Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Bacul cu protocol se ţine

Absolvenţii de clasa a XII-a au scăpat şi de ultima probă a bacalaureatului. Dacă unii au repetat materia pe ultima sută de metri, iar cei mai conştiincioşi au învăţat în timpul anului, au fost şi liceeni care s-au lăsat pe mâna norocului, spunând doar o rugăciune înainte de examen, sau, pur şi simplu, şi-au îndesat copiuţe în bocanci, penare şi pantaloni. Cum ne-am obişnuit de atâtea generaţii, protocoalele nu au lipsit nici în acest an.

Din banii de protocol, liceenii au cumpărat apă, cafea, mâncare, ţigări, dar şi mici atenţii.

La întrebarea „Aţi fost obligaţi să daţi bani pentru bacalaureat?", adresată pe site-ul ziarului „Adevărul", sute de cititori ne-au răspuns că protocolul a devenit deja un obicei la toate examenele naţionale.

Ţigări şi ceasuri pentru profesori

„În acest an, la mine în liceu (Bucureşti) s-au strâns 50 lei de la fiecare elev pentru protocolul de la bac. Despre aceşti bani s-a vorbit la şedinţele cu părinţii, însă, cu o zi înainte de bac, nimeni nu mai zicea nimic: nici directoarea, nici secretarele, nici diriginta. S-au luat sticle de apă, suc, cafea, mâncare şi cadouri pentru comisii, acestea constând în ceasuri de mână. Motivul: să fim noi liniştiţi şi să ia 10 până şi cei care nu au învăţat...", scrie într-una dintre postările de pe site. Andreea Spătar spune c㠄se cer bani pe faţă de către directorii liceelor. Banii sunt daţi cu folos. Se poate copia pe rupte". Pe de altă parte, Adi M. zice că la el în liceu nu a fost nimeni obligat să dea bani, ci „ne-a fost propusă o metodă de susţinere, oarecum, a profesorilor supraveghetori pe parcursul bacalaureatului.

Astfel, noi am decis înainte să înceapă examenul să adunăm bani pentru o apă, cafea şi mâncare. E absurd să pretinzi unui om să stea o zi întreagă nemâncat. Asta nu înseamnă că am mituit profesorii respectivi. Eu unul înţeleg".

Adi M. mai scrie că şi cadourile au fost adăugate pe lista de cumpărături, îns㠄unii profesori ne-au refuzat".

Banii s-au cerut la şedinţele cu părinţii

Delia a terminat liceul în 2005 şi a dat în jur de 400 lei pentru două protocoale, unul pentru bac şi unul pentru atestat. „Banii s-au cerut de fiecare diriginte în parte la şedinţele cu părinţii". Şi în 1987 se strângeau bani, ne-a răspuns o doamnă. Într-un mesaj trimis de Steliana se arată că elevii şi liceeni nu ştiu cum să îşi folosească imaginaţia nu ca să completeze foaia albă cu răspunsuri, ci cum să îi păcălească cumva pe profesori să îi lase să copieze. „Mai rău e că atunci când stau în clasă, la supraveghere, profesorii nu mai ştiu cum să scape de tertipurile elevilor de a le înmâna direct bani pentru a fi lăsaţi să copieze.

Cereau la toaletă şi acolo încercau sub orice formă să mituiască. Intră în examen cu sume de bani pregătite pentru a fi strecurate profesorilor".

Din informaţiile aflate de noi, în liceele bucureştene, protocolul a mers de la 20 până la 200 lei.

Topul protocolului din Bucureşti

Cele mai mari sume s-au strâns la liceele „Aurel Vlaicu" (200 lei), „Marin Preda" (150-200 lei), „Spiru Haret" (150 lei), „Iulia Hasdeu" (150 lei), „Jean Monnet" (80 lei), „George Coşbuc" (70 lei). La „A.D. Xenopol" şi „Anghel Saligny", sumele au fost ceva mai mici, 20 lei.

Sportul i-a scăpat de învăţat pe cei mai mulţi liceeni

Din cei aproximativ 191.000 de absolvenţi de liceu, 94.289 au ales sportul, iar 61.560 - geografia. Cei mai puţini s-au orientat spre italiană, spaniolă şi rusă. Prima afişare a rezultatelor va avea loc mâine. În aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00, pot fi depuse contestaţiile. Candidaţii care nu au promovat în această sesiune sau nu s-au prezentat mai au o şansă la toamnă. Încrierile pentru a doua sesiune au loc între 16 şi 20 iulie, iar primul examen va începe pe 20 august.
Adevarul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 06.07.2007 11:42 | 1500 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Ce este fotbalul?

Metode alternative de educatie

Comentarii (10)

0 0

06.07.2007 18:05 sorinborodi

Dupa acest Bac al rusinii nationale, asteptam reactia ministerului. Aici vom vedea daca ministrul Adomnitei,de care eu,sincer,nu pot zice deocamdata nici de bine nici de rau,va lua sau nu masurile ce se impun.Daca totul se va 'ingropa' in praful uitarii de peste vara,pentru mine totul va fi clar.

0 0

06.07.2007 21:29 vioscout

Invatamantul e muribund. Lumanarea o vor tine "mintile luminate" din minister. Practic, lipsa unei reforme reale, bazata pe o descentralizare rapida, a determinat ca, educatia sa ramana un sector de activitate la discretia abuzurilor politice si mai ales a incompetentei promovate drept virtute. Stimati colegi, nu se va intampla nimic, dl .Adomnitei vine cu... lumanarea.

0 0

06.07.2007 21:37 alirodi

S-ar putea ca in unele licee asa sa se fi intamplat. Eu am asistat la capacitate si am primit o sticla de apa minerala pentru noi si pt. copii. La prof. care au corectat, in unele scoli nici apa nu li s-a dat. Mi se pare incorect ca sa fie culpabilizata o intreaga categorie din cauza unora. De ce nu se duc acei elevi sa reclame , in mod oficial? De ce nu invata ca sa nu mai fie nevoie sa dea mita? E f. usor sa faci tot felul de afirmatii sub protectia anonimatului.Darea de mita este un delict ca si luarea de mita, asa ca sa nu se creada mai cinstiti. Imoralitatea este de ambele parti.pe de alta parte, eu cunosc destui copii care au terminat facultati grele, fara sa fie nevoie sa dea vreodata mita...

0 0

06.07.2007 23:49 calangiumarin

Este foarte uşor să aruncăm cu noroi în munca semenilor noştri. Ce mare lucru că s-au strâns bani pentru o apă şi un suc? Toate aceste probleme, inclusiv descentralizarea nu o face ministrul ci noi trebuie să o facem.De felul în care ştim să ne purtăm, să vorbim,să ascultăm, să ne adaptăm, să înţelegem,să...depinde reuşita învăţământului românesc. Dacă societatea nu este sănătoasă cum credeţi că vom avea un învăţământ sănătos?

0 0

07.07.2007 03:34 oana1964

ce minciuni sfruntate... de cand ii intereseaza pe directori daca se strange protocol sau nu? cadouri ceasuri? poate un Bulgari sa ma induplece la vreo concesie, dar in nici un caz nu faci, pentru nimic in lume, ca dintr-o teza de 3 sa devina una de 10. cat despre mita de la toaleta ziaristii astia ar trebui sa stie ca elevii sunt condusi la toaleta de supraveghetorii de pe hol, ca ei de asta sunt pusi acolo, ca in clasa e obligatoriu sa ramana 2 asistenti. si la ce le-ar folosi "holistilor"banii? dar sigur, articolul prinde la cei care nu sunt in sistem si nici nu au copii de a 12-a.

0 0

07.07.2007 10:43 pistol_mada

eu la capacitate nici macar o sticla de apa nu ma primit..era sticle de4 cola cu apa de la robinet....vi se pare normal???????

0 0

07.07.2007 13:34 vioscout

Nu consider normal ca, parintii sau copii sa stranga bani, pentru orice forma de protocol. Un minister responsabil, s-ar putea ingriji prin acordarea diurnei pentru perioada respectiva iar organizatorii, centrele de examen sau corectare, sa asigure serviciile printr-o firma de catering sau oricare alta forma civilizata, in mod transparent. Nu este corect, deontologic, sa acceptam nici un fel de protocol din partea nimanui. Si de ce nu, chiar scolile organizatoare, din venituri extrabugetare ar pute uneori contribui daca..., ar exista cu adevarat descentralizarea educatiei si am avea directori-manageri si nu "unelte de partid, proveniti din lipitorii da afise...", care trebuie sa cotizeze corespunzator sistemului corupt numit sugestiv si comunist, ISJ.

0 0

07.07.2007 14:04 monika

eu cred ca lucrurile vor reveni la normal numai daca se va renunta la admiterea pe baza de medie.daca aceste note nu ar conta la admitere nu cred ca va mai fi nevoie de tot felul de atentii.trebuie insa sa recunoastem ca in acest moment lucrurile nu sunt tocmai normale.am fost la corectat la bacalaureat si ca niciodata toate tezele erau la fel.nu trebuia decat sa o corectez pe prima ,sa dau nota si apoi sa trec acea nota pe toate tezele.sa nu mai zic ca,acele teze erau identice cu carticica cu rezolvarea subiectelor.pana si greseala de tipar au respectat-o distinsii elevi.va dati seama ca erau paraleli daca si greselile de tipar le-au luat de bune .trebuie regandit acest examen.ce nu se invata pana acum de acum nici atat daca au carti cu subiectele rezolvate.sa nu mai zic ca ,odraslele aflau imediat dupa extragere varianta extrasa caci parintii care erau afara in fata geamului le strigau ce varianta de subiect s-a extras.ori de la 9 pna aveau sa soseasca subiectele in sali daca vroiau puteau sa si invete varianta nu doar sa o rupa din carticele.

0 0

11.07.2007 18:58 1957

CURIOS LUCRU !! am fost si la supravegheat, si pe hol... si nu mi-a oferit nimeni nimic! si scaunul a trebuit sa mi-l car singura dintr-o sala de festivitati, si nu am fost la o scoala de trei lulele ci o scoala cu elevi cu aspiratii la note cat mai mari. Cafeaua si apa in posetuta si uite ca sunt bine merci!!!!!!!

0 0

28.07.2007 22:11 ilieseifilofteia

E o rusine nationala povestea asta cu protocolul Ar trebui ca ministrul sa ia o masura Protocolul inseanma diurna profesorului care participa la examene .si atat De ce trebuie sa se faca atatea sacrificii pentru acest lucru?Sau sa-si ia fiecare pachet la el si sa manance intr-un colt.in pauza de pranz? Daca s-ar lua o masura la nivel national.nici nu s-ar mai face atatea lucruri murdare pe din dos Am impresia ca prsoane cu putere de decizie din scoli fac afaceri sub Pretextul acestui protocol

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 11 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

184 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN