilor, nu a salariilor, pentru aproximativ 30% din personalul didactic din invatamintul preuniversitar“, spune Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale.

De exemplu, un educator avea pina acum o norma de 25 de ore pe saptamina, pentru care primea un salariu de aproximativ 600 de lei. „De acum incolo, pentru norma de 18 ore pe saptamina, educatorul isi va primi in continuare salariul, plus plata pe ora suplimentara. Daca vor fi sapte ore pe saptamina, atunci el va primi inca aproape 200 de lei pe luna“, explica Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“.

Ministerul Finantelor nu a sprijinit proiectul si nici nu este multumit de aceasta lege, au spus surse din institutie. In primul rind, spun sursele, pentru ca scaderea numarului de ore de munca de la 25 la 18 ar conduce la cresterea cu 10.000 a numarului de posturi de invatator si cu 13.700 a celui de posturi de educator. Finantele spun ca aceste modificari legislative ar costa bugetul peste un miliard de lei anual.

*
Ce cred dascalii despre parinti

Dascalii clasifica parintii in trei categorii: parinti cu copii destepti, parinti cu studii superioare si parinti indiferenti fata de scoala, arata un studiu realizat de Institutul pentru Stiintele Educatiei. Parintii ar trebui sa cunoasca o serie de indicatori atunci cind isi inscriu copiii la anumite scoli si licee, sa stie citi repetenti are acea unitate scolara, sa cunoasca detalii despre calitatea profesorilor. „Asa cum punem buline rosii pe o cladire, asa trebuie sa punem buline rosii si pe scoli. Pentru ca parintii sint angrenati intr-un joc strategic. Daca aleg un liceu bun, cistiga, daca nu, atunci pierd“, a explicat Ovidiu Mantaluta, coordonatorul studiului.

DSursa: "Cotidianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 05.07.2007 17:15 | 8542 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (27)

0 0

05.07.2007 18:12 sarmissa

In sfarsit, incepe sa se faca dreptate si celor care, dupa mine, ar trebui sa aibe cele mai mari salarii, tinand cont ca ei, invatatorii, pun bazele celui ce maine va fi presedinte,ministru,parlamentar,jurnalist,...,ca oricum,celelalte functii,meserii,...nu prea mai conteaza.De multe ori anumite lacune ale elevilor pleaca din clasele I-IV si nu neaparat din vina celui care-l educa pe elev, ci a numarului inca mare de elevi dintr-o clasa, a programei prea incarcate, mai nou din lipsa parintilor plecati la munca prin alte parti, ...

Este un inceput.Sa vedem ce va urma.

0 0

05.07.2007 21:32 leu

Mi se pare un lucru bun.Invatatorii pot merge astfel pe maxim ore si acest lucru e benefic pentru elevi.Castiga toti!

0 0

06.07.2007 07:44 sfetnicul

Nu mi se pare o idee buna. De ce să scadă norma? Ce, suntem leneşi? Nu vrem să muncim? O să spună gurile rele ... "de ce mai fac şi aştia grevă că tot lucrează doar 3-4 ore pe zi!". De ce să fim plătiţi cu ... ora. Să fie norma mai mare dar şi salariile ... europene. Oricum, ca învăţător, nu prea ai ce ore suplimentare să iei.

Repet, e o portiţă să fim catalogaţi drept leneşi. Dacă se dorea diferenţiere între cei care nu vor să muncească şi cei care vor să se afirme trebuia să se facă la nivel de calitate nu la cantitatea orelor predate prin cumul.

Ar trebui să se recunoască importanţa muncii noastre şi plătită ca atare.

Ar trebui să fie stimulaţi financiar cei care fac un învăţământ modern, cu ajutorul calculatorului, cei care aduc inovaţii recunoscute în sistem.

0 0

06.07.2007 11:01 alirodi



Profesorii cu 25 ani vechime si gr.I au norma de 16 ore sapt. Eu am inteles ca si noi vom beneficia de acest lucru, deci restul orelor pe care le vom face vor fi platite.Avem si posibilitatea de a face numai 16 ore (ed. fizica, ed. plastica predata de profesor). Am inteles gresit? Cat despre salariile europene...probabil vom fi pensionari cand se va ajunge la asa ceva.

0 0

06.07.2007 11:53 marian_dorin

Pana cand vom primi acesti bani promisi , mai dureaza ceva vreme...vreme lunga... Deci , eu personal , slabe sanse cu asemenea majorari!Iar , tot personal , nu sunt de acord cu ceea ce spune "sfetnicul"...

0 0

06.07.2007 12:15 maria58

da, domnule "sfetnic", salarii europene! un vis frumos pe care ni-l dorim realizat(macar realizabil).dar ce te faci cu invatatorul care nu are decat un calculator in scoala? carec e vina lui? ca ar vrea si el sa faca lectii moderne, ca stie sa utilizeze un calculator, si, inca bine, dar nu are cum, ca nu are la scoaoa.....si fara aparat, ....poate munceste mai mult!!!cand va fi echilibru intre conditiile din scoli, da......

0 0

06.07.2007 13:41 mihaimdl

"de ce mai fac şi aştia grevă că tot lucrează doar 3-4 ore pe zi!". Da, asa se spune, dar de catre cine? Ce stiu cei care spun asta? Au idee cate ore in plus lucreaza efectiv un educator, invatator, profesor de orice grad, pentru pregatirea celor 3-4 ore (desigur daca isi respecta meseria si se respecta pe el, asa cum sunt multi)? Dar, din pacate noua nu ne face reclama nimeni! Cat despre parinti, cred ca sut doau doua categorii: cei interesati de copii lor si cei indiferenti.

0 0

06.07.2007 14:56 calangiumarin

Nu vă bucuraţi prea tare pentru că nu vom lua bani mai mulţi aşa cum cred unii lideri sindicali. Ce se întâmplă cu orele de educaţie fizică? Am vrut normă,normă avem! Repercursiuniile le vom vedea mai târziu.

0 0

06.07.2007 18:11 sfetnicul

În orice mare companie care îşi permite salarii mari (peste 1000 euro) nu se vorbeşte de scăderea normei de muncă ci de realizarea de target-uri (ţinte) care, de cele mai multe ori impun ore de muncă suplimentare, uneori plătite, alteori nu. Asta e o legea economiei capitaliste. Chestia cu reducerea numărului de ore nu mi se pare deloc o plitică serioasă întrucât nu ai cum controla dacă după cele 4 ore în clasă învăţătorul mai pregăteşte ceva pentru a doua zi sau daca în 5 minute stabileşte pe scurt ce pagini din numeroasele auxiliare impuse le mai dă copiilor de lucru.

Să fim serioşi! Cei cu adevărat creativi şi care petrec peste 2 ore zilnic pregătind lecţiile pentru a doua zi sunt extrem de puţini.

Eu unul aş prefera contra unui salariu de 1000 dolari să lucrez 4 ore în şcoală la catedră şi alte 4 ore tot în şcoală în bibliotecă, în sala de calculatoare, în laboratoare, pregătind lecţii spectaculoase pentru copii, inovând, găsind soluţii la problemele şcolii. Şi, de ce nu, în cele 4 ore de studiu serios să fie incluse vizite acasă la copii (cel puţin una pe lună), consiliere familială în probleme educative etc.

Nu de volumul de muncă ar trebui să ne temem ci de lipsa acestuia.

16 ore pe zi poate însemna doar 16 ore şi atât. E convenabil, desigur, ne oferă şansa pregătirilor la negru, a curăţeniei în casă şi a pusului de murături, dar nu vă aşteptaţi ca la 16 ore pe săptămână să trăiţi bine! Poate doar să trăiţi!

0 0

06.07.2007 18:29 sfetnicul

P.S. O reclamă de prin '90 spunea: "Dacă vrei cu adevărat, poţi!". Cine îşi doreşte cu adevărat calculator în clasă poate face rost de el. Acum sunt chiar ieftine.

DAR, nu e de ajuns să ai calculator !!! Trebuie să îl şi foloseşti !!! Nu oricum, ci oră de oră, nu doar tu ca învăţător ci mai ales copiii.

Cât despre soluţia propusă de sindicate, eu o văd ca pe una de compromis, un fel de peticire a gropilor din asfalt, nu o "autostradă nouă".

0 0

06.07.2007 19:21 bleotiuc

Reducerea normei didactice a educatoarelor nu are ca efect marirea numarului de posturi, cum gresit au inteles domnii de la finante, ci reducerea numarului de ore pe care le presteaza educatoarea la catedra. Adica norma didactica va fi de 18 ore pe saptamana. Dar, stimate colege, nu va bucurati ca vor plati ore suplimentare pana la 25 ore. Pur si simplu vom sta mai putin cu copiii - adica 18 ore sau 20 cel mult. Asa ca marirea cea mult trambitata se va simti doar la valoarea unei ore de munca prestate si nu la salariul de incadrare. Asta daca am inteles eu bine. Ramane de vazut in ce forma va fi publicata legea si cum se va aplica.

0 0

06.07.2007 19:41 floarebernad

ni sunt de aceeaşi părere cu sfetnicul. poate dânsului i se par ieftine calculatoarele dar unei familii de dascăli cu doi copii adolescenţi, nu. cu toate acestea eu lucrez cu copiii de la grăd. pe calculatorul ce a aparţinut copiilor mei personali şicelălalt l-am primit de la bunii mei prieteni . şi pot să vă asigur că petrec multe ore realizân scenarii didactice de calitate şi moderne, că am nevoie de multă imaginaţie şi îndemânare, spirit inventiv e.t.c.vacanţă plăcută tuturor

0 0

06.07.2007 20:23 sfetnicul

Soluţia 1: Pentru un sistem de 1500 lei, pe vreo 3 ani in rate se plăteşte cam 50 lei pe lună. Dacă îl ia Comitetul de părinţi al clasei înseamnă mai puţin de 2 lei pe lună de familie.

Soluţia 2: Donează/închiriază clasei un părinte un calculator mai vechi. (În clasa mea de la ţară !!! aşa s-a întâmplat).

Soluţia 3: Învăţătorul îşi ia în rate un calculator mai performant şi îl duce pe cel vechi la şcoală, unde rămâne tot al lui dar se foloseşte activ de el !!! Aşa am făcut eu după ce am înapoiat sistemul vechi familiei binevoitoare.

ŞI

Soluţia 4: Dacă există interes, pasiune, dăruire, se poate întâmpla ca o televiziune (ex. TVR prin Surprize-surprize să îţi facă o bucurie dăruindu-ţi ţie, învăţătorului, 3 !!! calculatoare performante!!! Şi asta mi s-a întâmplat anul acesta !

Morala: Numai cine nu vrea, nu poate!

sau

Dacă vrei cu adevărat, poţi!

0 0

06.07.2007 21:49 marian_dorin

Usor de zis , dar greu de facut!

Deci... Mai asteptam si alte solutii ??

0 0

06.07.2007 21:50 marian_dorin

Doream sa spun ca nu este chiar asa... domnul "sfetnic" vrea sa ii acceptam cu orice pret , parerea , insa eu nu sunt de acord...Dar asta e!

0 0

06.07.2007 21:59 grigore_geta - Autor

Felicitari, domnule sfetinic! Ati avut o idee grozava cu TVR, dar cate calculatoare credeti ca ar putea da televiziunile?

Am 30 de ani vechime, am muncit si pe vremea comunistilor si acum cu pasiune, m-am adaptat timpurilor, iar "norma" nu face decat sa ne bucure prin faptul ca vom primi ceva banuti in plus. Oricum , macar noi sa nu confundam norma de predare cu orele efectiv consumate pentru a ne face meseria asa cum trebuie. Cine a calculat orele petrecute cu pregatirea lectiilor, cu autoperfectionarea, cu adunarea de materiale, crearea de teste, materiale didactice, studiul elevilor, adunari cu parintii, extracurriculare? Eu cred ca o adevarata recunoastere a efortului pe care-l depunem i-ar face pe multi dascali sa-si faca mai atent meseria, sa nu caute alte metode de a trai mai bine. Stiti ce mi-a raspuns un coleg tanar cand i-am cerut sa participe la unele activitati neremunerate? Ca el depune efort acolo unde isi poate face un viitor. Ca a sta , la 30 de ani, sa piarda timpul in invatamant i se pare o mare prostie. Ce intelegeti? Ca invatamantul este doar o perioada de tranzitie, ca se ocupa de cu totul altceva. Unii ca el ne cred pe noi, cei care ne daruim cu vocatie unei munci prost platite, prosti, iar ei, cei care fenteaza statul si iau un salariu de pomana avand alte treburi mai banoase de facut, sunt "baietii destepti". Pacat insa ca suntem bagati toti intro oala. Suntem platiti la fel pentru munca diferita. Si tot noi ne suparam cand cineva vrea sa ia masuri.

0 0

06.07.2007 21:59 alirodi

Un calculator fara videoproiector la 25 de copii nu ne ajuta prea mult.Va spun din experienta. Sigur, mai bine decat deloc.Cat despre contributia parintilor cu bani, se discuta atat de mult si atat de urat pe aceasta tema, incat prefer sa ma lipsesc.Pentru ca totusi e vacanta hai sa incercam sa lasam deoparte problemele spinoase ale scolii ...vacanta placuta!

0 0

07.07.2007 17:45 lumihurgo

Este in sfarsit o veste buna pentru cadrele care lucreaza in sistem step by step si care semneaza in condica 30 de ore pe saptamana( 6 ore pe zi), iar de lucrat lucreaza vreo 40 si sunt platite cu aceleasi salarii ca la norma didactica. E de bine! Au lucrat suficient doar din pasiune!

0 0

08.07.2007 09:47 davio

Mi se pare o idee buna.De ce profesorului cu cu gradul I sa i se plateasca suplimentar tot ce depaseste norma de 16 ore,iar invatatorului, care ia maximul de ore prevazut de programa,nu? Cel putin din acest punct de vedere, vi se pare corect?Cat despre calculator...am vazut emisiunea cand domnului SFETNIC i s-a facut SURPRIZA cu calculatorul,dar oare s-ar mai putea repeta figura si pentru alti invatatori?Toti ne-am dori asa!

0 0

09.07.2007 20:01 bartes

Foarte bine!!! Mi se pare corect ca şi cei care ucrează în alternativa Step by Step să beneficieze de această ,, creştere a veniturilor"...

0 0

09.07.2007 20:02 bartes

Foarte bine!!! Mi se pare corect ca şi cei care lucrează în alternativa Step by Step să beneficieze de această ,, creştere a veniturilor"...

0 0

10.07.2007 12:37 sfetnicul

Pentru toti adepţii care cred în salarii mari pe munca puţină, vă recomand să citiţi raportul Comisiei Prezidenţiale pus recent la ştiri pe acest site.

Iată doar câteva sublinieri:



Şcoala va trebui să-şi extindă activităţile după orele de curs, asigurând timp de 8 ore condiţii de învăţare, recreere, sport, supraveghere şi protecţia propriilor elevi.



Salarii mai mari înseamnă însă şi muncă mai multă. Acum avem cel mai scurt an şcolar din UE şi cele mai puţine ore de predare! Aşadar, creşterea salariilor trebuie condiţionată de creşterea cantităţii şi calităţii prestaţiei didactice.



Am să-l rog pe dl marian_dorin să nu mai facă afirmaţii gratuite la adresa mea. Nu doresc să îmi fie adoptat punctul de vedere ci doar să mi-l exprim, în virtutea democraţiei şi a dreptului la replică.

Faptul că o Comisie Prezidenţială formată din nume grele în învăţământ a confirmat convingerile mele îmi şi ar trebui să demonstreze şi altora că aşa trebuie gândit şi acţionat.

0 0

11.07.2007 14:31 marian_dorin

Totul este gratuit in tara aceasta...Numai ca...

0 0

11.07.2007 16:08 rafila_badea

Impartasesc parerile dl. Diaconu Catalin "SFETNICUL".Nu va bucurati degeaba pt. ca acolo unde sunt catedre incomplete se vor adauga orele noastre ale invatatorilor,iar noi vom primi plata pt. 16 ore!

0 0

11.07.2007 16:49 elenapop

De la toamnă orele de ed.fizică vor fi predate de profesori, aşa am fost anunţată. Nu cred că este bine şi trebuie să luăm atitudine. La toamnă se iau 2 ore, mai vine un "inţelept" cu o altă idee şi mai dispar din orele de muzică, tehnologie etc. Vom ajunge să nu mai avem loc de muncă, noi cei care i-am învăţat pe aceşti "înţelepţi". Dacă doresc să ne facă viaţa mai uşoară să fim plătiţi pentru toate orele făcute în plus.

0 0

12.07.2007 22:39 angela_ghrsm

Atunci si eu vreau sa-mi fie platite orele suplimentare in care muncesc in plus cu copiii zilnic ! In fiecare zi cate o ora in plus, ar fi cam 20 de ore lunar x 10 ron/ ora = 200 ron in plus pe luna ! Asa ajungem la meditatii platite oficial. Nu v-ar conveni ? Mai bine sa ni se plateasca orele muncite in plus in scoala decat sa stam cu mana intinsa pt salariul sau gradatia de merit ! N-ar mai zice nimeni ca nu merit banii : muncesc si rezultatele se vad imediat.

0 0

13.07.2007 08:50 mantale

S-au speriat domnii de la finante de cheltuielile enorme care ar fi necesare conform legii, dar au calculat,in acelasi timp, si economiile pe care le-au facut pana acum nerespectand legea? De ce sa nu primim ceea ce ni se cuvine? E mai bine sa ne mobilizam in pregatirea unor lectii de calitate stiind ca suntem salarizati corespunzator, decat sa ne certam intre noi pentru procentele de la gradatiile sau salariile de merit care ,desi "meritate", nu ajung si provoaca destula dezbinare intre noi.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

1 vot | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN